Skrevet av Emne: Ris = langsomme, raske proteiner? + kcal-spørsmål  (Lest 6525 ganger)

Utlogget Fant

  • Litt godt kjent
  • **
  • Innlegg: 30
  • Honnør: 1
  • Utlogget Utlogget

    Innlegg: 30

"Velg trege karbohydrater. Pasta er bedre enn poteter og ris. Det gir en jevnere forbrenning"

"Kutt ut karbohydrater med rask forbrenning, som ris og lyst brød. Det gir varierende blodsukker og lyst på søtsaker."


Jeg sliter litt med å "forstå" disse setningene (som er tatt fra Slankenetts "55 tips om forbrenning-artikkel")

Er ikke ris langsomme karbohydrater? = langvarende energi?
Og sier man ris er "fullverdig", hva legges så i ordet fullverdig?

På ei liste over anbef. matvarer fra Tech Nutritons RYP-hefte, står ris under anbefalte karbohydrater?

Jeg føler rett og slett noe av dette kræsjer?

Kan noen også si meg hva "kcal" betyr i næringsinnholdrubrikken på matvarer. Er det kalorier? Hva slags "mål" er da det? Eller er kalorier karbohydrater?

Jeg trenger å få orden på rotet i hjernen min  Embarrassed

Utlogget Hege

  • Fast besvarer
  • Treningsveileder
  • ******
  • Innlegg: 2 233
  • Honnør: 251
  • Utlogget Utlogget

  • Kjønn: Kvinne
  • Innlegg: 2 233

  • ..
Det som jeg egentlig tror er viktig her, er at du får forståelse for glykemisk index (GI)

Glykemisk index viser effekten en matvare (karbohydrater) har på blodsukkeret ditt.

En matvare med høy gykemisk index, - vil gi deg en rask svigning av blodsukkeret ditt – mens en matvare med lav glykemisk index– motsatt.

Generelt bør et kosthold bestå av matvarer med lav GI. (jo lavere en GI en matvare har, jo lengre tid bruker kroppen på å forbrenne den, og sjansen er da mindre for fettlagring).
En spiser sjelden et måltid kun bestående av karbohydrater, - men i tillegg proteiner og fett – og disse vil også hjelpe på å senke måltidets glykemiske index.

Raske karbohydrater (matvarer med høy GI) gir en rask svingning av blodsukkeret.
I forbindelse med trening, tømmer en glykogenlagrene raskere enn ellers, og det er da det er viktig å spise matvarer med høy GI, slik at du fyller opp glykogenlagrene dine raskt. Da kan du kan du f.eks spise ris/pasta/hvit brød.

Kcal, er kalorier ja. – I alt hva du spiser, er det kalorier.
I 1gram karbohydrat, er det 4kcal. Og videre : 1gram protein, gir 4kcal, mens 1gram fett, gir 9kcal.

Utlogget Fant

  • Litt godt kjent
  • **
  • Innlegg: 30
  • Honnør: 1
  • Utlogget Utlogget

    Innlegg: 30

Generelt bør et kosthold bestå av matvarer med lav GI. (jo lavere en GI en matvare har, jo lengre tid bruker kroppen på å forbrenne den, og sjansen er da mindre for fettlagring).

Hvilke matvarer har lav GI? Og pasta får vel lavere GI jo mindre man koker det?

Kcal, er kalorier ja. – I alt hva du spiser, er det kalorier.
I 1gram karbohydrat, er det 4kcal. Og videre : 1gram protein, gir 4kcal, mens 1gram fett, gir 9kcal.

Hva er _mye_ kcal per 100g? Er det noe spesielt "mål" for det, eller avhenger det fra matvare til matvare?

Og er det sant at det er 7kcal per 1g alkohol?

Edit1: Hvorfor ble quoten så liten skrift?

Edit2: Takk for fint svar, Hege =)

Utlogget Hege

  • Fast besvarer
  • Treningsveileder
  • ******
  • Innlegg: 2 233
  • Honnør: 251
  • Utlogget Utlogget

  • Kjønn: Kvinne
  • Innlegg: 2 233

  • ..
Bare hyggelig Smiley

Ja, stivelse vil brytes ned ved koking, og dermed senke den glykemiske index.
(jo fastere/mer kompakt en matvare er, jo lavere GI får den)

Her kan du se en tabell over matvarer og dets glykemiske index:

http://php.iform.no/pub/art.php?id=58

Hvor mange kcal det er pr. 100g, variere fra matvare til matvare.

Skal ta et eks: I lettmajones er det 405kcal pr. 100g vare

Regnestykke her er :
1g protein * 4kcal = 4kcal
8g karbohydrat * 4kcal = 32kcal
41g fett * 9kcal = 369kcal

4 + 32 + 369 = totalt 405kcal

1g rent alkohol, gir 7kcal ja.


Utlogget .:P-Nutz:.

  • Skravlekopp
  • ******
  • Innlegg: 1 686
  • Honnør: 76
  • Utlogget Utlogget

  • Kjønn: Mann
  • Innlegg: 1 686

Sjokolade har lavere GI enn jasmin ris. Go figure!
Life is so much easier when you just don't give a f#~%!

Utlogget andreasd

  • Nykomling
  • *
  • Innlegg: 3
  • Honnør: 0
  • Utlogget Utlogget

    Innlegg: 3



Hvilke matvarer har lav GI? Og pasta får vel lavere GI jo mindre man koker det?


Ikke se deg blind på GI på hver enkelt matvare.  Det er sammensetningen av matvarer som bestemmer hvilken GI måltidet har, og det er selve måltidet som betyr noe.
 
Eksempelvis: En brødskive med et salatblad, cottage cheese og mager skinke på har lavere GI enn bare brødskiven med skinke.

Gå til:  

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!