Skrevet av Emne: Fruktose - verre enn sukker  (Lest 20559 ganger)

Utlogget Beefcake

  • Treningsveileder
  • ******
  • Innlegg: 1 969
  • Honnør: 1175
  • Utlogget Utlogget

  • Kjønn: Mann
  • Innlegg: 1 969

  • Spiser til failure
Fruktose - verre enn sukker
« : 10. februar 2007, 21:50 »
Et for høyt fruktoseinntak i kombinasjon med kalorioverskudd gjør deg insulinresistent og feit, samt gir deg fettlever.

Fruktose tas opp i leveren og lagres der som glykogen, men leverens kapasitet for å håndtere fruktose er begrenset. Når leveren er "full" (leveren kan lagre 75-100 g) så går fruktosen ut i blodet, men ettersom musklene savner de enzymene som kreves for å omdanne fruktose til glykogen så er den eneste gjenværende muligheten for det å omdannes til fettsyrer.

Det finnes imidlertid ikke noe som helst grunn til å unngå frukt og grønnsaker.
Man må f.eks. spise over ti epler for å få i seg den samme mengden fruktose som man får fra en liten pose sukkergodteri på 150 g. Det er vanlig raffinert hvitt sukker (sukrose) som er det sorte fåret her, da sukrose er halvparten fruktose (sukrosemolekylet består av en fruktosemolekyl og en glukosemolekyl).

Altså:
Kroppen (leveren) er tilpasset til å håndtere den mengden fruktose du får i deg fra frukt og grønnsaker. Men hvis du tilfører fruktose som tilskudd, og fremfor alt får i deg mye sukker (sukrose) så får du fort i deg mye mer fruktose enn hva leveren din takler, og da omdannes det lett til fett, ved kalorioverskudd. Prøv å holde ditt samlede inntak av fruktose under 75-100 g om dagen. Husk at sukker er 50% fruktose.

Dog viktigere å tenke på dette hvis man er overvektig og spiser for mye. Ved underskudd har det mindre betydning da det vil bli brukt som energi uansett.

"The alarming increase in fructose consumption may be an important contributor to the epidemic of obesity and insulin resistant diabetes in both pediatric and adult populations. For thousands of years, the human diet contained a relatively small amount of naturally occurring fructose from fruits and other complex foods. Adaptation of humans to a high glucose/low fructose diet has meant that hepatic carbohydrate metabolism is designed to actively metabolize glucose with a limited capacity for metabolizing a small daily intake of fructose. The increasing application of high fructose sweeteners over the past few decades has resulted in a considerable rise in the dietary intake of fructose. A high flux of fructose to the liver, the main organ capable of metabolizing this simple carbohydrate, disturbs normal hepatic carbohydrate metabolism leading to two major consequences: perturbations in glucose metabolism and glucose uptake pathways, and a significantly enhanced rate of de novo lipogenesis and TG synthesis, driven by the high flux of glycerol and acyl portions of TG molecules coming from fructose catabolism."

Nutr Metab (Lond). 2005; 2: 5.

http://www.pubmedcentral.nih.gov/articlerender.fcgi?artid=552336


"Dietary fructose was associated with increased fasting and postprandial plasma triacylglycerol concentrations in men. Diets high in added fructose may be undesirable, particularly for men. Glucose may be a suitable replacement sugar."

American Journal of Clinical Nutrition, Vol. 72, No. 5, 1128-1134, November 2000

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=retrieve&db=pubmed&list_uids=11063439&dopt=Abstract


"Peak postprandial serum triglycerides were significantly higher only at day 1 of the fructose diet. Day-28 fasting serum total and LDL cholesterol for the fructose diet were 9.0% and 11.0% higher, respectively, than the corresponding values for the starch diet. A high-fructose diet compared with a high-starch diet resulted in significantly higher fasting serum total and LDL cholesterol and also caused transient changes in postprandial serum lactate and triglycerides."

