Skrevet av Emne: Blodsukker ved IF  (Lest 4546 ganger)

Utlogget pelle90

  • Litt godt kjent
  • **
  • Innlegg: 80
  • Honnør: 2
  • Utlogget Utlogget

    Innlegg: 80

Blodsukker ved IF
« : 08. november 2011, 22:49 »
Leser mye om IF om dagen. Og det påstås at blodsukkeret ikke faller til nivåer en vil merke på kroppen ved periodisk faste. Hva forklarer da at folk blir trøtte, slitne, vondt i hodet, sure, slappe etter lang tid uten mat. Med lang tid mener jeg bare sånn 4 timer. Og man har jo alltid hørt at blodsukkeret stiger raskt når en spiser f.eks en sjokolade og at det deretter synker veldig, til et nivå som gjør at en blir slapp. Og at det ikke er lurt med sukker som øker blodsukjkeret på en slik måte rett før trening over lang tid, for da vil fallet i blodsukkeret gjøre at en ikke klarer å yte max. Kan noen klare opp i dette?

Utlogget Suppemann

  • Erfaren bruker
  • ****
  • Innlegg: 414
  • Honnør: 327
  • Utlogget Utlogget

  • Kjønn: Mann
  • Innlegg: 414

Sv: Blodsukker ved IF
« #1 : 08. november 2011, 23:01 »
Du kan fort bli sliten, trøtt, sulten, slapp osv en stund etter et måltid selvom blodsukkeret er godt innenfor referanseverdien. Kroppen er svært dyktig til å holde blodsukkeret på et høyt nok nivå, og selvm det føles lavt er det med all sannsynlighet godt innenfor de normale verdiene. Det man derimot muligens merker, er blodsukker svingninger.

Når du faster vil blodsukkeret regulere seg bedre så dette behøver du ikke å uroe deg over.

Utlogget pelle90

  • Litt godt kjent
  • **
  • Innlegg: 80
  • Honnør: 2
  • Utlogget Utlogget

    Innlegg: 80

Sv: Blodsukker ved IF
« #2 : 09. november 2011, 12:49 »
Men hvis det ikke er blodsukkeret som forklarer det, hva er det da?

Utlogget pelle90

  • Litt godt kjent
  • **
  • Innlegg: 80
  • Honnør: 2
  • Utlogget Utlogget

    Innlegg: 80

Sv: Blodsukker ved IF
« #3 : 10. november 2011, 16:16 »
ingen som kan dette? Er jo ganske viktig med tanke på hvor mange som sverger til IF

Utlogget pelle90

  • Litt godt kjent
  • **
  • Innlegg: 80
  • Honnør: 2
  • Utlogget Utlogget

    Innlegg: 80

Sv: Blodsukker ved IF
« #4 : 13. november 2011, 19:05 »
bump!

Utlogget henrikhardcoar

  • Tungvekter
  • *******
  • Innlegg: 3 250
  • Honnør: 402
  • Utlogget Utlogget

  • Kjønn: Mann
  • Innlegg: 3 250

  • Er for tiden chubby for siste gang
Sv: Blodsukker ved IF
« #5 : 13. november 2011, 19:10 »
Men hvis det ikke er blodsukkeret som forklarer det, hva er det da?
Du blir sulten fordi du er vant med å spise annenhver time, du tror du har lavt blodsukker (hvilket ikke stemmer) og da innbiller du deg at blir slapp (på grunn av det lave blodsukkeret som du ikke har). Men det er nok mest fordi du er vant med å få næring hver andre eller tredje time (som mange er vant til) som er den store årsaken til at du blir trøtt eller slapp.

Utlogget sstians

  • Treningsnarkoman
  • *******
  • Innlegg: 2 103
  • Honnør: 150
  • Utlogget Utlogget

  • Kjønn: Mann
  • Innlegg: 2 103

  • Svak, småblid og dopingfri!
Sv: Blodsukker ved IF
« #6 : 13. november 2011, 19:21 »
Som Stian, eller henrikhardcoar sier så er nok det rett. Utdrag fra oversatt versjon av Martin Berkhans "Top ten fasting myths debunked":

3. Myte: Mange små måltider gir et stabilt blodsukker

Sannhet
Ifølge legionene med diett og kostholds “ekspertene”, vil det å spise små måltid hjelpe deg å unngå sult, holde blodsukkeret ditt stabilt og holde deg mentalt skjerpet. I motsetning til hva mange tror er faktisk blodsukkernivået ekstremt velregulert og vedlikehold innenfor et lite område i sunne mennesker. Det svinger ikke opp og ned som en sjimpanse på meth og det synker ikke av å gå noen timer uten mat. Eller av å gå en dag uten mat. Eller en uke for den saks skyld.

