Så skal SV'er og Palestinaforskjemper komme å ødelegge stemmningen
"Grovt regnet trengs det 100kg plantefor for at en gris skal kunne legge på seg 10kg. For at et menneske som spiser gris, skal kunne legge på seg 1 kg, trengs det 10kg svinekjøtt, som igjenn krever 100kg plantefor. Hadde dette mennesket da spist planteføde, da hadde 10kg vært nok.
Et jordstykke som gir en avling på 100kg korn, gir nok mat til at ti mennesker kan legge på seg 1kg. Hvis foret gies til en gris, kan bare et menneske legge på seg 1kg ved å spise svinekjøttet.
Regnestykket er meget forenklet, og det er flere forhold det ikke tas hensyn til her. Men det viser tydelig at å dyrke korn til dyrefor istedenfor til menneskeføde kan være sløsing på ressurser."
(Fra ei skolebok)
...
Tror jeg har lest det samme, og det handlet om konvertering av protein fra korn til protein i kjøttet til forskjellige dyr. Kua var mindre effektiv enn grisen som var mindre effektiv enn høner og fisk.
Merkelig nok tror jeg det vil være mat nok til verden dersom vi sluttet å spise så mye planteføde, men spiste mer og fetere animalsk føde fra små gårder. Kanskje jeg skriver bok om det en dag. Noen tanker uten referanser:
-De store gårdene hvor f.eks. kyr blir matet med korn innendørs er nok mest økonomisk lønnsom, men ikke mest areal-effektiv. Større deler av landarealet egner seg som beitemark for ku, sau, geit osv enn for dyrking av korn og andre gryn.
-Vi kunne avskaffet hele fast-food/junk-food industrien og latt de som jobber i disse bedriftene drevet smågårder istedenfor. Det ville vært sunt og koselig.
-Kua og andre drøvtyggere holder seg friskere og trives bedre med en diett av gress enn med en diett av gryn
-Det er mye mer gress enn gryn.
-Grønnsaker er noe av det mest energikrevende å lage per kalori.
-Dersom alle hadde gått over til en diett med lite karbohydrater, mye fett og lite til medium protein, ville vi alle spist ost, smør, egg, fett kjøtt, innmat, beinmarg, ister, spekk osv. Bruk hele dyret, ikke bare karbonadedeigen og kyllingbrystene!!
-Frykt ikke fettet. Teorien om at mettet fett og kolesterol i maten fører til hjerte-karsykdommer er gal.
-Mye karbohydrater er medvirkende til fedme og diabetes II.
-De som jobber i junkfood industrien idag kunne laget hjemmelagde pølser med ekte tarm, puddinger med kjøtt, blod og innmat og slik i magesekken, akkurat som på bondelandet i gamledager.
-Fokuset bør være på bedre arealutnyttelse, lykkelige og friske økologiske dyr, og ikke på lønnsomhet blant de store matvareselskapene og junkfoodselskapene.
-Fokuset bør være på mat som gir energi og næring, slik som hjemmelaget magesekkpudding med innmat og flesk.
-I de neste 10-20 årene vil mer intelligente roboter/maskiner med kunstig syn osv gjøre det mulige å automatisere mer kompliserte oppgaver på gården og i foredlingen av produktene enn før. Terminator som mater hønene, lufter dem og sitter i traktoren er fullt mulig om 20 år. Mark my words.
-Med større automatisering går kostnadene for produksjonen av kjøtt osv ned. Her snakker vi Termingjeter, robotiserte slakteri og foredlingsfabrikker.
-Maten vi spiser idag, eller som vi har spist de 10-50 år er en type mat som var lett å produsere billig med teknologien som eksisterte dengang. Skurtresker og samlebånd type teknologi.
-Etterhvert som teknologien utvikler seg, eller mange flere blir småbønder, vil den type vare som idag er vanskelig å produsere (som f.eks. magesekkpudding og upasteurisert brie) kunne produseres billig DERSOM etterspørselen øker (se hjernevasking nederst).
-Alternativet til smågårder, dersom de som jobbet i junkfoodindustrien vil gjøre noe annet, er å LA ALLE DYRENE LEVE FRITT UTE I NATUREN og så sender vi ut helautomatiske terminatorer som kan jakte på dyrene, slakte dem og effektivt og renslig håndtere dem og levere fersk magesekkpudding til butikkene eller direkte på døra om du vil.
-Fordelingen mellom melkeprodukter, egg, fugl, fisk, sau, kyr, geit osv må tilpasses de ulike leveområdene for optimal utnyttelse av arealene. Likeledes må man tenke på fordelingen mellom lokalprodusert og fjernproduserte varer.
Det høres ut som en enkel løsning, en helt tullete løsning eller kanskje noe som kan fungere på lang sikt. Det vanskeligste er at ideene er så langt vekk fra mainstream at det blir vrient å få til på kort sikt. Det må omfattende hjernevasking til for å få folk til å spise mindre karbs, mer fett, ikke frykte mettet fett og kolesterol, samt sette større pris på "the fat of the land" som en i bibelen sa at man burde spise istedenfor gryn.
Store endringer begynner i det små. For alt mulig genialt om tradisjonsrik og sunn mat:
www.westonaprice.org