Legger ut en PM med svar jeg sendte til HITman, i tilfelle flere finner det interessant!
Et innlegg fra en tråd som går nå:
"proteiner brukes til å bygge muskler, vedlikeholde scener, celler, blod, hår negler, hud osv... de overflødige proteinene blir enten skilt ut i urin, eller om gjort til karbohydrater hvis du er i mangel på det. Det er først etter alt dette proteinet blir omgjort til fett. og det skal som sagt lit til"
Har noen spørsmål til denne:
1. Stemmer det at alle proteiner kan omdannes til glukose? Jeg mener å ha lest at dette kun gjelder glutamin og alanin? Hvor stor prosentandel (omtrent) utgjør disse to aminosyrene av proteinet i de vanligste kildene for en bygger?
2. Kan protein i seg selv i det hele tatt omdannes til fett? Hva heter i så fall den prosessen?
På forhånd takk.
Svar:
1. Spesielt i en sultsituasjon mobiliserer kroppen mye aminosyrer fra muskulatur for omdannelse til glukose. 30% av aminosyrene som skilles ut fra muskelceller til blodbanen er alanin, 30% er glutamin og 40% er andre aminosyer. Dette er en mye høyere andel alanin og glutamin enn aminosyrefordelingen i muskulatur skulle tilsi, men muskelcellene kan selv omdanne andre aminosyrer til glutamin og spesielt til alanin. Kroppen "foretrekker" alanin og glutamin når det gjelder omdannelse til glukose, men kan også omdanne andre aminosyrer til glukose via andre (og ofte mer energikrevende) prosesser.
2. De fleste aminosyrer (med unntak av BCAA) kan omdannes til fett ved først å omdannes til pyruvat (endeprodukt i glykolysen), og deretter til acetyl-CoA, som er byggesteinen i fettsyresyntese. Noen aminosyrer kan også gå inn direkte i Krebs syklus og omdannes til acetyl-CoA denne veien. Dette er uansett veldig energikrevende prosesser.
HTakker for svaret, men har et tilleggsspørsmål til det første svaret:
Sitat fra HITman: "Dette er en mye høyere andel alanin og glutamin enn aminosyrefordelingen i muskulatur skulle tilsi, men muskelcellene kan selv omdanne andre aminosyrer til glutamin og spesielt til alanin."
Jeg forstår deg slik at denne omdanningen skjer intramuskulært?
Og: (vet dette blir veldig hypotetisk, men sitter ofte meg slike spørsmål) Du nevner en signifikant forskjell mellom andelen glutamin og alanin som skilles ut fra muskelceller for omdanning til glukose, kontra andelen glutamin/alanin i selve muskelen. Bidrar denne forskjellen til omdanning av andre aminosyrer til glutamin/alanin
før utskillingen skjer, slik at andelen glutamin/alanin intramuskulært holdes forholdsvis konstant (tenker da at ferdig omdannet glutamin/alanin skilles ut fortløpende)? Eller skjer dette
etter utskillelse, slik at andelen glutamin/alanin innad i musklene synker ved omdanning fra protein til glukose, og "repareres" i etterkant?
Håper du (eventuelt andre som føler for å svare) forstår hva det er jeg sikter til.