Skrevet av Emne: Sticky: Oppskrifter på brød og gjærbakst  (Lest 31891 ganger)

Utlogget Zoria

  • Elite medlem
  • *******
  • Innlegg: 4 597
  • Honnør: 266
  • Utlogget Utlogget

  • Kjønn: Kvinne
  • Innlegg: 4 597

  • Mens sana in corpore sano
Sticky: Oppskrifter på brød og gjærbakst
« : 17. oktober 2005, 02:11 »
Begynner å bli en del tråder om oppskrifter på brød o.l. nå så tankte kanskje de kunne samles her. HAr du en god oppskrift så legg den inn  Kokk
Books just wanna be FREE! See what I mean at:
http://bookcrossing.com/friend/Tuttasb

Utlogget Zoria

  • Elite medlem
  • *******
  • Innlegg: 4 597
  • Honnør: 266
  • Utlogget Utlogget

  • Kjønn: Kvinne
  • Innlegg: 4 597

  • Mens sana in corpore sano
SV: Sticky: Oppskrifter på brød og gjærbakst
« #1 : 17. oktober 2005, 02:16 »
Ikke akkurat gjærbakst men små brød som er lette og lage (oppskrift hentet fra tine.no):

SCONES:
 
20 min     
lett 

Av denne porsjonen får du 2 store eller 8 små scones.

4 porsjoner

ingredienser
• 4 dl hvetemel sammalt  fint eller grovt
• 4 dl ca.  hvetemel
• 1 ts salt
• 6 ts bakepulver
• 3 dl 1 beger  Sans Kesam Mager
• 1 dl vann



Slik gjør du

 I stekeovnen ved 250 grader C, ca. 10 minutter

 Bland det tørre og tilsett Sans Kesam og vann. Rør sammen til en deig, gjerne i fopod processor. Del deigen i to deler.

 Lag flate , runde leiver/kaker, ca.15 cm i diameter. Legg dem på bakepapir eller smurt stekeovnsplate. Skjær et kryss i h ver kake med en spiss kniv, før du steker dem.

 Bryt dem fra hverandre, og server gjerne med ost på.
Books just wanna be FREE! See what I mean at:
http://bookcrossing.com/friend/Tuttasb

Utlogget Zoria

  • Elite medlem
  • *******
  • Innlegg: 4 597
  • Honnør: 266
  • Utlogget Utlogget

  • Kjønn: Kvinne
  • Innlegg: 4 597

  • Mens sana in corpore sano
SV: Sticky: Oppskrifter på brød og gjærbakst
« #2 : 17. oktober 2005, 02:20 »
Ingers rugbrød


Dette gir tre brød i 2-liters former eller fire brød i 1,5-liters former.
Brødene bør fryses, og oppbevares i kjøleskapet ettersom du bruker av dem, da de kan mugne om de ligger for lenge i romtemperatur.
Tro meg, brødet er kjempegodt og veldig mettende!



1,3 kg fin sammalt hvete
200 g fin sammalt rug
200 g helkorn hvete
75 g gjær
2 strøkne ts salt
9 dl hvetekli/kruskakli
1,8 l lunkent vann, helst 37 grader (evt. 1 l søt eller sur skummet melk + 8 dl vann)
2 dl linfrø
1 dl solsikkekjerner


Bland alt det tørre, løs opp gjæren i litt av væsken og arbeid alle ingrediensene godt sammen, enten i kjøkkenmaskin eller for hånd. Deigen blir veldig løs, men den skal være slik. Den kan IKKE eltes på bordet.

Hev deigen i underkant av en time i bakebollen.Slå luften ut av deigen og la den heve en gang til i bollen, ca. en halv time. Slå luften ut av deigen igjen og hell deigen i smurte former og sett deretter brødene inn i varm ovn på 220 grader på over- og undervarme, eller 200 grader på varmluft. Brødene skal stekes i en time.
Brødene er litt fuktige inni, og de henger på kniven når du skjærer i dem, men slik skal de være.
Når du har et fuktig brød, klarer du deg med mindre pålegg.
Dette brødet er skikkelig fibersterkt, og faktisk godt!


