Ja, det vil bli brukt uansett. Det er vel heller ingen større forskjell i metabolismen senere på dagen. At spising sent og på nettene ikke skulle være gunstig er vel en konklusjon i hovedsak trukket fra studier på natt- og skiftarbeidere med forstyrret døgnsrytme.
Glukosetoleransen er lavere på kvelden/natten, men det er vel ingen issue så lenge man ikke er inaktiv, overvektig og spiser for mye, og da er det vel ikke akkurat tidspunktet man spiser den sjokoladekaken som er problemet...
Se f.eks. denne studien på aper:
"There was no correlation between the increase in calorie intake and weight gain. Considerable individual variation existed in the percentage of calories consumed at night (6% to 64% total daily caloric intake). However, the percentage of calorie intake occurring at night was not correlated with body weight or weight gain.
These results show that eating at night is not associated with an increased propensity to gain weight, suggesting that individuals trying to lose weight should not rely on decreasing evening calorie intake as a primary strategy for promoting weight loss."
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16421340Og denne på kvinner:
"To conclude, ingestion of larger AM meals resulted in slightly greater weight loss, but ingestion of larger PM meals resulted in better maintenance of fat-free mass. Thus, incorporation of larger PM meals in a weight loss regimen may be important in minimizing the loss of fat-free mass."
http://jn.nutrition.org/content/127/1/75.longSe om du finner noen kontrollerte studier som viser til større fettlagring av å sene måltider... (jeg vet ikke om noen)

Interessant.. den på kvinner har jeg sett før, men apestudien var ny for meg. Og kjemperelevant! De skal jeg ta med meg videre
Jeg skal på ingen måte skryte på meg å kunne mer enn foreleseren din, men det høres for meg ut som om at han griper etter et halmstrå for å forsvare at noe han har lært seg, men som ikke nødvendigvis stemmer..
Min erfaring er at når man setter spørsmålstegn ved 'alt' som leger anbefaler (høy måltidsfrekvens, unngå karbo/mat på kvelden, frokost viktigste måltid osv.), så blir de rett og slett sure. Selvfølgelig er det litt surt at en liten drittunge skal kaste bevis opp i fjeset ditt som tyder på at lav eller høy måltidsfrekvens ikke er av relevans, når du gjennom hele utdanningen din har hørt at en høyere måltidsfrekvens er det optimale..
Dog er denne foreleseren (som også er lege) relativt nyutdannet, og det virker overraskende nok ikke som om han er like 'trangsynt' som de andre jeg har møtt. Ikke at jeg har rett i alt jeg mener, men jeg får vondt i min tomme, fastende mage når leger og forelesere foreslår sjokoladespising på dagen kontra på kvelden som en lur strategi for å gå ned i vekt.
Hvor raskt næringsemnene er ute i blodet er jo uansett begrenset av tarmens kapasitet. Det er jo ikke akkurat slik at alt er ute i blodet rett etter måltidet. Karbo kan vel spaltes og passere ganske raskt (>60 g i timen), men er vel ikke snakk om mer enn <15 g i timen for fett og <10 g i timen for protein.
... men hvordan mener han egentlig at det er "dumt"? Hvilken negativ effekt vil det ha at karbo/fett/protein nå eventuelt blir "lagret-for-så-å-bli-brutt-ned-igjen" i større skala? Sykdom? Fedme..?
Edit:
Han mener med andre ord at en lavere måltidsfrekvens vil føre til høyere TEF, altså høyere forbrenning?

Hoho, jeg synes det han sa om dette var litt artig jeg også! Jeg hadde allerede lagt ord i munnen på ham da jeg sa at jeg "mistenker blodsukkerkontroll som et argument for å holde en høyere måltidsfrekvens, uten at det har noe særlig holdepunkter", og jeg synes egentlig ikke noe særlig om diskusjoner hvor den ene parten prøver å ja, legge ord i den andre partens munn.
Men jeg spurte om dette hadde sammenheng med TEF. TEF visste han ikke hva var for noe, så det ble med at hele "lagre-for-så-å-bryte-ned-igjen prosessen" (som utifra det han forklarer er en energikrevende prosess) blir bortkastet energi. Som jo kanskje fysiologisk sett er dumt, men i kontekst av slanking/overvekt er det heller en veldig, veldig, veldig bra ting.
Videre har han sagt at han ikke er noe ekspert på ernæring, og at hans råd har rot i helsedirektoratets kostholdsanbefalinger, en lærebok som heter "mat og medisin" og en håndfull ernæringskurs han har vært på.