American Journal of Clinical Nutrition, Vol 55, 851-856, April 1992

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=retrieve&db=pubmed&list_uids=1550068&dopt=Abstract


"To determine if hypertension could be produced in normal rats by feeding them a fructose-enriched diet, Sprague-Dawley rats were fed either normal chow or a diet containing 66% fructose as a percentage of total calories for approximately 2 weeks. At the end of this period systolic blood pressure had increased from 124 +/- 2 to 145 +/- 2 (SEM) mm Hg in the fructose-fed rats, whereas no change occurred in the control group. In addition, hyperinsulinemia and hypertriglyceridemia were associated with hypertension in fructose-fed rats. The addition of clonidine to the drinking water inhibited fructose-induced hypertension, but not the increase in plasma insulin or triglyceride concentration seen in fructose-fed rats. Thus, the metabolic changes associated with fructose-induced hypertension are unlikely to be secondary to an increase in sympathetic activity. Whether or not this is also true of the hypertension remains to be clarified."

Hypertension. 1987 Nov;10(5):512-6.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=retrieve&db=pubmed&list_uids=3311990&dopt=Abstract


"Most of the metabolic effects of fructose are due to its rapid utilization by the liver and it by-passing the phosphofructokinase regulatory step in glycolysis, leading to far reaching consequences to carbohydrate and lipid metabolism. These consequences include immediate hepatic increases in pyruvate and lactate production, activation of pyruvate dehydrogenase, and a shift in balance from oxidation to esterification of nonesterified fatty acids, resulting in increased secretion of very-low-density-lipoprotein (VLDL). These effects are augmented by long-term absorption of fructose, which causes enzyme adaptations that increase lipogenesis and VLDL secretion, leading to triglyceridemia, decreased glucose tolerance, and hyperinsulinemia. Acute loading of the liver with fructose causes sequestration of inorganic phosphate in fructose-1-phosphate and diminished ATP synthesis. Consequently, the inhibition by ATP of the enzymes of adenine nucleotide degradation is removed and uric acid formation accelerates with consequent hyperuricemia. These effects are of particular significance to potentially hypertriglyceridemic or hyperuricemic individuals."

American Journal of Clinical Nutrition, Vol 58, 754S-765S, 1993

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=retrieve&db=pubmed&list_uids=8213607&dopt=Abstract


"Hepatic and extrahepatic insulin sensitivity was assessed in six healthy humans from the insulin infusion required to maintain an 8 mmol/l glucose concentration during hyperglycemic pancreatic clamp with or without infusion of 16.7 micromol. kg(-1). min(-1) fructose. Glucose rate of disappearance (GR(d)), net endogenous glucose production (NEGP), total glucose output (TGO), and glucose cycling (GC) were measured with [6,6-(2)H(2)]- and [2-(2)H(1)]glucose. Hepatic glycogen synthesis was estimated from uridine diphosphoglucose (UDPG) kinetics as assessed with [1-(13)C]galactose and acetaminophen. Fructose infusion increased insulin requirements 2.3-fold to maintain blood glucose. Fructose infusion doubled UDPG turnover, but there was no effect on TGO, GC, NEGP, or GR(d) under hyperglycemic pancreatic clamp protocol conditions. When insulin concentrations were matched during a second hyperglycemic pancreatic clamp protocol, fructose administration was associated with an 11.1 micromol. kg(-1). min(-1) increase in TGO, a 7.8 micromol. kg(-1). min(-1) increase in NEGP, a 2.2 micromol. kg(-1). min(-1) increase in GC, and a 7.2 micromol. kg(-1). min(-1) decrease in GR(d) (P < 0. 05). These results indicate that fructose infusion induces hepatic and extrahepatic insulin resistance in humans."