Books just wanna be FREE! See what I mean at:
http://bookcrossing.com/friend/Tuttasb

Utlogget Zoria

  • Elite medlem
  • *******
  • Innlegg: 4 597
  • Honnør: 266
  • Utlogget Utlogget

  • Kjønn: Kvinne
  • Innlegg: 4 597

  • Mens sana in corpore sano
SV: Sticky: Oppskrifter på brød og gjærbakst
« #3 : 17. oktober 2005, 02:24 »
Oppskrift 1:

1 kg grov sammalt hvete
1 kg sammalt rug
200 g siktet hvetemel
1 pakke tørrgjær
1 ss salt
1- 2 dl solsikkekjerner
1 dl havrekli
1,8- 2 liter vann
1 ss oliven

Bland alle tørre ingredienser. Lag ei grop i melet og hell i lunkent vann og olje. Rør deigen godt sammen og la den heve i minimum to timer, gjerne over natta eller mens du er på jobb. Slå deigen ned og ha den i tre smurte brødformer. Sett formene i ovnen på 50 grader i en halv time. Øk deretter temperaturen til 170 grader og stek dem ferdige (ca. 1 time).


Oppskrift 2:

Fiberrikt grovbrød

100 g hvete helkorn
1 kg sammalt hvete
250 g fin sammalt rug
7 dl kruskakli/hvetekli
1 dl linfrø1
dl sesamfrø
1 dl solsikkekjerner
1- 2 dl hvetemel
2 ts salt
14- 15 dl sur skummet melk/yoghurt naturell
75 g gjær

Bland alle de tørre ingrediensene (bare 1 dl av hvetemelet). Varm væsken til den er «fingervarm». Løs gjæren i litt av væsken og tilsett væsken i det tørre. Elt godt til en grøtaktig tykk deig og tilsett resten av hvetemelet. Elt i 8- 10 minutter i en kjøkkenmaskin. Dekk bollen til med plast og sett til heving i ca. 1 time. Elt deigen på nytt, dekk bollen med plast og la deigen heve i ca. 30 minutter. Ha deigen i to smurte former, dekk til med et klede og la brødene heve i ca. 30 min. Stek på nederste rille på 200 grader i 50- 60 min.


Oppskrift 3:

Svensk rug-speltbrød
(for den avanserte)

Dag 1:
5 dl kaldt vann
300 g grov sammalt rug
50 g grov surdeig
Bland sammen ingrediensene, dekk til og la stå i romtemperatur til neste dag.

Dag 2:
5 dl lunkent vann
300 g grov sammalt rug
Ha ingrediensene i blandingen fra dagen før. Dekk til bollen og la stå i fire timer.
5 dl lunkent vann
500 g fin sammalt rug
500 g spelt, fullkorn
25 g havsalt
rugmel til strøing

Bland alle ingrediensene i kjøkkenmaskinen sammen med blandingen du har fra tidligere. Elt på sakte fart i 12 minutter. Fordel deigen i tre godt smurte brødformer og sikt litt rugmel på toppen. Dekk til med plast og la brødene heve. Når melet på toppen krakelerer, er brødet ferdighevet. Stekes på nederste rille på 200 grader i ca. en time.


Oppskrift 4:

Grovbrød
(4 brød)

1 1 / 2 liter skummet melk
50 gram gjær
1 ss mørk sirup
1 kg grov sammalt hvete
1 kg grov sammalt rug
2 ss salt
ca. 3 / 4 dl hvetekli
ca. 3 / 4 dl hvetekim
Litt hvetemel for å få riktig konsistens

Rør gjæren ut i fingervarm melk og tilsett sirup. Bland salt i melet. Bland alle ingrediensene til en passe deig som akkurat slipper bollen. Arbeid deigen godt, helst i maskin. 5—10 min. Dryss litt mel over, dekk med plast og sett lunt til heving et par timer.
Elt deigen godt igjen, del den i fire og trill jevnt. Legg i smurte brødformer og sett til heving med håndkle over. Prikk brødene, stek ca. 1 time ved 200 grader på nederste rille. Avkjøl på rist med kjøkkenhåndkle over.


