I følge PDCAAS-skalaen har det null biologisk verdi. Hvis du mener at det er feil så får du ringe til FNs organisasjon for ernæring og landbruk og Verdens helseorganisasjon å si til dem hva du synes, siden de mener at PDCAAS-skalaen er den beste måten å måle proteinkvalitet. Kanskje de bryr seg. Kanskje ikke.
Jeg mener ikke å ri på min høye hest og hevde at internasjonale ernæringsautoriteter tar feil eller at jeg kan mer enn dem. Det er langt fra tilfelle. Det er bare noen ganger jeg stusser over at de ikke tar hensyn til ting jeg mener er av avgjørende betydning. PDCAAS-skalaen har jeg ikke noe å utsette på for det den formidler. Poenget er bare at skalaen tar utgangspunkt i frie aminosyrer som allerede er prefekt spaltet i tarmen, og som er klare for bruk i blodbanen. I hvilken grad man er i stand til å fordøye de belyste proteinene, sier en slik skala ingenting om, derfor er den også lite verdt i praksis for de som er ute etter optimale proteinkilder. Skulle jeg levd hovedsakelig på melke- og eggeproteiner hadde ikke kroppen min hatt det særlig bra. Gelatin derimot funker mye bedre.
Ved et noenlunde vettugt og proteinrikt kosthold vil man allerede få i seg store mengder av disse aminosyrene.
Det er jo et definisjonsspørsmål vi sikkert ikke blir enige om
Hvem er det som anser disse spesielt viktige?
Gamle travere som Karin Hvoslef, Jan Kwasniewski, Dag Viljen Polezynski anbefaler dette sterkt. Det samme skal ha blitt gjort av leger fram til 1800-tallet, da gelatin ble brukt mot spedbarnsdiaré, magekatarr, cølikai og andre fordøyelsesproblemer.
Tilbake til 1200-tallet skal det dessuten ha blitt anbefalt mot dårlig immunforsvar. Historien bak bruk av dette er i alle fall mangfoldig (tar for mye tid å lete opp alt nå), og er langt ifra noe nytt fenomen. Problemet er at tradisjonell kraft av kjøtt og bein er på vei ut av det norske kjøkken.
Hva som ev. gjelder for syke mennesker er uinteressant. Dette er et forum for trening, ikke behandling av sykdommer. Har trådstarter eller noen annen her i tråden gitt uttrykk for noe annet?
Igjen; et forum for trening, ikke behandling av ev. næringsmangel ved graviditet.
Greit nok, jeg hadde ikke trengt å blande inn sykdom. Men jeg nevnte først og fremst stress, derunder også trening. Gelatin er et av kroppens viktigste proteiner, så på mange måter sier det seg selv at dette er nyttig. Når det er snakk om sykdom er dessuten forebygging og behandling to sider av samme sak. Det er heller ikke få plager blandt det norske folk knyttet til muskel og skjelett. Poenget er at mangelen viser seg å kunne bli prekær ved så vanlige ting som trening og gravidiet.
Når ble den utnevnt til det? Pussig at man i gjentatte studier ikke sett noen fordeler for styrke eller muskeltilvekst ved ekstra supplementering av glutamin utover et allerede balansert protein/aminosyreinntak da.
Jeg mente bare å trekke fram glutamin som en viktig aminosyre for de som er opptatt av trening, som det altså er brukbare mengder av i gelatin. Å ta isolater av glutamin eller andre aminosyrer forøvrig er noe helt annet. Man vet jo at de er synergister, hvilket betyr at balanse er stikkordet.
Du mener at man bør inkludere mer bacongull, og billige proteintilskudd laget av hud og klover i kostholdet sitt?
Hehe, ikke helt
Men jeg mener faktisk at ekte baconsvor i snackshyllene ikke er det værste. Det finnes en type i sortimentet til Norgesgruppen (svensk?) som kun inneholder rent fleskesvor tilsatt en antioksidant. Maaruds fleskesvor er fritert i vegetabilsk olje såvidt jeg vet, men hvis dette er en stabil olje som ikke danner transfettsyrer, og det er brukt lav temperatur, så utgjør heller ikke denne noen trussel for helsen. Potetskruer kommer i alle fall lengre ned på min liste.
Når jeg taler varmt om kollagene proteiner så er dette først og fremst ved langvarig trekk (helst ikke koking) mellom 12-24 timer optimalt sett. Bruker selv mye oksehaler, ettersom det er mye bindevev her. Forøvrig er jeg for å spise hele dyret, så ja, hud og innmat forøvrig hører også med. Hvem liker vel ikke svoren på ribba? Den gjør da godt også, og er langt fra ubetydelig ernæringsmessig etter mitt syn.