Tusen takk! Hvor er det du finner alle studiene dine egentlig?
Du har jo alltid en studie eller to for hånd liksom!
Du finner det meste på
scholar.google.com Den studien var jævlig tunglest, men regner med at konklusjonen var at mettet fett/umettet fett ikke spilte så stor rolle, men heller mengde transfett og diverse andre faktorer som røyking, overvekt osv? Noen innvendinger?
Det er riktig:
"After adjusting for age and supplementation group,
we found that the only fatty acids that had a significant
relation to the risk of major coronary event were
trans-Mty acids"For meg virker det ikke som at kolestorol faktisk har så stor innvirkning på hjerte og karsykdommer som folk får det til å virke, har du noen studier som faktisk viser en link mellom kolestorolnivåer og hjerte og karsykdommer?
Nei, det finnes ikke noe klart sammenheng mellom mettet fett, kolesterol og hjerte og karsykdommer (CVD). Hos eldre mennesker har man t.o.m. sett et motsatt forhold, hvor et lavt (total)kolesterolnivå gir
høyere dødelighet (1). Hos yngre mennesker er et høyt nivå (LDL) imidlertid en risikofaktor for CVD, men det er ikke dermed sagt at det er en
årsak. Inaktivitet, røyking og overvekt er årsaker. Verdt å få med seg er at hvis man minsker inntaket av kolesterol gjennom mat, så øker kroppen den egne produksjonen, og motsatt. Kostholdet i seg har altså veldig lite å si for hvor høyt kolesterolnivået er.
Denne oppfatningen om at mettet fett og kolesterol er farlig bygger til stor del på den amerikanske professoren Ancel Keys forskning på 50 og 60-tallet. Bl.a. publiserte han i 1953 en artikkel (2) hvor han viste til et lineært forhold mellom høy dødelighet i hjerte og karsykdommer og høy fettkonsumpsjon i seks land, og plutselig hadde vi en enkel og grei syndebukk. Imidlertid utelatte han å nevne at man ikke sett samme forhold i de andre 16 landene man hadde data ifra... I mange land har man sett et motsatt forhold. F.eks. minsket dødelighet koblet til CVD i Schweiz etter andre verdenskrig, samtidig som inntaket av animalisk fett økte med 20%... I USA minsket man konsumpsjonen av animalisk fett mellom 1930 og 1960, og økte istedet konsumpsjonen av vegetabilsk fett. Under samme tidsperiod økte CVD-dødeligheten... Osv, osv...
Edit: Les hva den danske legen Uffe Ravnskov som er en de som forsket mest på emnet sier:
http://www.dagbladet.no/dinside/2007/08/22/509673.html1.
http://jama.ama-assn.org/cgi/content/abstract/272/17/1335?ijkey=d2fe4b0874ba7917e2bdf0103d415eb503b1cd8d&keytype2=tf_ipsecsha2.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/13085148