Skrevet av Emne: Kaffe er også sunt!  (Lest 8821 ganger)

Utlogget F..Frank

  • .: Eliteutøver :.
  • ******
  • Innlegg: 1 416
  • Honnør: 263
  • Utlogget Utlogget

  • Kjønn: Mann
  • Innlegg: 1 416

  • Back on track...
Notat om koffeinfri kaffe og mulige helseeffekter
« #15 : 09. november 2007, 09:35 »
Notat om koffeinfri kaffe og mulige helseeffekter

Innlegget er skrevet av professor Dag Thelle.
Publisert november 2006.

Spørsmålet om den helsemessige betydningen av koffein har kommet opp fordi man har påvist mindre mengder koffein i koffeinfri kaffe. I dette notat skal jeg kort diskutere dette forholdet og deretter peke på et par nyere forskningsfunn når det gjelder koffein og helse.

Allergiske reaksjoner
Allergiske reaksjoner, det vil si sjokk, astma eller hudreaksjoner er meget sjeldne når det gjelder koffein. Noen få tilfeller av hudmanifestasjoner (akutt urtikaria) er beskrevet, men bortsett fra dette er koffein ikke noe sterkt allergisk fremkallende stoff. Det vil likevel alltid finnes noen i en befolkning som ikke tåler koffein av andre årsaker, og her er det tale om rene farmakologiske effekter. For den lille gruppen (og her snakker vi sannsynligvis om promiller av befolkningen) kan det være rimelig å avstå også fra koffeinfri kaffe. Sett fra et folkehelseperspektiv kan de små mengder koffein som finnes i koffeinfri kaffe ikke være noe som helst problem.

Man har rettet mer oppmerksomhet mot koffeinets beskyttende effekt på lungefunksjonen ved asthma. En oppsummering av flere studier (2001) konkluderer med at koffein forbedrer lungefunksjonen hos asthmatikere, og at dette har konsekvenser når man skal teste asthmatikere.


Nyere forskningsfunn
I en undersøkelse av nesten 1400 amerikanske kvinner med type 2 diabetes fant man at både koffeinholdig og koffeinfri kaffe påvirket karveggen på en gunstig måte. En annen studie viste at koffein hadde mindre betydning for hjerterytmen enn tidligere antatt, og neppe spiller noen større rolle for hjertearytmier om dosene ikke blir ekstreme. Den beskyttende effekten av kaffe mht type II diabetes har nå blitt vist i en rekke observasjonsstudier, og igjen er det begge typer kaffe som er i søkelyset. Det er mulig at denne effekten er knyttet til et samtidig vekttap som man vet beskytter mot sukkersyke. Disse problemstillingene, altså den beskyttende effekten av kaffe overfor diabetes er ikke avklart, men man kan med stor sikkerhet si at koffeinfri har ingen negative effekter overfor denne sykdomsgruppen.

" I firmly believe that any man`s finest hour, the greatest fulfillment of all that he holds dear, is that moment when he has worked his heart out in a good cause and lies exhausted on the field of battle - victorious"  Vince Lombardi

 2009 Year of the FAT

1. Plass Oslo Grand Prix Overall
1. Plass NM Overall
1. Plass NM Bodybuilding Veteran åpen klasse
1. Plass Nordisk Overall

1. Plass VM Masters Classic bodybuilding
WORLD CHAMPION BABY!

You can`t Flex FAT......



Play with nature..... www.proteinfabrikken.no  Team Ironcore

Utlogget F..Frank

  • .: Eliteutøver :.
  • ******
  • Innlegg: 1 416
  • Honnør: 263
  • Utlogget Utlogget

  • Kjønn: Mann
  • Innlegg: 1 416

  • Back on track...
Kaffe til gravide?
« #16 : 09. november 2007, 09:38 »
Kaffe med eller uten koffein til gravide?

Et lavere koffeininntak i siste halvdel av svangerskapet hadde ingen innvirkning på barnets fødselsvekt eller svangerskapets lengde.

