Skrevet av Emne: Hvorfor er Norge gode i styrkeløft, men ikke vektløfting?  (Lest 24454 ganger)

Utlogget kim89

 • Nykomling
 • *
 • Innlegg: 13
 • Honnør: 25
 • Utlogget Utlogget

  Innlegg: 13

Etter å ha holdt på med Vektløfting i snart 11 år så har det blitt en trend med at de som kommer inn og vil prøve seg i Norge helst vil trene mark og Benk og helst ikke knebøy siden det er slitsomt . Mens Rykk og Støt blir for teknisk krevende for folk som kommer fra treningsentere og at de verken er villig til å legge ned mye tid på å få det til. For mange har også dårlig bevegelighete i ankler,armer,hofter,skuldre osv. Dette har også de fleste som har drevet med Styrkeløft og senere gått over til Vektløfting funnet ut av, og dermed forsvinner som regel innen 1år på grunn av det kreve for mye tid og de må dermed trene mer en de ønsker for å kunne utføre et rykk og støt. Eneste untaket som har kommet seg opp på et bra nivå var Asef og som etter min mening kunne blitt veldig god og kan enda bli det om han tenker på å komme seg tilbake.De fleste synst rett og slett at Rykk og Støt er kjedelig for at de ikke får det til og at de ikke får brukt styrken de har fra fks Benk,Mark og Knebøy på samme måte i rykk og støt.

Har vært flere av de store styrketalentene innom Vekløfting og som regel ikke klarer å komme seg over 130kg i rykk og 160kg i støt. Der de alle sier det samme, rykk og støt krever en helt annen form for styrke og måte å ta i på samt det tekniske. Som de ellers trenger for å kunne utføre Benk,Mark og Knebøy. Beste eksempelet på dette var en tidligere Svensk Vekltøfter( Husker ikke navnet, men kan finne det ut om noen ønsker det) som gjore 320kg i knebøy som 18/19 åring og det samme i mark uten utstyr men gjore ikke mer eller 127kg i rykk og 157kg i støt på grunn av dårlig bevegelighet,kordinasjon og balanse i løftene.

En annen ting som hindrer Vektløfting å stille likt mot nasjoner som China og Russland, er det Norske lovverket i forhold til barneidrett og norske foreldres holdninger til styrketrening. Av en elle annen grunn så tror alle foreldre at barn ikke skal starte med styrketrening før de er 16 år, og dermed er alt 90% så langt bak resten av verden at de ikke klarer å ta igjen de som starter fra 5-8 års alder. En annen ting er at de beste vektløfterene trener 12-16 økter i uken og får lønninger fra staten for å trene 2-3 ganger til dagen samt bor for det meste på treningssentere året rundt. Iran hadde 8 måner treningsleir for VM og Sør korea hadde 6 måner opplading til VM og alle andre nasjoner som er go i vektløfting gjør dette.

I Norge er ikke dette mulig å få gjennomført på grunn av de norske Vektløfterene må jobbe for å kunne leve i tillegg til å trene. Staten kan du bare glemme å få hjelp fra og det samme er det med Olympiatoppen som ikke vil hjelpe deg før du tar medalje på EM,VM eller OL og er da alt på et nivå som du nesten ikke trenger den økonomiske hjelpen som burde vært der for 5-10 år før det. Norges vektløfter forbund har ikke mer eller 2-3 mil i året som skal fordeles ut til klubber,drift,ansatt folk osv. Dermed er det heller ikke noe Økonomisk støtte der å hente, dermed er det ikke mulig å kunne trene de store mengdene som kreves for å kunne være i toppen. Uten du har høye intekter fra sponsorer,foreldre som hjelper til økonomisk så lenge du er aktiv eller du får inn penger på en annen måte.

