Skrevet av Emne: Skal utøvere med dopingdom få lov til å sette offisielle rekorder?  (Lest 5190 ganger)

Utlogget stallion

 • V.I.P
 • *******
 • Innlegg: 6 696
 • Honnør: 1111
 • Utlogget Utlogget

 • Kjønn: Mann
 • Innlegg: 6 696

 • Bøy er gøy!
motivasjonen min for innlegget er hvilke signaler vi skal sende ut til nybegynnere i sporten, ungdom og for øvrig folk flest om vår innstilling til doping.


hvordan stiller du deg til utøvere som tidligere er tatt i doping, soner sin dom, og går hen og setter norges-rekorder? ser at det er noen navn på norgesrekordlisten i styrkeløft for herrer som har dopingdom på seg.

etter slik jeg skjønner så mister man sine norgesrekorder dersom man blir tatt i doping. men har man blitt tatt i doping før, og setter en rekord etterpå, så mister man ikke sin rekord, hvor er logikken i dette?

kanskje det burde vært slik at de som er dopingtatte ikke får lov til å sette rekorder selv om de har sonet sin dom?

jeg er ingen ekspert på dette, men jeg vet om noen folk som er tidligere dopere, selv om de er rene nå, som løfter mye mer nå som rene pga at de har dopet før, enn de ellers ville gjort om de var rene hele veien.

hver gang jeg hører om noen gode idrettsutøvere som doper seg blir jeg skuffet. hva er vitsen da tenker jeg. bedre å bli nr 8 og være naturlig enn å bli nr 1 og være dopa vel ? eller er det bare jeg som tenker slik ?

i de sportene der det er mye penger forstår jeg til en viss grad motivasjonen, som i sykling feks. men i styrkeløft er det jo ingenting å hente i penger, men virkelig alt å tape når man blir tatt!

og hva er det som hindrer de dopingtatte som har sonet sin dom til å fortsette sin praksis når de er tilbake? hvis man da drar paralellen til kriminelle, så er det mange kriminelle som ikke blir rehabilitert av å sitte i fengsel, men som fortsetter å være kriminell etter at de kommer ut.

kan man bruke uttrykket en gang doper - alltid doper? har en doper lavere moral enn de som ikke doper seg?

er terskelen for en som har dopet seg tidligere mindre for å feks dope seg på nytt? om vi tar ljungberg feks så har jo han lurt alle opp gjennom årene. er det ikke naivt å tro at han er den eneste? kan det være andre, som er tidligere dopingtatt, som har kommet tilbake og har funnet smartere måter å lure dopingjegerene på ?

nei, jeg mener at når det er bevist uten tvil at en person har brukt prestasjonsfremmede og helseskadelige midler til å få en urettferdig fordel i forhold til andre, så bør vedkommende utestenges for all tid i styrkeløftsporten.

det bør sendes ut et signal om at doping ikke er akseptert. så får vedkommende heller trene for morro skyld, eller konkurrere i strongman.

alle som har hatt eller får en dopingdom bør få sine styrkeløftrekorder strøket.

si at vi har to scenariorer:

utøver 1.  trener i 10 år, setter en norgesrekord, trener 2 år til, får ingen fremgang. kommer i kontakt med en liten luring fra et legemiddelfirma, får beskjed om at de har laget et nytt middel som vil hjelpe han til å øke mer. frustrert fordi han ikke får fremgang går han med på dette. til tross for at produsenten lover at produktet ikke kan spores, blir han tatt, og mister rekorden sin som han satte 2 år tidligere, helt ren.

utøver 2. har trent i mange år, men er middelmådig. får tak i noen smarte midler hos en enda smartere lege. drar utenlands og legger seg i hardtrening i tre år. kommer hjem, større og sterkere enn noensinne. setter norgesrekord, blir dopingtatt. mister norgesrekord, soner to år. trener godt hele denne perioden. kommer tilbake. setter ny norgesrekord, tester ikke positivt. hadde aldri vært på det nivået uten dop-perioden.

i tilfelle en mister utøveren rekorden som han satte dopfritt, fordi han ble fristet til å jukse da alt stoppet opp for han.

i tilfelle to setter en som har blitt dopingtatt rekord mye nettopp pga at han dopet for å komme seg på et høgere styrkemessig nivå.

dette er satt på spissen.

men hvorfor gi følgende signal; at det er greit å dope seg og bli tatt, bare man soner to år, så kan man komme tilbake igjen ? anseelsen blant andre styrkeløftere er nok ganske så dårlig, men likefult kommer navnene på rekordlisten, og vanlige folk kan ikke vite at vedkommende har blitt tatt for doping.

handler ikke styrkeløft om sterk, blid og dopingfri ?

hvilket signal gis det da til rekrutter og meningmann når de som er dopingtatte og har sonet sin dom får lov til å konkurrere igjen og sette norgesrekorder.

etter min mening burde de da enten legge opp eller finne seg en annen sport!

nå kan det jo skje at man tester positivt av andre grunner enn doping, og det er derfor viktig at hvert tilfelle utredes ordentlig.

ser også at det er styrkeløftere som har stukket av fra dopingtester og fått dom på seg på den måten.

kulekasterene sagdalen og nilsen ble begge tatt to ganger, sagdalen ble utestengt i fire år andre gang, mens lars arvid nilsen ble utestengt på livsstid. skal man i det hele tatt få sjansen til å konkurrere etter at man har blitt tatt to ganger?

