Så det er bra for noen, men ikke andre?
Ja.
Jeg finner ingen rød tråd i dine utsagn,
Må det finnes en rød tråd i dem?
Jeg har ikke noe behov for å finne "den eneste riktige veien", men prøver å holde et åpent sinn. Dog er vel en forskjell mellom deg og meg at jeg ikke tror på slikt jeg mener er irrasjonelt (guder osv), mens du er kristen og dermed kanskje litt mer tilbøyelig til å tro at det finnes en "riktig" og en "gal" vei å gjøre ting på.
For i dine øyne virker det som lavkarbo er greit, høykarbo like bra, kaloribalanse er nøkkelen,
Den grove forenklingen får stå for deg, men stort sett: ja.
men man trenger ikke telle dem.
Har jeg sagt at man ikke trenger det?
Jeg har vel så vidt jeg vet bare sagt at jeg ikke gjør det eller føler noe behov for det. Hva du tolker utifra det får også stå for deg.
Det gjelder bare å ha et "vettugt" kosthold, sier du. Hva er vettugt?
Vettuge råvarer. Hvitt mel og raffinert sukker er ikke vettuge råvarer. Fullkorn, potet, ris, grønnsaker, frukt er det.
Mennesket har alltid foretrukket animalsk
Når, og hvilken del av verden? 5 millioner år siden, 500 000 år siden, 50 000 år siden, 5 000 år siden? Afrika, Europa, ved kysten, på savannen, i fjelden?
At noen av de som vi har våre gener i fra i løpet av visse tidsperioder i visse områden spiste mye kjøtt er ikke det samme som at "mennesket alltid har foretrukket å spise animalsk".
http://pcwww.liv.ac.uk/~gowlett/GowlettCJNE_13_03_02.pdfhvor enkelte har fått oss til å tro at feit mat er farlig, og at masse unyttig sukker og fiber bør danne basisen i kostholdet.
Hvordan er sukker og fiber unyttig?
Jeg har da forresten aldri hørt noen si at man skal spise masse sukker. Hvem er det som har fortalt deg at du skal gjøre det? Er det "Stoltenberg-familien, Folkehelseinstituttet og Rockefeller-imperiet" nå igjen?
Jeg brukte kanskje ordet "tilpasset", men dette var ikke tiltenkt evolusjon. Drøvtyggere spiser grass, rovdyr spiser kjøtt. Mennesket er avhengig av animalsk mat for å overleve (aminosyrer, vit A, B12, D3 osv), men greier seg fint uten plantekost og karbohydrater. Dette sier ganske mye om det er drøvtyggeren eller rovdyret vi står nærmest.
Pussig at du nevner de vi står nærmest siden det er sjimpanser og gorillaer, som begge baserer sitt kosthold på planteføde. Gjør de feil?
Det er en rekke leger som har drevet med lavkarbo-/høyfettkosthold terapeutisk, og gjør det fortsatt. Resultatene taler for seg. Ta f. eks. Blake F. Donaldsens "Strong medicine" eller "Bedre uten brød" av Wolfgang Lutz. Her dokumenterer leger sin erfaring med tusenvis av pasienter, og disse to er bare eksempler av mange opp igjennom historien. Man kan ikke ignorere disse som har en mannsalder av erfaring på området, og de konklusjonene man da kommer fram til. Ingen studier kan feie solid erfaring av banen. Av norske leger i dag har vi Sofie Hexeberg, Stig Bruset og Geir Flatabø m.fl. som kan vite om akkurat det samme. Intet nytt under solen for den som gidder å høre.
At noen kan ha godt av et kosthold gjør det ikke til den "naturlige og beste måten" for alle og enhver å spise på.
Man heller ikke ignorere de (flertallet) leger og forskerne som ikke har konkludert med det samme som de du nevner, slik du, "VOF" og "Mat og Helse" gjør.
Det er nok av "broilere" der ute. De som leser studier og sitter inne med mange teorier, men som ikke har erfaringen med mennesker i praksis.
Så disse "broilerene" har bare teorier mens du sitter inne med sannheten?
Enkelte dømmer lavkarbo nord og ned, men vet dessverre ikke hva det er snakk om da man aldri gjorde det nødvendige å samtidig øke fettinntaket. Jeg oppfordrer deg til å prøve dette selv, for det virker som du ikke har testet en slik måte å spise på. Lavkarbo kanskje, men ikke animalsk fett som hovedkilde.
Jeg fulgte en ketogen diett hvor jeg fikk i med hovedparten av kaloriene fra fett i et halvårs tid for noen år siden. Det "funket", men jeg verken likte det eller følte at det ga meg noe mer enn en diett med forholdsvis lite fett og mer karbo.
Hvorfor skulle jeg eller noen annen egentlig følge denne dietten hvis det ikke er det man foretrekker forresten? Lever man lengre av å gjøre det? Blir man sterkere? Får man finere hår? Glattere hud?
Levealder må vel sies å være en god pekepinn for om et kosthold "funker" eller ikke synes jeg. Har min nå 99 år gamle og fullt friske mormor som har levd på et blandet kosthold med mye potet og brød gjennom hele livet gjort feil? Gjør alle de gamle menneskene på Okinawa feil når de baserer sitt kosthold på ris?
Rett meg hvis jeg tar feil, men det viser seg ofte at de som får en ordentlig erfaring med dette blir der - livet ut.
Rett meg hvis jeg tar feil, men er det ikke i hovedsak overvektige mennesker som gjennom et ikke "vettugt" kosthold og inaktivitet utviklet eller er på vei å utvikle diabetes som bytter til denne form for kosthold og blir "frelste"?
For å nevne enda et eksempel fra min familie; min overvektige far, som alltid har spist for mye og beveget seg for lite har utviklet diabetes 2. Han begynte å spise etter "lavkarboprinsippet" og gikk raskt ned i vekt og ble mye bedre (i hvert fall i begynnelsen, så gikk han opp igjen). Min mor som ikke er diabetiker eller overvektig begynte å spise likedant samtidig, og hos henne gikk alt i den andre retningen. Hun gikk opp i vekt, og fikk generelt dårligere helse målt i blodtrykk blodverdier osv.
8 g protein per kg kroppsvekt er et irrelevant tall i denne sammenhengen
Nei, det er ikke det. Det er det den mengden man må opp i for oppnå kaloribalanse med kun protein, og er det tallet som nevnes når begrepet "rabbit starvation" nevnes.
Å bruke det begrepet når man snakker om kosthold hvor 30-50% av kaloribehovet er å bruke det ut av sitt sammenheng. Noe jeg synes du gjør hele tiden for øvrig.
man skal faktisk ikke noe særlig over 300 gram protein daglig før det kan belaste kroppen.
Fordi det "kan" belaste kroppen? Og?
Selvsagt er heller ikke fett alene tilstrekkelig, men fett sammen med protein, kombinert med små doser karbohydrater/planteføde. Snur man Kaare Norums matpyramide på hodet er man jo ganske langt på veg.
Jeg forsvarer ikke matpyramiden, men jeg sier heller ikke at min måte å spise på er "den naturlige og beste måten" å spise på.