Svar på artikkel, mine svar i kursiv:Her er en artikkel som går langt i å gi abnorme forhold mellom protein/karbohydrater og fett skylden for ulempene med høyproteindietter. Artikkelen går langt i å advare mot for lavt inntak av karbohydrater.
http://www.acu-cell.com/diet.htmlUtdrag:
Carb / Fat / Protein Ratios
Most diets are successful in the short run because they have a dieter restrict one particular food group (usually carbs or fats), without making up the calorie loss by increasing the intake of another food group.
Det finnes mange eksempler på effektive dietter (f. eks. Atkins) uten kalorirestriksjoner på "tillatte" matvaregrupper (som man dermed kan spise mer av), så denne påstanden gjelder iallfall ikke "most diets". That way, they effectively reduce total calorie consumption (the real cause for weight loss) and credit a change in the Carb / Fat / Protein ratio as the advertised cause for the weight loss. When adding up the total daily calories, many of these programs are in fact close to a starvation diet.
Some Diet Gurus go so far and use "scientific" reasons to explain the success of their particular 'Low Carb' diets by blaming a high carbohydrate intake for promoting insulin resistance and a rise in triglycerides. When reviewing those claims, they fail to mention Simple, Refined, and Complex carbs and their contrasting effects on VLDL triglycerides (heart disease / stroke, blood sugar management), the immune system (WBC, phagocytosis / inflammation, leukemia), and extra nutritional requirements
(w3 EFAs, chromium, biotin, Vitamin C, manganese, germanium).
Obviously, it seems to have escaped their research that in contrast to consuming Simple Carbs, the extra fiber and nutrients found in Complex Carbs, plus their different metabolism make a tremendous difference in the success rate to lose weight. (see also Acu-Cell "Sugar & Glycemic Index"). For weight control purposes, the body does not care whether a larger percentage of daily calories are derived from complex carbs, or from protein, provided caloric intake matches energy expenditure.
Sirkulasjonssystemet skiller ikke mellom "complex carbs" og "simple carbs" (det er det kun fordøyelsesenzymene som gjør), men responderer på hvor fort glukose opptaes i blodbanen, som igjen er medvirkende til insulinnivåene. Det hjelper med andre ord ikke å innta mye "complex carbs" hvis de har svært høy GI, som f. eks. overkokte poteter. Nå er ikke det som står her noe argument mot å redusere totalt karbohydratinntak heller. Den siste setningen over tar ikke hensyn til proteinets termogene effekt på ca. 30% (sammenlignet med karbs).
The advantage of a high protein diet is clearly that - unlike fat or carbohydrates - protein is not generally converted to fat. There is also its superior satiety, particularly for those individuals who do not have the resources to nutritionally fine-tune their body, which might otherwise achieve similar satiety with high complex carb diets as with high protein ones.
De fleste vestlige mennesker er jo tross alt langt fra "nutritionally fine-tuned"!Do High Protein Diets cause kidney damage or osteoporosis?
The effects of high protein intake on bone loss or kidney functions is definitely a concern and cannot be dismissed. Any practitioner who has the resources to do a thorough nutritional analysis can easily demonstrate an increasingly abnormal high phosphorus / low calcium ratio taking place even in many seemingly healthy patients after following a prolonged high protein diet. If not compensated for, this can become a significant cause or contributing factor for bone loss, arthritis, or even hemorrhaging stroke. Patients following a high-protein diet and also taking anti-inflammatory medications such as Celebrex, Vioxx, Aspirin, or other NSAIDs, additionally presented with abnormally high sodium / low magnesium ratios, risking osteoporosis, renal, and cardiovascular disease.
Er ikke uenig i at det er lurt å følge med på blodprøvesvarene i ny og ne. Det gjelder jo ikke bare de som inntar mye protein. Nyresvikt og beinskjørhet er jo vanlige tilstander i befolkningen generelt. Når det gjelder nyresvikt, er den mest vanlige årsaken til det forresten diabetes type 2, som for en stor del skyldes fedme. Og så lenge høyproteindietter kan hjelpe folk med fedme, ser jeg på gevinsten her som mye større enn den hypotetiske ulempen basert på laboratorieantagelser. Den beste måten å motvirke beinskjørhet, er tung trening med vekter, og da er beinskjørhet svært lite sannsynlig uansett proteininntak. Hos en som følger en høyproteindiett uten å trene med vekter, vil en beinmineralmåling kunne være veiledende. Det er begrenset hvor sterke konklusjoner du kan trekke mtp. risiko for beinskjørhet på bakgrunn av blodprøver (kalsium og fosfor m. m.) alene, det samme gjelder forresten "acidosis", eller mer korrekt metabolsk acidose. Men pH-måling av urin kan uansett utføres på samme strimmel som måling av protein i urin, så det er fort gjort å sjekke det. While of less concern for those with normal, healthy kidneys, many overweight individuals are already at a higher risk for Type II diabetes and at the same time - or as a result of it - suffer more often from reduced renal (kidney) functions. So unless monitored by a health professional, who would be able to compensate for nutritional shortcomings, the effects of prolonged do-it-yourself high protein dieting may come back to haunt those who believe that following the advice of a Best-Selling Diet Book is the answer. Those advocating high fat diets represent a similar mentality with little regard to long-term
health risks, including Type II diabetes or some cancers.
Nok en gang: Det viktigste du kan gjøre for å motvirke diabetes type 2, er nettopp å redusere fedme. Og kan en høyproteindiett bidra til dette, noe studier viser at den i stor grad kan hos svært mange, så er jo en slik diett et svært effektivt våpen mot diabetes! Men er helt enig i at har du diabetes, bør du følges nøye av egen lege. Of the patients who experienced impaired kidney functions after following a prolonged high protein diet, pantothenic acid (Vitamin B5) was deficient in every single case, while the requirements for extra zinc, calcium, magnesium, potassium, or other nutritional support varied considerably from one patient to the next, depending on other health-related factors, age, and any medications taken at the same time.
Although a frequent association is made between high protein diets and a greater risk for bone loss (which is usually dismissed by those who advocate such diets), high Carbohydrate Diets can create a similar nutritional environment by generally being higher in phosphates / phytic acid (grains, cereals, bread, pasta...). The same applies to diets that contain higher amounts of oxalic acid (Swiss chard, cassava, spinach, rhubarb, cocoa, wheat germ...). So the end result - a higher risk for osteoporosis by inhibiting calcium uptake, or lowering its ratio - is the same.
Det viktigste gjenstår uansett: Å vise at høy-karbo-dietter faktisk er effektive på lang sikt. Because of long-term negative health effects attributed to "Low Carb / High Protein / High Fat" diets (such as Atkins), more recent entries to the diet craze have formulated the high protein success around healthier types of fats and carbs (such as the South Beach diet), which is a step in the right direction and comes closer to replacing temporary weight loss programs with a more permanent, healthy lifestyle
Dette siste her går det jo ikke an å være uenig i da! Den eneste virkelig effektive veien til et langt, sunt, slankt og (forhåpentligvis) sykdomsfattig liv går via gjennomgripende permanente livsstilsendreinger, fornuftig kosthold, et aktivt liv og regelmessig hard trening, kombinert med trivsel og god mental helse. Så får heller folk velge veien til målet selv, uavhengig av statlige direktiver og overdrevne hensyn til jordbrukets og potetens framtid i landet vårt! H