Jeg har fått vite fra NK at det brukes nesten like mye energi til å nyttigjøre melk som det er i melk. Det sier i mitt hodet at det blir veldig lite energi igjen.
Det der stemmer helt sikkert ikke. Den energien som det her antydes at kroppen bruker på å "nyttiggjøre" seg melken, må være den energien som går med til
fordøyelsesprosessene, altså spalting av melkeprotein, karbohydrater og fett til fordøybare næringsemner (aminosyrer, monosakkarider, glyserol og frie fettsyrer).
Fordøyelsesprosessene skjer først og fremst gjennom ulike
enzymer (mest aktuelt her: laktase og ulike proteaser), som jo også er bygd opp av proteiner.
Sett at jeg drikker 1 liter lettmelk, som inneholder ca. 400 kalorier. Hvis kroppen min skulle brukt like mye energi på å fordøye (altså nyttiggjøre) næringsstoffene i melken som det er energi i melken, vil det si en omsetning av
ca. 100 gram fordøyelsesenzymer. Dette stemmer svært dårlig med det faktum at kroppens
totale daglige proteinomsetning er på ca. 30 gram (hvis vi ser bort ifra restitusjonsbehov etter trening), hvorav omsetning av fordøyelsesenzymer kun utgjør noen få gram.
(Dessuten ville man jo forventet at man omtrent ikke la på seg av melk, hvilket helt åpenbart ikke er tilfellet!)
I det øyeblikk aminosyrene er tatt opp i blodbanen, skjelner ikke kroppen på om de stammer fra kjøtt, fisk, egg eller melk: Aminosyrer er aminosyrer! Vel over i blodbanen er det den relative
aminosyrefordelingen som avgjør hvor godt melkeproteinet blir nyttiggjort til muskelbygging, og denne kan leses av den biologiske verdien, som er
meget høy for melk!
Jeg ser altså heller ingen grunn til å være skeptisk til melk, verken som næringsemne eller proteinkilde, med mindre det er åpenbare grunner til at man ikke "tolererer" melk, som oftest ulike "magegrunner" (oppblåsthet, sliming m.m.).
Drikker selv en liter eller to daglig.
H