Am J Physiol Endocrinology and Metabolism, Vol. 279, Issue 4, E907-E911, October 2000

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=retrieve&db=pubmed&list_uids=11001775&dopt=Abstract


"Obesity is a major epidemic, but its causes are still unclear. In this article, we investigate the relation between the intake of high-fructose corn syrup (HFCS) and the development of obesity. We analyzed food consumption patterns by using US Department of Agriculture food consumption tables from 1967 to 2000. The consumption of HFCS increased > 1000% between 1970 and 1990, far exceeding the changes in intake of any other food or food group. HFCS now represents > 40% of caloric sweeteners added to foods and beverages and is the sole caloric sweetener in soft drinks in the United States. Our most conservative estimate of the consumption of HFCS indicates a daily average of 132 kcal for all Americans aged > or = 2 y, and the top 20% of consumers of caloric sweeteners ingest 316 kcal from HFCS/d. The increased use of HFCS in the United States mirrors the rapid increase in obesity. The digestion, absorption, and metabolism of fructose differ from those of glucose. Hepatic metabolism of fructose favors de novo lipogenesis. In addition, unlike glucose, fructose does not stimulate insulin secretion or enhance leptin production. Because insulin and leptin act as key afferent signals in the regulation of food intake and body weight, this suggests that dietary fructose may contribute to increased energy intake and weight gain. Furthermore, calorically sweetened beverages may enhance caloric overconsumption. Thus, the increase in consumption of HFCS has a temporal relation to the epidemic of obesity, and the overconsumption of HFCS in calorically sweetened beverages may play a role in the epidemic of obesity."

American Journal of Clinical Nutrition, Vol. 79, No. 4, 537-543, April 2004

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=retrieve&db=pubmed&list_uids=15051594&dopt=Abstract


Utlogget Axis

  • Treningsnarkoman
  • *******
  • Innlegg: 2 220
  • Honnør: 105
  • Utlogget Utlogget

  • Kjønn: Mann
  • Innlegg: 2 220

  • I can accept failure,but I can't accept not trying
Sv: Lite fakta om fruktos
« #1 : 10. februar 2007, 22:24 »
Glimrande innlegg, belønnes med dagens mest fortjente honnør  Grin
If your arms are bigger than your legs than you have to think about doings some squats.

Min logg

Utlogget UpAndComming

  • Ekstremt avhengig
  • ********
  • Innlegg: 24 303
  • Honnør: 1384
  • Utlogget Utlogget

  • Kjønn: Mann
  • Innlegg: 24 303

  • There is only one person in which I believe.
Sv: Lite fakta om fruktos
« #2 : 10. februar 2007, 22:28 »
Flott innlegg !!

Jeg har sagt det før, og sier det igjen - VANLIG sukker er faktisk bedre enn ren fruktose.
Inni meg lever en tynn liten gutt som skriker etter å komme ut. Men som regel kan jeg få han til å holde kjeft med en kjeks.

Utlogget Beefcake

  • Treningsveileder
  • ******
  • Innlegg: 1 969
  • Honnør: 1175
  • Utlogget Utlogget

  • Kjønn: Mann
  • Innlegg: 1 969

  • Spiser til failure
Sv: Lite fakta om fruktos
« #3 : 11. februar 2007, 11:07 »
Glimrande innlegg, belønnes med dagens mest fortjente honnør  Grin

Tack

Flott innlegg !!

Jeg har sagt det før, og sier det igjen - VANLIG sukker er faktisk bedre enn ren fruktose.

Tack

Jepp, det är det! Grovt förenklat kan man nästan säga att det är dubbelt så bra då det är just innehållet av fruktos i vanligt socker (sukros) som är den största boven.

"Vanlig sukker" = disackariden sukros som är uppbyggt av 50 % vardera av monosackariderna fruktos och glukos. Väl inne i kroppen så delas sukrosmolekylen snabbt upp till fruktos och glukos med hjälp av enzymet sackaras. Glukos har kroppen inga större problem med att hantera, men fruktos däremot... (läs det första inlägget)


1. "Fructose is the component of sucrose that is considered to be responsible for some of the adverse effects of this disaccharide on blood triacylglycerol "

"The potential for weight gain from increased fructose consumption may only represent one aspect of its metabolic consequences "

American Journal of Clinical Nutrition, Vol. 76, No. 5, 911-922, November 2002

http://www.ajcn.org/cgi/content/full/76/5/911#SEC5


2. "there is little de novo lipogenesis from glucose under eucaloric conditions in humans."

