Vil dette gjøre melkene "sunnere" for oss andre da? Eller har det ikke noe å si for oss som tåler laktose(?)
Nei, det gjør ikke melken sunnere, eller mer næringsrik om du vil. Kun lettere å fordøye for dem som fra før av er laktoseintolerante. Disse er det få av i Norge, spesielt blant etnisk norske (under 5%).
Man kan på ingen måte frikjenne melk selv om den er laktosefri. Melkeproteinet kasein er et problem for mange, antakelig gjennom fremavling til NRF og intensiv bruk av kraftfôr. Dette gir et kasein som er omtrent ufordøyelig, og bruddstykker av proteinet (peptider) kan hope seg opp i kropp og hjerne og gi problemer som:
Atopisk eksem -> bronkitt -> lungebetennelse -> allergi/astma
Øreverk -> blærekatarr -> nyrebekkenbetennelse/uro, sengevæting
Feber -> betennelser
Hormonubalanser (hypertyreose, diabetes 1, polypper, cyster mensproblemer, voksesmerter)
Ryggproblemer (slagg bl.a. fra ufordøyd mat)
Hodepine - migrene (trykk)
Nevrologiske tilstander (herpes, elveblest, helvetesild, trigeminusnevralgi)/
kroniske betennelser (bihulebetennelse, reumatoid artritt)
Forkalkninger -> nummenhet
Søvnproblemer (av-på knappen virker ikke)
Sanseforstyrrelser - overaktivitet (syns-/hørselsforstyrrelser/tinnitus)
Trang til rus (speed)
Anoreksi
Manisk - depressiv (bipolar)
Uro i kroppen/ADHD
ME (greier ikke stoppe, bruker mer energi enn de har)
Kilde: Norsk Protein Intoleranse Forening (
www.npif.no)
På toppen av det hele er det jo da flott at folk har en tendens til å bli avhengige av melka... Det er ikke rart at halvparten av det norske statsbudsjettet går til helse, og at denne posten er fordoblet de siste sju årene.