Skrevet av Emne: Sticky: Nyreskader av proteinpulver?  (Lest 83040 ganger)

Utlogget Deff

  • .: Eliteutøver :.
  • ******
  • Innlegg: 1 000
  • Honnør: 100
  • Utlogget Utlogget

  • Kjønn: Mann
  • Innlegg: 1 000

  • Natural fitness
SV: Nyreskader av proteinpulver
« #15 : 15. januar 2005, 20:16 »
En artikkel i PUBmed;

 
High-protein diets: potential effects on the kidney in renal health and disease.

Friedman AN.

Division of Nephrology, Indiana University School of Medicine, Indianapolis, IN 46202, USA. allfried@iupui.edu

High-protein (HP) weight-loss diets have existed in the United States for decades, although their popularity has recently surged as obesity has become more common. Despite their widespread use, valid concerns exist that HP diets may induce clinically important alterations in renal function and health. HP consumption has been found, under various conditions, to lead to glomerular hyperfiltration and hyperemia; acceleration of chronic kidney disease (CKD); increased proteinuria; diuresis, natriuresis, and kaliuresis with associated blood pressure changes; increased risk for nephrolithiasis; and various metabolic alterations. Unfortunately, a comprehensive understanding of the implications of HP diets is limited by the lack of a universally accepted definition for HP intake, a paucity of rigorous long-term human interventional studies that necessitate relying on short-term or fairly circumstantial evidence, and sparse data on the effects of HP consumption in obese individuals. In addition, matters are further complicated because the renal impact HP diets for limited periods is most likely different than that for more chronic consumption. Nevertheless, although there are no clear renal-related contraindications to HP diets in individuals with healthy kidney function, the theoretical risks should be reviewed carefully with the patient. In contrast, HP diets have the potential for significant harm in individuals with CKD and should be avoided if possible. Because CKD is often a silent disease, all individuals should undergo a screening serum creatinine measurement and urinary dipstick test for proteinuria before the initiation of such a diet.

PMID: 15558517 [PubMed - in process]

Utøver i kroppsbygging og sprint triathlon
_________________________________________________
  http://www.HenningMikal.com

Utlogget HITman

  • Elite medlem
  • *******
  • Innlegg: 4 997
  • Honnør: 1256
  • Utlogget Utlogget

    Innlegg: 4 997

  • Lift like a lift
SV: Nyreskader av proteinpulver
« #16 : 15. januar 2005, 20:28 »
although there are no clear renal-related contraindications to HP diets in individuals with healthy kidney function, the theoretical risks should be reviewed carefully with the patient.

Fin gjennomgang, Definition!

Er enig i det som står, selv om faren er der for at ovennevnte brukes som urettmessig skremselspropaganda!

Vi skal i denne sammenhengen også ta i betraktning at steinalderkosten besto av enormt mye protein og svært lite karbohydrat, og det er dermed - evolusjonsmessig/genetisk sett - grunn til å tro at kroppen vår og nyrene våre er godt tilpasset et høyt inntak av protein, og kanskje ikke så godt tilpasset et så høyt karbohydratinntak som jordbruksrevolusjonen har påført oss... Flere rovdyr rundt oss, med prinsipielt samme type eliminasjonssystem/nyrer som oss mennesker, spiser jo så å si utelukkende protein (i store mengder) og fett, tilsynelatende uten å ta skade av det, selv om det ikke er direkte overførbart på oss mennesker.

H
Erfaring er den talentløses trøst

Utlogget Teknikern

  • Aktivt medlem
  • ***
  • Innlegg: 203
  • Honnør: 15
  • Utlogget Utlogget

    Innlegg: 203

SV: Nyreskader av proteinpulver
« #17 : 15. januar 2005, 20:40 »
Artikkelen til PubMed tar for seg høyproteindietter. Dette er ikke ekvivalent med et høyt inntak av proteiner.

Høres kanskje litt rart ut, men forskjellen er går på kildene til proteinet og ikke minst hva man får i seg i tillegg til proteinet.

At det kan være forbundet med helsefare å innta store mengder kjøtt som en del av sin daglige diett betyr på ingen måte at det er skadelig å innta større mengder protein ved å ta kosttillegg.

