Skrevet av Emne: PT-UTDANNELSE - AFPT vs. NIH  (Lest 82446 ganger)

Utlogget stallion

  • V.I.P
  • *******
  • Innlegg: 6 515
  • Honnør: 1111
  • Utlogget Utlogget

  • Kjønn: Mann
  • Innlegg: 6 515

  • Bøy er gøy!
PT-UTDANNELSE - AFPT vs. NIH
« : 14. februar 2006, 17:34 »
edit 05.01.07

Rapporten er laget på oppdrag fra AFPT. Jeg har gjort mitt beste for at rapporten skal være objektiv. Ta forbehold om at enkelte ting som står i rapporten vedrørende de enkelte utdannelser nå kan være endret. Rapporten ble laget nettopp med tanke på at man skulle kunne se på hvilke området man kunne endre utdannelsen til AFPT.

-- stallion


Etter å ha deltatt på begge disse utdannelsene har jeg skrevet en evalueringsrapport til afpt:

Akademiet For Personlig Trening
http://www.afpt.no

Norges IdrettsHøgskole Fitness Deltid
http://www.nih.no/templates/PageTwoColumns____9.aspx



EVALUERINGSRAPPORT PERSONLIG TRENING UTDANNELSE AFPT VS. NIH FITNESS DELTID


Denne rapporten vil måle de to utdannelsene opp mot hverandre, med en punktvis gjennomgang av alle elementer i utdannelsen ved begge læresteder, og kommentere relevante problemstillinger forøvrig.



AFPT KONTRA NIH FITNESS DELTID

AFPT har et kurs som fører til tittelen personlig trener. NIH har delt opp utdannelsen i flere moduler (grunnkurs, treningsveileder og personlig trener I & II), som man kan ta ettefølgende eller enkeltvis. Ved å gjennomføre grunnkurs, treningsveileder og minst personlig trener I, blir man PT.

AFPT har obligatoriske studieoppgaver til hver fullført blokk (blokk = en studiehelg), samt en avsluttende eksaminasjon med teoretisk og praktisk gjennomføring.

Totalkostnad for AFPT er kr. 18.900,- mens personlig trener utdannelsen ved NIH (eks. pensumliteratur) ligger på ca. kr. 30.000,-.

Økonomisk sett kommer man billigere fra en PT utdannelse ved AFPT enn NIH. Studiemateriell er inkludert i prisen hos AFPT, mens man ved NIH må kjøpe pensumbøker i tillegg. Man sparer omtrent 12.000 kr på å ta utdannelsen ved AFPT kontra NIH. Begge lærestedene leverer ut opptrykket studiemateriell til flere av kurshelgene, som dermed inngår i kurspensum.

Opptak til AFPT har ingen andre krav enn en egenbekreftelse på at man er frisk og uten skader/tilstander som kan eller vil påvirkes av utdannelsen. For å bli student ved deltidsstudiene på NIH må du normalt ha generell studiekompetanse. Søkere som er 25 år eller eldre, og som ikke har generell studiekompetanse, kan få vurdert om de er kvalifisert for opptak på bakgrunn av realkompetanse.


Varigheten av utdannelsen er 3 mnd for  AFPT og 3 mnd for NIH  (evt. 5 mnd om man tar personling trening II).
For begge gjelder det at utdannelsen går over totalt 5 helgesamlinger (fre-søn) med eksamen i helg nr. 6.

Både NIH sitt studium og AFPT's er lagt opp som helgestudier (fre, lør, søn), slik at man kan følge studiene selv om man er i full jobb.

Begge lærestedene har høyt kvalifiserte forelesere med nær tilknytning til praksisfeltet. AFPT har flere forelesere som har sitt daglige virke ved Olympiatoppen, og som jobber med toppidrettsutøvere.

Ved begge læresteder gjelder regelen om 80% fremmøte for å få bestått utdannelsen.

AFPT sin utdannelse foregår ved toppidrettsenteret, mens NIH har egne lokaler på Sognsvann.

Begge lærestedene har egne nettsteder hvor man til enhver tid får oppdatert informasjon om studiene, og kan laste ned studieoppgaver, forelesningspresentasjoner osv.



ANATOMI OG FYSIOLOGI

Lærebøker ved AFPT: "Klar, ferdig, gå" av Hans A. Dahl og "The concise book of muscles" av Chris Jarvey. NIH bruker "Treningslære" av Gjerset, Haugen og Holmstad (2001) og  ?Anbefalinger for fysisk aktivitet ? kortversjonen? samt ?Prester bedre med riktig kost ? en praktisk veiledning i kosthold for idrettsutøvere? fra Sosial- og helsedirektoratet avd. for fysisk aktivitet. I tillegg brukes "Atlas of skeletal muscles", av Stone og Stone.

Selve undervisningen er nokså lik på de to forskjellige lærestedene, ved AFPT er det forelesninger og studieoppgaver. NIH har kun forelesninger. Ved begge studiesteder er det lagt opp til at man må jobbe godt på egenhånd.

NIH har en multiple choice-eksamen etter endt grunnkurs, man må bestå denne for å kunne gå videre med utdannelsen. AFPT har studieoppgaver med spørsmål fra forelesningene, man må få bestått på dette for å få lov til å gjennomføre kurset.

Hans A. Dahl hadde forelesning i anatomi og fysiologi ved AFPT, han er dansk og har skrevet flere bøker om emnene. Svært dyktig, entusiastisk og god foreleser. Det er mulig enkelte kursdeltakere kan ha problemer med å forstå dansk godt.

