Skrevet av Emne: Øvelser til Fit ball!  (Lest 2973 ganger)

Utlogget S.D

  • Nykomling
  • *
  • Innlegg: 1
  • Honnør: 0
  • Utlogget Utlogget

    Innlegg: 1

Øvelser til Fit ball!
« : 12. juni 2007, 13:08 »
Er det noen  som veit om noen øvelser til Fit - Ball??
Eventuelt en link til en side eller no Smile

Celdiir

  • Gjest
Sv: Øvelser til Fit ball!
« #1 : 12. juni 2007, 15:21 »
Hva er målet med treninga di?

Med mindre det er rehabilitering vil jeg si at fit-ball, bosu-ball, balansebrett o.l. er stort sett bare tull for folk flest, og det skremmer meg at folk er så opphengt i å være "funksjonell på ball" at de glemmer de virkelig funksjonelle øvelsene slik som markløft. Og nårtid vil man uansett oppleve at underlaget man ligger/står på har samme konsistens som ballene gir? Bakken er som regel fast, og dette bør man trene etter.

Såklart, det finnes fordeler med disse gjenstandene, men de kan ikke fikse på alle verdens problemer. De kan heller ikke gi ei god nok treningsøkt mesteparten av kroppens muskler engang, så hvorfor folk baserer hele treningen sin på hva man kan gjøre på disse skjønner ikke jeg. Treningen skal jo være gøy (noe den sikkert er for mange med en ball), men skal den ikke være effektiv også?

Hva ballen kan brukes til:
1) Enkelte øvelser for å styrke stabiliseringsmusklene i buken. Dette er i seg selv veldig bra, men kroppen vil tilpasse seg denne form for belastning fort. Etter 6 uker vil treningseffekten være redusert voldsomt fordi man tilpasser seg treningen. Da kan det kanskje være på tide og trene litt knebøy, og få litt muskler eller fettreduksjon med på kjøpet. Wink
2) Enkelte crunch/sit-ups øvelser for å få en lang bevegelsesbane og god strekk i muskulaturen, men også her risikerer man å tilpasse seg fort. Med mindre man er veldig utrent eller overvektig vil man fort klare å ta for mange crunches på ballen slik at det hele blir utholdende styrketrening for magemusklene, og ikke styrketrening/muskelvekst. Derfor må ekstra vektbelastning introduseres før eller siden.
3) Enkelte push-ups varianter kan utføres på ball enten for å gjøre push-upsene lettere pga mer gunstig pressvinkel, eller som oppvarming/prehabilitering for å aktivere noen av musklene som er viktige for å holde skulderbladene stabile.

Hva man ikke skal gjøre med ballen:
1) Trene knebøy på den. Ikke bare risikerer man å dette fra ballen og skade seg slik, men fotstillingen man har under ball-bøy øker sjangsen for å skade kneleddet betraktelig. Knebøy/markløft med veldig tunge vekter eller spesielt ettbeins øvelser vil sørge for å utfordre de små stabiliseringsmuskelene + at man får styrke og muskler/strammer opp med på kjøpet.
2) Bruke ballen som underlag på alle frivektsøvelser. Vi har vel alle sett reklamene for funksjonell trening hvor folk sitter på en ball og trener skulderpress med en hånd om gangen for å utfordre kjernemusklene. Greit nok, men det som skjer når man gjør dette er at man må redusere vekta sammenliknet med hva man kan presse når man sitter på en solid flate. Dette betyr igjen at hovedbevegerne (skuldrene og triceps i dette tilfellet) ikke får god nok treningsstimuli. Dette betyr mindre utvikling av stryke, muskler eller etterforbrenninga for den saks skyld.

Det er akkurat pga denne egenskapen at mange som trener bruker å trene med ball som underlag når de skal trene lett for en uke eller to.

Altså, fit-ballen og slikt har sine bruksområder, men det hele går for langt når folk blir villedet av reklame, kjøper en sånn en og skal til å basere hele treningen sin på denne. Untaket er hvis man har vært skadet, men da får man også et treningsprogram fra fysioterapauten sin. Fit-ballen alene vil ikke gi deg "killer abs" eller stramme skuldre og rygg til sommeren. Til dette er god gammeldags vekttrening og kardiovaskulær trening det beste, slik det også var på både 70-, 80- og 90-tallet til tross for hva det ble reklamert for i avisene. Ikke engang idrettsutøvere, som virkelig trenger å være "funksjonell", baserer treningen sin på baller. Skadeforebygning kommer i første rekke av å øke maksstyrken sin og få ekstra muskelmasse, og til dette er de store øvelsene best.

Nå vet ikke jeg hva målene dine er, men hvis du er som folk flest og bare ute etter litt mindre fett her, og litt mere muskler der etc er ikke ballene eller balansebrettene det beste man kan gjøre pga de grunnene jeg har nevnt. Folk trente og så bra ut før ballene kom, og folk blir til å gjøre det når disse ballene ligger tomme for luft på loftene her i landet, men for all del - de har noen unike egenskaper man kan (og kanskje bør) ta i bruk fra tid til en annen!

Her er to ting jeg bruker baller til:

For mage (trener tungt med denne 6-12 reps)


For baksiden av låret (senke seg opp og ned, men bruker egentlig bosuballen til denne)


Edit: denne er forsåvidt også en ok øvelse for baksiden av låret.. med en eller to bein på ballen, og ekstravekt plassert på hoftene hvis det skulle være nødvendig.


Mer mage, hovedsaklig de skrå bukmusklene:


Denne kan gjøres omvendt også. Fant bare bilde av denne utført på bakken, men det er bare å ligge på ballen og holde seg fast en ribbvegg.

Gå til:  

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!