Lipids. 1996 Mar;31 Suppl:S117-25.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=retrieve&db=pubmed&list_uids=8729105&dopt=Abstract




Utlogget VargThor

  • .: Aktivutøver :.
  • ******
  • Innlegg: 3 942
  • Honnør: 764
  • Utlogget Utlogget

  • Kjønn: Mann
  • Innlegg: 3 942

Sv: Lite fakta om fruktos
« #4 : 11. februar 2007, 11:33 »
Kjempeinnlegg. Tenk hvor mange mødre som har byttet ut sukkeret med fruktose rundt om i dette landet...
The Iron Wolf - Sponset av Ironcore Nutrition


Loggbok: The little girlyman

Utlogget Paul

  • Aktivt medlem
  • ***
  • Innlegg: 106
  • Honnør: 3
  • Utlogget Utlogget

    Innlegg: 106

Sv: Fruktose - verre enn vanlig sukker
« #5 : 17. februar 2007, 18:08 »
Hvordan er det med kildekritikk på dette? Er genrellt sett meget skeptisk til "ny-oppdagede" erstatninger til sukker, og lever også i den tru at sukker er det beste ondet. Men hadde veldig godt likt eit "fasit" svar på dette...

Utlogget Deff

  • .: Eliteutøver :.
  • ******
  • Innlegg: 1 000
  • Honnør: 100
  • Utlogget Utlogget

  • Kjønn: Mann
  • Innlegg: 1 000

  • Natural fitness
Sv: Fruktose - verre enn vanlig sukker
« #6 : 17. februar 2007, 18:22 »
Bra info om fruktose! Jeg bet meg spesielt merke i, and I qoute, fra Clinical:
" Thus, the long-term consumption of diets high in fat and fructose is likely to lead to increased energy intake, weight gain, and obesity."
Med andre ord lite fruktose og fett. Tror ikke vi skal spise så mye vanlig sukker heller..

Utøver i kroppsbygging og sprint triathlon
_________________________________________________
  http://www.HenningMikal.com

Utlogget Paul

  • Aktivt medlem
  • ***
  • Innlegg: 106
  • Honnør: 3
  • Utlogget Utlogget

    Innlegg: 106

Sv: Fruktose - verre enn vanlig sukker
« #7 : 17. februar 2007, 20:47 »
Nei, det er eg enig i også.. Men kven som har skrevet det du siterer på engelsk der? Snakker mer om kildekritikk her... Ikkje bare sluke alt uten videre..

Utlogget Paul

  • Aktivt medlem
  • ***
  • Innlegg: 106
  • Honnør: 3
  • Utlogget Utlogget

    Innlegg: 106

Sv: Fruktose - verre enn vanlig sukker
« #8 : 17. februar 2007, 20:48 »
han referer jo til linker her.. Kanskje eg som er uvitende, men tenker mer på troverdigheten til de som har publisert artiklene..

Utlogget Kengdal

  • Superavhengig
  • ******
  • Innlegg: 1 237
  • Honnør: 220
  • Utlogget Utlogget

    Innlegg: 1 237

Sv: Fruktose - verre enn vanlig sukker
« #9 : 18. februar 2007, 01:11 »
Det er jo linker til alle kildene. Og det han har linket til og tatt med i posten er forsknings resultater av div studier. Hvem som har skrevet, og gjort forskningen kan du vell finne ut selv ved å se på linkene?
Passion trumps fucking everything!

Utlogget Beefcake

  • Treningsveileder
  • ******
  • Innlegg: 1 969
  • Honnør: 1175
  • Utlogget Utlogget

  • Kjønn: Mann
  • Innlegg: 1 969

  • Spiser til failure
Sv: Fruktose - verre enn vanlig sukker
« #10 : 18. februar 2007, 11:16 »
han referer jo til linker her.. Kanskje eg som er uvitende, men tenker mer på troverdigheten til de som har publisert artiklene..

Håller med om att man skall vara källkritisk. Om du tar dig tid att klicka på länkarna (vilket nog hade tagit mindre tid än att skriva ett kritiserande inlägg Wink) så hade du sett vem som utfört de olika studierna, samt vilka universitet och statliga organ som står bakom dem.


