Skrevet av Emne: Explosivitets trening  (Lest 2173 ganger)

Utlogget amok

 • Erfaren bruker
 • ****
 • Innlegg: 376
 • Honnør: 4
 • Utlogget Utlogget

 • Kjønn: Mann
 • Innlegg: 376

Explosivitets trening
« : 17. august 2006, 00:18 »
Heisan jeg har nå trent TKD i 3år her jeg bor, nå tar jeg steget videre og flytter og forhåpentligvis begynner med en annen kampsport stil, har tenkt på MMA/ Thaiboxing.. uansett jeg lurer på om dere har noen gode trenings programmer for trening av explosivitet. Kunne dere vere så snill og hjelpe meg med et oppsett?

først litt harde fakta, jeg er 1.70høy, 60kg, ganske spebygd, så tror ikke det ville vere så lurt og satse på mange rep. takker for respons:)
Pain Is My Friend

Utlogget Bonnskij

 • .: Aktivutøver :.
 • ******
 • Innlegg: 1 393
 • Honnør: 102
 • Utlogget Utlogget

 • Kjønn: Mann
 • Innlegg: 1 393

 • R.I.P
SV: Explosivitets trening
« #1 : 17. august 2006, 00:22 »
CAT bør vel vere tingen for deg, finn ikkje linken, men eg har den inne på dataen og her er det:

Som kamsportutøver vil man gjerne være eksplosiv, fremfor alt for å kunne bevege seg raskt . Hvem vil vel ikke i tilegg kunne sparke raskt, slå raskt og rulle kjapt innpå motstanderen eller kjapt flytte seg unna?

Eksplosivitet  handler om å utvikle maksimal kraft på så kort tid som mulig. F.eks. for å akselere sin hånd så fort som mulig. Dessuten er avslappningstiden ( Den tid det tar for en spent muskel å slappe av) er meget viktig for å kunne bevege seg raskt.

Tøying:
Jeg behøver sikkert ikke fortelle hvor viktig det er for en kamportutøver å tøye,  Derimot er det ikke bra å tøye før styrketrening. Tøying før styrketrening øker skaderisikoen og minsker det maximale ”kraftuttaket” fra fra musklaturen. Man kan altså ikke ta i like mye. Men etter trening er det viktig å tøye , ellers har musklaturen en tendens til å dra seg sammen og bli kortere.


Repitisjonsmax - RM
De som har hatt fysikk på skolen kansje husker formelen for kraft, F=ma.  Der ”F” = kraft, ”m”=masse og ”a”= akselerasjon.  Enheten for kraft er Newton (N), Enheten for Masse er Kilogram (kg) og enheten for akselerasjon er meter pr. Sekundkvadrat ( m/s² )

1RM, en repitisjonsmax er den vekt du greier å løfte en gang i en valgt øvelse. Altså en vekt du ikke greier mer enn en repistisjon med. Hvis man titter på formelen ovenfor ser man att kraften er avhengig av både vekten på stanga (massen) og akselerasjon.  Når man tar i alt man orker beveger ikke vekten seg fort. Altså en veldig liten akselerasjon , dette fører til at den kraft man utøver mot motstanden ( enten stangen eller en motstander) ikke blir maximal ved maximal belastning. Altså man skaper mere kraft ved lavere belastning og høyere akselerasjon.

Målinger har vist at mennesker utvikler maximal kraft ved 60-65% av 1RM ( under forutsetning av at de virklig forsøker å aksellere vekten maximalt). I flere ulike forsøk har de fleste kommet frem til samme resultat, selv om de har målt på forskjellige øvelser.