Ved NIH underviste fysioterapeuten Rustaden Anne Mette i anatomi og fysioterapeuten Svein Ove Husnes i fysiologi.

Selve undervisningen i anatomi og fysiologi ved begge læresteder var svært god. Viktigheten av å lese på egenhånd kan ikke undervurderes.

Ved NIH ble det dog lagt mye vekt på funksjonell anatomi, og detaljfokuseringen var mindre enn ved AFPT.

For å forbedre undervisningen ved AFPT kan man om mulig endre foreleser fra dansk til norsk, slik at alle elevene skjønner alt som blir sagt.




TRENINGSLÆRE OG BEVEGELSESLÆRE

AFPT stilte med Per Egil Refstad (Pella - Olympiatoppens autoritet på styrketrening) og assistenten John Aase (fagkonsulent, massør) som forelesere/veiledere innen styrketrening. Innenfor basistrening og koordinasjon var det Morten Braaten, fagansvarlig fra Olympiatoppen som hadde komandoen. Utholdenhetstrening  tok Tore Øvrebø (Olaf Tufte sin trener) seg av.

NIH sine veiledere/forelesere innenfor samme fagfelt er fysioterapeut Svein Ove Husnes, PT Jørn Stian Dahl, Elisabeth Rustad Edvardsen (helse- og treningsrådgiver), lege Lars Lohne Eftang, faglærer i idrett Arne Gjulem, Gøran Paulsen (fysioterapeut, doktogradsstipendiat innen styrketrening), Annet Mette Rustaden (fysioterapeut), Alf Inge Stiansen(master i NLP), Tor Torgersen(hovedfag spesialpedagogikk/psykologisk rådgivning), Sigmund Bjarte Aasen (Olympiatoppen, utholdenhetslaboratoriumet).

Begge læresteder har svært dyktige forelesere/veiledere både innen teori og praksis. NIH er mer tradisjonelle/restriktive når det gjelder styrketrening, og er ikke like åpne for alternative øvelser og alternative treningsmetoder som det AFPT promoterer. Spesielt innenfor rygg/mage trening, balanse og koordinasjon hadde AFPT mye interessant å by på. Olympiske øvelser som rykk og støt ble også undervist på AFPT, men ikke på NIH.

Morten Braaten hadde også mange interessante øvelser som var nye for langt de fleste på AFPT sitt kurs. Svært interessant og lærerikt.

Mye tid ble brukt på gjennomgang av elementære øvelser som alle som har trent en stund burde kjenne til. eks, benkpress, bicepscurl, benpress, knebøy osv... Dette gjaldt begge utdannelsene.

Begge læresteder hadde obligatoriske praktiske tester/øvelser innenfor styrketrening og/eller utholdenhetstrening.

NIH hadde også to timer hvor en profesjonell PT kjørte en godt trent utøver gjennom en overkroppstrening på 45 minutter, og en annen gjennom en beintrening. Dette var svært interessant, og dette er også noe som AFPT kunne vurdert å ta inn. Hensikten med dette var å vise hvordan samarbeidet, PT og utøver kan fungere, og hvordan det ser ut når en utøver får kjørt seg skikkelig på en PT-time.

NIH brukte i tillegg en hel dag på kampsport i Personlig Trener 1 modulen. Dette ble svært langtekkelig.



ERNÆRINGSLÆRE

AFPT sin foreleser var Karin Hvoslef  som har 25 års erfaring fra feltet. Dette er en svært dyktig foreleser som tilførte mye informasjon til deltakerene. Hun hadde et perspektiv som ikke var rettet mot toppidrettsutøvere, men snarere et mer holistisk perspektiv. Vordende personlige trenere fikk seg en del aha-opplevelser her, absolutt en foreleser som bør benyttes også på fremtidige kurs!

Det var tidligere lovet at EAS skulle ha foredrag om kosttilskudd for AFPT, dette ble det ikke noe av, og det var heller lite informasjon om kosttilskudd. Dette var skuffende.

NIH sin foreleser var Sundfør Tine Mejlbo (hovedfag i ernæring fra universitetet i Oslo). Kostholdsforedragene ved NIH var av svært mye dårligere kvalitet enn ved AFPT. Det var svært mye selvfølgeligheter som ble servert, og man gikk ikke spesielt dypt inn i materien. Skuffende. Man hadde blant annet ingenting om kosttilskudd. Holdningen til NIH er at kosttilskudd trenger man ikke. Dette er en svært skuffende holdning da det faktisk er en hel del kosttilskudd som fungerer bra (f.eks. whey-protein, glutamin, kreatin). NIH frarådet blant annet bruk av tilskudd av kreatin og ribose. Her hadde AFPT en langt mer edruelig holdning, og fortjener applaus for det. AFPT hadde tre dager med ernæringslære, mens NIH hadde kun en kveld med ernæring.


FLEKSIBILILITET OG STRETCHING, BELASTNINGSLIDELSER OG IDRETSSKADER

Naprapat Ken Johansen var foreleser ved AFPT, meget kunnskapsrik, og i tillegg har han svært mye treningserfaring og vet hvor viktig stretching er. Det må likevel tillegges at det er uheldig at en foreleser underviser når vedkommende er syk, dette gir en dårlig signaleffekt. Det var flere kursdeltakere jeg snakket med som reagerte på dette. Har man lungebetennelse og feber er det bedre å holde sengen enn å møte på jobb. Vil vi ha PT'er rundt omkring i norge som møter febersyke og reduserte når de skal ha en klient ?

