Ok, skjønner. Hvordan er styrkenivået ditt etter en sånn periode? Det er jo sånn at jo mindre fett man har på kroppen, jo mindre fett kan man mobilisere fra dag til dag. Det tar altså lengre og lengre tid å få bort de siste grammene, men til gjengjeld ser man endringene nesten fra dag til dag helt på slutten.
Kan jo kanskje bare kopiere fra en annen artikkel jeg har skrevet (Kaloribalanse på kostholdsplanen):
"Et nylig studie viste at det er en begrensing på hvor mye fett som kan mobiliseres og forbrennes i løpet av en dag, og dette er proporsjonalt med hvor mye fett du har på kroppen. Et større kaloriunderskudd vil øke sjansen for å tære på musklene, og for at forbrenningen reduseres raskere. Dette forklarer hvorfor det blir stadig vanskeligere for en med lav fettprosent å gå videre ned, ikke bare vil diverse hormonelle og metabolske tilpasninger gjøre at kroppen setter på bremsene, men samtidig er det ikke mulig å mobilisere mer enn små mengder fett fra de få lagrene som er igjen. Dette tallet er 70kcal i underskudd per kilo fettvekt. For å ha noen nytte av dette må du først vite din omtrentlige fettprosent. Ut fra det kan du beregne hvor mange kilo fett du har på kroppen, og til slutt det maks anbefalte underskuddet du bør ha på diett.
Et eksempel: Du veier 80kg og har 12% i fettprosent. 80kg x 0.12 = 9.6kg fett - som gir et maksimalt kaloriunderskudd på 9.6 x 70kcal = 672kcal. Ser du på regnestykket fra tidligere, med lett aktivitet i løpet av dagen, et vedlikeholdsnivå på 2500kcal og i tillegg 1 time kardio hver dag tilsvarende 2800kcal, bør du altså ikke gå under 2100kcal per dag på dietten for å sikre at det er mest fett og ikke muskelmasse du tærer på. Jeg vil allikevel anbefale at du starter på litt høyere kaloriinntak i starten, og så justere ned til dette nivået over tid for å gi kroppen en mykere start. Mange gjør den feilen å gå fra masse mat og lite trening til å plutselig kutte kaloriene til det minimale samtidig som de kjører maksimalt med kardio. Slike "skippertak" fungerer dessverre dårlig og vil ofte føre til overtrening og at framgangen stopper opp etter kort tid.
I korte faser er det mulig å ha høyere kaloriunderskudd fordi kroppen har såkalte buffere som kompenserer for dette, så lenge du fyller på med spisedager eller oppkarbing (en spisedag der du spiser mest karbohydrater, moderat protein og lite fett), og ender opp på det samme gjennomsnittlige underskuddet når man ser det over 1 uke eller 2 uker. Slike sykliske dietter bør implementeres når fettprosenten begynner å bli lav og man prøver å lure seg under sitt genetiske "setpoint" - som vil si hvor mye muskler og fett DNA-suppa til dine foreldre har forhåndsbestemt at du skal ha. Les artikkelserien min om Optimal Forbrenning for mer informasjon.
Et annet eksempel på en meget effektiv ekstremdiett er en såkalt ProteinSparende Modifisert Faste (PSMF), der man hovedsakelig inntar magre proteinkilder, 2-4g EPA og DHA fra sel- eller fiskeolje per dag, og resten fiberrike og kalorifattige grønnsaker. Dette konseptet skal vi ta for oss i en annen artikkel.
Alle vil jo ha raske resultater, men som regel er en mer moderat framgangsmåte og et litt lengre tidsperspektiv mye bedre, både for å innarbeide bedre kostvaner og for å ha en diettplan man faktisk klarer å følge. Dette vil gi holdbare resultater."