Gravide blir frarådet å drikke mye kaffe. I noen studier er det vist at det hos kaffekjerringer er økt risiko for å få barn med lav fødselsvekt. Danske forskere har nå undersøkt om lavere koffeininntak i siste halvdel av svangerskapet hadde effekt på fødselsvekt og svangerskapets varighet (1).

I en dobbeltblind, kontrollert studie ble rundt 1 200 gravide randomisert til å drikke kaffe med eller kaffe uten koffein. I utgangspunktet drakk kvinnene mer enn tre kopper kaffe daglig. Det var ingen forskjeller i fødselsvekt eller svangerskapslengde mellom mødre som drakk vanlig kaffe eller dekoffeinert.

- Dette en av meget få randomiserte intervensjonsstudier i sitt slag. Den er viktig, fordi sammenhengen mellom koffein og forsinket fostervekst stadig er uavklart, sier Geir Jacobsen, professor i samfunnsmedisin ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet.

- Forfatterne fant at det ikke spilte noen rolle om man gikk over til koffeinfri kaffe. Indirekte betyr det at kaffe ikke har noen negativ innvirkning på fostervekst, fødselsvekt og svangerskapets lengde. Unntaket var storrøykende kvinner, der fødselsvekten var lavere i koffeingruppen enn i den andre. Imidlertid har nikotin en sterk virkning på kaffemetabolismen hos gravide, så her kan det også være andre faktorer som virker negativt inn på svangerskapet. I Norge har kaffekonsumet blant gravide gått sterkt ned i de senere år, sier Jacobsen.

Litteratur: Bech BH, Obel C, Henriksen TB et al. Effect of reducing caffeine intake on birth weight and length of gestation: randomised controlled trial. BMJ 2007; 334: 409 - 12.
 
Kilde: www.tidsskriftet.no



Kaffe og fare for spontanabort
Høyt koffeininntak kan øke risikoen for spontanabort, spesielt i første trimester. Det er hovedkonklusjonen i en rapport Nordisk Ministerråd nettopp har publisert.

Det nordiske kaffeforbruket er høyt sammenlignet med resten av verden, derfor satte Nordisk Ministerråd ned en ekspertgruppe for å vurdere de vitenskapelige undersøkelsene som finnes om sammenhenger mellom koffeininntak og svangerskap, foster og spontanaborter. I alt 140 rapporter er med i undersøkelsen, den eldste fra 1970-tallet, den ferskeste fra 2002.
Sammenheng
Sikrest resultater ga studien for sammenhengen mellom koffeininntak og spontanabort. Ekspertgruppen tolket de totale forskningsresultatene dit hen at et høyt koffeininntak kan øke sjansene for spontanabort, i alle fall i første trimester av svangerskapet.

Liten betydning
Undersøkelsen fant også grunnlag for å slå fast at barnets fødselsvekt kan påvirkes av mors koffeininntak. Ekspertgruppen mener at et høyt kaffeinntak eller tilsvarende inntak av andre koffeinholdige drikker kan ha en viss innvirkning på fosterets vekst, og at påvirkningen blir større jo mer koffein man drikker. Men gruppen understreker at sammenhengen er liten og trolig har liten betydning for barnets helse.

Ekspertgruppen har også vurdert om koffein kan føre til skader på fosteret eller for tidlig fødsel, men finner her ingen sammenhenger til mors koffeininntak.

Mattilsynet har kostholdsråd når det gjelder gravide og koffeininntak. De sier som følger:

Kaffe, te og cola
Noen næringsmidler inneholder relativt mye koffein. Det gjelder særlig kaffe, te, cola og såkalte energidrikker. Undersøkelser har vist at inntak av store mengder koffein hos gravide kan øke faren for spontanabort.

Gravide kan drikke kaffe, te og cola, men ikke mer enn
• 1 - 2 kopper kaffe per dag, eller
• 3 - 4 kopper te per dag, eller
• 1 liter cola, energidrikk eller annen koffeinholdig drikke per dag.

