Skrevet av Emne: Sticky: Egg usunt på grunn av kolesterolet? Les her...  (Lest 95814 ganger)

Utlogget HITman

  • Elite medlem
  • *******
  • Innlegg: 4 998
  • Honnør: 1256
  • Utlogget Utlogget

    Innlegg: 4 998

  • Lift like a lift
Det dukker stadig opp tråder under "Kosthold og ernæring" som dreier seg om en seiglivet myte, nemlig at "eggeplomme skal være skadelig fordi den inneholder mye kolesterol". Lager derfor en liten sticky med diskusjon og dokumentasjon i forhold til denne myten, som denne påstanden faktisk ser ut til å være:

Oppfatningen mange har om at eggeplomme kan være skadelig for kolsesterol, hjerte og kar finnes det ikke vitenskapelig hold for, snarere tvert imot. Selv om eggeplomme inneholder mye kolesterol (1300mg/100g), fører ikke dette til økte kolesterolnivåer i blodet, dette er vist gjentatte ganger i kliniske studier (tre av dem er referert nedenfor). Kroppen regulerer kolesterolbalansen selv i et veldig finstemt system: Kroppens egenproduksjon av (skadelig) LDL-kolesterol nedreguleres ved høyt kolesterolinntak, og overskuddskolesterol omdannes og skilles ut av kroppen.

Egg er tvert imot et veldig sunt næringsemne, med høykvalitets protein (biologisk verdi på 100), mye sunt umettet fett i eggeplommen, samt vitaminer og mineraler:

Eggeplomme inneholder/100g:

Protein 16,5g
Karbs 0
Mettet fett 8,4g
Enumettet fett 13,5g
Flerumettet fett 3,5g
Kolesterol 1300mg
Mye fettløselige vitaminer: vit A (retinol) 400mg, vit D 4ug
Kalsium 140mg, jern 5,5mg, en rekke sporstoffer++

Eggehvite = stort sett 10g protein/100g


Et inntak av egg på opptil 3-4 om dagen påvirker helt sikkert ikke blodets kolesterolverdier (dette gjelder også hjertesyke, de trenger heller ikke å være redde for egg!), og det er heller ikke noe som tyder på at et høyere inntak av egg skal være skadelig, selv om man heller ikke bør overdrive det - et variert kosthold med varierte proteinkilder (fra egg, kjøtt, fisk, magre meieriprodukter, soya etc.) vil de fleste være enige om er det beste.

WHOs anbefaling om max døgnlig kolesterolinntak på 300mg har ikke vitenskapelig fundament, og har gått ut på dato. Her er tre studieabstracts som klart viser dette (det finnes mange, mange flere!):


Am J Clin Nutr. 1982 Oct;36(4):617-25. Related Articles, Links 


Eggs, serum cholesterol, and coronary heart disease.

Dawber TR, Nickerson RJ, Brand FN, Pool J.

The Framingham Study has investigated the effect of host and environmental factors on the development of coronary heart disease since 1949. Serum cholesterol level was determined to the one of the risk factors for coronary heart disease. The nutrient intake, in a subsample of the study population, was determined in 1957. A review of this material has permitted an estimate of egg consumption on each of 912 subjects. The serum cholesterol distribution curves of the subjects according to tertile of egg intake were almost identical, and no relationship between egg intake and coronary heart disease incidence was found. It is concluded that within the range of egg intake of this population differences in egg consumption were unrelated to blood cholesterol level or to coronary heart disease incidence.


Egg consumption and coronary heart disease: an epidemiologic overview.

Kritchevsky SB, Kritchevsky D.

Department of Preventive Medicine, University of Tennessee Health Sciences Center, Memphis 38105, USA.