Det er ikke nødvendigvis slik at det er proteinet sin skyld at disse såkalte høyproteindiettene kan medføre helserisiko.


Her er forøvrig en annen artikkel om helsefarer ved høyproteindietter

http://my.webmd.com/content/article/62/71623.htm?z=2731_00000_0000_ep_04

Utlogget Deff

  • .: Eliteutøver :.
  • ******
  • Innlegg: 1 000
  • Honnør: 100
  • Utlogget Utlogget

  • Kjønn: Mann
  • Innlegg: 1 000

  • Natural fitness
SV: Nyreskader av proteinpulver
« #18 : 15. januar 2005, 20:40 »
HITman; Enig der, men det er jo grunn til ettertanke på dette med proteininntaket, og spesielt vi som hiver innpå med proteinshaker hver dag.
Kjøtt er jo kanskje bedre enn en shake som går veldig fort ut i systemet.
Jeg prøver å ikke bli for ekstrem på proteininntaket og ligger vel på rundt 150-200 gram pr dag, men det er på diett. Ellers så blir det kanskje bare 100 gram av og til, og det er kanskje like greit for å være på sikre siden og la systemet hvile litt. Det er jo nok av byggere som har fått nyresvikt der ute.
En annen ting er at høyt proteininntak øker og methionine inntaket alt etter hva slags protein det er men myse har mye methionine.
Det øker igjen homocysteine nivået som igjen kan føre til kardiovaskulære sykdommer, etter indisiene å dømme.
Teknikern; Blir bare spekulasjon, men tilskudd er etter min vurdering mer unaturlig for kroppen enn vanlig mat...

Utøver i kroppsbygging og sprint triathlon
_________________________________________________
  http://www.HenningMikal.com

Utlogget Teknikern

  • Aktivt medlem
  • ***
  • Innlegg: 203
  • Honnør: 15
  • Utlogget Utlogget

    Innlegg: 203

SV: Nyreskader av proteinpulver
« #19 : 15. januar 2005, 20:52 »
Her er en artikkel som går langt i å gi abnorme forhold mellom protein/karbohydrater og fett skylden for ulempene med høyproteindietter. Artikkelen går langt i å advare mot for lavt inntak av karbohydrater.

http://www.acu-cell.com/diet.html

Utdrag:
Carb / Fat / Protein Ratios
 

 
Most diets are successful in the short run because they have a dieter restrict one particular food group (usually carbs or fats), without making up the calorie loss by increasing the intake of another food group.
 
That way, they effectively reduce total calorie consumption (the real cause for weight loss) and credit a change in the Carb / Fat / Protein ratio as the advertised cause for the weight loss.  When adding up the total daily calories, many of these programs are in fact close to a starvation diet.

Some Diet Gurus go so far and use "scientific" reasons to explain the success of their particular 'Low Carb' diets by blaming a high carbohydrate intake for promoting insulin resistance and a rise in triglycerides.  When reviewing those claims, they fail to mention Simple, Refined, and Complex carbs and their contrasting effects on VLDL triglycerides (heart disease / stroke, blood sugar management), the immune system (WBC, phagocytosis / inflammation, leukemia), and extra nutritional requirements
(w3 EFAs, chromium, biotin, Vitamin C, manganese, germanium).
 
Obviously, it seems to have escaped their research that in contrast to consuming Simple Carbs, the extra fiber and nutrients found in Complex Carbs, plus their different metabolism make a tremendous difference in the success rate to lose weight.  (see also Acu-Cell "Sugar & Glycemic Index"). For weight control purposes, the body does not care whether a larger percentage of daily calories are derived from complex carbs, or from protein, provided caloric intake matches energy expenditure.
 
The advantage of a high protein diet is clearly that - unlike fat or carbohydrates - protein is not generally converted to fat.  There is also its superior satiety, particularly for those individuals who do not have the resources to nutritionally fine-tune their body, which might otherwise achieve similar satiety with high complex carb diets as with high protein ones.

Do High Protein Diets cause kidney damage or osteoporosis?