Til og med Ruth som har kommet seg opp på det nivået som kreves, har ikke hatt tid til å gjøre ferdig utdanning. Sliter med å få sponsorer til å sponse henne i forhold til Olympiatoppens lovvark over hvem som kan sponse utøvere som deltar på OL(Ruth kan ikke fks bli sponset av kosttilskudd produsenter siden det er ikke lov fra Olympiatoppen for deltakere som skal være med på OL) Og at bedrifter/folk ikke vil sponse en idrett som vektløfting. Hun fikk et økonomisk tilbud fra en sponsor før OL i 2008 som var lagt over det Olympiatoppen bidrar med i året, men måtte si nei på grunn av reglene Olympiatoppen sitter på . Når hun er ferdig som vektløfter så har hun mistet 10+ år med jobbing og får også dermed dårligere pensjon senere i livet, dermed er det ikke rart de fleste ikke velger å satse i en idrett der du ikke kan leve av og vil mest sansynlig tape økonomisk store summer penger på å gjøre dette. I motsetninger til utøvere som kommer fra China,Russland,Armenia,Sør Korea osv som kun trener og får inntekter fra staten for å gjøre dette. Dermed er det ikke en Sport/hobby for disse utøverene men en Jobb som de sikrer seg økonomisk for resten av livet.

Tar vi utgangspungt i dette som jeg har skrevet , så kan vi komme frem til at for å bli god i vektløfting så krever det at du ligger på en plass mellom 10-16 økter i uka. Kun har fokus på å trening ca 2 ganger til dagen og kan dermed ikke jobbe så veldig mye. Du får ikke lov til å bli sponset av kostillskudd produsenter som er oftest de eneste som er villige til det og at det ikke er lett å få sponsor i Norge for tiden når utøvere som Alexander Dale Oen må ha hjelp av foreldrene for å kunne drive på med svømming .Du mister mellom 10-15 år med inntekter som en Normal person får og pensjonen blir langt dårligere eller de som har jobbet de årene du drev med idrett. Du må også skatte mellom 30-40% av sponsorinntekter du får i Norge og du bruker som regel mye lengre tid på studier om du ikke tar det med ro på satsingen under studier. Sitter med samme eller større sum i studielån og sitter dermed ikke igjen med en økonomisk trygghet som fks en fotballspiller som har tjent store summer mens han var aktiv.

I alt dette så skal du klare å konkurrer på lik linje som de beste i verden som har som jobb å bare trene og få inntekter på å være go i vektløfing, du blir pensjonist når du er ferdig med idrett i en alder mellom 32-35år og trenger ikke å jobbe mer resten av livet på grunn av staten som betaler lønning for de.

Dermed er det ikke rart at flere av Vektløfterene i Norge velger å leve et bra normalt liv i stedenfor å bli god i Vektløfting. Vi har trenere og kunnskapen som kreves for å få utøvere opp blandt de beste i verden i Norge, men mangler støtteapparatet og økonomien som de andre nasjonene har tilgang til daglig.


Her er det ikke noen som må misforstå det jeg sier at vi ikke kan bli go i vektløfting som styrkeløfterene i Norge er i styrkeløft, men det koster mer en det smaker for de fleste norske utøverene å bli god i vektløfing. Og kan sammenligne det med en juniorspiller som spiller fotball for eks Milan og en junior fotballspiller som skal bli like god i 5-6 divisjon i Norge som tjener mer på å jobben utenfor Fotball. Hvor mange som hadde vært i laget i 5-6 divisjon som ville sattset på idretten og hatt en utrygg økonomisk fremtid kontra han som spiller i Milan og har alt han trenger for å kunne fokusere på å bli best i Verden ?

Det er hvor stor forkjell det er mellom Norges satsing på vektløfting kontra China og Russland og alle de andre nasjonene som er i full fart på vei opp.

Beklager alle skrive feil som finnes i teksten, men dere skal iallefall kunne forstå litt bedre hvorfor det ikke er så mange som vil bli veldig go i vektløfting i Norge. Og dermed holder seg på et nivå der de vinner NM,Nordisk og jobber fulltid, i stedenfor å prøve å bli god og slite med økonomien.