Hver av disse mengdene tilsvarer mellom 100 og 200 mg koffein per dag. Det betyr at gravide som drikker kaffe bør redusere inntaket av te og brus med koffein - og motsatt.

Vær også oppmerksom på at såkalte anti-cellulittkremer kan inneholde forholdsvis store mengder koffein som tas opp i kroppen. En innsmøring av halve hudoverflaten kan tilsvare 100 mg koffein. Ved bruk av slik hudkrem bør derfor inntaket av kaffe, te og cola reduseres.

Kontaktperson:
Ingvild Tømmerberg, Mattilsynet (hovedkontor), telefon: 23 21 67 78

Kilde: http://matportalen.no/Saker//1129715974.29/artikkel_print.pt
Forfatter: Mattilsynet
Publisert: 19.10.2005

" I firmly believe that any man`s finest hour, the greatest fulfillment of all that he holds dear, is that moment when he has worked his heart out in a good cause and lies exhausted on the field of battle - victorious"  Vince Lombardi

 2009 Year of the FAT

1. Plass Oslo Grand Prix Overall
1. Plass NM Overall
1. Plass NM Bodybuilding Veteran åpen klasse
1. Plass Nordisk Overall

1. Plass VM Masters Classic bodybuilding
WORLD CHAMPION BABY!

You can`t Flex FAT......



Play with nature..... www.proteinfabrikken.no  Team Ironcore

Utlogget F..Frank

  • .: Eliteutøver :.
  • ******
  • Innlegg: 1 416
  • Honnør: 263
  • Utlogget Utlogget

  • Kjønn: Mann
  • Innlegg: 1 416

  • Back on track...
Kaffe og antioksidanter
« #17 : 09. november 2007, 09:43 »
Kaffe og antioksidanter
Under følger artikler om kaffe og antioksidanter som er publiser som følge av nyere forskning som viser at kaffe inneholder store mengder antioksidanter. Artiklene gir en grei forklaring på hva antioksidanter er og hvorfor de er viktig for oss.


Her er antioksidant-bombene
Hvis du trodde blåbær var den matvaren med mest antioksidanter per porsjon, tar du feil. Det er nemlig bjørnebær som topper pallen, ifølge Matportalen.
Det likevel-så-sunne-blåbæret må også se seg slått av blant annet kaffe, artisjokker og valnøtter. 

Dette inneholder mest antioksidanter:

Bjørnebær
Valnøtter
Jordbær
Artisjokk, tilberedt
Tranebær
 Kaffe
 Bringebær
 Pecannøtter
 Blåbær
 Nellik
Sosial- og helsedirektoratet anbefaler minst tre porsjoner grønnsaker og to porsjoner frukt og bær daglig, totalt fem om dagen.

1-2 desiliter bær tilsvarer en porsjon.

Beskytter mot sykdommer
Antioksidanter er viktig, fordi de motviker celleskader fra frie radikaler. Og alle kroppens celler, organer og vevsvæsker må beskyttes mot skadelig oksidasjon, melder Sosial- og helsedirektoratet. Kroppens viktigste kilde til antioksidanter får man gjennom maten.

Leter etter bevis
Det finnes mange vitenskapelige holdepunkter for at inntak av antioksidanter reduserer risikoen for en blant annet kreft og hjerte- og karsykdommer.

Men forskerne har ennå ikke klart å bevise hva slags mekanismer som gir den gunstige helseeffekten.

De nyeste teoriene går ut på at noen antioksidantene virker mer som signalstoffer enn som rene antioksidanter i kroppen.

Ifølge teorien sender de signaler til ulike systemer i kroppen, som så setter i gang arbeidet med å forebygge og hindre utvikling av sykdom, skriver Matforsk.

Kilde: www.nrk.no



Kaffe for helsa
Publisert av: www.forskning.no 26.05.2006 kl 05:00.
Skrevet av: Kristin Straumsheim Grønli, Journalist
Kaffe står utrolig nok for over 60 prosent av antioksidantene vi får i oss i det norske kostholdet. Fem kopper om dagen beskytter mot mange utbredte sykdommer. Men ikke drikk mer.