The effects of high protein intake on bone loss or kidney functions is definitely a concern and cannot be dismissed.  Any practitioner who has the resources to do a thorough nutritional analysis can easily demonstrate an increasingly abnormal high phosphorus / low calcium ratio taking place even in many seemingly healthy patients after following a prolonged high protein diet.  If not compensated for, this can become a significant cause or contributing factor for bone loss, arthritis, or even hemorrhaging stroke. Patients following a high-protein diet and also taking anti-inflammatory medications such as Celebrex, Vioxx, Aspirin, or other NSAIDs, additionally presented with abnormally high sodium / low magnesium ratios, risking osteoporosis, renal, and cardiovascular disease.
 
While of less concern for those with normal, healthy kidneys, many overweight individuals are already at a higher risk for Type II diabetes and at the same time - or as a result of it - suffer more often from reduced renal (kidney) functions.  So unless monitored by a health professional, who would be able to compensate for nutritional shortcomings, the effects of prolonged do-it-yourself high protein dieting may come back to haunt those who believe that following the advice of a Best-Selling Diet Book is the answer.  Those advocating high fat diets represent a similar mentality with little regard to long-term
health risks, including Type II diabetes or some cancers.
 
Of the patients who experienced impaired kidney functions after following a prolonged high protein diet, pantothenic acid (Vitamin B5) was deficient in every single case, while the requirements for extra zinc, calcium, magnesium, potassium, or other nutritional support varied considerably from one patient to the next, depending on other health-related factors, age, and any medications taken at the same time.
 
Although a frequent association is made between high protein diets and a greater risk for bone loss (which is usually dismissed by those who advocate such diets), high Carbohydrate Diets can create a similar nutritional environment by generally being higher in phosphates / phytic acid (grains, cereals, bread, pasta...).  The same applies to diets that contain higher amounts of oxalic acid (Swiss chard, cassava, spinach, rhubarb, cocoa, wheat germ...).  So the end result - a higher risk for osteoporosis by inhibiting calcium uptake, or lowering its ratio - is the same.
 
Because of long-term negative health effects attributed to "Low Carb / High Protein / High Fat" diets (such as Atkins), more recent entries to the diet craze have formulated the high protein success around healthier types of fats and carbs (such as the South Beach diet), which is a step in the right direction and comes closer to replacing temporary weight loss programs with a more permanent, healthy lifestyle

Utlogget HITman

  • Elite medlem
  • *******
  • Innlegg: 4 997
  • Honnør: 1256
  • Utlogget Utlogget

    Innlegg: 4 997

  • Lift like a lift
SV: Nyreskader av proteinpulver
« #20 : 15. januar 2005, 20:59 »
Leste fort igjennom artikkelen din Teknikern. En del bra poenger, men også en god del feilslutninger og mangler. Skal "dissekere" den senere, har ikke tid i dag.   Smiley

H
Erfaring er den talentløses trøst

Utlogget Caepp

  • Fast besvarer
  • Tungvekter
  • *******
  • Innlegg: 3 675
  • Honnør: 266
  • Utlogget Utlogget

  • Kjønn: Mann
  • Innlegg: 3 675

SV: Nyreskader av proteinpulver
« #21 : 15. januar 2005, 21:10 »
Leste fort igjennom artikkelen din Teknikern. En del bra poenger, men også en god del feilslutninger og mangler. Skal "dissekere" den senere, har ikke tid i dag.   Smiley

H

Følger med.  Smiley

Utlogget Teknikern

  • Aktivt medlem
  • ***
  • Innlegg: 203
  • Honnør: 15
  • Utlogget Utlogget

    Innlegg: 203

SV: Nyreskader av proteinpulver
« #22 : 15. januar 2005, 22:02 »
Her er en artikkel hvor forfatteren gir et tilsvar på noen som har stått frem og kritisert høyproteindietter. Forfatteren mener (via en drøss  vitensakplige undersøkelser) at høyproteindietter er bra, men at man skal unngå proteintilskudd. Grunnen til denne advarselen ser ut til å være at man da får i seg for lite dyrefett og vil kunne mangle viktige vitaminer (nå kan jo dette tas som tilskudd selvfølgelig). Uansett en interessant artikkel var det.

http://www.powerhealth.net/protein2001.htm

Man kan finne artikler som støtter diamentralt motsatte syn på omtrent vært eneste tema som måtte være viktig for de som er opptatt av kropp og helse. Ikke lett å vite hva man bør følge.