Gøran Paulsen var foreleser i stretching ved NIH. Dette var heller tamt og lite inspirerende, igjen scorer AFPT høgere her. Begge skoler hadde par-øvelser hvor man gjorde manuell tøyning på hverandre. Pluss til AFPT for å ta inn massasjebenker som man kunne bruke. Ved NIH brukte vi bare pultene i et klasserom.

Kunnskap om skader og evnen til å se når en kunde trenger behandling er viktig. Her gjorde både NIH og AFPT en svært god jobb i å undervise om ulike skader.

TILPASNING TIL ULIKE KUNDEGRUPPER

Diabetikere, gravide, overvektige, eldre, m.fl.- alle grupper trenger spesialtilpasset trening. Her gjorde naprapat Espen Arntzen en god jobb. Veltalende og strukturert.

Tilsvarende forelesere hos NIH var Pål Sandvid (fysioterapeut) og Svein Ove Husnes (fysioterapeut).

Begge utdannelsene hadde her god undervisning. Men AFPT tok for seg flere spesielle grupper enn det NIH gjorde.


KOMMUNIKASJON/COACHING

Anneli Arntzen(Telenor - storkundeansvarlig) og Christian Petterson (PT)  var AFPT sine forelesere. Begge to meget dyktige og profesjonelle. Som PT er både etikk og kommunikasjon viktig, og dette formidlet Anneli Arntzen tilhørerene på fremragende vis. Christian Petterson fortalte mye fra PT-bransjen, og hva som forventes av en PT, bl.a. etikk, sosial omgang osv.


NIH hadde valgt en annen fremgangsmåte, og hadde en egen coaching modul med Jørn Stian Dahl  og Alf Inge Stiansen, begge jobber i næringslivet med ledelse og coaching og har erfaring som personlige trenere.

Det er vanskelig å sammenligne disse områdene mellom de to forskjellige lærestedene, da kursingen var lagt svært ulikt opp, både mht. pensum, undervisningsform og innhold.

Men begge skolene formidlet informasjonen på en utmerket måte, med svært gode forelesere.


EKSAMINASJON


Ved NIH avsluttes alle studiepoenggivende moduler med en eksamen. Eksamensformen varierer fra modul til modul (bl.a. hjemmeeksamen, og teoretisk og/eller praktisk eksamen på studiested).  Modulen personlig trener 1 har en praktisk eksaminasjon på ca 45 minutter basert på et treningsopplegg man har laget istand på forhånd ut fra en gitt case.

AFPT har en avsluttende eksamen delt på en teoretisk og praktisk del. Skriftlig 6 timer, og praktisk eksaminasjon 30 minutter pr person.


OM DET Å VÆRE PT OG OPPTAK TIL PT-UTDANNELSE

Å være personlig trener innebærer et stort ansvar. Man jobber med mennesker, og helsa deres. At en personlig trener derfor har tilstrekkelig kunnskap og erfaring er essensielt. En deltidsutdannelse som personlig trener er en fin start, men medmindre man har en stor egeninteresse og mye erfaring bør man etter min mening ikke jobbe som PT. NIH anbefaler at studenter har minst to års praksis som treningsveiledere før de tar  personlig trener modulen.

Helst hadde jeg sett at en utdannelse som personlig trener var noe som tok 2 eller 3 år med fulltidsstudier. Dessverre er det mye varierende kvalitet på PT'er rundtomkring. Siden man ikke trenger en standardisert utdannelse og tittelen ikke er beskyttet kan hvem som helst kalle seg PT. Derfor er det viktig at de PTer som blir uteksaminert fra NIH og AFPT (evt. andre læresteder) holder en høg standard.

Av denne grunn mener jeg det er viktig å ha en grundigere evaluering av de personer som blir tatt opp til et PT-kurs. Hvilke motiver har søkeren? Har søkeren en ydmyk instilling, de sosiale egenskaper som en personlig trener bør ha, samt at man formidler de rette verdier?

At man utelukkende tar opp studenter ut fra at de betaler kursavgiften blir i mine øyne feil. Selvfølgelig har alle læreinstitusjoner et økonomisk motiv for å tilby den utdannelsen de gjør. Men jeg mener personlig at man vil være tjent med å bruke fagpersoner/psykologer til å intervjue søkere ved opptak, for å luke ut personer som er uegnede som personlige trenere. Man måtte selvfølgelig sette opp visse kriterier, samt utøve et visst skjønn, men jeg er overbevist om at både studentene og AFPT ville være tjent med dette, det ville også heve kvaliteten og eksklusiviteten på utdannelsen.

Man trenger ikke nødvendigvis ha mye erfaring og ha en solid treningsbakgrunn for å ta PT-utdannelse, selv om det er en fordel. PT-kunder finnes i mange varianter, og en lærer med pedagogisk utdannelse, men med nesten ingen treningserfaring kan f.eks. bli en super PT.

Det er først og fremst sosiale egenskaper, erfaring, gode basiskunnskaper om trening og kosthold og evnen til stadig å fornye seg som er viktig.





FORBEDRINGSOMRÅDER OG ANDRE FORSLAG

Skjerpede opptakskrav til studiene har allerede blitt nevnt. Jeg er ikke nødvendigvis overbevist om at dette blir tatt til følge, men personlig mener jeg at det er en god ide, jeg vet at det er enkelte læreinstitusjoner som praktiserer dette.

