Tja, alt du spiser har innvirkning på kroppen! Fett, karbo og proteiner er de vesentligste ingrediensene som ofte står oppført på varedeklarasjonen, dette fordi fett, karbo og prot gir gode og pålitelige forholdstall på ant kcal og er noen av de viktigste stoffene kroppen trenger. Husk at GI - Glykemisk Index også påvirker i stor grad karbohydratene i maten du spiser. Glykemisk index (GI) er en måling på hvor høyt 100g karb får blodsukkeret til å stige (innen 2-3 timer). Jo høyere verdi, desto raskere karbohydrater finnes det i matvaren. Man har lenge snakket om raske og trege karbohydrater. Trege karbohydrater anses som bedre fordi de gir en jevnere blodsukkerkurve og dermed ett mer stabil insulinnivå. Om du spiser største delen av dine karbohydrater fra langsomme matvarer har du følgende fordeler å se fram til:
Bedre muskelvekst - Mindre kroppsfett - Bedre utholdenhet - Høyere prestasjoner.
Eks på mat med høy GI: Loff, riskaker, puffet ris, baguetter, glukose, maltose, hurtigris, corn-flakes, potetmos, sukkerholdige drikker som brus og saft osv...
Eks på mat med lav GI: Bønner, linser, helkornbrød, pasta, rug, hvete, ris (vanlig), frukt og grønt, poteter osv...
Kjøtt, fisk og skalldyr påvirker ikke GI i noen større grad fordi disse nesten ikke inneholder karbohydrater.
Husk også på at mat kan inneholde stoffer som ikke er sunne, og som ikke så tydelig fremgår av varedeklarasjonen. Eks på disse stoffene kan være høye sukkermengder, salt, kunstige tilsetningsstoffer (genmanipulerte stoffer + E-stoffer) osv...
Jmf også Glykemisk index!
Konklusjon: Det er mange faktorer ved maten som påvirker kroppen, også andre næringsstoffer som fett, karbo og proteiner...