Artikkelen som ble kritisert finnes her:
http://www.fwhc.org/health/high-protein-diet.htm

Utlogget Teknikern

  • Aktivt medlem
  • ***
  • Innlegg: 203
  • Honnør: 15
  • Utlogget Utlogget

    Innlegg: 203

SV: Nyreskader av proteinpulver
« #23 : 15. januar 2005, 22:21 »
En siste artikkel fra min side. Denne var også den mest relevante da den tar opp problemstillinger mer knyttet til de som trener for å bygge opp muskelmasse (de andre artiklene tar mer for seg diverse slankedietter).

Denne artikkelen peker på viktigheten av å får i seg nødvending kalsium og fosfor når man øker inntaket av proteiner. Økt inntak av protein vil i utgangspunktet medføre øket utskillelse av kalsium. Fosfor reduserer denne effekten og øket inntak av kalsium erstatter det som måtte bli utskilt.

Med andre ord. Dere som ikke drikker melk bør passe på at dere får i dere nok kalsium og fosfor.

http://www.exercisecertification.com/articles/proteinparanoia.html

Utlogget Baahh

  • Elite medlem
  • *******
  • Innlegg: 5 030
  • Honnør: 329
  • Utlogget Utlogget

    Innlegg: 5 030

SV: Nyreskader av proteinpulver
« #24 : 15. januar 2005, 22:26 »
En siste artikkel fra min side. Denne var også den mest relevante da den tar opp problemstillinger mer knyttet til de som trener for å bygge opp muskelmasse (de andre artiklene tar mer for seg diverse slankedietter).

Denne artikkelen peker på viktigheten av å får i seg nødvending kalsium og fosfor når man øker inntaket av proteiner. Økt inntak av protein vil i utgangspunktet medføre øket utskillelse av kalsium. Fosfor reduserer denne effekten og øket inntak av kalsium erstatter det som måtte bli utskilt.

Med andre ord. Dere som ikke drikker melk bør passe på at dere får i dere nok kalsium og fosfor.

http://www.exercisecertification.com/articles/proteinparanoia.html

Ja, og dette er vel såvidt jeg kan se det eneste problemet med et høyt proteininntak, nemlig faren for acidosis.

Vanker mange honnør i denne posten. Smiley

Utlogget UpAndComming

  • Ekstremt avhengig
  • ********
  • Innlegg: 24 303
  • Honnør: 1384
  • Utlogget Utlogget

  • Kjønn: Mann
  • Innlegg: 24 303

  • There is only one person in which I believe.
SV: Nyreskader av proteinpulver
« #25 : 15. januar 2005, 22:28 »
En siste artikkel fra min side. Denne var også den mest relevante da den tar opp problemstillinger mer knyttet til de som trener for å bygge opp muskelmasse (de andre artiklene tar mer for seg diverse slankedietter).

Denne artikkelen peker på viktigheten av å får i seg nødvending kalsium og fosfor når man øker inntaket av proteiner. Økt inntak av protein vil i utgangspunktet medføre øket utskillelse av kalsium. Fosfor reduserer denne effekten og øket inntak av kalsium erstatter det som måtte bli utskilt.

Med andre ord. Dere som ikke drikker melk bør passe på at dere får i dere nok kalsium og fosfor.

http://www.exercisecertification.com/articles/proteinparanoia.html

Men dersom man får en del av proteinet i form av vanlig pulver (whey eller kasein) så blir det kalsium behovet dekket veldig lett - og dette er en av grunnene til at man bør la en del av proteinet også komme fra tilskudd ved en høyproteindiett. Acidosis er som Baahh nevner et potensielt problem.

Vanker mange honnør i denne posten. Smiley

Den havner nok i "Best-of-Treningsforum".... Wink
Inni meg lever en tynn liten gutt som skriker etter å komme ut. Men som regel kan jeg få han til å holde kjeft med en kjeks.

