Proteiner
Alle levende organismers byggesteiner. Det er dette som bygger muskler, og som man må sørge for å få i seg nok av hvis man vil vokse. Proteiner gir også en god metthetsfølelse samtidig som det er fettforbrennende. Proteinet brytes ned i magesekken og går over i tynntarmen som aminosyrer. Det trekker siden gjennom tynntarmsveggen og inn i blodet. Ferdig til bruk.
Eksempler på gode proteinkilder: Egg, fisk, kjøtt, kylling.
Karbohydrater
Alle levende organismers energi til drift. Finnes mest i varer fra planteriket. Finnes i forskjellige varianter, i kjemiske kjeder, lengdene som varierer (stivelse, sukker) men må evt spaltes ned til glukose før kroppen kan ta i bruk karbohydrater som energi.
Raske karbohydrater
Noe kroppen ikke er så glad i, men som smaksløkene elsker. Raske karbohydrater er karbohydrater med høy GI. Ved inntak av dette så vil blodsukkeret stige raskt, men synke fort og bratt når det finner toppen sin. F.eks: Man er litt slapp, spiser en sjokolade, kvikner til, men etter litt er man slapp igjen.
Eksempler på raske karbohydrater: Hvitt brød, hurtigris, sjokolade og andre søtsaker.
Treige karbohydrater
Det motsatte av raske, fordi treige har lav GI. Ved inntak av dette gir vi blodsukkeret en stabil stigning og kurve. Slipper da denne ”boosten” som varer i en kort stund.
Eksempler på treige karbohydrater: Grovt brød, epler, 20-minutters ris og pasta (ikke hurtigpasta.)
Som med proteinene, ender også karbohydratene i blodet, men først etter å ha blitt spaltet til enkle forbindelser i passelig størrelse på veien ned til tynntarmen.
Fett
Vi har mettede fettsyrer og umettede fettsyrer. Oljer og fett er flerumettede. Flerumettede fettsyrer, kalt essensielle fettsyrer, kan ikke lages i kroppen. De må tilføres og er viktige for mange forskjellige funksjoner i kroppen. De er blant annet med på å lage hormoner og er lagerplass for de fettløslige vitaminene. Fett polstrer ømtålige organer, verner nerver og fungerer som ekstra proviantlager. Fett er faktisk helt nødvendig! Omega-3 og Omega-6 er begreper som kommer mer og mer i fokus. Det er livs viktige, flerumettede fettsyrer som vi må passe på å få tilført hver dag. Skal vi få det gjennom kosten er det fiskeolje og planteoljer som er de beste kildene. Det betyr fet fisk til middag flere ganger i uken. Vi trenger 1-2 gram Omega-3 daglig. Det er derfor en fordel for de som holder fettet i maten nede å ta et tilskudd av Omega-3 og Omega-6 fettsyrer.
Så har vi alt det fettet mange av oss ikke tenker på fordi det er så godt gjemt i maten vår. I helmelk, ost, smør, en del kjøtt-varer, nøtter (store mengder), sjokolade, pølser, pålegg og blandingsvarer av mange slag finner vi mettet fett. Dette bør vi derfor spise mindre av.