Denne oppskriften har jeg funnet i Oxygen for noen år siden - stadig en favoritt:
Kalkun- og chiligryte1 ss olivenolje
1 cup (ca. 2,5 dl) hakket gul løk
1 cup rød paprika i terninger
1 cup grønn paprike i terninger
1/2 cup gulrøtter i tynne skiver
1 fedd hvitløk, finhakket
2 ss chilipulver (dette blir spicy saker!)
3 ts malt spisskum
1/2 kg kalkunkjøtt, grovmalt eller skåret i små biter
1 stort glass salsa (ca. 1/2 kg)
3 cups kyllingbuljong (jeg bruker 7,5 dl vann + 2 terninger hønsebuljong)
2 bokser sorte bønner (sil av sausen)
1 ss tomatpure
Dette er en ganske stor oppskrift, jeg bruker en 7 liters gryte og det holder akkurat.
Varm olivenolje i en
stor gryte og stek løk, paprika, gulrøtter og hvitløk til de er møre og løken er gylden. Rør inn chili og spisskum og stek noen minutter til. Tilsett kjøttet og stek til det er brunt. Tilsett salsa, buljong, bønner og tomatpure. Kok opp og la det surre over medium varme til væsken er redusert og sausen tykner litt, ca. 1 times tid. Sjekk smak og tilsett evt. mer krydder.
Serveres med lettrømme, kesam eller/og litt hakket fersk koriander over. Kan også serveres med ris, men klarer seg fint alene.
Jeg lager en stor utgave av denne gryten et par ganger i året (slenger oppi litt ekstra av alle ingrediensene) - og fryser det ned i porsjoner. Så har jeg hjemmelaget health food for hånden til enhver tid. Har du rester av grønnsaker liggende er det bare å slenge oppi - tomater, squash, mais - alt går.