Erfaringsmessig er det stor forskjell på studentene, dette bør bli tatt hensyn til i utdannelsen - å terpe mye på elementære øvelser i styrketrening f.eks. er unødvendig bruk av tid på et studium som dette. Det kan evt. settes som et krav i utdannelsen at man f.eks har tatt AFPT "Treningskolen" før man tar personlig trener kurset, dersom man ikke har mye erfaring fra treningsveiledning/egen trening fra før. Dette ville også være komersielt interessant for AFPT. Alternativt kunne man sette opp en tillegsmodul for de som trenger elementær opplæring i styrketrening.

Manglende førstehjelpskurs. På et treningssenter kan det skje ulykker, og det er viktig at personalet har kompetanse om førstehjelp. Ser på kursoversikten at dette er tatt inn i det obligatoriske kurset fra nå av. Meget bra.

Lokalisering - personlig opplevde jeg det som et stort pluss at undervisningen, både teoretisk og praktisk foregikk ved toppidrettsenteret, kvaliteten på undervisningen blir nok ikke dårligere av at man endrer lokasjon, men den atmosfære som toppidrettsenteret har er svært positivt for alle som er interesserte i trening. Synd at man ikke kan fortsette å ha undervisningen der.

Det kunne også vært interessant om det kunne ha blitt holdt foredrag av noen fra en av de store kjedene om hva som forventes dersom man ansettes hos dem, arbeidsforhold osv. AFPT kunne også latt en selvstendig PT holde foredrag om hvordan han skaffer seg kunder, og hvordan han legger opp arbeidsdagene sine.

I dagens samfunn er skjelett og muskellidelser en alvorlig folkesykdom. Kanskje man kunne brukt litt mer tid på undervisning rundt dette. Som PT vil man garantert møte på svært mange mennesker som sliter med muskelsmerter i rygg, nakke og skuldre. Da er det smart å være godt rustet kunnskapsmessig.

Diskusjonsforum, e-postliste, telefonliste til deltakere på kurset på AFPT sin hjemmeside? Slik at man lettere kunne ta kontakt med hverandre utenom kurshelgene, og eventuelt avtales å møtes for å trene og/eller gjøre oppgaver.

Legge opp linker til gode nettsteder ang. trening som f.eks (t-nation.com, treningsforum.no), forslag til litteratur, eks. "Beyond brawn", Stuart McRoberts og "Russian Strength Training Secrets", Pavel Tsatsouline. Også bøker om ernæring og oppskriftsbøker kunne være interessant.

Studiemateriell som ble utlevert er i stor grad av høg kvalitet, men en del, spesielt det om ernæring som vi fikk utlevert i AFPT-permen er ikke spesielt velskrevet, og kunne med fordel blitt korrekturlest.

Angående doping synes jeg det også er et viktig tema som fortjener litt mer oppmerksomhet. Dersom man jobber på et helsestudio vil man støte på kunder som bruker steroider, og man vil også bli spurt spørsmål ang. steroider. Da er det viktig at man som PT faktisk har et kunnskapsgrunnlag, slik at man kan svare kvalifisert på de spørsmålene som kommer. Her har selvsagt den enkelte PT et ansvar selv å lese seg til dette. AFPT burde likevel opplyse om hvilke anabole/fettforbrennende steroider som er de vanligste, slik at uteksaminerte kandidater kan kjenne igjen tegn på dopingbruk hos kunder og faktisk kan se hva som foregår. Opplysning er bedre enn skremselspropaganda. Når det er sagt, er det viktig at klare etiske retningslinjer blir inprentet om at doping ikke er akseptert.  Hvordan kan man f.eks. nå frem til en attenåring som har begynt å bruke steroider, og som ikke vet hva han driver med, men som ikke ønsker å stoppe? Det er slike problemstillinger man vil møte på når man jobber på et helsestudio. Skal man her lukke øynene, eller skal man innta en aktiv stilling og prøve å komme i dialog og prøve å snakke fornuft i vedkommende?

Noen klienter vil ha en usunn innstilling til sin egen kropp, og ha ideer og/eller vaner som ikke er helsemessig forsvarlige. Her har en PT et stort ansvar. Kanskje AFPT kunne hatt en modul med psykologi/pedagogikk ang. denne problemstillingen?

En AFPT sluttpakke. Ved fullført utdannelse kan kandidatene få utlevert en pakke som inneholder en bok om markedsføring, skjema for evaluering/konsultasjon av kunder, visittkort, mulighet for web-markedsføring, t-skjorte
osv...

Samarbeid med AntiDoping Norge. For å understreke at AFPT er imot doping anbefaler jeg at et samarbeid inngås med AntiDoping Norge. Kursdeltakere som mistenkes å bruke steroider bør avkreves en dopingtest, og ved en eventuell positiv prøve bør vedkommende nektes videre undervisning ved AFPT. NIH tar ingen dopingprøver av sine studenter ved fitness deltid, og jeg vet at flere uteksaminerte personlige trenere fra NIH bruker steroider. Dette gir en svært dårlig signaleffekt, og det ville være en fjær i hatten til AFPT å inngå et samarbeid med Antidoping Norge.

KONKLUSJON

AFPT sin utdannelse er svært solid, med dyktige forelesere En personlig trener gjør et godt valg i å starte karrieren sin med et diplom fra AFPT. Å si hvilken utdannelse som er best av AFPT og NIH er vanskelig, men AFPT legger mer vekt på detaljpugging av anatomi i forhold til NIH, og legger betydelig mer vekt på kostholdslære.  AFPT sine ansatte er mye mer tilgjengelige enn NIH sine ansatte som kun kan nås innenfor visse klokkeslett.

