Hallo Kronoz
Fant en liten artikkel til deg :
"Kost og væske i forbindelse med konkurranse
Kost:
Etter et måltid oppstår ofte en trøtthetsfølelse som bl.a. betyr at nedbrytningen av nærinsemnene i magetarmkanalen krever ekstra blodtilførsel. Derfor bør man ikke spise tungt fordøyelig mat tett inntil konkurranse. Det tar 2-3 timer før næringsemnene fra et middels stort måltid er brutt ned og tatt opp av kroppen.
Måltidet før en konkurranse kan bestå av mye karbohydrater, men da ikke søtsaker. Et måltid som i hovedsak består av karbohydrater gir muligheten til å fylle opp glykogenlagrene. Inntaket av karbohydrater bør også være stort under harde treningsperioder og i uken før konkurranse. Dette fordi glykogenforrådet har betydning for utholdenheten og intensiteten på det arbeidet man utfører over lang tid.
Om man under lange perioder spiser mat som er rik på karbohydrater kommer glykogenet i trening- og konkurransesammenheng til å utnyttes som brensel isteden for fett. En blandet kost er derfor å foretrekke som gjennomsnittskost.
Druesukker eller andre søtsaker bør unnvikes i timene før en konkurranse eller trening etter som at blodsukkeret stiger hurtig. En blodsukkertopp medfører økt frisetting a insulin og etter ca. 30-60 minutter faller konsentrasjonen. Dette viser hypoglykemi, som betyr lavt glukoseinnhold i blodet. Trøtthetsfølelse med uro og irritasjon blir følgene. Et økt sukkerinntak fører også til tørst og et økt væskebehov.
Væske:
Drikk i god tid før trening og konkurranse!!! I forbindelse med lange treningsøkter eller ved lange løp kreves alltid væsketilførsel i en eller annen form.
En væske kan ha ulik konsentrasjon av sukker og salt, noe som har betydning for bl.a. hvor hurtig væsken kan utnyttes av kroppen. Det tar lengre tid for en væske som inneholder høy konsentrasjon av sukker å passere magesekken og tas opp av blodet.
Det er vanlig at sportsdrikker har en sukkerkonsentrasjon på 5%. Høyere konsentrasjoner, over 10%, kan fremkaller ubehag i forbindelse med kraftig fysisk anstrengelse.
Salt kan i visse tilfeller være nødvendig å tilføre, men i de fleste tilfeller rekker det forrådet vi allerede har i kroppen. Forrådet fylles på mellom konkurranse og trening ved at man spiser variert.
De ulike sportsdrikkene som anvendes flittig av både aktive idrettsutøvere og mosjonister, inneholder natriumklorid (koksalt), kaliumklorid, druesukker og smakstilsetning. En like bra drikk lager man selv av 1 liter vann, 30-50 gram druesukker, 1 gram koksalt og eventuelt litt presset appelsin for å sette smak på drikken. (Konsentrasjonen av sukker blir 3-5%.)"
Sprek du er blitt, - lykke til !!