Det virker som om folk tror at de vil lide fra ekstrem sult og tungt hode hvis de ikke spiser så og så ofte. Tenk over konsekvensene av evolusjon for overlevelse om dette medførte riktighet. Gitt at vanlige perioder med faste, til og med hungersnød, var en naturlig del av vår fortid – tror du vi hadde vært her i dag om vi hadde vært ute av stand til å skaffe mat når det var på det mest kritiske? Jeg har sett sunne unge mannfolk klage over apati og tungt hode om de ikke hadde spist innen de siste timene. Helt absurd, men igjenn kommer jeg bort fra tema.

Det å vedlikeholde blodsukker er høyt prioritert og vi har utviklet effektive måter som regulerer blodsukkernivået, selv under de mest ekstreme av forhold. Om du faster i 23 timer og så tar en 90 minutters joggetur på 70-75% VO2max, så ville blodsukkernivåene dine være identiske til de om du hadde gjort samme joggetur mens du var mett. Det vil ta minst tre dager eller 84 timer med faste før blodsukkernivåene ville ha sunket nok til at det påvirker din mentale tilstand; men dette er bare midlertidig – siden hjernen din tilpasser seg bruken av ketoner som drivstoff. Under 48 timer med faste, eller alvorlig kaloriunderskudd, vedlikeholdes blodsukkeret og kognitiv ytelse opprettholdes.

For mer informasjon rundt blodsukker, les min review of Eat Stop Eat Expanded Edition, som inneholder et relevant utdrag fra boken. Husk også på at alle disse studiene som er nevnt ovenfor ble utført under forhold som er ekstreme i forhold til forskjellige protokoller av Periodisk Faste.

Hva med blodsukker og sult? Blodsukker er en av de mange kortsiktige tilbakemeldingsmekaniskene som brukes for å regulere sult, så forestillingen at lavt blodsukker kan utløse sult er korrekt. Lavt betyr bare lavere område, og det er mange faktorer som spiller inn i om det utløser sult eller ikke. Viktigst er måltidsmønstre som blir regulert avghrelin og andre hormoner. Raskt oppsummert vil det si at blodsukkeret ditt følger det måltidsmønsteret du er vant til. Dette er relevant for de som frykter blodsukkerproblemer og sult fra regelmessige perioder med faste, siden dette forklarer hvordan folk enkelt kan tilpasse seg til periodisk faste uten negative bi-effekter.

Opprinnelse
Hvordan folk kom frem til at å skippe et måltid gjorde dem dummere er vanskelig å si, men det er noe sannhet til blodsukker og sult – men dette er tatt ut av kontekst. Det er ingen nødvendighet å spise regelmessig for å vedlikeholde blodsukker siden det vedlikeholder seg selv helt fint og tilpasser seg måltidsmønsteret du velger.


Kilder:
http://fitnessbloggen.no/de-10-storste-mytene-om-faste/
http://www.leangains.com/2010/10/top-ten-fasting-myths-debunked.html
Styrkeløft.

190 - 122,5 - 207,5 (stevnepers med utstyr)
19 - 140 - 250 (raw stevnepers)
3x150 - 120 - 2x192,5 (raw treningspers)

Treningslogg i bildelogg

YouTube-kanal!

Utlogget Bluebearworkout

  • Global Moderator
  • *****
  • Innlegg: 2 906
  • Honnør: 358
  • Utlogget Utlogget

  • Kjønn: Mann
  • Innlegg: 2 906

  • I haven't hit the pinnacles I plan to reach.
Sv: Blodsukker ved IF
« #7 : 13. november 2011, 19:28 »
Støtter stian og stian.
Kroppen er tillært en ting og vil derfor regulere kroppen basert på dette. Kroppen lærer også å produsere mer svette når man er i varme strøk og minske kroppstemperaturen mindre ved fysisk aktivitet under de samme forholdene.