NIH er en velrenomert og konservativ læreanstalt, og er nok bedre kjent enn AFPT. AFPT er antakeligvis mer fleksibel og nyskapende i og med at det er en mindre organisasjon med mindre byråkrati. NIH fitness deltid er godkjent av Statens Lånekasse for Utdannelse, AFPT er ikke dette, men kan likevel bidra til å finne ordninger dersom man trenger en finansieringsløsning.

AFPT har inngått mange avtaler med eksterne samarbeidspartnere som uteksaminerte AFPT-kandidater kan nyte godt av. NIH fitness deltid har ingen slike avtaler. Som student ved NIH har man tilgang til alle skolens fasiliteter, deriblant et stor fagbibliotek. AFPT har ikke dette.

AFPT har inngått ett samarbeid med NTF, og vil antakeligvis bli annerkjent på lik linje med NIH sin utdannelse når det gjelder jobbmuligheter innenfor de store kjedene som SATS og Elixia. Derfor skulle det ikke være noen grunn til ikke å velge AFPT.


En person som allerede kan mye om trening og kosthold gjør klokt i å velge en PT-utdannelse for å få papir på kunnskapene sine. En person som ikke har mye efaring må vite at en eksamen ved AFPT eller NIH kun er en start, og at man har en lang vei å gå. Man blir aldri ferdig utlært innen trening og kosthold, det er stadig noe nytt, og det gjør også fagfeltet svært spennende.

Både AFPT og NIH har krevende PT-kurs, og man er i svært stor grad avhengig av å lese mye på egenhånd for å lykkes. Strykprosenten på begge institusjoner er til en viss grad høg, men jeg antar dette oftere skyldes lite lesing enn manglende evner.

AFPT har gjort en god jobb i gjennomføring av kurset, gode forelesere, gode treningsforhold - alt i alt godt gjennomført! Lykke til også med fremtidige kurs!


Utlogget Hammer

  • Forumavhengig
  • ******
  • Innlegg: 837
  • Honnør: 50
  • Utlogget Utlogget

  • Kjønn: Mann
  • Innlegg: 837

  • Det er mange veier til Rom
SV: PT-UTDANNELSE - AFPT vs. NIH
« #1 : 16. februar 2006, 19:08 »
Moro å se en sammenlikning mellom de to..

Du skriver at PT utdannelsen veed NIH koster 30.000. Når jeg ser på hjemmesidene deres får jeg følgende priser:
Grunnkurs: 6.600
Treningsveileder: 6.600
Personlig Trener 1: 6.600
Sum: 19.800

Har du tatt begge kursene? Hadde vært interesant å høre hva de legger vekt på under den praktiske eksamen.

Trodde det var Svein Ove som underviste i bevegelighet jeg?

mvh Hammer
Sleggekaster på mosjonsnivå Smiley
28 år
85 kg
Oslo

Utlogget stallion

  • V.I.P
  • *******
  • Innlegg: 6 515
  • Honnør: 1111
  • Utlogget Utlogget

  • Kjønn: Mann
  • Innlegg: 6 515

  • Bøy er gøy!
SV: PT-UTDANNELSE - AFPT vs. NIH
« #2 : 18. februar 2006, 02:08 »
Moro å se en sammenlikning mellom de to..


Du skriver at PT utdannelsen veed NIH koster 30.000. Når jeg ser på hjemmesidene deres får jeg følgende priser:
Grunnkurs: 6.600
Treningsveileder: 6.600
Personlig Trener 1: 6.600
Sum: 19.800
http://www.nih.no/templates/Page.aspx?id=14

Studieavgift




Studieavgift høst 2005 
Omfang Studieavgift 
30 studiepoeng (hele studiet) kr  35.000 kr *
6 studiepoengsmoduler kr   6.600 kr ** 
3 studiepoengsmoduler  kr   4.500 kr

*) Studieavgift for hele studiet (30 studiepoeng), kan betales i seks rater.
**) Studieavgiften for hver modul med 6 studiepoeng kan betales i to rater.

Eksamensavgift for ny eksamen er kr 1.300,-.


Burde kanskje spesifisert nærmere. :-)


Sitat fra: Hammer link=topic=37404.msg463639#msg463639
Har du tatt begge kursene? Hadde vært interesant å høre hva de legger vekt på under den praktiske eksamen.

Trodde det var Svein Ove som underviste i bevegelighet jeg?

mvh Hammer

Praktisk eksamen - faglig trygghet, god spotting, god kontakt med subjekt.

Praktisk gjennomføring er det enkleste - ingen som har noenlunde peiling stryker på dette. En stor fordel å ha erfaring med treningsveiledning.

Sven Ove Husnes var syk - derfor fikk Gøran den utakknemlige oppgaven å steppe inn for han. Gøran er ikke den mest entusiastiske forkjemper for stretching, derav den manglende entusiasme.


Utlogget Hammer

  • Forumavhengig
  • ******
  • Innlegg: 837
  • Honnør: 50
  • Utlogget Utlogget

  • Kjønn: Mann
  • Innlegg: 837

  • Det er mange veier til Rom
SV: PT-UTDANNELSE - AFPT vs. NIH
« #3 : 18. februar 2006, 10:23 »
Konklusjonen er altså at dersom man tar:

Fitness grunnkurs
Bevegelsesaktivitet og helse
Fitness yoga
Gruppetreningsinstruktør
Treningsveleder
Sykkelinstruktør
Senior instruktør
Avansert gruppetrening 1
PT 1
Avansert gruppetrening 2
PT 2

Koster det 35.000, men dersom man skal ta PT koster det 19.800.