Utlogget Paul

  • Aktivt medlem
  • ***
  • Innlegg: 106
  • Honnør: 3
  • Utlogget Utlogget

    Innlegg: 106

Sv: Fruktose - verre enn vanlig sukker
« #11 : 20. februar 2007, 10:29 »
Var ikkje rettet som kritikk mot innlegget ditt! Tvert om! Synes det var meget bra!

Det eg prøvde å få fram, var kildekritikk.. Tar sjølvkritkk for dårlig formulering;) Beklager om du oppfattet det som kritikk mot deg!

Utlogget Beefcake

  • Treningsveileder
  • ******
  • Innlegg: 1 969
  • Honnør: 1175
  • Utlogget Utlogget

  • Kjønn: Mann
  • Innlegg: 1 969

  • Spiser til failure
Sv: Fruktose - verre enn vanlig sukker
« #12 : 20. februar 2007, 11:24 »
Var ikkje rettet som kritikk mot innlegget ditt! Tvert om! Synes det var meget bra!

Det eg prøvde å få fram, var kildekritikk.. Tar sjølvkritkk for dårlig formulering;) Beklager om du oppfattet det som kritikk mot deg!

Hehe.. Det är lugnt. Uppfattade det inte så. Smiley

Verden ville gått på skinner dersom alle hadde vært like kritiske det de hører fra eksperter i media, ledere, naboen, flertallet, mindretallet og vitenskaplige publikasjoner.

Hahaha.. Ja, vi borde sluta kritisera och ifrågasätta saker och bara foga och underordna oss... Wink


Utlogget Gen-i-alt

  • Pratsom bruker
  • ******
  • Innlegg: 926
  • Honnør: 84
  • Utlogget Utlogget

  • Kjønn: Kvinne
  • Innlegg: 926

  • Provehito in altum
Sv: Fruktose - verre enn vanlig sukker
« #13 : 20. februar 2007, 11:25 »
"PubMed is a service of the U.S. National Library of Medicine that includes over 16 million citations from MEDLINE and other life science journals for biomedical articles back to the 1950s. PubMed includes links to full text articles and other related resources."

"PubMed Central (PMC) is the U.S. National Institutes of Health (NIH) free digital archive of biomedical and life sciences journal literature."
Selv om en artikkel er publisert av et så velkjent og stort organ bør det likevel være rom for en viss kritikk. Fakta blir det vel ikke før nok antall mennesker har greid å reprodusere forsøkene, og anderkjent arbeidet i videre forskning.
Forsøk kan ofte ha mangler både i kontinuitet, forsøkstid, og "forsøkspersoner/dyr/celler/bacterier (eller hva de nå enn prøver å gjøre forsøkene sine på)", noe som gjør det vanskelig å reprodusere resultatene."

-Dette innlegget hadde ingenting med artiklene å gjøre, men jeg synes det er viktig å være kritisk selv til antatte "sikre" kilder.
Become your potential...

*Min profil

Utlogget Paul

  • Aktivt medlem
  • ***
  • Innlegg: 106
  • Honnør: 3
  • Utlogget Utlogget

    Innlegg: 106

Sv: Fruktose - verre enn vanlig sukker
« #14 : 20. februar 2007, 11:28 »
Selv om en artikkel er publisert av et så velkjent og stort organ bør det likevel være rom for en viss kritikk. Fakta blir det vel ikke før nok antall mennesker har greid å reprodusere forsøkene, og anderkjent arbeidet i videre forskning.
Forsøk kan ofte ha mangler både i kontinuitet, forsøkstid, og "forsøkspersoner/dyr/celler/bacterier (eller hva de nå enn prøver å gjøre forsøkene sine på)", noe som gjør det vanskelig å reprodusere resultatene."

-Dette innlegget hadde ingenting med artiklene å gjøre, men jeg synes det er viktig å være kritisk selv til antatte "sikre" kilder.


og du formulerte deg så mykje bedre enn eg gjor;) Enig med deg der

Gå til:  

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!