Oppskrift 5:

Ingers rugbrød med Kesam

Oppskriften blir til 4 brød stekt i 1 1/2 liters former

Brøddeig:
• 1.3 l hvetemel sammalt fin
• 200 gr rugmel sammalt fint
• 200 gr hvete helkorn
• 75 gr gjær
• 9 dl hvetekli
• 1 dl linfrø
• 1 dl solsikkekjerner
• 1½  l lunkent  vann
• 5 dl Sans Kesam Mager

Slik gjør du:
4 brødformer a 1 1/2 liter. I stekeovnen ved 220°C, ca. 1 time.
Bland alle ingrediensene. Det skal bli en ganske løs deig. La deigen forheve dekket med plast eller lokk i 1 time. Slå luften ut av deigen og la den heve opp en gang til ca. 30 minutter. Slå så deigen ned en gang til og fordel på formene. Deigen er ganske løs så den skal ikke eltes med hendene.Stek brødene.


Oppskrift 6:

1 kg rugmel
3-4 ts salt
3/4 liter vann
50 g gjær

Bland de tørre ingrediensene. Rør ut gjæren i lunken væske og rør inn i deigen. Arbeides med rene hender til den slipper bollen. Settes så til heving på ett lunkent sted. Heves til den er ca dobbelt så stor. Arbeid så deigen på melet bakebord og form til brød emner. Settes på plate eller i brødform til heving igjen. La den atter bli ca dobbelt så stor. Stekes i ovn ca 1 time. Når det er ferdig legges det på en rist. Gammel norsk oppskrift.


Oppskrift 7:

1,3 kg fin sammalt hvete
200 g fin sammalt rug
200 g helkorn hvete
75 g gjær
2 strøkne ts salt
9 dl hvetekli/kruskakli
1,8 dl lunkent vann
ev. 1 l søt eller sur skummet melk, pluss 8 dl vann
1 dl linfrø
1 dl solsikkekjerner

Bland alt det tørre, løs opp gjæren i litt av væsken og arbeid alle ingrediensene godt sammen, enten i kjøkkenmaskin eller for hånd. Deigen blir veldig løs, men den skal være slik. Den kan ikke eltes på bordet. Hev deigen i underkant av en time i bakebollen. Slå luften ut av deigen og la den heve en gang til i bollen, i ca. en halvtime. Slå luften ut av deigen igjen og spa/hell deigen i smurte former og sett deretter brødene inn i varm ovn på 220 grader på over- og undervarme, eller på 200 grader på varmluft. Brødene skal stekes i ca. en time

Brødene er littt fuktige inni, og de henger på kniven når du skjærer i dem. Slik skal de være. Når man har et fuktig brød, så klarer man seg med mindre pålegg. Brødene kan mugne om de ligger for lenge i romtemperatur. Derfor bør du fryse dem, eller oppbevare dem i kjøleskapet.



Books just wanna be FREE! See what I mean at:
http://bookcrossing.com/friend/Tuttasb

Utlogget Zoria

  • Elite medlem
  • *******
  • Innlegg: 4 597
  • Honnør: 266
  • Utlogget Utlogget

  • Kjønn: Kvinne
  • Innlegg: 4 597

  • Mens sana in corpore sano
SV: Sticky: Oppskrifter på brød og gjærbakst
« #4 : 17. oktober 2005, 02:25 »
oppskrift:

5 DL MEL:
-like deler byggmel, soyamel, hvetekim, havrekli og kruskakli + en dæsj solsikkefrø og linfrø
5 DL HVETEMEL
3,5 DL LUNKEN VÆSKE:
-et egg + like deler melk og vann
1 SPISESKJE BALSAMICOEDDIK
2 SPISESKJEER SUNN MATOLJE
1,5 TESKJE SALT
1,5 TESKJE FRUKTOSE ELLER SUKKER
EN DÆSJ OREGANO
2-3 SOLTØRKEDE TOMATER, HAKKET I SMÅ BITER
5-6 SVARTE OLIVEN, HAKKET I SMÅ BITER
2 TESKJEER TØRRGJÆR