Serum cholesterol has been established as a modifiable risk factor for coronary heart disease. Experimental feeding studies show that saturated fat and cholesterol increase serum cholesterol levels; thus, dietary recommendations for lowering the risk of heart disease proscribe the intake of both substances. Recommendations have also included limits on the intake of eggs because of their high cholesterol content. In free-living populations, diet reflects a pattern of associated choices. Increases in one food may lead to changes in the consumption of other foods that may modulate disease risk. Epidemiologic data are helpful in assessing the importance of foods and nutrients in the context in which they are actually consumed. We review epidemiologic data relating dietary cholesterol and eggs to coronary disease risk. Cholesterol intake was associated with a modest increase in the risk of coronary events. The true magnitude of the association is difficult to estimate because most studies fail to account for potential confounding by other features of the diet. When a full-range of confounding factors was considered, the association between cholesterol intake and heart disease risk was small (6% increase in risk for 200mg/1,000kcal/day difference in cholesterol intake). Several studies have examined egg intake and its relationship with coronary outcomes. All but one failed to consider the role of other potentially confounding dietary factors. When dietary confounders were considered, no association was seen between egg consumption at levels up to 1 + egg per day and the risk of coronary heart disease in non-diabetic men and women.

The impact of egg limitations on coronary heart disease risk: do the numbers add up?

McNamara DJ.

Egg Nutrition Center, Washington, DC 20036, USA. enc@enc-online.org

For over 25 years eggs have been the icon for the fat, cholesterol and caloric excesses in the American diet, and the message to limit eggs to lower heart disease risk has been widely circulated. The "dietary cholesterol equals blood cholesterol" view is a standard of dietary recommendations, yet few consider whether the evidence justifies such restrictions. Over 50 years of cholesterol-feeding studies show that dietary cholesterol does have a small effect on plasma cholesterol concentrations. The 167 cholesterol feeding studies in over 3,500 subjects in the literature indicate that a 100 mg change in dietary cholesterol changes plasma total cholesterol by 2.2 mg/dL. Today we recognize that dietary effects on plasma cholesterol must be viewed from effects on the atherogenic LDL cholesterol as well as anti-atherogenic HDL cholesterol since the ratio of LDL:HDL cholesterol is a major determinant of heart disease risk. Cholesterol feeding studies demonstrate that dietary cholesterol increases both LDL and HDL cholesterol with little change in the LDL:HDL ratio. Addition of 100 mg cholesterol per day to the diet increases total cholesterol with a 1.9 mg/dL increase in LDL cholesterol and a 0.4 mg/dL increase in HDL cholesterol. On average, the LDL:HDL ratio change per 100 mg/day change in dietary cholesterol is from 2.60 to 2.61, which would be predicted to have little effect on heart disease risk. These data help explain the epidemiological studies showing that dietary cholesterol is not related to coronary heart disease incidence or mortality across or within populations.


Det man skal unngå i forhold til kolesterolverdier og risiko for hjertesykdom, er først og fremst følgende:

*Fedme/forøket midjemål (gir i seg selv forøket kolesterol, samt blodtrykk og blodsukker/insulinresistens)
*Fysisk inaktivitet
*Røyking
*Uheldig kosthold (for mye junk-food og annen høyprosessert fett- og karbohydratrik mat, for lite grønnsaker, frukt og umettet fett, for ensidig kosthold)
*Stress og mistrivsel


PS: Den eneste gruppen så vidt meg bekjent som med fordel bør begrense egginntaket, er personer med gallesteinsproblemer med tendens til utfelling av kolesterolsteiner. Her er det vist en sammenheng mellom kolesterolinntak og hyppighet av gallesteinsanfall. De fleste av disse personene vil imidlertid kvitte seg helt med problemet ved å operere bort galleblæren.  Smiley


H
Erfaring er den talentløses trøst

Utlogget HotWheels

  • Treningsnarkoman
  • *******
  • Innlegg: 2 396
  • Honnør: 129
  • Utlogget Utlogget

  • Kjønn: Mann
  • Innlegg: 2 396

De fleste skjønner jo nå at egg ikke er negativt for kolesterol. Men finnes det andre negative effekter av et stort egginntak?
26 år
86 kg
beste benk: 125x2.
Beste Hantelpress, liggende: 40x8.
Medium benk: 100x10.
Rullestolbruker
Min Profil Oppdatert 08.08.07
Min Dagbok Oppdateres stadig!
Medlem av S.A.T.S. Sandnes

Hørt i dusjen:"Jeg mister så mye hår, tror nesten jeg har kreft!"

