Kommentar til Ernæringsfysiolog Cathrine BorchseniusDet er forsket på sammenhengen mellom "unødvendig" stort proteininntak (over 1,5 g/kg/dag) og nyrefunksjon siden 1920 tallet, og selv om det utgjør en klar helserisiko hos de som allerede har redusert nyrefunksjon som følge av sykdom, så finner man lite hold for at det gjør skade hos mennesker med normal nyrefunksjon. Det man kan se ved stort inntak av eksogene proteiner er at filtreringstrykket (som skiller ut væske, avfallstoffer osv. fra blod til urin) øker og fører til hyperfiltrering, også har enkelte tolket dette som sykdomsfremmende vet at det fører til kronisk nyresvikt. Slike isolerte meninger elsker jo media og mennesker med tunnelsyn å publisere. Basert på mange av de studiene som er gjort så konkluderer forskere i stor grad med at den økte filtreringen er en normal respons på fysiologisk stimuli, som er innenfor den kapasiteten nyrene har til å tilpasse seg endringer. Slik "automatisk tilpasning" ser man også i alle andre organer i kroppen (hjertet slår fortere når du løper for å øke oksygentilførsel, blodårene i huden trekker seg sammen når du fryser for å minske varmetap osv.)
Nå skal de sies at det foreligger få langtidsstudier som sier noe om effekten av den kostholdendringen vi har hatt i Norge de siste 10-15 årene, så helt bastant kan man ikke være, men det er fornuftig å lene seg til det som er gjeldene i skrivende stund, inntil andre svar foreligger

Selv om eksperter mener man overdriver, så vil det nok uansett ligge mer helseeffekt i det å være over gjennomsnittet opptatt av trening og hva man putter i seg.
Andre spennende studier som er gjort de siste årene viser sammenhengen mellom kosthold bestående av en større andel proteiner sammenliknet med karbohydrater. Der konkluderer man med at en kosthold med høyere andel proteiner og lavere karb senker det systoliske blodtrykket, som i sin tur er en risikofaktor for hjerte- og karsykdom forøvrig, og da også i utvidelsen sykdom i nyrene.
Proteininntak og blodtrykkhttp://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3150301/http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2920332/Proteininntak og nyrefunksjon1. King AJ, Levey AS. Dietary protein and renal function. J Am Soc Nephrol. 1993;3:1723–1737. [PubMed]
2. Metges CC, Barth CA. Metabolic consequences of a high dietary-protein intake in adulthood: assessment of the available evidence. J Nutr. 2000;130:886–889. [PubMed]
3. Brenner BM, Meyer TW, Hostetter TH. Dietary protein intake and the progressive nature of kidney disease: the role of hemodynamically mediated glomerular injury in the pathogenesis of progressive glomerular sclerosis in aging, renal ablation, and intrinsic renal disease. N Engl J Med. 1982;307:652–659. [PubMed]
4. Calderon JL, Zadshir A, Norris K. A survey of kidney disease and risk-factor information on the World Wide Web. MedGenMed. 2004;6:3. [PMC free article] [PubMed]
5. William F Martin, Lawrence E Armstrong, and Nancy R Rodriguez, Dietary protein intake and renal function. Published online 2005 September 20. doi: 10.1186/1743-7075-2-25