Ny variant:
(cottage) Cheesecake med äpple och kanel- Nästan helt laktosfri
Hela kakan innehåller:100 g protein (mest från whey, kasein, ägg, soya)
80 g karbo (mest från äpple och havregryn)
15 g fett (mest från ägg, cottage cheese)
Så 1/4 av kakan ger alltså:25 g protein
20 g karbo
4 g fett= ca 220 kcal
Och allt det från bra näringskällor. Med andra ord en lika bra som måltid som vilken cottage cheese / tonfisk och ris / etc.. blandning som helst.
Ingredienser:Till kakan:250-300g cottage cheese (lättvariant köpt i sverige)
2 dl soyamjölk
25 g whey (jag använde vaniljsmak)
4 msk sötningsmedel (f.ex. splenda eller natreen)
1/2 tsk salt
1 ägg-gula
4 ägg-vitor
1/2 tsk vaniljesocker
1 påse gelatinpulver (25 g - gelatin består av 90% protein)
1/2 dl havregryn
1 digestivekex
2 äpplen
1 msk maizena eller potatismjöl
en skvätt citronjuice
1-2 msk kanel
Till toppingen:1 dl soyamjölk
1 tsk maizena eller potatismjöl
1 msk kanel
(msk = spiseskje)
Gör så här:1. Kärna ur och koka äpplena i en kastrull tills de är mjuka.
2. Lös upp gelatinet i ett glas med ljummet vatten.
3. Mixa cottage cheesen i en mixer eller med stavmixer.
5. Skär upp äpplena i smala båtar
4. I en skål, blanda ihop cottage cheese, ägg-gulan och äggvitorna, whey, soyamjölk, sötningsmedel, salt, vaniljesocker, havregryn, maizena, och smula i digestivekexet.
5. Blanda ut gelatinet i varmt vatten, och blanda det i smeten.
6. Häll upp smeten i en bakform.
7. Droppa i det mesta av äppelbitarna. (Spara ett par bitar till toppingen).
8. Spruta i lite sitronjuice.
9. Ställ i kylskåpet någon timme.
Toppingen:1. Blanda soyamjölk, lite äppelbitar, kanel, maizena och lite sötningsmedel i en liten kastrull.
2. Koka upp detta under omröring på låg värme.
Sen efter någon timme i kylen är det bara att ta ut kakan ur kylen och smeta på toppingen (valfritt förstås...) och hugga in. (Jag kände mig lite i det kreativa hörnet så jag dekorerade med lite äppelbitar och jordgubbar som ni kanske ser på bilden)
Man kan ju också koka upp ägg-gulan, soyamjölk, sötningsmedel, maizena och salt i en kastrull under omröring först tills det tjocknar, sen blanda i resten. Dock orkade jag inte göra det idag...
D