Du kan slurpe i deg inntil fem kaffekopper om dagen med meget god samvittighet. Den sorte drikken bidrar til å holde mannen med ljåen på avstand, antyder en norsk studie.

Dermed er det mye som peker mot at kaffe faktisk kurerer gruff.

Arbeidet er signert forskere ved Avdeling for ernæringsvitenskap ved Universitetet i Oslo, og tar for seg dødelighet og kaffedrikking.

- Trodde vi hadde gjort noe feil
Bakgrunnen for studien var oppdagelsen av at kaffe står for mer enn 60 prosent av antioksidantene vi får i oss i det norske kostholdet.

- Det var en utrolig overraskende observasjon. Jeg tenkte først at vi hadde gjort noe feil, sier Rune Blomhoff, professor ved instituttet.

- Så vi gjorde flere analyser og dobbeltsjekket, forteller han.

Kaffe inneholder omtrent like mye antioksidanter som produkter som rødvin og te, men kaffe bidrar så mye fordi vi drikker så mye i forhold til andre drikke- og matvarer.

Ble nysgjerrige
Blomhoff vektlegger at det i første omgang var snakk om en kjemisk analyse, som ikke sa noe om hvorvidt antioksidantene i kaffe tas inn i kroppen og om de har en gunstig virkning. Med et slikt resultat ble ernæringsforskerne selvfølgelig nysgjerrige på hvor sunt det egentlig er å drikke kaffe.

Den nye studien tar oss ett skritt nærmere svaret. Arbeidet føyer seg inn i en rekke av flere nyere studier som peker sterkt i retning av at kaffe har en positiv effekt.

Dette er et utdrag av en lengre artikkel, les hele artikkelen her.



Kaffe sunnere enn frukt
Denne artikkelen er hentet fra: http://pub.tv2.no/nettavisen/side2/helse/article446297.ece
TV2 Nettavisen.
En ny studie slår fast at amerikanere får mer antioksidanter fra kaffe enn fra frukt og grønnsaker. 

Kaffe gir amerikanerne flere helsebringende antioksidanter enn frukt og grønnsaker. Mest antioksidanter Forskerne målte innholdet i mer enn 100 forskjellige varer som; frukt, nøtter, krydder og olje. Kaffe ble den soleklare vinneren tatt i betraktning mengden folk fikk i seg. Svart te kom som nummer to på listen, etterfulgt av bananer, bønner og mais, melder nyhetsbyrået Reuters.

- Amerikanere får mest antioksidanter fra kaffe, ikke noe annet kommer i nærheten, sier lederen av studien, professor Joe Vinson. Sunt mot sykdom Både kaffe med og uten koffein har like store mengder antioksidanter. Antioksidanter hjelper kroppen med å bli kvitt de ødeleggende frie radikalene, og har ellers en rekke helsebringende effekter, inkludert å beskytte mot kreft og hjerte- og karsykdommer.



Kaffe kan være godt for helsen
Denne artikkelen er hentet fra www.aftenposten.no
Oppdatert: 10.03.2004, kl 19:53
Av: TOVE DIESEN  - tove.diesen@aftenposten.no

Den utskjelte kaffen viser seg å være vår hovedkilde til antioksidanter, som er viktig for helsen vår. Hele to tredjedeler av nordmenns inntak av antioksidanter kommer fra kaffen.

- Et veldig  overraskende funn, innrømmer professor Rune Blomhoff ved Institutt for Ernæringsforskning. Antioksidantforskningen har pågått som et samarbeid mellom flere forskningsinstitusjoner over mange år. Først nå har forskerne fått svar på spørsmålet om hvor i kostholdet vi henter antioksidantene fra. Funnene er et viktig skritt på veien til å finne ut av om antioksidantene faktisk bidrar positivt i kroppen vår. For det er fortsatt et åpent spørsmål om kroppen nyttiggjør seg antioksidanter fra kostholdet, og eventuelt hvilke antioksidanter som bidrar med hva. Så funnet betyr ikke at vi skal skifte fra fem frukt & grønt om dagen til fem kopper kaffe. Ikke foreløpig i alle fall.

