Høyt inntak av mettet fett fra for eksempel smør, fete melkeprodukter og kjøttvarer, øker kroppens produksjon av kolesterol og dermed også risikoen for hjerte- og karsykdommer.
Høyt inntak av mettet fett er også satt i sammenheng med utviklingen av brystkreft hos kvinner, prostatakreft hos menn og kreft i tykktarmen.
Dette er blant annet bakgrunnen for anbefalingene fra Statens råd for ernæring og fysisk aktivitet om at vi bør spise mindre fett totalt sett, og særlig kutte ned på mettet fett.
Enumettede fettsyrer
Enumettede fettsyrer er fettsyrer med bar en dobbeltbinding. Den enumettede fettsyren det finnes mest av i naturen heter oljesyre, som blant annet finnes i olivenolje, jordnøttolje, sesamolje, maisolje, palmeolje og rapsolje.
Det finnes visse holdepunkter for at inntak av oljer med mye oljesyre reduserer kolesterolet i blodet og dermed også risikoen for hjerte- og karsykdommer og visse kreftformer. Særlig er dette satt i sammenheng med middelhavslandenes kosthold, der de også har lavere forekomst av hjerte- og karsykdommer enn det vi har i Norden, hvor vi spiser mer mettet fett.
Flerumettede fettsyrer
Flerumettede fettsyrer er fettsyrer som har to eller flere dobbeltbindinger i karbonkjeden. Av disse er det først og fremst de flerumettede fettsyrene linol- og alfa-linolensyre som er av størst ernæringsmessig betydning, fordi disse til forskjell fra andre fettyper, ikke kan lages i vår egen kropp. De kalles essensielle fettsyrer, og vi må få dem tilført fra kosten.
Linolsyre er en omega-6-fettsyre og alfa-linolensyre er en omega-3-fettsyre. Begge finnes i plantefett som for eksempel soyamargarin, soyaolje, olivenolje etc.