Det treningsprogrammet som dere finner nedenfor her kommer til å basseres på ditt 1RM i enkelte øvelser, det kreves da at du tester hva ditt 1RM er. Du bør aldri prøve å løfte maximale vekter uten at du har folk til å hjelpe deg. Det kan fort bli for tungt og da kan man fort få skader hvis man ikke har hjelp. Man bør dessuten ha trent i minst 10 uker før man tester 1RM, bl.a. for å lære seg å ta i først.Samtidig som man på de ukene kan lære seg riktig utførelse av øvelsene hvis man ikke er kjent med vekttrening ifra før. Det er ekstremt viktig at man gjør riktig, når man begynner å laste på tyngre vekter. Skaderisikoen øker med vekten på stangen.Compensatory Acceleration Training  - CAT
Oppdagelsen av att man ikke utvikler maximal kraft ved maximal belastning har gitt opphav til en måte man trener me de ”magsike” 60-65%, det kalle for CAT , som står for Compensatory Acceleration Training  , og ideen er altså å aksellere en ve ganske lett vekt for å utvikle maximal kraft. ( F=ma ). Dette fører etter en tids trening blir  mer ”explosiv”. Dette er ingen trening jeg anbefaler for nybegynnere, man bør være vandt med vektrening/styrketrening.  Øvelsene man trener skal utføres strikt man skal ikke sprette vektene eller pendle med kroppen.

Man har på ulike steder i hele verden brukt forskjellige varianter av CAT trening. En som har forsket og gjor mange undersøkninger om styrketrening og eksplosivitet er den russiske proffesoren Verkoshandsky.  Han har jobbel med flere russiske landslag bl.a. vektløfterne. De fleste undersøkninger som er gjort er gjort på relativt utrente individer på en begrenset periode (4-& mnd).  Disse begrensningene slapp Verkoshandsky ettersom han jobbet med eliteidrettsutøvere (dessuten over flere år).  Dette gjør hans resultater ekstra innressante. Bl.annet kom han frem til de samme 60-65% som nevnt ovenfor. Men han gjorde også masse undersøkelser på hvor mange reps og sett som ga de beste styrkeøkningene. Vektløfting er extremt eksplosivt, noe som gjør disse resultatene intressante for kampsportutøvere som vil bli eksplosive


Spesifike meuskelgrupper
De muskelgrupper som det for en kampsportutøver er inntressant å være ekslposiv i er : fremfor alt hoftene, alle bevegelser starter i fra hoftene og mesteparten av kroppens styrke genereres i hoftepartiet. Benene trenger man man for kjappe forflyttninger og spark. Armene skal akseleres når man skal slå, de muskler som har ansvar for det er: bryst ,skuldre og triceps. Om man skal kunne slå flere slag skal man ha armen raskt tilbake. Dette gjør man med Biceps og lats. Og når man skal holde noen trenger man biceps og lats. Inntressant i denne sammenhengen er at ikke mange idretter har like stor nytte av biceps trening som kamsport.
Ved kast og bakkekamp er det bra å være sterk i ryggen.  Kort sagt en kampsportutøver bruker hele kroppen. (som om man ikke merker det selv)

De muskler som vi skal trene ekslposivitet for er ben,hofter rygg,bryst,skuldre og triceps. Med hofter mener jeg de muskler som bøyer og strekker i hoften.  De øvelsene som det kommes til å kjøres eksplosiv CAT trening er knebøy, benkpress og markøft


Treningsprogrammet
Da kommer vi til selve programmet. Forsøk å få en hviledag  i mellom dagene . Pass på å varm opp tilstrekkelig i de muskler du skal bruke ( kjør noen lette oppvarmingsett til du når arbeidsvektene).  Det kan også være bra å ha belte i visse øvelser (f.eks. knnebøy og markløft).  Pausen i mellom hvert sett og øvelser prøver du å holde under 1 minutt. I de ekspolsive 60-65% settene prøv å kutte pausen enda kortere.  Du får da ganske korte og effektive treninger.

DAG 1:
  Øvelse            sett x reps
KNEBØY            8 x 3
BENPRESS            2 x 6
XTRA BRED SUMOMARKLØFT    2 x 6
MANUELL LÅRBICEPSCURL   2 x 6