Utlogget LurePer

  • Treningsnarkoman
  • *******
  • Innlegg: 2 973
  • Honnør: 154
  • Utlogget Utlogget

    Innlegg: 2 973

  • Ikke stikk din snabel der det kommer ut kabel
SV: Nyreskader av proteinpulver
« #26 : 16. januar 2005, 00:28 »
En siste artikkel fra min side. Denne var også den mest relevante da den tar opp problemstillinger mer knyttet til de som trener for å bygge opp muskelmasse (de andre artiklene tar mer for seg diverse slankedietter).

Denne artikkelen peker på viktigheten av å får i seg nødvending kalsium og fosfor når man øker inntaket av proteiner. Økt inntak av protein vil i utgangspunktet medføre øket utskillelse av kalsium. Fosfor reduserer denne effekten og øket inntak av kalsium erstatter det som måtte bli utskilt.

Med andre ord. Dere som ikke drikker melk bør passe på at dere får i dere nok kalsium og fosfor.

http://www.exercisecertification.com/articles/proteinparanoia.html

Såvidt jeg vet, er som regel fosfosforbindelser syredannede, men det er mulig jeg roter. Melk er for øvrig, kanskje pga sitt proteininnhold, syredannede, så det er ikke kilden jeg ville anbefalt. Det beste er enten å spise mer frukt og grønnsaker (poteter er ypperlig pga høyt kaliuminnhold) og/eller ta buffere som tilskudd (kalisum-, kalium-, magnesium- og natriumforbindelser).
I positiv nitrogenbalanse.

Utlogget LurePer

  • Treningsnarkoman
  • *******
  • Innlegg: 2 973
  • Honnør: 154
  • Utlogget Utlogget

    Innlegg: 2 973

  • Ikke stikk din snabel der det kommer ut kabel
SV: Nyreskader av proteinpulver
« #27 : 16. januar 2005, 00:34 »
Am J Physiol Renal Physiol 2003 Jan;284(1):F32-F40

Neutralization of Western diet inhibits bone resorption independently of K intake and reduces cortisol secretion in humans.

Maurer M, Riesen W, Muser J, Hulter HN, Krapf R.

Medizinische Universitatsklinik und Zentrallabor, Kantonsspital Bruderholz, CH-4101 Bruderholz/Basel; Institut fur klinische Chemie und Hamatologie, Kantonsspital, CH-9007 St. Gallen, Switzerland; and Genentech, Incorporated, South San Francisco, California 94080-4990.

A Western-type diet is associated with osteoporosis and calcium nephrolithiasis. On the basis of observations that calcium retention and inhibition of bone resorption result from alkali administration, it is assumed that the acid load inherent in this diet is responsible for increased bone resorption and calcium loss from bone. However, it is not known whether the dietary acid load acts directly or indirectly (i.e., via endocrine changes) on bone metabolism. It is also unclear whether alkali administration affects bone resorption/calcium balance directly or whether alkali-induced calcium retention is dependent on the cation (i.e., potassium) supplied with administered base. The effects of neutralization of dietary acid load (equimolar amounts of NaHCO(3) and KHCO(3) substituted for NaCl and KCl) in nine healthy subjects (6 men, 3 women) under metabolic balance conditions on calcium balance, bone markers, and endocrine systems relevant to bone [glucocorticoid secretion, IGF-1, parathyroid hormone (PTH)/1,25(OH)(2) vitamin D and thyroid hormones] were studied. Neutralization for 7 days induced a significant cumulative calcium retention (10.7 +/- 0.4 mmol) and significantly reduced the urinary excretion of deoxypyridinoline, pyridinoline, and n-telopeptide. Mean daily plasma cortisol decreased from 264 +/- 45 to 232 +/- 43 nmol/l (P = 0.032), and urinary excretion of tetrahydrocortisol (THF) decreased from 2,410 +/- 210 to 2,098 +/- 190 &mgr;g/24 h (P = 0.027). No significant effect was found on free IGF-1, PTH/1,25(OH)(2) vitamin D, or thyroid hormones. An acidogenic Western diet results in mild metabolic acidosis in association with a state of cortisol excess, altered divalent ion metabolism, and increased bone resorptive indices. Acidosis-induced increases in cortisol secretion and plasma concentration may play a role in mild acidosis-induced alterations in bone metabolism and possibly in osteoporosis






Swiss Med Wkly 2001 Mar 10;131(9-10):127-32

Metabolic and endocrine effects of metabolic acidosis in humans.

