Mere informasjon fra opplysningkontoret for kjøtt:
Kan du spise kjøtt når du vil slanke deg?
Like sikkert som jula kommer i desember så kommer slanketipsene og slankeforsettene i januar og februar. Mange tror at kjøttet må bort fra kosten, dersom fettet skal bort fra kroppen. Er det slik, eller kan du spise kjøtt selv når du vil slanke deg?
Kjøtt kan inneholde både lite og mye fett.
Kjøtt er et samlebegrep som inkluderer alt fra magert, renskåret kjøtt til bearbeidede produkter som pølser. Med rent kjøtt menes alt kjøtt som det ikke er gjort noe med, mens kjøttprodukter er bearbeidet kjøtt, som for eksempel pølser og farser. Kjøtt- og kjøttprodukter har ulikt næringsinnhold og næringsverdi.
Renskåret kjøtt (eks.fileter) inneholder ca. 75% vann, 18-20 % protein og 2-4% fett. I tillegg er kjøtt god kilde til jern, sink, A-vitamin og B-vitaminer.
Kjøtt- og kjøttprodukter bidrar med 20% av fettet i det norske kostholdet, men fettinnholdet varierer stort, fra 2-4% i renskåret kjøtt til ca. 20% i pølser. Økt kunnskap om fettinnholdet i kjøtt- og kjøttprodukter blir derfor vesentlig når du vil ned i vekt.
Men hva kan du gjøre for å redusere fettinntaket? I kjøttvarer kan kjøttet være synlig (kotelett), finfordelt (marmorert, entrecoté) eller usynlig (pølser). Kjøttvarer med synlig fett kan lett skjæres bort, og bidrar til at fettmengden blir kraftig redusert. Dersom du skjærer bort fettranden på koteletten vil du halvere fettmengden.
Spiser du kjøttprodukter bør du ikke spise så mye som du pleier.
Dropp dressing- nyt burgeren!
Mange innbiller seg at det er kjøttet som er kilden til fett i et måltid. Hvem har ikke dårlig samvittighet etter et burgermåltid? Hamburger er laget av kjøttdeig, og kjøttdeig består av 14% fett. Dressing brukes ofte til hamburger. Dersom man spiser en hamburger som veier 100 g får man tilført ca. 12 g fett. Hvis man bruker dressing på denne hamburgeren vil det totale fettinntaket øke til 20 g. Med andre ord: Det går an å kose seg med en hamburger bare du dropper dressingen. Synes du dette høres kjedelig ut? Pynt hamburgeren med salat, løk og saftige tomater!
Slank med kjøtt.
For å snu mytene på hodet: Hvorfor bør du ikke kutte ut kjøttet når du vil ned i vekt:
Renskåret kjøtt er magert.
Du kan spise bearbeidede produkter, men du må redusere mengden.
Kjøtt er en viktig kilde til jern, sink, A-vitamin og B-vitaminer.
Kjøtt inneholder proteiner av høy kvalitet som er viktige for vedlikehold og fornyelse av cellene i kroppen.
Kjøtt gir variasjon i kostholdet.
Hvordan gå ned i vekt?
Målet med vektreduksjon er å innføre nye vaner, slik at vekten blir værende stabil over lengre tid. Ordet vektreduksjon bør egentlig erstattes med kostomlegging, der kostomleggingen vil bidra med en redusert vekt. Dersom dette skjer unngår man jo-jo slanking og helsegevinsten vil være større på lang sikt.
Noen enkle råd:
For å oppnå best resultat bør en vektreduksjon foregå fra 3-6 mnd, med påfølgende stabiliseringsperiode på to år.
Reduser kaloriinntaket ditt med 500- 600 kcal i ditt vanlige kosthold. Dette vil i gjennomsnitt gi en vektreduksjon på ½- 1 kg per uke.
Spis ofte- og små måltider.
Bruk råvarer- ikke bearbeidede varer.
Mosjoner, helst 30 minutter daglig.