Det må vel også være en fordel at det er en rekke andre tileggsmuligheter ved NIH?

Kan tenke meg at Gøran ble litt stusselig på stretching forelesning, men det må vel være pluss i margen for å stille meg vikar istedet for syk foreleser;)
Sven Ove sin forelesning var meget bra etter min mening:)

Grunnen til at jeg spurte om eksamen var at når jeg ble eksaminert av Sven Ove ble jeg utspurt grundig om bla anatomi. Det var forresten flere som strøk pga manglende begrunnelse for opplegg, manglende anatomikunnskap osv.

Begynner vel å bli vanskelig å sjule at jeg tok min PT utdaninng ved NIH;) Tror desuten opplegget var litt andreledes for oss, siden det var en del av Bachelor programmet.

Mvh Hammer
Sleggekaster på mosjonsnivå Smiley
28 år
85 kg
Oslo

Utlogget stallion

  • V.I.P
  • *******
  • Innlegg: 6 515
  • Honnør: 1111
  • Utlogget Utlogget

  • Kjønn: Mann
  • Innlegg: 6 515

  • Bøy er gøy!
SV: PT-UTDANNELSE - AFPT vs. NIH
« #4 : 18. februar 2006, 19:06 »
ja. jeg fikk en del spørsmål angående anatomi selv ved praktisk eksamen, men spesielt vanskelige var de da ikke. konklusjonen får da bli at enhver oppegående treningsentusiast klarer å gjennomføre eksamen. men det vil alltid være noen som faller gjennom faglig sett, og dermed stryker.

en diskusjon på pris har jeg ingen interesse av å forfølge. hadde fire moduler hos nih selv, og i tillegg til det var det pensumlitteratur og div. utgifter, så tilsammen måtte jeg ut med ca 30.000.

kan i tillegg legges til at jeg tok et coaching kurs, og det kostet visst noe det også.

vel, man burde vel kunne ha en vikar som har interesse av det man underviser. ingen forkleinelse for nih det, gøran er en utrolig flink kar, med en ydmyk innstilling svært mange kunne lære av, i tillegg er han på god vei mot 300kg i mark, om han ikke har tatt det allerede, og det er ikke verst. Wink

opplegget på nih er bra det, men følte ikke jeg fikk mer ut av det enn hva jeg fikk ut av afpt opplegget.

dessuten er nih litt "bås-aktige" - de ønsker deg inn i sitt format, er du ikke innen det, så får du problemer med det på eksamen.

tips: ikke dra inn alternative treningsprinsipper som de ikke har undervist i, ved eksamineringer.

samtidig den totale mangelen på god kostholdsveiledning. skuffende. på pt-eksamen var det NULL om kosthold ved nih, og dette er ESSENSIELT. Viktigere enn treningen vil jeg si.

en representant fra anti-doping norge gikk ved deres foredrag t.o.m så langt som å si at vi som treningsveiledere og pt'er måtte tenke nøye gjennom hvilke signaleffekter vi sendte ut når vi gikk rundt med en protein-shake på treningssenteret.

dette er totalt meningsløst, og selv om det kanskje var den mest "kontroversielle" uttalelsen, gjenspeilte det grunnholdningen.

Tine Mejlbo Sundfør, som har hovedfag i ernæring kunne ikke svare på mitt enkle spørsmål da jeg ba henne om å utdype synergieffektene man fikk ved å bruke kreatin og ribose samtidig. Istedet fikk jeg en tirade om at hun ikke ville gamblet med sin egen helse, og jeg ble nærmest avfeid med usaklige uttalelser blant annet om at hun selv hadde tvinget sin samboer til å slutte med kreatin, fordi man ikke kunne være sikker på langtidseffektene, og at dette ikke var bra.

selv om man har hovedfag eller master innen ditten eller datten vil ikke det si at man kan alt og vet alt - ydmykhet og en villighet til å lære nye ting er viktig.

autoriteter som avviser ting de ikke har hørt om før, eller som stiller seg i forsvarsposisjon er ikke noe nytt.

jeg er hverken pro nih eller pro afpt, men jeg har sterke meninger - og tar ikke alt for god fisk.

selv pella (autoriteten på olympiatoppen innen styrketrening), avviste meg når jeg begynte å snakke om "tension of irradiation", noe som pavel tsatsouline skriver om i boka si "russian strength training secrets".

begge lærested har også enkelte (ikke mange) lærere som er flinkere til å "talk the talk" enn "walk the walk" - men vi lever i en ikke perfekt verden, og alle har ikke samme motivasjon til å praktisere hva de lærer bort. Wink

til slutt vil jeg si at både afpt og nih er seriøse instutisjoner som begge er flinke på det de driver med. men afpt med ken johansen og espen arntzen i spissen er nok mer tilpassningsdyktige og tilgjengelige enn hva forelesere på nih er.

til syvende og sist er det opp til den enkelte student å velge. hvor dyktig man blir er opp til man selv, og ikke opp til andre. :-)

håper dette avslutter diskusjonen.