Ingrediensene blandes sammen på vanlig måte. Det ferdige produkt er usedvanlig velsmakende, i tillegg må det nevnes at soyamel, frø og hvetekim er rikt på protein (rundt 30%), og sammen med fiberblandingen og tomat/oliven, skaper dette en bedre balanse i næringsinnholdet.
Books just wanna be FREE! See what I mean at:
http://bookcrossing.com/friend/Tuttasb

Utlogget Zoria

  • Elite medlem
  • *******
  • Innlegg: 4 597
  • Honnør: 266
  • Utlogget Utlogget

  • Kjønn: Kvinne
  • Innlegg: 4 597

  • Mens sana in corpore sano
SV: Sticky: Oppskrifter på brød og gjærbakst
« #5 : 17. oktober 2005, 02:26 »
Har begynt å lage et utrolig godt og næringsrikt brød!

Oppskriften er som følger, for 2 brød:

625g Hvetemel
250 g sammalt hvete
1/4 kopp sesamfrø
1/2 kopp linfrø
1 kopp solsikkefrø
1/4 kopp havregryn
1/2 ss salt
1 pk tørrgjær
1 l romtemperert vann

1. Bland alt og rør sammen.
2. La dette heve i 3 timer.
3. Hell over i 2 brødformer, og la det heve nok en time.
4. Stekes midt i ovnen på 200 grader, med en langpanne med vann på nederste rille.
5. Etter en halv time tar du ut langpannen, og lar brødene steke enda 40 min.
Brødene skal ha en mørk skorpe.




Books just wanna be FREE! See what I mean at:
http://bookcrossing.com/friend/Tuttasb

Utlogget Zoria

  • Elite medlem
  • *******
  • Innlegg: 4 597
  • Honnør: 266
  • Utlogget Utlogget

  • Kjønn: Kvinne
  • Innlegg: 4 597

  • Mens sana in corpore sano
SV: Sticky: Oppskrifter på brød og gjærbakst
« #6 : 17. oktober 2005, 02:27 »
50g gjær
4 ss honning
3 dl skummet melk
1 dl olivenolje
3 dl vann (tilpasses)
1 ss salt
 6 dl siktet rugmel
250 g sammalt hvete, grovt, siktet
250 g hvetemel,siktet

Hvis du vil kan du også ha i 400 g revet ost (eks. parmesan, gorgonzola e.l.), 4 eggeplommer, og 10 skiver revet skinke samt (masse) basilikum. Stekes på 230-250 grader i 15-20 minutter.
Books just wanna be FREE! See what I mean at:
http://bookcrossing.com/friend/Tuttasb

Utlogget Frank S.

  • Litt godt kjent
  • **
  • Innlegg: 48
  • Honnør: 1
  • Utlogget Utlogget

    Innlegg: 48

SV: Sticky: Oppskrifter på brød og gjærbakst
« #7 : 08. november 2005, 20:02 »
Dette brødet pleier jeg å lage. enkel oppskrift:)

1kg grov sammalt hvete
1kg sammalt rug grov
1kg siktet hvetemel
2-3dl havrekli
1 pose tørrgjær
passe med vann.

Bør heves i noen timer, ble bedre da:)

Holder til 3 brød, hvert brød veier da ca 1.6kg,hehe

Utlogget .:P-Nutz:.

  • Skravlekopp
  • ******
  • Innlegg: 1 686
  • Honnør: 76
  • Utlogget Utlogget

  • Kjønn: Mann
  • Innlegg: 1 686

SV: Sticky: Oppskrifter på brød og gjærbakst
« #8 : 11. desember 2005, 07:13 »
Er det noen som vet om det går an å lage boller eller annen gjærbakst med olje istedet for smør? Blir det smakende like bra?
Life is so much easier when you just don't give a f#~%!

Utlogget UpAndComming

  • Ekstremt avhengig
  • ********
  • Innlegg: 24 303
  • Honnør: 1384
  • Utlogget Utlogget

  • Kjønn: Mann
  • Innlegg: 24 303

  • There is only one person in which I believe.
SV: Sticky: Oppskrifter på brød og gjærbakst
« #9 : 11. desember 2005, 11:54 »
Jepp !! Det går helt fint, men jeg foretrekker i så fall å lage av en ganske så smaksnøytral olje. Men det skal sies at smør setter jo en viss smak på bollene det også, og det får du jo ikke med deg - men det er også helt greit å blande litt.