Knebøy
Fotstillingen bør være skulder bred eller litt bredere, føttene pekende 30-45 grader utover. Sug inn skikkeleig med luft,dra isammen skulderbladene ordentlig. Blikket litt opp eller rett frem under hele løftet . Begynn bevegelsen med å slippe ut baken, deretter lar du knærne begynne å bøye seg. Pass på å press knærne litt ut hele veien ned. Du skal langt ned , lårenes overside skal passere det punktet de er paralell med gulvet. Knærne skal aldri komme lengre frem enn tærne , ikke enbgang når du er i bunn. For å jobbe eksplosivt skal du ta en liten stopp i bunn (ca 0,5 sek). Det er viktig at du holder overkroppen spent under hele løftet. Så eksploderer du opp i samme bevegelse bane som du gikk ned. Pass på at knærne ikke presses sammen når du går opp, hvis knæne går sammen gir det en unødig belastning på ligament og menisk. Trykk knærne lett utover  på samme måte som når du gikk ned. 
Dette er en av de øvelsene som skal kjøres på ca 60% av 1RM,  8 sett med 3 repitisjoner i hvert sett, kort pause i mellom settene ( husk oppvarming først)

Benpress
Utføres i benpress maskin, samme avstand i mellom føttene som i knebøy, pass også på her at knærne ikke kommer for langt frem. Velg en vekt du greier 6 repitisjoner med , mulig det kreves litt prøving før du finner riktig vekt . Øk vekten til neste trening hvis siste settet går lett. ( altså hvis du tenker etter andre settet dett var lett så øk vekten neste gang)

Ekstrabred sumomarkløft
TA en stang sett de store låsene (2,5kg) innerst på stanga , så legg på vekter. Still deg kjempe brett inntil stangen føttene nesten ut til vektene, hvis du greier. Føttene vinkles ca 45 grader utover. La armene hene rett ned, bøy beina til du når stangen. Og så reiser du deg. Det viktige i denne øvelsen er å holde overkroppen så vertikal du greier og presse hoftene fremover når stangen har forlatt gulvet . velg en vekt du greier 6 repitisjoner med . se beskrivning på benpress for valg av vekter.

Manuell lårbicepscurl
Sett en benk foran en nedtrekkmaskin. Sett deg selv på kne på nedtrekksmaskinens sete med leggene under de ”rullene” man normalt har lårene . pass på at det er litt plass til nærne imellom benken du har satt opp og setet på nedtrekken. Slipp kroppen strakt fremover og og hold igjen det du greier med baksiden av lårene ta imot med hendene og ta i så lite som mulig med armene. Når du er kommet ned trykk ifra litt med hendene og dra deg opp med musklene på baksiden av lårene. Målet er her å bli så sterk at du ikke bhøver å hjelpe til med hendene.


DAG 2:
  Øvelse            sett x reps
Benkpress            8 x 3
Dips               2 x 6
Militærpress            2 x 6
Hanteløft til siden (side latheral)   2 x 6
Benkpress
Pass på å dra i sammen skulderbladene før vekten senkes, rolig ned, god stopp på brystet (0,5 sek) og eksplosivt opp igjen, Her kan det være smart og ikke akselere den siste biten men la det gå litt saktere de site par cm, får å beskytte albuene mot unødig belastning.  Landingstedet for vekten bør være på nedre halvdel av brystet og forsøk å treffe samme sted hele tiden. Dette er en av de øvelsene som skal kjøres på ca 60% av 1RM,  8 sett med 3 repitisjoner i hvert sett, kort pause i mellom settene ( husk oppvarming først)


     
Dips
Ta ca skulderbredt grep i i ett disp stativ,hopp opp hold deg oppe på strake armer. Senk deg så ned til vinkelen i armen passerer 90 grader, da er det bare å snu. Når du her greier å gjøre 2 serier med 10 repitisjoner  er det på tide å legge på vekter.  Bruk disp belte og velg en belastning du greier å kjøre 2 sett og 6 repisisjoner med. se beskrivning på benpress for valg av vekter.

Militærpress
Dette er press foran ansiktet pass på å ha ett grep litt bredere enn skulderbredde . og ikke velg vekter høyere enn det du greier å presse uten å måtte støtte i gang med bena. se beskrivning på benpress for valg av vekter.

Hantelløft til siden ( side latheral)
En hantel i hver hånd, armene strakt ned langs kroppen og løft armene strakt opp til hantlene er i samme høyde som skuldrene, senk så kontrolert ned til utgangspunktet. se beskrivning på benpress for valg av vekter.