Utlogget HITman

  • Elite medlem
  • *******
  • Innlegg: 4 998
  • Honnør: 1256
  • Utlogget Utlogget

    Innlegg: 4 998

  • Lift like a lift
De fleste skjønner jo nå at egg ikke er negativt for kolesterol. Men finnes det andre negative effekter av et stort egginntak?

Så vidt meg bekjent ikke annet enn det negative i et ensidig kosthold i seg selv. Vil absolutt anbefale å variere proteinkildene med innslag av kjøtt, fisk, magre meiereiprodukter, soya, nøtter etc. Å spise mye egg i perioder ser jeg ikke noe negativt i, men overdriver man det, kan man bl. a. risikere skjevbalanse i inntaket av viktige vitaminer og mineraler.

H
Erfaring er den talentløses trøst

Utlogget .:P-Nutz:.

  • Skravlekopp
  • ******
  • Innlegg: 1 686
  • Honnør: 76
  • Utlogget Utlogget

  • Kjønn: Mann
  • Innlegg: 1 686

De fleste skjønner jo nå at egg ikke er negativt for kolesterol. Men finnes det andre negative effekter av et stort egginntak?

Jeg vet om kroppsbyggere som spiser 24 eggehviter hver dag, så du har nok ingenting å frykte. Men fett er fett, så plommer bør du ikke spise så alt for mye av.
Life is so much easier when you just don't give a f#~%!

Utlogget HITman

  • Elite medlem
  • *******
  • Innlegg: 4 998
  • Honnør: 1256
  • Utlogget Utlogget

    Innlegg: 4 998

  • Lift like a lift
Men fett er fett, så plommer bør du ikke spise så alt for mye av.

Fett er så mangt det, men eggeplommen innholder først og fremst mye sunt, umettet fett - noe en kroppsbygger trenger plenty av!  Wink

Eneste grunn til å skjære ned på eggeplommene, må være på deff - og da særlig de siste ukene.

H
Erfaring er den talentløses trøst

Utlogget lillekristian

  • Aktivt medlem
  • ***
  • Innlegg: 179
  • Honnør: 12
  • Utlogget Utlogget

    Innlegg: 179

Veldig bra innlegg! Bow Ekstremt bra faktisk..

Rå eggeplommer inneholder en 'perfekt blanding' av fettsyrer, fullstendig ubesudlet av oppheting, oksidering og herding som skjer ved prosessering av fett. Les mer her http://www.healingdaily.com/detoxification-diet/raw-eggs.htm

Det samme gjelder metta fett og kolesterol. Undersøkelser i USA har bevist at kolesterolet går NED når man går over fra normal amerikansk diett til Atkins (*mye* metta fett)

Utlogget Adicted

  • Litt godt kjent
  • **
  • Innlegg: 52
  • Honnør: 3
  • Utlogget Utlogget

  • Kjønn: Mann
  • Innlegg: 52

Er en bra MYthbuster du Hitman Cheesy

Lærte av ernærings"ekspert" Bjørn Kjeldsen og Vitamindoktoren Knut Flytli at: Kroppen produserer ca 95% av alt kolesterol selv.  5% kommer fra maten.

Høyt kolesterol er en av våre typiske livsstilsykdommer.

Les: http://www.vitamindoktor.com/cm104/
(Står mye interessant som Knut Flytli har der. les les!)

Ifølge Bjørn Kjeldsen så er...
Beste måten å forebygge å få ned kolesterol på å spise mat med meget høyt fiberinnhold. Fiberet renser skikkli opp i systemet og tar da med seg gamle gallesafter å gammel dr...t ut, smører å renser mage og tarmsystemet skikklig. Når fiberen drar ut slike ting så må kroppen produsere nytt. Da får man bare av det nye kolesterolet og friske nye gallesafter og ren fin mage med fine nypolerte tarmer.  Fin teori dette også!

Med fiber mener man ikke grovbrød eller annet karbhydratrikt juks, men rett å slett ren Phsyllium Husk (Loppefrø). Dette er i pulverform og kan blandes i proteinshaken, sauser å mye annen mat! Dette er en av de reneste og mest anvendelige fibersorter. Fåes på kostholdsbutikker.