Mener å huske at du må prøve deg litt frem i forhold til mengde, lenge siden jeg hargjort dette nå - kan jo i praksis ikke spise melholdige produkter lenger..... Sad
Inni meg lever en tynn liten gutt som skriker etter å komme ut. Men som regel kan jeg få han til å holde kjeft med en kjeks.

Utlogget Zoria

  • Elite medlem
  • *******
  • Innlegg: 4 597
  • Honnør: 266
  • Utlogget Utlogget

  • Kjønn: Kvinne
  • Innlegg: 4 597

  • Mens sana in corpore sano
SV: Sticky: Oppskrifter på brød og gjærbakst
« #10 : 25. januar 2006, 03:57 »
Gulrotbrød med cottage cheese

INGREDIENSER:

5 dl lunkent vann
50 g gjær
2 ss olje
2 dl cottage cheese
1 ts salt
4 dl finrevet gulrot
4 dl grov sammalt hvete
800 g hvetemel

FREMGANGSMÅTE:

(2 brød)

Rør gjæren ut i litt av det fingervarme vannet, og ha det i en bakebolle. Tilsett resten av vannet, olje, cottage cheese, salt og revne gulrøtter.

Arbeid inn det grove og fine melet til en smidig deig, dekk bakebollen med plast og sett deigen til heving i ca 1 time.

Ta deigen ut på et melet bakebord og del i to. Form til runde eller avlange brød, og legg dem på bakepapirkledd stekebrett eller i smurte former. Dekk till og la brødene etterheve i ca 30 minutter. Pensle med litt melk eller olje og dryss med litt grovt mel før de stekes ved 200 C i 30-40 minutter på nederste rille. Avkjøl på rist.
 

Hentet fra: http://matoppskrift.no/sider/oppskrift12887.asp
Books just wanna be FREE! See what I mean at:
http://bookcrossing.com/friend/Tuttasb

Utlogget Zoria

  • Elite medlem
  • *******
  • Innlegg: 4 597
  • Honnør: 266
  • Utlogget Utlogget

  • Kjønn: Kvinne
  • Innlegg: 4 597

  • Mens sana in corpore sano
SV: Sticky: Oppskrifter på brød og gjærbakst
« #11 : 25. januar 2006, 04:13 »
Grovbrød

INGREDIENSER:

1 1/2 kg hvetemel,
350 g sammalt hvete(grov),
100 g sammalt hvete(fin) ,
50 g hvetekli,
3 ts salt, 
1 dl rapsolje (eller annen olje),
2 ss maltekstrakt,
ca. 13 dl vann/skummet melk,
75 g (1 1/2 pk) gjær


Deigen kan med fordel "slås ned" etter ca. 45 minutter for så å heve igjen ca. 30 - 40 minutter. Brødene bakes ut og legges i former (2 liter). Heves på et lunt sted i 20 minutter. Stekes ved 200 C i 1 time.

 
Books just wanna be FREE! See what I mean at:
http://bookcrossing.com/friend/Tuttasb

Utlogget Zoria

  • Elite medlem
  • *******
  • Innlegg: 4 597
  • Honnør: 266
  • Utlogget Utlogget

  • Kjønn: Kvinne
  • Innlegg: 4 597

  • Mens sana in corpore sano
SV: Sticky: Oppskrifter på brød og gjærbakst
« #12 : 26. januar 2006, 03:54 »
Grove burgerbrød/evt. rundstykker


50 g gjær eller 1 pakke tørrgjær
6 dl skummet melk
6 dl vann
1/2 boks kesam (8 % fett)
1 ts salt
8 dl sammalt hvete, grov
ca. 16 dl hvetemel

sesamfrø, eggehvite

Rør gjæren ut i litt lunkent vann. Bruker du tørrgjær, blander du den i melet. Ha all væsken og kesam i en bolle, bruk gjerne kjøkkenmaskin. Tilsett salt, sammalt hvete og til slutt hvetemel. Elt deigen godt, gjerne i 5 minutter. La deigen heve til dobbel størrelse, ca. 45 minutter.