Wiederkehr M, Krapf R.

Medizinische Universitatsklinik Bruderholz, Bruderholz/Basel, Switzerland.

Metabolic acidosis is an important acid-base disturbance in humans. It is characterised by a primary decrease in body bicarbonate stores and is known to induce multiple endocrine and metabolic alterations. Metabolic acidosis induces nitrogen wasting and, in humans, depresses protein metabolism. The acidosis-induced alterations in various endocrine systems include decreases in IGF-1 levels due to peripheral growth hormone insensitivity, a mild form of primary hypothyroidism and hyperglucocorticoidism. Metabolic acidosis induces a negative calcium balance (resorption from bone) with hypercalciuria and a propensity to develop kidney stones. Metabolic acidosis also results in hypophosphataemia due to renal phosphate wasting. Negative calcium balance and phosphate depletion combine to induce a metabolic bone disease that exhibits features of both osteoporosis and osteomalacia. In humans at least, 1,25-(OH)2 vitamin D levels increase, probably through phosphate depletion-induced stimulation of 1-alpha hydroxylase. The production rate of 1,25-(OH)2 vitamin D is thus stimulated, and parathyroid hormone decreases secondarily. There is experimental evidence to support the notion that even mild degrees of acidosis, such as that occurring by ingestion of a high animal protein diet, induces some of these metabolic and endocrine effects. The possible role of diet-induced acid loads in nephrolithiasis, age-related loss of lean body mass and osteoporosis is discussed.





Kidney Int 1997 Jan;51(1):216-21

Effect of chronic metabolic acidosis on the growth hormone/IGF-1 endocrine axis: new cause of growth hormone insensitivity in humans.

Brungger M, Hulter HN, Krapf R.

Klinik B fur Innere Medizin, Kantonsspital, St. Gallen, Switzerland.

The effects of metabolic acidosis on growth hormone and IGF-1 are poorly understood. We investigated the effects of chronic metabolic acidosis (induced by administration on NH4Cl, 4.2 mmol/kg body wt/day) on the growth hormone/IGF-1 endocrine axis in 6 normal male volunteers during metabolic balance conditions. NH4Cl administration resulted in hyperchloremic metabolic acidosis with plasma bicarbonate decreasing from 25 +/- 0.4 to 15.5 +/- 0.9 mmol/liter (P < 0.001). Metabolic acidosis significantly decreased serum IGF-1 concentration from 45 +/- 6 to 33 +/- 6 nmol/liter (P = 0.002), while serum IGF binding protein 3 concentration was not affected significantly. The growth hormone response to growth hormone releasing factor administration (1 microgram per kg body wt, intravenous bolus) was enhanced significantly during acidosis. The IGF-1 response to growth hormone administration (0.1 U kg body wt subcutaneously, every 12 hr for 48 hr) was blunted significantly during acidosis. Apparent endogenous serum half-life and metabolic clearance rates of growth hormone were not altered significantly by acidosis. Metabolic acidosis in humans results in a significant decrease in serum IGF-1 concentration without a demonstrable effect on IGF binding protein 3, and is related to a resistance to the hepatocellular action of growth hormone. The primary defect in the growth hormone/IGF-1 axis occurs via an impaired IGF-1 response to circulating growth hormone with consequent diminution of normal negative feedback inhibition of IGF-1 on growth hormone, as evidenced by the exaggerated growth hormone response to growth hormone releasing factor administration.

I positiv nitrogenbalanse.