DAG 3:
  Øvelse            sett x reps
Markløft            8 x 3
Chins               2 x 6
Stående Roing            2 x 6
Biceps curl             2 x 6

Markløft
Stangen på gulvet,  føttene  litt smalere enn skulderbredde , føttene vinklet ca 15 grader utover. Bøy knærne, stikk ut rompa til hendene når stangen , trekk pusten dypt og spenn ryggen. Når du begynner å dra pass på å ikke få krom på ryggen. Dette er en av de øvelsene som skal kjøres på ca 60% av 1RM,  8 sett med 3 repitisjoner i hvert sett, kort pause i mellom settene ( husk oppvarming først)

Chins
Man drar seg opp hengene i strake armer til haken er ovenfr stangen. Hold svai ryggen hele tiden. Når du her greier å gjøre 2 serier med 10 repitisjoner  er det på tide å legge på vekter.  Bruk disp belte og velg en belastning du greier å kjøre 2 sett og 6 repisisjoner med. se beskrivning på benpress for valg av vekter.

Stående roing
Overtak på en stang litt bredere enn skulderbredde og bøy deg fremover ( overkroppens vinkel ett sted imellom 45 og 60 grader). La stangen henge i strake armer, dra opp stangen mot magen til albuene er bak kroppen, slipp ned og repeter. se beskrivning på benpress for valg av vekter.


Biceps curl
Velg en stang som kjennes bra å kjøre med ( myer ulike varianter her). Stå rett med armen dra opp stangen gjennom å spenne biceps , ikke sving med kroppen.  se beskrivning på benpress for valg av vekter.Dette er opplegget i basis .  De gangene jeg har kjørt programmet har jeg lagt inn litt variasjon på rep anntaller hver 3-4 trening. Samt lagt til litt øvelser osv..  Det jeg har passet på når jeg legger til hjelpeøvelser er å kjøre de på samme måten som de andre 2 sett med 6 repitisjoner og korte pauser..
Konkurrerende utøver i Spydkast

It\'s better to die on your feet than live on your knees

Spyd 800 g: 48.78 meter

Treningsdagbok

Utlogget amok

 • Erfaren bruker
 • ****
 • Innlegg: 376
 • Honnør: 4
 • Utlogget Utlogget

 • Kjønn: Mann
 • Innlegg: 376

SV: Explosivitets trening
« #2 : 17. august 2006, 16:45 »
Ahh Tusen Takk for svar, dette programmet så da ikke for komplisert ut;)
Pain Is My Friend

Utlogget boXer

 • .: Eliteutøver :.
 • ******
 • Innlegg: 296
 • Honnør: 29
 • Utlogget Utlogget

  Innlegg: 296

SV: Explosivitets trening
« #3 : 19. august 2006, 11:53 »
takk boXer Wink  dette var vel den jeg satt i mange timer å la inn her for en stund tilbake
her er tråden og er noen nyttige innspill igjenometterspillene http://www.treningsforum.no/forum/index.php?topic=8279.msg99672#msg99672


Konkurrerende utøver i kickboxing/boksing.
mosjonist utøver i styrkeløft
Knebøy 180- Benk 122,5 - Mark 215 (stevne) Knebøy 190- Benk 142,5 - Mark 200 ( trening)

Utlogget amadeus

 • Aktivt medlem
 • ***
 • Innlegg: 159
 • Honnør: 5
 • Utlogget Utlogget

 • Kjønn: Mann
 • Innlegg: 159

SV: Explosivitets trening
« #4 : 19. august 2006, 13:01 »
ligger ett oppsett på kampforum.com å.. Smiley
left hand hospital.
right hand semetary.

Gå til:  

Bygg mer muskler og bli sterkere i vanlig benkpress med gulvpress.

Et varmt bad forbrenner fett

Trening03.03.2021397

Se her hvor mye du kan forbrenne ved å ligge å kose deg i badekaret eller jacuzzien.
Se video.

Kakene som bygger muskler

Kosthold26.01.20211427

Kaker er ikke lengre ensbetydende med masse sukker.

5 øvelser med strikk

Trening25.01.2021434

Disse øvelsene kan du gjøre når som helst, hvor som helst.