Det er bare adapt and survive. Har selv ofte gått opptil 20 timer uten mat og ikke blitt påvirket i det hele tatt. Tidligere når jeg spiste flere måltid ble jeg gretten meget kjapt.

Utlogget pelle90

  • Litt godt kjent
  • **
  • Innlegg: 80
  • Honnør: 2
  • Utlogget Utlogget

    Innlegg: 80

Sv: Blodsukker ved IF
« #8 : 13. november 2011, 19:54 »
Jeg er enig. Men dette svarer jo ikke på spørsmålet; hva er det som får en til å bli slapp tung i hodet osv? Vet at det ikke er fall i blodsukker, men hva er det da?

Utlogget sstians

  • Treningsnarkoman
  • *******
  • Innlegg: 2 103
  • Honnør: 150
  • Utlogget Utlogget

  • Kjønn: Mann
  • Innlegg: 2 103

  • Svak, småblid og dopingfri!
Sv: Blodsukker ved IF
« #9 : 13. november 2011, 20:12 »
At du sannsynligvis ikke er vant til det. Har du prøvd IF? Har du prøvd å la det gå et par timer mer enn to timer mellom hvert måltid? Gi det en sjanse. Én uke. Gi deg selv en eneste uke med IF. Om ikke IF (fordi du er redd for at å skippe frokost er negativt), prøv å spis færre ganger, for eksempel en stor frokost, ett stort måltid før trening og ett stort måltid etter trening. Sammenlign de første dagene med de siste. Prøv en uke til. Hvordan føler du deg nå?
Styrkeløft.

190 - 122,5 - 207,5 (stevnepers med utstyr)
19 - 140 - 250 (raw stevnepers)
3x150 - 120 - 2x192,5 (raw treningspers)

Treningslogg i bildelogg

YouTube-kanal!

Utlogget pelle90

  • Litt godt kjent
  • **
  • Innlegg: 80
  • Honnør: 2
  • Utlogget Utlogget

    Innlegg: 80

Sv: Blodsukker ved IF
« #10 : 13. november 2011, 20:24 »
IF funker helt ypperlig for meg! Smiley det er ikke det det går på. Jeg bare lurer på hva som kan forklare at man føler seg slapp og tung i hodet og sånn når vi vet det ikke er blodsukkeret. Og f.eks så bør man jo ikke innta en sjokolade rett før langvarig trening fordi da faller blodsukkeret og en blir slapp har man alltid hørt. Hva er de fysiologiske grunnene til dette???

Utlogget Bluebearworkout

  • Global Moderator
  • *****
  • Innlegg: 2 906
  • Honnør: 358
  • Utlogget Utlogget

  • Kjønn: Mann
  • Innlegg: 2 906

  • I haven't hit the pinnacles I plan to reach.
Sv: Blodsukker ved IF
« #11 : 13. november 2011, 22:43 »
Fordi sukker blir raskt tatt opp, trenger ikke mye spalting og kroppen rekker dermed ikke å gjøre de nødvendige forutsetningene raskt nok før det blir for mye glukose i plasma. Dessuten vil mesteparten av blodet gå til skjelettmusklene og ikke til fordøyelsen som og er grunnen til at man ikke skal spise rett før trening.

Graden man opplever sult bestemmes av to områder i hypotalamus, hhv appetittsenteret og metthetssenteret. Reguleringen av senterene er et samspill mellom mange ulike signaler. F.eks ved et måltid vil strekkfølsome sanseceller i magesekken sende signaler til metthetssenteret i tillegg til blodbåren informasjon om tilførselen av energirike substanser. Økt glukose i blodet vil f.eks øke signalene til metthetssenteret. Hormoner som CCK og leptin er viktige i denne sammenheng.

Grunnen til at man "merker" sult oftere ved færre og små måltider kan og skyldes ting som hungerkontraksjoner, da magesekken vil bli tømt raskere under små måltider og man kan få kraftige peristaltiske kontraksjoner i magesekken (:korpus).