Utlogget uglypie

 • Nykomling
 • *
 • Innlegg: 26
 • Honnør: 4
 • Utlogget Utlogget

  Innlegg: 26

Et av problemene er også at det ikke satses noe særlig på enkeltutøvere. For å komme på et høyt nivå trenger man generelt sett en egen coach, og helst litt støtte i form av penger også. Disse tingene er nærmest ikke-eksisterende i vektløfternorge.

Utlogget MIDTBY

 • .: Aktivutøver :.
 • ******
 • Innlegg: 2 131
 • Honnør: 291
 • Utlogget Utlogget

 • Kjønn: Mann
 • Innlegg: 2 131

Honnør for bra innlegg kim89. Skal sies at styrkeløft slik sett også sliter med mye av det samme da det ikke er økonomisk støtte, vanskelige regler for sponsor og at norske tv-kanaler sliter med å se lengre enn fotball og ski. Som susann pettersen sa, skal du leve godt som nordmann må du være født med ski på beina! Trist at det er slik, norsk fotball forblir på et dårlig nivå og andre idretter der vi hevder oss i toppen blir skyggelagt. Til tross for en sport med sikkert et av de laveste medlemstallene har allikevel Magnus Carlsen klart å skaffet både sponsorer og mediedekning, og da blir det plutselig en lettere hverdag for han. Det samme burde skjedd med styrkeløft og vektløfting.
Sponset av: MyRevolution

Hjemmeside: www.andremidtby.com
Instagram - Klikk her!
Landslagsutøver, Styrkeløft
Sterk, Blid og Dopingfri

305-210-300 = 795kg
   Film: http://www.youtube.com/watch?v=QFyjypgupTw

• 2x VM-Sølv i benkpress
• VM-bronse i knebøy og sammenlagt

• 3.plass jr-VM Classic 2013, -93kg
• 4.plass jr-VM Classic 2013, -93kg
• 5.plass jr-EM 2013, -93kg
• 3.plass Nordisk 2013, -93kg
• 2.plass jr-NM 2012, -93kg
• Nasjonal mester 2011, 2012 (-83 &-93)


Treningslogg:
http://www.treningsforum.no/forum/index.php?topic=80970.0

Utlogget paramora

 • Global Moderator
 • *****
 • Innlegg: 1 014
 • Honnør: 306
 • Utlogget Utlogget

 • Kjønn: Mann
 • Innlegg: 1 014

Honnør, kim89!! Nå lærte jeg mye om dette. Smiley

Utlogget Eric Heiden

 • Pratsom bruker
 • ******
 • Innlegg: 977
 • Honnør: 63
 • Utlogget Utlogget

  Innlegg: 977

Etter å ha holdt på med Vektløfting i snart 11 år så har det blitt en trend med at de som kommer inn og vil prøve seg i Norge helst vil trene mark og Benk og helst ikke knebøy siden det er slitsomt . Mens Rykk og Støt blir for teknisk krevende for folk som kommer fra treningsentere og at de verken er villig til å legge ned mye tid på å få det til. For mange har også dårlig bevegelighete i ankler,armer,hofter,skuldre osv. Dette har også de fleste som har drevet med Styrkeløft og senere gått over til Vektløfting funnet ut av, og dermed forsvinner som regel innen 1år på grunn av det kreve for mye tid og de må dermed trene mer en de ønsker for å kunne utføre et rykk og støt. Eneste untaket som har kommet seg opp på et bra nivå var Asef og som etter min mening kunne blitt veldig god og kan enda bli det om han tenker på å komme seg tilbake.De fleste synst rett og slett at Rykk og Støt er kjedelig for at de ikke får det til og at de ikke får brukt styrken de har fra fks Benk,Mark og Knebøy på samme måte i rykk og støt.