Her er listen fra vg-nett:

Siden testingen begynte i 1976, har en rekke norske utøvere vært innblandet i dopingskandaler. Friidrett, styrkeløft og vektløfting har hatt flest saker. Her er listen over de viktigste tilfellene.

1977: Knut Hjeltnes (diskos) ble dømt for å ha brukt anabole steroider.

1982: Vektløfteren Øistein Holt nektet å la seg teste under trening. Han ble dømt uten å innrømme skyld.

1982: Stuperen Jon Grunde Vegard ble tatt etter NM. Han skyldte på en slankepille, men fikk karantene.

1983: Håkon Vindenes (vektløfting) avla en positiv dopingprøve på trening. Han ble dømt, men gikk senere til sivilt søksmål mot NIF.

1986: Skytteren Tor Heiestad avla positiv prøve etter å ha vunnet VM-gull.

Mistet gullet og fikk seks måneders karantene for å ha brukt forkjølelsesmedisin som inneholdt stoffet norephedrin.

1987: Fem norske kulestøtere ble tatt for bruk av stoffet probenecid under trening i USA. De fem var Trond Ulleberg, Arne Pedersen, Jan Sagedal, Kåre Sagedal og Lars Arvid Nilsen. Nilsen ble også tatt for å ha brukt anabole steroider. Alle ble dømt. Styrkeløfterne Tor Sommervold, Bjørn Kristiansen og Reidar Steen ble dømt for å ha brukt anabole steroider. Vektløfteren Geir Inge Holmstrøm ble dømt for å ha brutt NIFs dopingbestemmelser. Styrkeløfterne Frode Moen og Sturla Davidsen ble idømt to års karantene fra all idrett for bruk av anabole steroider.

1988: Styrkeløfteren Steinar Fredheim fra Moss ble dømt av NIFs domsutvalg for å ha unndratt seg dopingkontroll.

1989: Styrkeløfterne Mito Inayat, Ronny Morterud og Nina Sarre (den første kvinne) ble tatt for bruk av anabole steroider. Vektløfteren Stig Øvrebø ble tatt for bruk av steroider og ilagt to års karantene. Bokseren Helge Onshus ble idømt to års utestengelse fra all idrett for bruk av efedrin.

Spydkasteren Trine Solberg ble suspendert fra all idrett, mistenkt for bruk av stoffet 19-nortestosteron. Hun ble senere renvasket.

1991: Georg Andersen ble dømt i NIFs domsutvalg og appellutvalget for bruk av anabole steroider. Styrkeløfteren Audhild Hansen ble utestengt i ett år for å ha unndratt seg kontroll.

1992: Jan Sagedal avga en positiv prøve på stoffet metandienon, og ble utestengt fra all idrett i fire år. Straffen ble skjerpet på grunn av dommen mot Sagedal fra 1987.

1992: Lars Arvid Nilsen ble utestengt på livstid etter å ha testet positivt på anabole steroider for andre gang.

1993: Orienteringsløperen Torunn Fossli avga en positiv dopingprøve i VM i USA, men ble senere frikjent. Hun hadde tatt forkjølelsesmedikamentet Rinexin.

1994: Aham Okeke har avgitt en positiv prøve på det forbudte stoffet pseudoefedrin. Han sier han har fått i seg midlet via allergimedisin.

Utlogget ARH

 • .: Aktivutøver :.
 • ******
 • Innlegg: 1 769
 • Honnør: 504
 • Utlogget Utlogget

 • Kjønn: Mann
 • Innlegg: 1 769

Straff som ved bruk av anabole steroider og andre dopingmidler er det som regel en utestengelse på alt fra 1 til 5 år. På disse 5 årene kan en utdøver forsatt vedlikeholde styrken og ta bruk av steroidene/doping som var brukt før. Friidrett (sprint) ser man jo at amerikanerne kommer tilbake like sterke med faen meg enda større kroppen og enda mer eksplosivit.