Utlogget LurePer

  • Treningsnarkoman
  • *******
  • Innlegg: 2 973
  • Honnør: 154
  • Utlogget Utlogget

    Innlegg: 2 973

  • Ikke stikk din snabel der det kommer ut kabel
SV: Nyreskader av proteinpulver
« #28 : 16. januar 2005, 16:37 »
Forresten, en artikkel som tar for seg tema relatert til dette vil dukke opp innen en måned eller to. Watch this space. Wink
I positiv nitrogenbalanse.

Utlogget HITman

  • Elite medlem
  • *******
  • Innlegg: 4 997
  • Honnør: 1256
  • Utlogget Utlogget

    Innlegg: 4 997

  • Lift like a lift
SV: Nyreskader av proteinpulver
« #29 : 17. januar 2005, 14:33 »
Svar på artikkel, mine svar i kursiv:

Her er en artikkel som går langt i å gi abnorme forhold mellom protein/karbohydrater og fett skylden for ulempene med høyproteindietter. Artikkelen går langt i å advare mot for lavt inntak av karbohydrater.

http://www.acu-cell.com/diet.html

Utdrag:
Carb / Fat / Protein Ratios
 

 
Most diets are successful in the short run because they have a dieter restrict one particular food group (usually carbs or fats), without making up the calorie loss by increasing the intake of another food group.

Det finnes mange eksempler på effektive dietter (f. eks. Atkins) uten kalorirestriksjoner på "tillatte" matvaregrupper (som man dermed kan spise mer av), så denne påstanden gjelder iallfall ikke "most diets".
 
That way, they effectively reduce total calorie consumption (the real cause for weight loss) and credit a change in the Carb / Fat / Protein ratio as the advertised cause for the weight loss.  When adding up the total daily calories, many of these programs are in fact close to a starvation diet.

Some Diet Gurus go so far and use "scientific" reasons to explain the success of their particular 'Low Carb' diets by blaming a high carbohydrate intake for promoting insulin resistance and a rise in triglycerides.  When reviewing those claims, they fail to mention Simple, Refined, and Complex carbs and their contrasting effects on VLDL triglycerides (heart disease / stroke, blood sugar management), the immune system (WBC, phagocytosis / inflammation, leukemia), and extra nutritional requirements
(w3 EFAs, chromium, biotin, Vitamin C, manganese, germanium).
 
Obviously, it seems to have escaped their research that in contrast to consuming Simple Carbs, the extra fiber and nutrients found in Complex Carbs, plus their different metabolism make a tremendous difference in the success rate to lose weight.  (see also Acu-Cell "Sugar & Glycemic Index"). For weight control purposes, the body does not care whether a larger percentage of daily calories are derived from complex carbs, or from protein, provided caloric intake matches energy expenditure.

Sirkulasjonssystemet skiller ikke mellom "complex carbs" og "simple carbs" (det er det kun fordøyelsesenzymene som gjør), men responderer på hvor fort glukose opptaes i blodbanen, som igjen er medvirkende til insulinnivåene. Det hjelper med andre ord ikke å innta mye "complex carbs" hvis de har svært høy GI, som f. eks. overkokte poteter. Nå er ikke det som står her noe argument mot å redusere totalt karbohydratinntak heller. Den siste setningen over tar ikke hensyn til proteinets termogene effekt på ca. 30% (sammenlignet med karbs).
 


The advantage of a high protein diet is clearly that - unlike fat or carbohydrates - protein is not generally converted to fat.  There is also its superior satiety, particularly for those individuals who do not have the resources to nutritionally fine-tune their body, which might otherwise achieve similar satiety with high complex carb diets as with high protein ones.

De fleste vestlige mennesker er jo tross alt langt fra "nutritionally fine-tuned"!

Do High Protein Diets cause kidney damage or osteoporosis?

The effects of high protein intake on bone loss or kidney functions is definitely a concern and cannot be dismissed.  Any practitioner who has the resources to do a thorough nutritional analysis can easily demonstrate an increasingly abnormal high phosphorus / low calcium ratio taking place even in many seemingly healthy patients after following a prolonged high protein diet.  If not compensated for, this can become a significant cause or contributing factor for bone loss, arthritis, or even hemorrhaging stroke. Patients following a high-protein diet and also taking anti-inflammatory medications such as Celebrex, Vioxx, Aspirin, or other NSAIDs, additionally presented with abnormally high sodium / low magnesium ratios, risking osteoporosis, renal, and cardiovascular disease.

