Grunn definisjoner av Høy, lav og moderat protein, karbohydrat, fett %
I de fleste dietter og kosholdsendrings metoder annbefales det enten høy, medium eller lave mengder av henholdsvis protein, karbohydrater og fett.
Men hva er definisjon på høy, middels og lave mengder for de ulike næringstoffene dvs proteiner, karbohydrater og fett
Karbohydrat definisjon i prosent av det daglige inntak:
Veldig høyt = 65- 70% +
Høyt = 55-60%
Moderat = 40-50%
Lav = 25-35%
Veldig lav (ketogenic) = ca 5-15% eller 30-70 gram per dag
Protein definisjon i prosent av det daglige inntak;
Veldig høyt = 41-50%+
Høyt = 31-40%
Moderat = 25-30%
Lavt = 15-24%
Veldig lavt = mindre enn 15%
Fett definisjon i prosent av det daglige inntak:
Veldig høy = 40% +
Høyt = 30%-39%
Moderat = 20-29%
Lavt = 10-19%
Veldig lavt = mindre enn 10%
Med så stor spennvidde i hver kategori, hvordan vet du hvilken prosent som er best for deg? Et tips er å unngå det ekstreme. Ekstremt lavt eller ekstremt høyt av hva det måtte være er skjeldent bra. Det er unntak selfølgelig: Konkurerende kroppsbyggere øker noen gang proteininntaket skyhøyt til så mye som 40-50% av totalt kcal inntak for kortere perioder før konkuranse. Noen utholdenhets utdøvere presterer best på veldig høyt karbohydrat inntak på 60-70% av total kalorier. Karbohydrat følsomme personer har ofte ikke valg å må senke karbohydrat inntaket til mindre enn 30% av totalt kcal inntak. Disse tilfellene er somregel unntaket og ikke regelen, uansett hvilken prosentvis sammensetning du velger å legge deg på så kan du enkelt justere dette ved behov om du vil.