- Doping innen sporter hvor doping er forbudt burde føre til livsutestengelse for å sette nye rekorder og deltakelse på de større stevnene. Små stevner kan de gjøre hva faen de vil med.
Nidelv Vektløfting, Trondheim

Treningslogg

Utlogget stallion

 • V.I.P
 • *******
 • Innlegg: 6 696
 • Honnør: 1111
 • Utlogget Utlogget

 • Kjønn: Mann
 • Innlegg: 6 696

 • Bøy er gøy!

Utlogget kennyo

 • Treningsnarkoman
 • *******
 • Innlegg: 2 890
 • Honnør: 181
 • Utlogget Utlogget

 • Kjønn: Mann
 • Innlegg: 2 890


hver gang jeg hører om noen gode idrettsutøvere som doper seg blir jeg skuffet. hva er vitsen da tenker jeg. bedre å bli nr 8 og være naturlig enn å bli nr 1 og være dopa vel ? eller er det bare jeg som tenker slik ?Signerer den! Du har mange gode poenger i innlegget ditt. Honnør!

Straff som ved bruk av anabole steroider og andre dopingmidler er det som regel en utestengelse på alt fra 1 til 5 år. På disse 5 årene kan en utdøver forsatt vedlikeholde styrken og ta bruk av steroidene/doping som var brukt før. Friidrett (sprint) ser man jo at amerikanerne kommer tilbake like sterke med faen meg enda større kroppen og enda mer eksplosivit.

- Doping innen sporter hvor doping er forbudt burde føre til livsutestengelse for å sette nye rekorder og deltakelse på de større stevnene. Små stevner kan de gjøre hva faen de vil med.

Helt enig, honnør. Men jeg vil også ha dem vekk fra de små stevnene. Vi trenger ikke juksemakere!  No no

Utlogget aktiviteten

 • .: Aktivutøver :.
 • ******
 • Innlegg: 8 511
 • Honnør: 1123
 • Utlogget Utlogget

 • Kjønn: Mann
 • Innlegg: 8 511

Visste ikke at Morterud har vært tatt før. Huh

Har utøvere lov til å delta sjøl om de har hatt en tidligere dom så må de nødvendigvis også få sette norske rekorder synes jeg.  Blir veldig rart om noen løfter over norsk rekord, men ikke får den godkjent pga. en tidligere dom?

En annen sak er om tidligere dopere skal få sjangsen igjen?
”Inte visste vel jag at dagarna som kom och gikk var sjølva livet”

Utlogget ARH

 • .: Aktivutøver :.
 • ******
 • Innlegg: 1 769
 • Honnør: 504
 • Utlogget Utlogget

 • Kjønn: Mann
 • Innlegg: 1 769

Jeg er enig med aktiviteten. Det er absolutt ingen hensikt å la tidligere dømte dopere delta på stevner hvis de ikke har lov til å sette landsrekorder. Enten må de utestenges for livstid, ellers forsetter vi med det gamle systemet hvor de får en karantene på X antall år.

Fremdeles syns ikke det er nok straff å sitte de passivt ut at spill. På karantene årene kan de trene like godt som de ellers ville gjort, og som følger av dette forsatt ha goder av dopingmidlene de brukte for et par år tilbake i tid.

Men før vi kan begynne med livstidsutestengelser må reglenes klareres. Det finns jo faktisk tilfeller hvor utdøveren kun har brukt vanlig medisin mot feks forkjølelse eller allergi. Det er selvsagt utdøverens ansvar å sjekke at disse preparatene er lovlig eller ei, men å utestenge en stakkars utdøver som har vært uheldig vil bare skape enda mer leven.
Nidelv Vektløfting, Trondheim

Treningslogg

Utlogget Egil Skallagrimsson

 • Ekstremt avhengig
 • ********
 • Innlegg: 17 809
 • Honnør: 4412
 • Utlogget Utlogget

 • Kjønn: Mann
 • Innlegg: 17 809

Det må være enten, eller, ja.... HVis regelen er karantene i to år fra NIF, og selvfølgelig det samme fra NSF, så kan utøverne sette rekorder når karantenen er sonet.

NSF kan ikke ha andre/strengere regler enn sitt hovedforbund NIF.

Listen fra VG er ikke komplett, flere som har blitt tatt enn det der, men det er flisespikkeri...

Gå til:  

10 enkle måter å spolere en diett

Kosthold22.02.2019443

Les og lær.
Og ikke minst hvor lenge etter du skal spise etter trening.

Slik bør du starte dagen

Kosthold20.02.201913

Sjekk ut frokosten som gir deg den næringen du trenger og holder deg energisk hele dagen.

Espen med 302,5 kg i knebøy

Strongman19.02.2019222

Espen Aune som har for lengst lagt opp som strongman er fortsatt råsterk!
Albueposisjonen kan være forskjellen på en god og dårlig knebøy.