Vi har og to faser i stoffomsetningen, de er logisk nok.. absorpsjonsfasen og postabsorpsjonsfasen.. der man i absorpsjonsfasen ser at cellene får sin energi ved å oksidere de næringsstoffene som kommer direkte fra tarmen (og det som ikke benyttes lagres som glykogen i leveren / muskler eller som TGL - fett. I postabsorpsjonsfasen vil det også logisk nok ikke være direkte tilførsel av næringsstoff fra tarmen så man må dekke sitt energibehov ved å ta fra kroppen sitt lager.

For at det ikke skal komme for mye sukker ut i blodet vil leveren regulere sitt opptak og sin utskillelse for å holde glukosekonsentrasjonen i blodet mest mulig stabil.. uavhengig av dette vil uansett plasma konsentrasjonen av glukose i resten av kroppen øke med ca 25% (fra 4 til omtrent 5 mmol/l) og kroppen vil derfor gå fra "fettforbrenning" modus til "glukosebrenning" modus.

Etter ca 4-5 timer siden siste måltid vil det ikke bli absorbert næringsstoff fra tarmen lengre og plasmakons. av glukose, aminosyrer og fettsyrer vil synke litt.. dog dette er små endringer så vil det føre til endringer i hormonsekresjon som regulerer stoffomsetningen slik at man ikke får et ytterlige fall i glukosekonsentrasjonen i blodet. Det er viktig pga deler av hjernen ikke kan benytte andre energikilder enn glukose (gjelder og røde blodceller).. dog vil glykogenet i leveren til en "normal" person kun dekke konsentrasjonen til blodet i 4-5 timer.

Dermed må man benytte seg av glukoneogenese (som er nydannelse av glukose) ved å benytte seg av aminosyrer og glyserol fra fettsyrer - to viktige råmaterialer. Kroppen vil også gå over i "glukosesparing" og dermed gå over til å benytte seg mer og mer av fett, som omdannes til ketoner.. dermed sikres tilførselen av glukose til vev som ikke kan benytte seg av fett (levercellene, nervesystemet, deler av hjernen, røde blodceller osv). Så kombinasjonen av glukoneogenese og glukosesparing vil hjelpe å holde oppe plasmakons av glukose i postabsorpsjonsfasen og motvirke et raskt fall i blodsukkeret.

Så for å summere litt opp, desto mer vant du er til periodisk faste.. desto flinkere vil kroppen bli til å regulere glukosekonsentrasjonen til en viss grad og lære seg ditt nye spisemønster og endre sin hormonsekresjon deretter. Når du spiser ofte vil reguleringen være helt annerledes og blodsukkeret påvirkes helt annerledes.. lavt blodsukker vil gjøre at du vil bli svimmel og trøtt, men på IF vil kroppen allerede være forberedt på dette. Du kan og merke dette ved at det er lettere å "hoppe over" frokost, enn det er å hoppe over middag.. ved frokosttider er kroppen allerede innstilt på null mat. Ved middagstider er
kroppen innstilt på at "nå er det på tide med mat". Dog vil det som oftest være mer "psykisk" og når du er vant til å spise få måltider.. så vil du ikke merke noe spesielt av aggresjon, eller utmattelse pga "lavt" blodsukker. Smiley

Ble litt rotete dette.. Smiley

Utlogget henrikhardcoar

  • Tungvekter
  • *******
  • Innlegg: 3 250
  • Honnør: 402
  • Utlogget Utlogget

  • Kjønn: Mann
  • Innlegg: 3 250

  • Er for tiden chubby for siste gang
Sv: Blodsukker ved IF
« #12 : 13. november 2011, 23:26 »
Bare for å kverulere litt, så vil vel absorpsjonsfasen vare relativt til hvor stort det siste måltidet var, sammensetning av det, i tillegg til energiprosentfordelingen din og den totale mengden inntatt mat? Man har jo sett melkeprotein bli absorbert så tregt som 3.5 gram i timen [1], og kjøtt anslått til omlag 10g i timen [1]. 2 skyr på 160 gram vil bruke hvertfall 10 timer på å bli ferdig fordøyd med de tallene.

1. Bilsborough S, Mann N. A review of issues of dietary protein intake in humans. Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2006 Apr;16(2):129-52.

EDIT: Ekstremt lite relevant ifht. tråden, men dette er jo tross alt treningsforum.

