Bedre fettsyrer i kylling enn i rødt kjøtt blant annet.
"In fact, it has been
recently demonstrated that replacement of red meat with
chicken is associated with a significant decrease in
apolipoprotein B and total cholesterol levels in
microalbuminuric type 2 diabetic patients (Gross et al.,
2002). This effect is probably related to the higher PUFA
content of chicken meat in comparison to beef.
The beneficial effects of PUFA depend on the ratio
of the fatty acid omega 6 (n-6) to omega 3 (n-3); it is
generally accepted that the ideal proportion of n-6 to n-3
is around 4:1." (
http://www.scielo.br/pdf/rbcf/v42n1/29865.pdf)
For det første er det kjøttet det var snakk om her, ikke fettet. Renskåret kjøtt inneholder jo minimalt med fett, så hva gjør såkalt rødt kjøtt mer skadelig enn hvitt? Hva gjør kyllingkjøttdeig bedre enn karbonadedeig? Selvfølgelig ingenting, som sagt er rødere bedre. Dette er et kjent kvalitetstegn for alle kjennere av kjøtt (og fisk).
Hvis det er fettsyresammensetningen som avgjør, er statens råd for ernæring fortsatt like langt, for fett fra "røde dyr" er ikke nødendigvis så forskjellig fra kylling, kalkun osv. F.eks er fettsyreprofilen i rådyr og kylling svært lik, samt svinefett og langt på veg reinsdyr (omtrent 40% mettet, 50% enumettet og 10% flerumettet). Antakelig også rype og andre typer viltkjøtt som i høyeste grad er rød i fargen. Fåre- og storfekjøtt på utmarksbeite blir svært likt viltkjøtt.
Når dette er sagt kan man bare operere med omtrentlige tall her, da dyrets fôr er avgjørende for fettsyresammensetningen. Dette kan også variere ut fra ulike raser, samt dyrets alder. Variablene er mange. Sikkert er det at dyr som får sin naturlige føde av god kvalitet gir utmerket kjøtt og fett.
Konvensjonelt produsert kylling (som folk skal ha det til er så sunt) er alt annet enn sunt, med en uheldig fettsyreprofil (altfor mye omega 6 og for lite omega 3), og generelt mindre næringsrikt kjøtt pga dårlig fôr kombinert med rask vekst. I tillegg har man rester av giftstoffer fra sprøyting og kunstgjødsling fra fôrproduksjon. Bedre er det ikke at kyllingen blir proppet med antibiotika (narasin) fram til 1 dag før slakt. Hvis den ikke hadde fått dette ville dyrene bukket under grunnet en tarmparasitt. Å spise syke dyr gir ikke friske mennesker, nå er det på tide at folk begynner å snakke råvarekvalitet, et punkt som er HELT utelatt i statens latterlige råd for ernæring!
Legger ved et bilde som illustrerer forskjellen mellom økologisk og konvensjonell kjøttdeig.