Har vært flere av de store styrketalentene innom Vekløfting og som regel ikke klarer å komme seg over 130kg i rykk og 160kg i støt. Der de alle sier det samme, rykk og støt krever en helt annen form for styrke og måte å ta i på samt det tekniske. Som de ellers trenger for å kunne utføre Benk,Mark og Knebøy. Beste eksempelet på dette var en tidligere Svensk Vekltøfter( Husker ikke navnet, men kan finne det ut om noen ønsker det) som gjore 320kg i knebøy som 18/19 åring og det samme i mark uten utstyr men gjore ikke mer eller 127kg i rykk og 157kg i støt på grunn av dårlig bevegelighet,kordinasjon og balanse i løftene.

En annen ting som hindrer Vektløfting å stille likt mot nasjoner som China og Russland, er det Norske lovverket i forhold til barneidrett og norske foreldres holdninger til styrketrening. Av en elle annen grunn så tror alle foreldre at barn ikke skal starte med styrketrening før de er 16 år, og dermed er alt 90% så langt bak resten av verden at de ikke klarer å ta igjen de som starter fra 5-8 års alder. En annen ting er at de beste vektløfterene trener 12-16 økter i uken og får lønninger fra staten for å trene 2-3 ganger til dagen samt bor for det meste på treningssentere året rundt. Iran hadde 8 måner treningsleir for VM og Sør korea hadde 6 måner opplading til VM og alle andre nasjoner som er go i vektløfting gjør dette.

I Norge er ikke dette mulig å få gjennomført på grunn av de norske Vektløfterene må jobbe for å kunne leve i tillegg til å trene. Staten kan du bare glemme å få hjelp fra og det samme er det med Olympiatoppen som ikke vil hjelpe deg før du tar medalje på EM,VM eller OL og er da alt på et nivå som du nesten ikke trenger den økonomiske hjelpen som burde vært der for 5-10 år før det. Norges vektløfter forbund har ikke mer eller 2-3 mil i året som skal fordeles ut til klubber,drift,ansatt folk osv. Dermed er det heller ikke noe Økonomisk støtte der å hente, dermed er det ikke mulig å kunne trene de store mengdene som kreves for å kunne være i toppen. Uten du har høye intekter fra sponsorer,foreldre som hjelper til økonomisk så lenge du er aktiv eller du får inn penger på en annen måte.

Til og med Ruth som har kommet seg opp på det nivået som kreves, har ikke hatt tid til å gjøre ferdig utdanning. Sliter med å få sponsorer til å sponse henne i forhold til Olympiatoppens lovvark over hvem som kan sponse utøvere som deltar på OL(Ruth kan ikke fks bli sponset av kosttilskudd produsenter siden det er ikke lov fra Olympiatoppen for deltakere som skal være med på OL) Og at bedrifter/folk ikke vil sponse en idrett som vektløfting. Hun fikk et økonomisk tilbud fra en sponsor før OL i 2008 som var lagt over det Olympiatoppen bidrar med i året, men måtte si nei på grunn av reglene Olympiatoppen sitter på . Når hun er ferdig som vektløfter så har hun mistet 10+ år med jobbing og får også dermed dårligere pensjon senere i livet, dermed er det ikke rart de fleste ikke velger å satse i en idrett der du ikke kan leve av og vil mest sansynlig tape økonomisk store summer penger på å gjøre dette. I motsetninger til utøvere som kommer fra China,Russland,Armenia,Sør Korea osv som kun trener og får inntekter fra staten for å gjøre dette. Dermed er det ikke en Sport/hobby for disse utøverene men en Jobb som de sikrer seg økonomisk for resten av livet.