Kjevle deigen ut til ca. 2 cm tykkelse. Stikk ut runde brød, bruk gjerne et lokk fra et norgesglass eller en rund plastbolle. Sett dem på en stekeplate kledd med bakepapir. Etterhev i ca. 20-30 minutter. Pensle med eggehvite og strø på sesamfrø.
Stekes ved 230 °C i 12--15 minutter på midterste rille i stekeovnen.

Serveres til hamburgere av karbonadedeig, eller fiskekaker/kyllingbryst !Tilbehør til burger’n: Crispy issalat, tjukke tomatskiver, agurk, ketchup.
Dressing: Mager kesam blandet med vanlig dippulver som du liker.


 

Hentet fra: http://www.slankenett.no/oppskrifter/oppskrift.php?&totalRows_RS_Oppskrifter=948&pageNum_RS_Oppskrifter=112&ret=default
Books just wanna be FREE! See what I mean at:
http://bookcrossing.com/friend/Tuttasb

Utlogget Zoria

  • Elite medlem
  • *******
  • Innlegg: 4 597
  • Honnør: 266
  • Utlogget Utlogget

  • Kjønn: Kvinne
  • Innlegg: 4 597

  • Mens sana in corpore sano
SV: Sticky: Oppskrifter på brød og gjærbakst
« #13 : 26. januar 2006, 04:06 »
Grovt klibrød

Dette er et supergrovt fettfattig brød, noe for de som liker skikkelig grovbrød Shocked)

1. kg. sammalt grovt speltmel
5 dl. kruskakli
1 dl. linfrø
1 dl. solsikkekjerner
1 ts. havsalt
1 pose tørrgjær
1,5 l. lunkent vann

Bland alt det tørre sammen, tilsett vann og bland godt.
NB! Deigen skal være ganske løs.

La deigen stå til heving i 1-1,5 time, helst under lokk.
Trykk den ned ett par ganger i løpet av hevetiden

"Hell" deigen i to brødformer, ca. 1,5 l. og la de etterheve i ca. 30 min.

Stekes ved 175 grader i 1-1,5 time (kommer an på stekeovnen din, følg med.)
Legg gjerne bakepapir over brødene hvis du synes de blir for mørke.

Avkjøles på rist før de tas ut av formene.



Hentet fra: http://www.slankenett.no/oppskrifter/oppskrift.php?&totalRows_RS_Oppskrifter=948&pageNum_RS_Oppskrifter=422&ret=default
Books just wanna be FREE! See what I mean at:
http://bookcrossing.com/friend/Tuttasb

Utlogget Zoria

  • Elite medlem
  • *******
  • Innlegg: 4 597
  • Honnør: 266
  • Utlogget Utlogget

  • Kjønn: Kvinne
  • Innlegg: 4 597

  • Mens sana in corpore sano
SV: Sticky: Oppskrifter på brød og gjærbakst
« #14 : 01. februar 2006, 03:45 »
Linfrø og helkornbrød

100 gram helkorn av hvete
150 gram linfrø
1,4 dl vann
50 gram (1 pakke) gjær
2 ss sukker
1 1/2 ss salt
3 ss olje
575 gram sammalt hvete, grov
ca. 1,1 kilo hvetemel



1. Bløtlegg helkorn og linfrø i vannet natten over.

2. Lunk blandingen til ca. 37 grader. Rør ut gjæren i noe av kornblandingen og tilsett sukker, salt, olje og grovt mel. Elt til slutt inn hvetemelet.

3. Dekk deigen med plast og sett den til heving på et lunt sted til den er dobbelt så stor.

4. Ha deigen på melet bakebord og del den i 3 like store emner. Form emnene til sprekkfrie brød og legg dem i toliters smurte former. Dekk brødene og la dem etterheve på lunt sted.

5. Lag snitt på toppen av brødene og dusj eller pensle dem. Stek brødene på nederste rille i stekeovnen ved 200 grader i 45-60 minutter. Avkjøl på rist.

Kan også rundstekes og rulles i linfrø.



Oppskrift hentet fra: http://www.vg.no/matogdrikke/matguiden/index.hbs?o=41
Books just wanna be FREE! See what I mean at:
http://bookcrossing.com/friend/Tuttasb

Gå til:  

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!