Som en positiv bieffekt vil et rent mage og tarmsystem sørge for et høyere opptak av det du putter i deg.

Sørg for å ha skikklige flytere... ikke ubåter... da har du et sunt kosthold, kontroll på kolesterolet mm.

Aha fikk jo en Ahaopplevelse for noen år siden ang dette.... 3år gammel poop... er IKKE sundt å gå rundt med..

http://www.vitamindoktor.com/cm1/
Han har nesten 100% helbredelse på sine pasienter med hjerte/kar sykdommer å dette uten medikamenter eller andre skumle saker... Knut Flytli er opprinnelig Norsk, men praktiserer i Danmark. Lever som han snakker å er en uforskammet oppegående eldre mann hehe Smiley
Har du problemer med din venn, gi trompeter til hans barn....

Utlogget Rayman

  • Litt godt kjent
  • **
  • Innlegg: 80
  • Honnør: 2
  • Utlogget Utlogget

  • Kjønn: Mann
  • Innlegg: 80

  • Strongmannerd
Genial tråd dette her ja!! 2thumbsup Forsto det slik på denne vitamindoktoren at Zinc er et av stoffene som er  med på å regulere kolestrolet i kroppen, han sier også at "æg" er en kilde til Zinc! Vil dette si at dersom man spiser mye egg vil man heller ikke trenge noe ekstra Zinc-tilskudd?
First they ignore you; then they mock you; then they punish you; then you win." Mahatma Ghandi Indian independence leader

Utlogget Lasse Christoffersen

  • V.I.P
  • *******
  • Innlegg: 6 991
  • Honnør: 337
  • Utlogget Utlogget

  • Kjønn: Mann
  • Innlegg: 6 991

Jeg målte normalt kolesterol nå, etter flere måneder med 6-7 egg daglig. Dette til tross for at noe forhøyet kolesterol går igjen på mannssiden av slekta, uten overvekt hos noen av de.
Nettbutikken for deg som trener! www.x-life.no

Besøk oss på Facebook:
https://www.facebook.com/XLIFE.no

Besøk oss på Google+:
https://plus.google.com/117792074539729929721

(Bedriftsprofil for X-life.no.)

Utlogget lowcarb

  • Nykomling
  • *
  • Innlegg: 2
  • Honnør: 0
  • Utlogget Utlogget

    Innlegg: 2

Hei! Vil slutte meg til det som mange andre her sier: Fett og kolesterol er ikke farlig! Det er faktisk sundt og viktig for kroppen.
Jeg er kursleder i Eat International. Vi anbefaler et kosthold som ligner på Atkins, men vi anbefaler noe mer fett. I tillegg en karbo-dag i uken for å fylle opp glykogenlagrene.
Vi prøver å få våre kurdeltagere til å ta blodprøver for å bevise for seg selv og andre at blodverdiene bedres.  Bl. a. går totalkolesterol gjerne litt ned. Det viktigste er imidlertid at forholdet mellom det gode og det dårlige kolesterolet blir mye bedre.
Ellers begynner vel nå de fleste å bli enige om at kolesterol ikke er en risikofaktor for hjertesykdom. Kanskje er for lite fett en større fare for vår helse. Eldre kvinner med lavt kolesterol lever faktisk kortere.
Det er kommet en ny bok: Bedre uten brød. Denne boken har mange eksempler og kurver som viser hvor raskt forskjellige sykdommer, blodverdier osv. endres til det bedre når en reduserer på karbohydratinntaket og øker fettinntaket.

Utlogget thenatural

  • Litt godt kjent
  • **
  • Innlegg: 84
  • Honnør: 12
  • Utlogget Utlogget

    Innlegg: 84

Fint at myten om egg og kolesterol synes å være på vikende front.
Så kan vi gå løs på de neste mytene; at mettet fett er skadelig og fører til hjerte/karsykdommer og at kolesterol gjør det samme. Ta gjerne med myten om at det er et godt og et dårlig kolesterol, jf. HDL og LDL.

