ii nå ser jeg at dere har skrevet om pcos. ser det står at styrketrening er det som trengs,
men vet noen noe om dietten også?
noe mer spesifikt enn den vanlig lavkarbo?
Nå er dette en "gammel" tråd men jeg har fått litt erfaring på emne siden jeg ble målt med 15.6mmol/l "fastende" blodsukker for snart 2 år siden.
Lavkarbo vil ikke nødvendigvis hjelpe deg med å bli kvitt insulinresistens ettersom man tradisjonelt øker inntaket av fett i kostholdet for å komme opp i nok kalorier.
Men det kan absolutt hjelpe deg på vei, spesielt med et kalori underskudd (ved type 2 diabetes burde man som regel slanke seg litt i denne sammenheng).
Det som har hjulpet meg mest når det kommer til trening er høy intensitet intervaller og vektløfting/styrketrening. Gjerne ikke mindre enn 3 ganger i uken
Når vi kommer til kosthold er det mye man kan gjøre.
Finn ut hvilke matvarer som har lavglykemiske karbohydrater og høyt fiber innhold.
Jeg fikk høre at man må holde seg unna brød, pasta, potet osv.. dette er dog en stor del av kostholde mitt og jeg har ikke hatt noe problemer med blodsukkernivå på halvannet år.
Brød? Spis brød uten hvetemel og sukker, finn de som er rike på fiber og bruker hele korn.
Rug, kli og bygg er bra kilder og har lavere glykemisk indeks enn hvete og havre.
Potet? Ikke kok poteten, stek de.. når man koker poteten i lang tid som nordmenn gjerne gjør øker den glykemiske indeksen betraktelig. Steker man den vil den ha en lavere GI, behold skallet på for næringsstoffer.
Pasta? Her bør man underkoke pastaen og holde seg til kun fullkorn, ved underkoking kan man få en mye lavere GI enn når pastaen for mange er ferdig koktl.
Noen matvarer som er naturens egne insulin regulerende kilder :
Kanel, løk og squash er noen, grønnsaker generelt er en veldig god ide!
Jeg har laget meg en liste over lavglykemiske matvarer og spiser mye god mat vær dag
Karbohydrater er ikke nødvendigvis fienden her, men man må ha komplekse karbohydrater, høyt fiberinnhold og høy næringstetthet i matvarene. Ikke hvetemel og sukker.
Søtning som kan fungere er Splenda, Stevia, Natreen og Sukrin.
En gjennomsnittlig dag ligger jeg på 300gr karbohydrat, 160 gram protein og 80 gram fett.
Dette fungerer veldig bra for meg nå, men i starten ved en diagnose burde man ligge på mye mindre karbohydrater, og hvis man må øke fettinnholdet i maten så burde man holde seg til raps, oliven, kokosolje o.l. sunne fettkilder. Ikke ribbefett
En annen ting som også kan hjelpe veldig bra på å øke insulinsensitivitet er periodisk faste.
Det er veldig mange forskjellige måter å gjennomføre periodisk faste på, så da anbefaler jeg å undersøke hva som passer best for seg selv.
En dokumentar om temaet jeg vil anbefale er "Eat, Fast & Live Longer" av BBC Horizon (finnes på youtube).
Det er ikke fremgangsmåten jeg bruker men dokumentaren gir mye god innsikt og informasjon i teorien, lettfordøyelig.
Håper dette var noe til hjelp for noen der ute, lykke til med blodsukker reguleringen!