Sommaren är här, och med den allsköns frestelser som is, grillmat och diverse dryckesvaror... Hur göra för att behålla formen trots dessa?
Det är enkelt.
Se bara till att du inte får i dig mer kalorier än du gör av med. Hur ofta du äter, vilket GI maten har, etc etc etc har ingen betydelse för om du går upp eller ned i vikt. Det enda som betyder egentligen betyder något är
mängden.
1. Räkna ut dig kaloriförbruk.
2. Se till att du får i dig minst 1,5-2 g protein per kg kroppsvikt per dag (det får du som regel enkelt i dig med ett normalt kosthold).
3. De kalorierna som blir "över" efter proteinet kan du fördela som du vill. Om du t.ex. väger 80 kg så bör du få i kanske 150 g protein = 600 kcal. Låt oss säga att du har ett kaloriförbruk på 3000; 3000 - 600 = 2400 kcal. Fördela fett och karbo som du vill på dessa 2400 kcal. Om du får 2000 från fett och 400 från karbo eller tvärtom har ingen större betydelse för om du lägger på dig eller inte*. Men du kan nog med fördel fördela dem relativt jämnt med tanke på sultfölelser och allmänt välmående. Men detta är väldigt individuellt. Vissa människor fungerar bättre med mycket karbo i kosten, andra med mycket fett.
Skall du t.ex. på grillfest, och du vet att det kommer att ätas och drickas mycket? Ät mindre tidigare på dagen, eller ät mindre dagen efter. Så länge du inte är diabetiker så klarar du dig helt fint på ett par små snacks som frukt eller liknande en hel dag för att hålla blodsockret och humöret uppe, bara du fyller kalorikvoten förr eller senare under dygnet. Om det sker kl 8 på morgonen, eller för den skull kl 22 på kvällen har ingen större betydelse. Du lägger inte på dig mer för det.
Njut sommaren!
D
* Får du mer av din energi från karbo (högkarbo/lågfett-diet) så blir fettförbränningen lägre, men du äter ju samtidigt mindre fett så mindre fett lagras in... Motsatt om du får mer energi från fett (lågkarbodiet/högfett-diet) så blir fettförbränningen högre, men samtidigt äter du ju mer fett så fettinlagringen blir större.. Det jämnar ut sig.