Hm, hvis du skal bake med glutenfritt mel så trenger du nesten et bindemiddel til deigen, jeg bruker fiberhusk og det fungerer topp. Kjøpes på helsekost og koster ikke all verden, det sveller når man blander i vann og gjør deigen mindre klissete og mer som "normal" deig.
Jeg lager kun pizzabunn av glutenfrie mel, så jeg vet ikke hvordan det blir når du skal lage mer tradisjonell gjærbakst som brød osv, men tips for å få deigen til å heve er
- stivpisk eggehviter som du blander inn i deigen
- bakepulver (mengde avhenger av melmengde, 1 ts til 200-300g mel kanskje?)
- fiberhusk som nevnt tidligere (eventuelt johannesbrødkjernemel, men fiberhusk fungerer bedre)
- mulig det også går an å tilsette gluten, du kan jo prøve og se?
Ellers så har vel de fleste meltyper et høyt karboinnhold så vidt jeg kommer på i farten, i alle fall de som inneholder gluten. Om det er det sunneste vet jeg ikke, men dersom du ikke bryr deg om gluten er vel økologisk speltmel (av typen Oberkulmer Rotkorn, kjøpt på helsekost, merke "Helios") et av de sunneste melene. Og hvis du skal være ekstra sunn så går du for den fine typen i stedet for den grove, da den fine ikke inneholder fytinsyre (som ligger i skallet på korn) som hemmer opptaket av mineralstoffer
Speltmel inneholder gluten, men har en litt svakere glutenstruktur enn andre typer mel, samtidig som det visstnok inneholder flere næringsstoffer. Det er ikke lavkarb da hvis det er det du vil ha, er vel kun mandelmel (eventuelt hasselnøttmel eller bakepro )som er lavkarb av de ulike meltypene. Bakepro er jo forsåvidt et proteinpulver, så det alene vil ikke fungere som en erstatning for andre typer mel.
Ble du noe klokere?