Det finnes hundrevis, kanskje tusenvis av antioksidanter. Da forskerne etablerte en metode for å måle dem samlet, kunne de for første gang finne innholdet i kostholdet. Blomhoff forklarer at de først målte totalinnholdet av antioksidanter i flere tusen forskjellige matvarer. Så svarte 2672 voksne personer (på skjema) på hva de faktisk spiser i løpet av en uke. I tillegg ble 61 personer dybdeintervjuet om det samme.

- For aller første gang hadde vi dermed mulighet til å måle hvor mye antioksidanter hver person fikk i seg. At kaffen fikk en så klar lederposisjon, var overraskende. Det henger både sammen med særlig filterkaffens høye innhold av antioksidanter, og at vi drikker såpass mye kaffe her i landet. Hele to tredjedeler av inntaket kommer fra kaffen. Frukt kom på andreplass, dernest te, vin, kornprodukter og til sist grønnsaker. For meieriprodukter og kjøttvarer var verdiene forsvinnende små, opplyser Blomhoff.

Men hva skjer med kaffe-antioksidantene? Renner de tvers igjennom? Spurte forskerne, og de fikk svar:

- Av blodprøver fra de 61 personene fikk vi målt markører for antioksidantforsvaret. Dette anses som like viktig som immunforsvaret, og det består av like mange komponenter. Og faktisk fant vi en sammenheng mellom inntak av kaffe, vin og grønnsaker (ikke for frukt, te og korn) og grad av antioksidantforsvar. Det må legges til at dette nærmest er en pilotstudie, og at vi holder på med en langt større studie, men det er aller første gang vi har kunnet fastslå verdiene.

Vi trenger antioksidanter
Men hva er antioksidantenes egentlige rolle? Blomhoff understreker at vi vet at vi trenger dem. Kroppen produserer dem selv. På samme måte som plantene produserer dem, som en del av forsvarsverket mot for eksempel tøffe klimaforhold. Men hjelper det vår kropp å pøse på med ekstra antioksidanter utenfra, fra planter med høyt innhold?

- Det vet vi faktisk ikke. Vi vet at frukt og grønnsaker beskytter mot sykdom og reduserer forekomst av kreft og hjerte- og karsykdommer for eksempel, men vi vet ikke hva det er i produktene som har den funksjonen. Antioksidanter er kanskje den beste kandidaten. Faktisk er også kaffe, i hvert fall filterkaffe, assosiert med redusert risiko for sykdom, men om det er kaffen eller noe annet som kaffedrikkere også gjør, vet vi ikke ennå, sier professor Blomhoff.

ANTIOKSIDANTER
Når kroppen forbrenner oksygen, produserer den frie oksygenradikaler som biprodukter. Blir det for mange av dem, kan de volde mye skade.
Antioksidantene er kroppens eget forsvar mot radikalene. Kroppen produserer selv antioksidanter blant annet gjennom enzymsystemer. Spørsmålet er om det hjelper å tilføre antioksidanter via kostholdet.
De mest kjente antioksidantene er E-vitamin, C-vitamin, A-vitamin og betakaroten. Forskerne er også spesielt interessert i grupper av flavanoider og anthocyaner og andre såkalte polyfenoner.

Innhold av antioksidanter målt i mmol pr. 100 gram vare. Jo høyere tall, desto bedre.

Noen kaffetyper:
Friele filterkaffe 3,0
Coop filterkaffe 2,8
Evergood filterkaffe 2,7
Frysetørret Nescafe Gull 1,7
Frysetørret Coop 1,6
Kokekaffe Coop 2,1
Kokekaffe Evergood 2,1

Grønnsakenes fem på topp:
Chilipepper 2,4
Grønnkål 2,3
Rødkål 1,8
Paprika 1,7
Persille 1,7

Bærenes fem på topp:
Nype 39,4
Krekling9,1
Blåbær, ville8,2
Solbær7,3
Markjordbær6,8



Kaffe er sunt - vi lover
Denne artikkelen er hentet fra www.forskning.no

Publisert: 13.Apr 2004 05:00
Av: Ingrid Spilde, Journalist
Forskerne har funnet ut hvilke antioksidanter som finnes i kaffen, og hva de driver med i kroppen.