Selv personer med familiær forhøyet kolesterol har gode sjanser til å leve langt oppi årene. Grensen for normalt kolesterolnivå har blitt satt ned de siste årene slik at stadig flere friske mennesker har blitt satt på kolesterolsenkende medisiner, de såkalte statinene som Lipitor og Simvastatin. Disse medisinene skaper hyppig alvorlige bivirkninger.

Jeg anbefaler et par bøker av meget anerkjente personer som Uffe Ravnskov, MD og hans "The Cholesterol Myths" og fettforskeren Mary Enig, PhD og hennes "Know Your Fats".

Her vil du lære at det vi trenger mest av når det gjelder fett, er mettet fett og at flerutmettet fett bør begrenses og transfett må unngås. For god helse må man spise naturlig mat, altså minst mulig bearbeidete matprodukter. Dette inkluderer mat som kjøtt, flesk, egg, meieriprodukter, fisk, smør istedetfor margarin, kokkosnøttolje, palmeolje osv.

Utlogget HITman

  • Elite medlem
  • *******
  • Innlegg: 4 998
  • Honnør: 1256
  • Utlogget Utlogget

    Innlegg: 4 998

  • Lift like a lift
Her er en finfin artikkel skrevet av Stian Lund med en litt annen vinkling på samme tema:

Sannheten om egget!
Stian Lund

Alle har antakelighvis hørt om egget og det "enorme" kolestrol påvirkningen det har på kroppene vår. Jeg vil først starte med å si dette heldighvis bare er en stor myte blant Norges befolkning og resten av verden.

Jeg vil først begynne med å forklare enkelt hva kolestrol er.
Kolesterol er et fettstoff som både finnes i maten og som kroppen lager selv. Hvorfor kroppen lager dette selv er fordi det er helt nødvendig for at andre fettstoffer skal kunne fraktes i blodet og for at kroppen skal kunne produsere vitamin D og kjønnshormoner. Uten kolesterol ville landets mannekor skiftet navn til pikekor. Så kolestrol må kroppen ha. Men ikke så veldig mye. Nermere tvert imot. For høyt kolestrol i blodet kan gi økt risiko for hjerte og karsykdommer etc..
Det som teller mest for kolestrol mengden i blodet er hvilket og hvor mye fett en spiser. Spiser du for mye umettet fett som inneholder størst mengde av det negative kolestrolet HDL - Det vil si fett  fra fete kjøttstykker og melkeprodukter etc - vil det gi en økt risiko for sykdom og ikke minst redusert fettforbrenning.

Det er forsåvidt riktig at eggeplommen inneholder kolesterol (1300mg/100g), men dette betyr lite for blodets kolesterolinnhold. Mesteparten av eggets plomme inneholder nemelig den sunne fett typen umettet fett i tillegg til flere viktige vitaminer og mineraler.

Eggeplomme inneholder/100g:

Protein 16,5g
Mettet fett 8,4g
Enumettet fett 13,5g
Flerumettet fett 3,5g
Kalsium 140mg, jern 5,5mg, en rekke sporstoffer++

Eggehvite = ca10g protein/100g

Visste du at egget blir kalt "Naturens vitaminpille"?
Dette gjelder inkludert plommen i egget. Det er nemelig ikke bare eggehviten som inneholder viktige og sunne næringsstoffer.
Egget inneholder i tillegg til mye bra og mettede proteiner, A, B, D, E , K-Vitaminer,  og 8 forskjellige B- vitaminer. Egg inneholder også jern, kalsium, natrium, kalium, magnesium, sink, selen og et til som jeg ikke kommer på Razz

Når det gjelder eggets kolestrol nivåer, så vil det stort sett ha liten eller ingen effekt på kroppens nivåer. Men jeg vil ikke være så naiv og si at egget er total helsekost, for det inneholder nemmelig også en mengde mettet fett. Som vi alle vevt så er den mettede fett-typen med størst helse fare. Mettet fett har lett for å legge seg i blod årene. Hvis dette foregår over en lengre tid, vil det først oppstå åreforkalkninger for så å føre til blodpropp.
En blodpropp i hjernen fører til hjerneslag. En blodpropp i blodårene inne i hjertet fører til hjerteinfarkt.
En blodpropp i en arterie i beinet (arteriene er årene som bringer blodet fra hjertet, ut i kroppen) kan i verste fall føre til koldbrann. Men det er også forskjell på 10 egg til dagen og 3.