Utlogget Hammer

  • Forumavhengig
  • ******
  • Innlegg: 837
  • Honnør: 50
  • Utlogget Utlogget

  • Kjønn: Mann
  • Innlegg: 837

  • Det er mange veier til Rom
SV: PT-UTDANNELSE - AFPT vs. NIH
« #5 : 19. februar 2006, 13:50 »
La meg først gjenta at jeg synes det er glimrende at du har tatt deg tid til å sammenlikne disse  utdanningene og har ikke noe grunnlag til å si at din konklusjon er feil.

Selv om du ikke ønsker å diskutere pris videre føler jeg at det er viktig å presisere hva en PT utdanning koster ved NIH, for andre som eventulet leser dette.


Totalkostnad for AFPT er kr. 18.900,- mens personlig trener utdannelsen ved NIH (eks. pensumliteratur) ligger på ca. kr. 30.000,-.

en diskusjon på pris har jeg ingen interesse av å forfølge. hadde fire moduler hos nih selv, og i tillegg til det var det pensumlitteratur og div. utgifter, så tilsammen måtte jeg ut med ca 30.000.

kan i tillegg legges til at jeg tok et coaching kurs, og det kostet visst noe det også.

Først skriver du at PT udanningen ved NIH koste 30.000 (eks pensumlitteratur). Senere skriver du at PT utdanningen ved NIH inneholder tre moduler; Grunnkurs, Treningsveileder og PT 1. I tilegg har man mulighet til å ta PT 2, men dette er ikke nødvendig for å bli godkjent NIH PT.
At de fem modulene du valge å ta, inkludert pensumlitteratur, kostet 30.000 er egentlig en helt annen sak, siden dette er to moduer mer enn nødvendig.
Ut i fra dette konkluderer jeg med at NIH utdanningen er 900kr + pensumlitteratur dyrere. Dette blir noe helt annen enn 12.000. Denne forskellen i pris kan vel også også forklares med at NIH modulene innebærer 36 timer mer undervisning enn AFTP sin.
Jeg mener ikke at dette bør være avgjørende for noen i valg av PT utdanning, men det er greit å være klar over når man vurderer.

At NIH er en konservativ skole er jeg 100% enig med deg i. Dette er noe både jeg og mange av mine medstudenter ergrer oss over. Imidlertid har det seg slik at NIH er en forskningsinstitusjon som må passe seg for å undervise "fakta" som ikke er fullt ut dokumentert.  Og her ligger vel også noe av problemet i treningslære generelt. Det er svært mye som er dårlig dokumentert innefor idrett og trening. 

I forhold til at kostholdsveiledningen var dårlig stoler jeg på deg, i og med at vi ikke ble undervist i dette.

Selv om jeg sikkert blir oppfattet som en kværulant sidne jeg valge å skrive et nytt innlegg, vil jeg gjenta det jeg skrev ovenfor om at jeg synes du har gjort en meget god jobb i sammenlikningen , hvilket du absolutt fortjener honnør for. Siden jeg føler solidaritet med skolen min ønsket jeg alikevel å oppklare visse punkter.

Mvh Hammer

PS: Hvorfor i alle dager har du brukt nesten 50.000 på å ta to PT eksamener? Wink

Sleggekaster på mosjonsnivå Smiley
28 år
85 kg
Oslo

Utlogget ASDFGGHJKLLKJHGFFD

  • Tungvekter
  • *******
  • Innlegg: 3 261
  • Honnør: 129
  • Utlogget Utlogget

  • Kjønn: Mann
  • Innlegg: 3 261

SV: PT-UTDANNELSE - AFPT vs. NIH
« #6 : 20. februar 2006, 14:15 »
Hvor mye er det normalt å¨tjene som PT, noen som har en pekepinn?

Utlogget KampNorge

  • Litt godt kjent
  • **
  • Innlegg: 55
  • Honnør: 1
  • Utlogget Utlogget

  • Kjønn: Mann
  • Innlegg: 55

  • United we stand, Divided we fall.
SV: PT-UTDANNELSE - AFPT vs. NIH
« #7 : 20. februar 2006, 15:35 »
AT Gøran Paulsen har peiling er vel ikke å legge skjul på, men hva bakgrunn har han for å være så sykt PRO styrke og ingenting annet.  Følte selv at forelesere ved NIH som sagt plasserer deg i "bås" og forteller ting du allerede har hørt før. Ingenting nytt.

1 kveld med kostholdslære som man allerede kan fra før av om man har sett en vektstang er jo helt latterlig rett og slett. Spurte du hva angår rå egg f.ex. så visste hun ingenting bortsett fra at det var mangel på en vitamin (Biotin) -- trist.

Når du sier det, så frontes AFPT litt annerledes. Da Naprapati ikke er helt "godtatt" i Norge allerede, så viser de at de er interessert i å gå alternative veier. Selv mener jeg, og mange med meg, at Naprapater er for mange den eneste veien og gå. Dette kommer man nok garantert til å se i tiden fremover.

Hadde jeg visst det var andre muligheter til utdanning som PT, tror jeg faktisk at jeg ville valgt det av forskjellige grunner. Men det var det ifg. NIH ikke. De var "useriøs". Flott, takk for det! IDIOTER!

Sa du, Høyskole? Fordi jeg trodde virkelig at Høyskoler var noenlunde seriøs, NIH er like seriøs som barnehagen jeg gikk i. Nei, faktisk var barnehagen enda mer seriøs. Store individuelle forskjeller skjer i "undergrunnen" av NIH.

Utdanningen ved NIH (Norges Idrettshøyskole) skal være på HØYSKOLE nivå, MEN, hvorfor er det da slike individuelle forskjeller:

Kullet før oss, hadde 2 uker forberedelsestid - Vi hadde 1.