Utlogget sstians

  • Treningsnarkoman
  • *******
  • Innlegg: 2 103
  • Honnør: 150
  • Utlogget Utlogget

  • Kjønn: Mann
  • Innlegg: 2 103

  • Svak, småblid og dopingfri!
Sv: Blodsukker ved IF
« #13 : 14. november 2011, 00:15 »
I tillegg vet vi jo og at protein vil senke en matvares GI (som dermed gjør GI lite relevant om det ses på i et sammensatt måltid og ikke for seg selv). Så man kan absolutt påvirke opptakstiden til karbohydrater også.

4. GI values affected by combination with other foods
While tests for Glycemic Index are usually done on individual foods, we often consume those foods in combination with other foods. The addition of other foods that contain fiber, protein, or fat will generally reduce the Glycemic Index of the meal. The GI of this "mixed meal" can be estimated by taking a weighted average of the GI's of the individual foods in the meal. However, this averaging method may become less accurate as the total percentage of carbohydrate decreases. Therefore, foods like pizza often create a higher glycemic response than the simple weighted average of the ingredient GI's would predict.


http://nutritiondata.self.com/topics/glycemic-index
Styrkeløft.

190 - 122,5 - 207,5 (stevnepers med utstyr)
19 - 140 - 250 (raw stevnepers)
3x150 - 120 - 2x192,5 (raw treningspers)

Treningslogg i bildelogg

YouTube-kanal!

Utlogget oblivious

  • Nykomling
  • *
  • Innlegg: 15
  • Honnør: 0
  • Utlogget Utlogget

    Innlegg: 15

Sv: Blodsukker ved IF
« #14 : 08. august 2012, 09:38 »
I tillegg vet vi jo og at protein vil senke en matvares GI (som dermed gjør GI lite relevant om det ses på i et sammensatt måltid og ikke for seg selv). Så man kan absolutt påvirke opptakstiden til karbohydrater også.

4. GI values affected by combination with other foods
While tests for Glycemic Index are usually done on individual foods, we often consume those foods in combination with other foods. The addition of other foods that contain fiber, protein, or fat will generally reduce the Glycemic Index of the meal. The GI of this "mixed meal" can be estimated by taking a weighted average of the GI's of the individual foods in the meal. However, this averaging method may become less accurate as the total percentage of carbohydrate decreases. Therefore, foods like pizza often create a higher glycemic response than the simple weighted average of the ingredient GI's would predict.


http://nutritiondata.self.com/topics/glycemic-index

Det kan bli sett på som misvisende, fett har også en tendens til å redusere GI i matvarer, men det er ikke noe man bør ta for mye til seg.
Etter jeg fikk Diabetes 2 som jeg kan regulere med kosthold har jeg gjort veldig mange målinger på forskjellige måltider jeg spiser.
Spiser du pizza med lite kjøtt og fint hvetemel så vil det skyte blodsukkeret ditt i været, slenger du på 100gr biff så vil det fortsatt gjøre det samme.
Kroppen din henter opp raske karbohydrater uansett om det er fett eller proteiner i måltidet.
Men noe sannhet er det i det, atkins bruker jo dette prinsippet med høyt fiberinnhold reduserer opptak av karbohydrater.
Eksempelvis kunne 1 sjokolade hatt 50 gram karbohydrater og 25 gram fiber, så sitter du igjen med 25 gram "netcarbs" som er det kroppen tar til seg av karbohydrater.
Men dette har også noe med at kroppen ikke klarer å fordøye fiber (som kan måles som karbohydrater) i like stor grad som for eksempel sukker.
Så her vil jo 50 gram av karbohydratene være fiber.. Da kan man ikke lage en sjokolade med 50 gram sukker, slenge oppi 25 gram fiber og regne med at det vil utligne karbohydrat opptaket ditt.
Samme kan du si om fett og proteiner, uansett om du har mye av det i forhold til karbohydrater i et måltid, så kan du banne på at kroppen din suger til seg karbohydratene og øker blodsukkeret ditt iht. mengde og type karbohydrater.
1kg biff med 50gr sukker vil fortsatt få blodsukkeret ditt til å skyte i været selvom det er relativt lite sukker i forhold til biff.. satt litt på spissen Smiley

Gå til:  

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!