Det blir også påstått at, mengden sunne og usunne fettsyrer avhenger av hvordan man tilbreder egget. Koker mann plummen hardkokt vil det bli forhøyet mettede verdier, og beholder mann plummen bløt vil den inneholde større mengder av den umette fett typen. Her vil sikker mange tenke, at det vil lønne seg å drikke egget rått alikevell, som mange vil ha det til.

 Ved å drikke egget rått, blir opptaket av biotin i kroppen minimalt. Biotntilgjengeligheten av eggeproteinet er ca 50% i rå egg sammenliknet med egg som har vært utsatt for varmebehandling. Dermed må du ta to rå egg for å få i deg like mye protein som i ett kokt.
Biotin er et vannløselig vitamin i B-kompleksfamilien, og er viktig for omdanning av fett og protein i kroppen og helt nødvendig for at kroppen skal kunne nyttiggjøre seg av de andre B-vitaminene..
Ved inntak av rå eggehvite i over en lengre periode, kan føre til mangelsykdommer!


Min anbefaling vil være, å koke egget middels hardkokt (ca 6min) og evt fjærne ett par plommer hvis en spiser nermere et dusin til dagen.
Ellers bør en ikke ha dårlig sammvittighet om en spiser noen egg i ny og ne!:)
Erfaring er den talentløses trøst

Utlogget Faktum

  • Litt godt kjent
  • **
  • Innlegg: 93
  • Honnør: 1
  • Utlogget Utlogget

    Innlegg: 93

Her er en finfin artikkel skrevet av Stian Lund med en litt annen vinkling på samme tema:

Sannheten om egget!
Stian Lund

Alle har antakelighvis hørt om egget og det "enorme" kolestrol påvirkningen det har på kroppene vår. Jeg vil først starte med å si dette heldighvis bare er en stor myte blant Norges befolkning og resten av verden.

Jeg vil først begynne med å forklare enkelt hva kolestrol er.
Kolesterol er et fettstoff som både finnes i maten og som kroppen lager selv. Hvorfor kroppen lager dette selv er fordi det er helt nødvendig for at andre fettstoffer skal kunne fraktes i blodet og for at kroppen skal kunne produsere vitamin D og kjønnshormoner. Uten kolesterol ville landets mannekor skiftet navn til pikekor. Så kolestrol må kroppen ha. Men ikke så veldig mye. Nermere tvert imot. For høyt kolestrol i blodet kan gi økt risiko for hjerte og karsykdommer etc..
Det som teller mest for kolestrol mengden i blodet er hvilket og hvor mye fett en spiser. Spiser du for mye umettet fett som inneholder størst mengde av det negative kolestrolet HDL - Det vil si fett  fra fete kjøttstykker og melkeprodukter etc - vil det gi en økt risiko for sykdom og ikke minst redusert fettforbrenning.

Det er forsåvidt riktig at eggeplommen inneholder kolesterol (1300mg/100g), men dette betyr lite for blodets kolesterolinnhold. Mesteparten av eggets plomme inneholder nemelig den sunne fett typen umettet fett i tillegg til flere viktige vitaminer og mineraler.

Eggeplomme inneholder/100g:

Protein 16,5g
Mettet fett 8,4g
Enumettet fett 13,5g
Flerumettet fett 3,5g
Kalsium 140mg, jern 5,5mg, en rekke sporstoffer++

Eggehvite = ca10g protein/100g

Visste du at egget blir kalt "Naturens vitaminpille"?
Dette gjelder inkludert plommen i egget. Det er nemelig ikke bare eggehviten som inneholder viktige og sunne næringsstoffer.
Egget inneholder i tillegg til mye bra og mettede proteiner, A, B, D, E , K-Vitaminer,  og 8 forskjellige B- vitaminer. Egg inneholder også jern, kalsium, natrium, kalium, magnesium, sink, selen og et til som jeg ikke kommer på Razz