Er ikke uenig i at det er lurt å følge med på blodprøvesvarene i ny og ne. Det gjelder jo ikke bare de som inntar mye protein. Nyresvikt og beinskjørhet er jo vanlige tilstander i befolkningen generelt. Når det gjelder nyresvikt, er den mest vanlige årsaken til det forresten diabetes type 2, som for en stor del skyldes fedme. Og så lenge høyproteindietter kan hjelpe folk med fedme, ser jeg på gevinsten her som mye større enn den hypotetiske ulempen basert på laboratorieantagelser. Den beste måten å motvirke beinskjørhet, er tung trening med vekter, og da er beinskjørhet svært lite sannsynlig uansett proteininntak. Hos en som følger en høyproteindiett uten å trene med vekter, vil en beinmineralmåling kunne være veiledende. Det er begrenset hvor sterke konklusjoner du kan trekke mtp. risiko for beinskjørhet på bakgrunn av blodprøver (kalsium og fosfor m. m.) alene, det samme gjelder forresten "acidosis", eller mer korrekt metabolsk acidose. Men pH-måling av urin kan uansett utføres på samme strimmel som måling av protein i urin, så det er fort gjort å sjekke det.

While of less concern for those with normal, healthy kidneys, many overweight individuals are already at a higher risk for Type II diabetes and at the same time - or as a result of it - suffer more often from reduced renal (kidney) functions.  So unless monitored by a health professional, who would be able to compensate for nutritional shortcomings, the effects of prolonged do-it-yourself high protein dieting may come back to haunt those who believe that following the advice of a Best-Selling Diet Book is the answer.  Those advocating high fat diets represent a similar mentality with little regard to long-term
health risks, including Type II diabetes or some cancers.

Nok en gang: Det viktigste du kan gjøre for å motvirke diabetes type 2, er nettopp å redusere fedme. Og kan en høyproteindiett bidra til dette, noe studier viser at den i stor grad kan hos svært mange, så er jo en slik diett et svært effektivt våpen mot diabetes! Men er helt enig i at har du diabetes, bør du følges nøye av egen lege.
 
Of the patients who experienced impaired kidney functions after following a prolonged high protein diet, pantothenic acid (Vitamin B5) was deficient in every single case, while the requirements for extra zinc, calcium, magnesium, potassium, or other nutritional support varied considerably from one patient to the next, depending on other health-related factors, age, and any medications taken at the same time.
 
Although a frequent association is made between high protein diets and a greater risk for bone loss (which is usually dismissed by those who advocate such diets), high Carbohydrate Diets can create a similar nutritional environment by generally being higher in phosphates / phytic acid (grains, cereals, bread, pasta...).  The same applies to diets that contain higher amounts of oxalic acid (Swiss chard, cassava, spinach, rhubarb, cocoa, wheat germ...).  So the end result - a higher risk for osteoporosis by inhibiting calcium uptake, or lowering its ratio - is the same.

Det viktigste gjenstår uansett: Å vise at høy-karbo-dietter faktisk er effektive på lang sikt.
 
Because of long-term negative health effects attributed to "Low Carb / High Protein / High Fat" diets (such as Atkins), more recent entries to the diet craze have formulated the high protein success around healthier types of fats and carbs (such as the South Beach diet), which is a step in the right direction and comes closer to replacing temporary weight loss programs with a more permanent, healthy lifestyle

Dette siste her går det jo ikke an å være uenig i da! Den eneste virkelig effektive veien til et langt, sunt, slankt og (forhåpentligvis) sykdomsfattig liv går via gjennomgripende permanente livsstilsendreinger, fornuftig kosthold, et aktivt liv og regelmessig hard trening, kombinert med trivsel og god mental helse. Så får heller folk velge veien til målet selv, uavhengig av statlige direktiver og overdrevne hensyn til jordbrukets og potetens framtid i landet vårt!  Wink

H
Erfaring er den talentløses trøst

Gå til:  

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!