Det er ingen nyhet at kaffe inneholder betydelige mengder antioksidanter, men hvilke stoffer er det snakk om, og hvor blir det av dem etter at de er spist?

Skotske forskere har snoket i kaffens hemmeligheter, og nå peker ny kunnskap i retning av at noen kopper krutt om dagen kan være riktig så sunt.

Ikke like
- På samme måte som rødvin, er et moderat inntak av kaffe et godt tillegg til en diett som ellers er rik på frukt og grønnsaker, sier professor Alan Crozier fra University of Glasgow til forskning.no.

Han har undersøkt antioksidantene i over 70 forskjellige frukter, grønnsaker og drikker, for å finne ut hva som skjer med stoffene etter at de er fortært.

Det er nemlig stor forskjell på hvordan antioksidantene oppfører seg når de kommer inn i kroppen. Noen fordufter forbløffende fort fra tynntarmen og flyter snart rundt til alle kroppens avkroker med blodstrømmen. Andre henger standhaftig rundt i tarminnholdet, og blir med ned til tykktarmen.

Kan beskytte mot kreft
- Den antioksidanten det finnes mest av i kaffe, er klorogensyre, forklarer Crozier. Omtrent 70 prosent av stoffet ser ut til å suges inn i blodstrømmen fra tynntarmen. Resten forsvinner videre til tykktarmen hvor den kanskje kan beskytte mot tykktarmskreft.

Dessuten er det stor sannsynlighet for at den samme antioksidanten er grunnen til at kaffe ser ut til å beskytte mot diabetes, tror Crozier, som håper på støtte til mer kaffeforskning.

I mellomtiden anbefaler han altså litt kaffe i kostholdet for folk flest. Siden antioksidantene ser ut til å virke forskjellig, er det greit å få i seg en god blanding av dem, fra frukt, grønnsaker, vin – og altså, kaffe.

Vi i forskning.no lar oss ikke be to ganger.

Referanse:
Alan Crozier la fram resultatene sine på Society of Experimental Biologys årlige møte ved Heriot-Watt University i Edinburgh.

" I firmly believe that any man`s finest hour, the greatest fulfillment of all that he holds dear, is that moment when he has worked his heart out in a good cause and lies exhausted on the field of battle - victorious"  Vince Lombardi

 2009 Year of the FAT

1. Plass Oslo Grand Prix Overall
1. Plass NM Overall
1. Plass NM Bodybuilding Veteran åpen klasse
1. Plass Nordisk Overall

1. Plass VM Masters Classic bodybuilding
WORLD CHAMPION BABY!

You can`t Flex FAT......



Play with nature..... www.proteinfabrikken.no  Team Ironcore

Utlogget F..Frank

  • .: Eliteutøver :.
  • ******
  • Innlegg: 1 416
  • Honnør: 263
  • Utlogget Utlogget

  • Kjønn: Mann
  • Innlegg: 1 416

  • Back on track...
Og det var dagens info om kaffe....
« #18 : 09. november 2007, 09:45 »
Mer om kaffe og helse: www.cosic.org og www.positivelycoffee.com
(sidene er på engelsk).


Enjoy Grin
" I firmly believe that any man`s finest hour, the greatest fulfillment of all that he holds dear, is that moment when he has worked his heart out in a good cause and lies exhausted on the field of battle - victorious"  Vince Lombardi

 2009 Year of the FAT

1. Plass Oslo Grand Prix Overall
1. Plass NM Overall
1. Plass NM Bodybuilding Veteran åpen klasse
1. Plass Nordisk Overall

1. Plass VM Masters Classic bodybuilding
WORLD CHAMPION BABY!

You can`t Flex FAT......



Play with nature..... www.proteinfabrikken.no  Team Ironcore

Gå til:  

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!