Når det gjelder eggets kolestrol nivåer, så vil det stort sett ha liten eller ingen effekt på kroppens nivåer. Men jeg vil ikke være så naiv og si at egget er total helsekost, for det inneholder nemmelig også en mengde mettet fett. Som vi alle vevt så er den mettede fett-typen med størst helse fare. Mettet fett har lett for å legge seg i blod årene. Hvis dette foregår over en lengre tid, vil det først oppstå åreforkalkninger for så å føre til blodpropp.
En blodpropp i hjernen fører til hjerneslag. En blodpropp i blodårene inne i hjertet fører til hjerteinfarkt.
En blodpropp i en arterie i beinet (arteriene er årene som bringer blodet fra hjertet, ut i kroppen) kan i verste fall føre til koldbrann. Men det er også forskjell på 10 egg til dagen og 3.

Det blir også påstått at, mengden sunne og usunne fettsyrer avhenger av hvordan man tilbreder egget. Koker mann plummen hardkokt vil det bli forhøyet mettede verdier, og beholder mann plummen bløt vil den inneholde større mengder av den umette fett typen. Her vil sikker mange tenke, at det vil lønne seg å drikke egget rått alikevell, som mange vil ha det til.

 Ved å drikke egget rått, blir opptaket av biotin i kroppen minimalt. Biotntilgjengeligheten av eggeproteinet er ca 50% i rå egg sammenliknet med egg som har vært utsatt for varmebehandling. Dermed må du ta to rå egg for å få i deg like mye protein som i ett kokt.
Biotin er et vannløselig vitamin i B-kompleksfamilien, og er viktig for omdanning av fett og protein i kroppen og helt nødvendig for at kroppen skal kunne nyttiggjøre seg av de andre B-vitaminene..
Ved inntak av rå eggehvite i over en lengre periode, kan føre til mangelsykdommer!


Min anbefaling vil være, å koke egget middels hardkokt (ca 6min) og evt fjærne ett par plommer hvis en spiser nermere et dusin til dagen.
Ellers bør en ikke ha dårlig sammvittighet om en spiser noen egg i ny og ne!:)


Takk for nok en fin artikkel, men har ett par spørsmål, vet du hvilke sporstoffer som egget inneholder? Og hvor mye det er av de pr. 100g? Og hva tror du om å steke egget i olivenolje og salte det? Er det bra?

Utlogget Faktum

  • Litt godt kjent
  • **
  • Innlegg: 93
  • Honnør: 1
  • Utlogget Utlogget

    Innlegg: 93

Hallo, ingen som vet?

Utlogget HotWheels

  • Treningsnarkoman
  • *******
  • Innlegg: 2 396
  • Honnør: 129
  • Utlogget Utlogget

  • Kjønn: Mann
  • Innlegg: 2 396

Sporstoffer vet jeg lite om, men ang olivenolje: Denne tåler ikke like mye varme som for eksempel rapsolje, men så lenge du holder deg under temperaturen der den denatureres(usikker på hvilken temp det er), så er det ingenting i veien for å bruke olivenolje. Salt gjør ingenting i moderate mengder. Det eneste en legger på seg av for mye salt er vann.
26 år
86 kg
beste benk: 125x2.
Beste Hantelpress, liggende: 40x8.
Medium benk: 100x10.
Rullestolbruker
Min Profil Oppdatert 08.08.07
Min Dagbok Oppdateres stadig!
Medlem av S.A.T.S. Sandnes

Hørt i dusjen:"Jeg mister så mye hår, tror nesten jeg har kreft!"

Gå til:  

Er du på jakt etter matkilder som er sunne? Se denne artikkelen,

Proteinbombe - pizza med kjøttbunn

Kosthold24.08.20192637

Og toppet med kyllingfilet!

Gikk ned 55 kg på 10 måneder

Intervju23.08.20198

Hun veide 160 kg på det meste og fikk så vidt plass i en vanlig personbil. Da tok hun grep!

Verdensrekord i Planken

Trening21.08.201973

Klarer du å stå i planken 2-3 minutter? Prøv å slå 4 timer og 20 minutter!

Slik forebygger du knesmerter

Trening19.08.2019519

I likhet med smerter og plager i skuldrene er det minst like vanlig med smerter i knærne.