Vil IF (8/16) føre til større risiko for å pådra seg diabetes 2, da diabetes 2 er en livstils-sykdom som forutsetter at man har store svingninger i blodsukker over tid?
Nei. Å faste fører ikke til blodsukkersvingninger. Kroppene våre har meget effektive reguleringsmekanismer for slikt. Når "magen er tom" og det ikke lenger kommer noe sukker ut i blodet derifra, vil bukspyttkjertelen utskille glukagon som øker blodsukkernivået ved å frigjøre glukose lagret som glykogen (i hovedsak fra leveren). Det går ca 3-5 g glukose i timen til å regulere blodsukkeret, og i leveren har du under normale forutsetninger mer enn nok glykogen lagret for å holde blodsukkeret stabilt i løpet av en dag.
Verdt å vite er at det er stor forskjell på opplevde blodsukkersvingninger, og det faktiske nivået.
http://www.treningsforum.no/forum/index.php?topic=73284.0Dette er for øvrig enkelt å måle på egen hånd med en enkel måleapparat som du får kjøpt på apoteket. Jeg har gjort det ved noen tilfeller (fordi jeg er en nerd), og mitt blodsukker har alltid vært innenfor normalen, selv etter nesten et døgn uten mat.
Kan det å argumentere for IF (8/16) sammenliknes med å oppfordre til ett spisemønster som promoterer syndrom-X og videre diabetes 2?
Nei. Det finnes mye støtte for at det å faste regelmessig tvertimot fører til forbedret insulinfølsomhet (og dermed minsker risikoen for å utvikle metabolsk syndrom). Se f.eks. denne danske studien hvor de fastet 20 timer annenhver dag:
http://www.treningsforum.no/php/art.php?id=172Er det faktum at insulinnivået ble funnet til å være likt et argument for at IF ikke vil øke risikoen for diabetes 2?
Den studien sier ikke noe om IF / faste. Dog at en høyere måltidsfrekvens ikke nødvendigvis fører til forbedret blodsukkerkontroll.
Kan dette tyde på at man under faste vil få reduserte evner til å utføre logiske oppgaver
Tror du må lese det du siterte en gang til...
"The breakfast [...] impaired the accuracy of performing a logical reasoning task."
Impaired = svekket.
, eller tror dere dette vil avhenge mer om hvordan man personlig takler fasteperioden? Er dette noe som har blitt studert mer? Er det noen som vet om andre studier (gjort med mennesker) som omhandler dette? Jeg synes temaet er kjempeinteressant.
Når magen er tom produseres mer av hormonet ghrelin i magesekken. Ghrelin spiller en stor rolle for nervevekst i hippocampus, og vil dermed hjelpe med innlæring og kognitiv adapsjon til forandringer rundt deg.
Her står noe om det:
http://www.nytimes.com/2006/12/10/magazine/10section1C.t-1.html?ex=1323406800&en=06f62b1f071e37ff&ei=5090Faste vil og føre til noe økt utskillelse av "stresshormoner" – katekolaminer (adrenalin/ noradrenalin), og disse er og med på å gjøre deg skjerpet og fokusert.
Personlig opplever jeg at jeg blir mer skjerpet uten mat i magen, og føler at jeg får mer gjort på jobb etter at jeg begynte å faste på dagene for snaue fire år siden.
Jeg prøvde forresten å google studier+frokost+sunt og fant denne siden:
http://www.laegehaandbogen.dk/default.aspx?menu=3589&submenu=3594&document=16898Her står det blandt annet:
"At feilernærte barn gjør det dårligere på skolen enn barn med et godt kosthold, visste du kanskje. Men selv barn med et sunt basiskosthold som hopper over frokost eller lunsj, gjør det dårligere enn de som passer på å innta dagens første måltider.
Spiser du frokost, får du bedre humør, du er våken og følger lettere med og husker bedre. Dessuten reduseres angst og irritasjon. Vil du ha bedre resultater på skole og jobb, er oppskriften klar: Spis frokost!"Det skal nevnes at referansen var smådårlig og at det ikke henvises til noen artikler:Ref: Journal of the American Dietetic Association, Sosial- og helsedirektoratet, Columbus Childrens Hospital, Medicalnewstoday, MayoClinic.
Kan dette indikere at det er en fordel for studenter å bryte fasten tidlig og få i seg et måltid før undervisningen starter? Dersom dette lar seg kombinere med IF og trening.
Nja. Når det gjelder frokoststudier på skolebarn av denne typen så er det alltid mange faktorer som man må ta hensyn til. En stor faktor er f.eks. at barn som ikke spiser frokost tenderer å komme fra "dårligere" familier med mindre engasjerte foreldre (engasjerte foreldre vil som regel ikke la barne sine gå uten frokost).
Her en god review på emnet, hvor man ikke funnet noen støtte for koblingen mellom frokostspising i seg selv og prestasjon i skolen:
http://www.food.gov.uk/multimedia/pdfs/systemreview.pdfVil for øvrig poengtere at jeg er sterkt for at barn bør spise frokost, og også holde en generelt høyere måltidsfrekvens enn voksne mennesker. Husk og at tom mage fører til økt utskillelse av stresshormoner og dermed også økt aktivitetsnivå, og det er som regel ikke noe man vil ha hos skolebarn i et klasserom...
Her er forresten en interessant studie på unge studenter (noen og tyve), hvor man heller ikke så svekkelse på prestasjonsevnen (eller "svingende blodsukker") selv etter to døgn uten næring:
http://www.ajcn.org/content/88/3/667.full