Da vi skulle opp, var det ikke "nok" sensorer. Dermed fordelte de opp sensorene:

Noen hadde 1 sensor + ukjent objekt.
Noen hadde 2 sensorer, med 1 sensor som overvåker og 1 som objekt.
Noen hadde sensorer som IKKE var bekjente / som ble brukt i undervisningen.
Noen hadde sensorer som de kjente fra tidl. som enten var med i undervisningen eller fra tidl. kurs.

Konklusjon, er du uheldig, har diskutert "kranglet/diskutert" litt for mye med en av dine tidligere forelesere ved tidl.  kurs, ja, da har du ett problem.

Props til deg Stallion for å ta opp temaet, syns det var på tide og sette fokuset der det hører hjemme.

Utlogget KampNorge

  • Litt godt kjent
  • **
  • Innlegg: 55
  • Honnør: 1
  • Utlogget Utlogget

  • Kjønn: Mann
  • Innlegg: 55

  • United we stand, Divided we fall.
SV: PT-UTDANNELSE - AFPT vs. NIH
« #8 : 20. februar 2006, 15:37 »
Hvor mye er det normalt å¨tjene som PT, noen som har en pekepinn?

Det er det vel forholdsvis bare deg selv som PT som kan bestemme/sette stopper for.

Det er sagt at de beste tjener ca. 700-800k i året, noen har vel kanskje vært opp imot millionen, men da jobber du MYE Smiley

Utlogget UpAndComming

  • Ekstremt avhengig
  • ********
  • Innlegg: 24 303
  • Honnør: 1384
  • Utlogget Utlogget

  • Kjønn: Mann
  • Innlegg: 24 303

  • There is only one person in which I believe.
SV: PT-UTDANNELSE - AFPT vs. NIH
« #9 : 20. februar 2006, 15:39 »
Man hører alltid kun om de som tjener mye, ikke de som tjener normalt. Å bli PT med en forventning om 700K + årlig er en kraftig bom.
Inni meg lever en tynn liten gutt som skriker etter å komme ut. Men som regel kan jeg få han til å holde kjeft med en kjeks.

Utlogget minimaSS

  • Pratsom bruker
  • ******
  • Innlegg: 853
  • Honnør: 18
  • Utlogget Utlogget

  • Kjønn: Mann
  • Innlegg: 853

SV: PT-UTDANNELSE - AFPT vs. NIH
« #10 : 20. februar 2006, 15:42 »
Men de personlige trenerne i større kjeder sånn som SATS tjener vel ikke 700 000?  
De som tjener så mye av de personlige trenerne...hvor jobber de, hvis ikke igjennom de store kjedene?

Ble litt surr, men det jeg lurer på er hva som er smartest etter PT utdanning for å tjene mest mulig:P
Mål 2013: Fullføre Berlin maraton
Startvekt Nov-2012 : 160kg
Loggbok

Utlogget UpAndComming

  • Ekstremt avhengig
  • ********
  • Innlegg: 24 303
  • Honnør: 1384
  • Utlogget Utlogget

  • Kjønn: Mann
  • Innlegg: 24 303

  • There is only one person in which I believe.
SV: PT-UTDANNELSE - AFPT vs. NIH
« #11 : 20. februar 2006, 15:44 »
Poenget er at du har feil innstilling. Er fokuset hvordan tjene mest mulig, vil du neppe lykkes - du vil gjennomskues på at det som er viktig er å tjene penger er viktig, ikke kundene dine. Fokuserer du derimot på å gjøre en god jobb, solid hele veien, så ender du opp med mange kunder og vil etterhvert tjene bra.
Inni meg lever en tynn liten gutt som skriker etter å komme ut. Men som regel kan jeg få han til å holde kjeft med en kjeks.

Utlogget ASDFGGHJKLLKJHGFFD

  • Tungvekter
  • *******
  • Innlegg: 3 261
  • Honnør: 129
  • Utlogget Utlogget

  • Kjønn: Mann
  • Innlegg: 3 261

SV: PT-UTDANNELSE - AFPT vs. NIH
« #12 : 20. februar 2006, 15:47 »
Noen formening om timelønn? Smiley
Kanskje et greiere spørsmål Wink

Utlogget Ossie

  • .: Aktivutøver :.
  • ******
  • Innlegg: 4 949
  • Honnør: 746
  • Utlogget Utlogget

    Innlegg: 4 949

SV: PT-UTDANNELSE - AFPT vs. NIH
« #13 : 20. februar 2006, 15:47 »
Her jeg jobber har vi en timelønn på 319. Er du dyktig som PT og bor sentralt kan du nesten jobbe ubegrenset Smiley

Da vil vel enkel matte si at man kan tjene ganske bra!

Utlogget UpAndComming

  • Ekstremt avhengig
  • ********
  • Innlegg: 24 303
  • Honnør: 1384
  • Utlogget Utlogget

  • Kjønn: Mann
  • Innlegg: 24 303

  • There is only one person in which I believe.
SV: PT-UTDANNELSE - AFPT vs. NIH
« #14 : 20. februar 2006, 15:49 »
Nettopp - DYKTIG SOM PT er det som teller.

Men en slike timelønn så må du vel selv sørge for feriepenger, pensjonsavataler osv osv. ?

Spør fordi jeg er nysgjerrig. Smiley
Inni meg lever en tynn liten gutt som skriker etter å komme ut. Men som regel kan jeg få han til å holde kjeft med en kjeks.

Gå til:  

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!