Om en lurer på hvilken type ris en bør velge så får du en liten oversikt her
Litt om GI verdiene på ulike type ris. Jo høyere GI jo høyere utslag på insulin nivået i kroppen. Dog skal det sies at dette er også mengde styrt ettersom det må en viss mengde til for at de helt store utslagene skal skje..
GI tabell:128 Hurtig ris
83 basmati
81 jasmin
81 råris
79 brun ris
68 paraboiled
Som dere ser gir parboiled ris noe lavere GI utslag i forhold til øvrige ristyper. Mens brun, jasmin, basmati samt rå ris har ca samme GI så inneholder brun og rå ris mer fiber, vitamin og mineraler enn jasmin og basmati og pga fibret så metter risen mer
Parboiled ris består av 95% hele korn. Parboild behandlingen er en varmebehandling der rårisens naturlige innhold av vitaminer og mineraler vandrer fra skallet og inn i riskornet
Fullkornsris paraboiled brun naturrisInnhold pr 100g
370 kcal
Protein 9.5
Karbohydrat 75g
Fett 3g
Kostfiber 2.5g
Langkornet ris paraboiled (hvit)Innhold pr 100g
360 kcal
Protein 9g
Karbohydrat 78g
Fett 1g
kostfiber N/A
Forksjellen på brun og hvit paraboiled ris er at brun har kostfiber og hvit ikke har det
koketiden er 20 minutter (hvit) og 25 minutter brun
Risen holder seg godt i ca 1 uke når den er oppbevart i kjøleskap.
så det er lettvindt å koke opp ris en dag til resten av uken.
Evt så kan en jo koke opp og fryse ned ferdige posjonspakker som en kan bruke ved behov.
Om du i dag bruker jasmin, basmati eller hurtigris bør du vurdere å bytte til paraboiled. Hvit parboled er lettest å starte med ettersom den minner mest i smak og konsistens som de mest "vanlige" ris typene som blir brukt. Brun parboiled ris har litt fiber i å må dermed "tygges" litt mer men er fortsatt ikke så tung "tygd" som råris som har hele skalet på..
Når en har brukt paraboiled ris en stund kan en gradvis gå over til råris fortrinnsvis brun råris ettersom den inneholder 100% av risen bestandeler + høyt fiber innhold pga skallet. Jeg selv bruker en blanding av brun parboiled ris samt brun råris ettersom jeg synes at det blir litt vel "mye drøv tygging" med bare råris pga alt skallet..