Tar vi utgangspungt i dette som jeg har skrevet , så kan vi komme frem til at for å bli god i vektløfting så krever det at du ligger på en plass mellom 10-16 økter i uka. Kun har fokus på å trening ca 2 ganger til dagen og kan dermed ikke jobbe så veldig mye. Du får ikke lov til å bli sponset av kostillskudd produsenter som er oftest de eneste som er villige til det og at det ikke er lett å få sponsor i Norge for tiden når utøvere som Alexander Dale Oen må ha hjelp av foreldrene for å kunne drive på med svømming .Du mister mellom 10-15 år med inntekter som en Normal person får og pensjonen blir langt dårligere eller de som har jobbet de årene du drev med idrett. Du må også skatte mellom 30-40% av sponsorinntekter du får i Norge og du bruker som regel mye lengre tid på studier om du ikke tar det med ro på satsingen under studier. Sitter med samme eller større sum i studielån og sitter dermed ikke igjen med en økonomisk trygghet som fks en fotballspiller som har tjent store summer mens han var aktiv.

I alt dette så skal du klare å konkurrer på lik linje som de beste i verden som har som jobb å bare trene og få inntekter på å være go i vektløfing, du blir pensjonist når du er ferdig med idrett i en alder mellom 32-35år og trenger ikke å jobbe mer resten av livet på grunn av staten som betaler lønning for de.

Dermed er det ikke rart at flere av Vektløfterene i Norge velger å leve et bra normalt liv i stedenfor å bli god i Vektløfting. Vi har trenere og kunnskapen som kreves for å få utøvere opp blandt de beste i verden i Norge, men mangler støtteapparatet og økonomien som de andre nasjonene har tilgang til daglig.


Her er det ikke noen som må misforstå det jeg sier at vi ikke kan bli go i vektløfting som styrkeløfterene i Norge er i styrkeløft, men det koster mer en det smaker for de fleste norske utøverene å bli god i vektløfing. Og kan sammenligne det med en juniorspiller som spiller fotball for eks Milan og en junior fotballspiller som skal bli like god i 5-6 divisjon i Norge som tjener mer på å jobben utenfor Fotball. Hvor mange som hadde vært i laget i 5-6 divisjon som ville sattset på idretten og hatt en utrygg økonomisk fremtid kontra han som spiller i Milan og har alt han trenger for å kunne fokusere på å bli best i Verden ?

Det er hvor stor forkjell det er mellom Norges satsing på vektløfting kontra China og Russland og alle de andre nasjonene som er i full fart på vei opp.

Beklager alle skrive feil som finnes i teksten, men dere skal iallefall kunne forstå litt bedre hvorfor det ikke er så mange som vil bli veldig go i vektløfting i Norge. Og dermed holder seg på et nivå der de vinner NM,Nordisk og jobber fulltid, i stedenfor å prøve å bli god og slite med økonomien.

Kan man trekke den konklusjonen at toppnivået i vektløfting er høyere enn ii styrkeløft ut i fra at topputøverne der begynner i ung alder og trener mer enn i styrkeløft? Hadde nivået i styrkeløft vært høyere hvis utøverne der hadde trent som vektløftere, begynt tidlig og trent som proffer.

Utlogget Jostein Frøyd

 • Erfaren bruker
 • ****
 • Innlegg: 350
 • Honnør: 70
 • Utlogget Utlogget

 • Kjønn: Mann
 • Innlegg: 350


Utlogget Pripps

 • Aktivt medlem
 • ***
 • Innlegg: 107
 • Honnør: 58
 • Utlogget Utlogget

  Innlegg: 107

Selv om teknikken er komplekst er ikke vektløfting i sin helhet det. I Norge er det vell stort sett publikumsvolum som bestemmer sponsorinntekter og dermed om det går an å leve av en sport. Fotball er f.eks. en sport hvor alt kan skje, nivået kan variere fra år til år og man kan se nye dimensjoner av sporten ved nesten hver kamp. Med tanke på den marginale utviklingen man har hatt innenfor nye verdensrekorden i de fleste eldre (rene) prestasjonsidretter (dvs ikke ski o.l som blir MYE taktikk) forstår jeg at disse stadig minskes ned til underholdning for spesielt interesserte.

