Ikke hopp over måltider.
Spis variert kost. Prøv deg frem og registrer om det er en sammenheng mellom enkelte matvarer og luftplagene.
Skriv ned hva du har spist hver gang du føler deg oppblåst, for å se om det er et mønster.
Drikk mye vann (uten kullsyre).
Kokte grønnsaker er mindre gassdannende enn rå.
Mat som produserer lite gass, er ris, bananer, sitrusfrukter, druer, kjøtt, egg og harde oster.
Peppermyntete, karve- og fennikel te kan virke lindrende.
Prøv syrnede melkeprodukter som yoghurt og kulturmelk-produkter. Biola inneholder såkalte probiotiske melkesyrebakterier som har en gunstig effekt på tarmfloraen.
Noen frukter, som svisker, epler og rosiner inneholder mye fruktsukker og kan gi oppblåsthet.
De kunstige søtningsmidlene sorbitol og mannitol finnes i en rekke sukkerfrie produkter og kan gi gassdannelse.
Tyggegummi kan også medføre luftplager.
Reduser kaffe og røyk, eller forsøk uten – og se om det hjelper.
Tygg maten godt før du svelger den, og drikk ikke med mat i munnen. Det er viktig at munnen selv produserer spytt for å bryte ned maten.
Etter et større måltid kan det være fristende å legge seg på sofaen eller ta en middagslur. Prøv å utsette det til du har vært litt i aktivitet. Dette får i gang tarmmotorikken og hjelper deg å forebygge gassdannelse.
Du kan få kjøpt reseptfrie midler på apoteket mot luftplager. Minifom kommer i dråper og kapsler og Siloxan i kapsler. Disse er med på å spalte luftboblene i mage- tarmsystemet, og mange har god effekt av disse.