Jeg er redd Norge ikke har de tradisjonene som trengs for å gjøre vektløfting særlig populært som en kommersiell sport i Norge. Hadde det vært noen rike onkler som hadde brent for sporten tror jeg imidlertid situsjonen hadde sett litt annerledes. De skarve sponsorinntektene man fikk inn for Norges eneste stevne med pengepremier for noen år tilbake var vistnok veldig vanskelig å innbringe, synd det skal være slik når utøvere i verdenstoppen dukker opp. Desverre så er det nok bare slik at man ikke lønnes etter prestasjon, men etter underholdningsverdi i Norge idag, og der stiller nok ikke vektløfting særlig høyt i det brede lag er jeg redd.
Behind every happy man there is a woman who takes it in the ass

Utlogget Varknebøyer1

 • Treningsnarkoman
 • *******
 • Innlegg: 2 299
 • Honnør: 313
 • Utlogget Utlogget

 • Kjønn: Mann
 • Innlegg: 2 299

 • Dont worry be happy ;-)
Dette er årsakene:
- De "fattige" lande prioriterer OL grenene dermed får ikke styrkeløftere konkurranse fra sterke afrikanere, lathin amerikanere, arabere osv. F.eks. er det ingen grunn til at Kina, Tyrkia og Iran ikke skulle dominere styrkeløft også. Husk at det er kun 10-15 år siden at Russere stilte i styrkeløft

- Vektløfting er en teknisk idrett i større grad en styrkeløft
    a) Da må man starte i den motoriske gullalder eller før å trene (les tidlige innlegg om barnemisshandling)
    b) Da MÅ man ha dyktige trenere på trening hver dag for å ikke lære i feil teknikk (tror jeg)

- NSF og deres klubber har blitt drevet bedre enn NVF og deres klubber. Og her er vel egentlig mye av kjernen i tillegg til neste punkt

- Styrkeløft har fått mer "underground" publisitet på nett som gjør at flere har "kjøpt" styrkeløft.

- Norske styrkeløfte har vært pionerer og fått medvind ved gode internasjonale plasseringer tidlig og videreutviklet ved enda høyere kompetanse i trener ledda.

Dette var en rask analyse sånn på vei ut døra

Utlogget Pripps

 • Aktivt medlem
 • ***
 • Innlegg: 107
 • Honnør: 58
 • Utlogget Utlogget

  Innlegg: 107


- NSF og deres klubber har blitt drevet bedre enn NVF og deres klubber. Og her er vel egentlig mye av kjernen i tillegg til neste punktPå hvilken måte?
Behind every happy man there is a woman who takes it in the ass

Utlogget Varknebøyer1

 • Treningsnarkoman
 • *******
 • Innlegg: 2 299
 • Honnør: 313
 • Utlogget Utlogget

 • Kjønn: Mann
 • Innlegg: 2 299

 • Dont worry be happy ;-)
Hei dette er en subjektiv oppfatning i form av hvordan de har klart å skape resulteter i form av rekruttering, antall klubber på NM mv

På hvilken måte?

Utlogget nf7s

 • Nykomling
 • *
 • Innlegg: 29
 • Honnør: 4
 • Utlogget Utlogget

  Innlegg: 29

Herregud da !

Vektløfting bråker jo sånn !
Og så er det jo så stress. Man blir svett for saddan ! Høg grynting i en kjeller kan til nød gå, men på Elixia da maaan !
Bråk, svetting og stønning
Alle sånne faktorer nordmenn ikke liker. Man kan havne på glattcelle for sånt. Ikke verdt det når man kan dra like mye damer på bicepscurl

Gå til:  

Bygg mer muskler og bli sterkere i vanlig benkpress med gulvpress.

Et varmt bad forbrenner fett

Trening03.03.2021397

Se her hvor mye du kan forbrenne ved å ligge å kose deg i badekaret eller jacuzzien.
Se video.

Kakene som bygger muskler

Kosthold26.01.20211427

Kaker er ikke lengre ensbetydende med masse sukker.

5 øvelser med strikk

Trening25.01.2021434

Disse øvelsene kan du gjøre når som helst, hvor som helst.