Synes egentlig ikke det er så mye X-files-aktig over det fenomenet at inntak av kalorier minus forbruk av kalorier over tid avgjør om du legger på deg eller ikke, fett eller ikke fett, det er nesten ett fett :-)
Sånn sett blir det litt meningsløst å si at "det ene er mer fetende enn det andre". Hovedgrunnen til at lav-GI-karbohydrater er "mindre fetende" enn høy-GI-karbohydrater f.eks. er den økte og lengrevarende metthetsfølelsen du får, som gjør at du over tid får i deg færre kalorier, og som skyldes:
1) Langsommere opptak fra tarmen pga. langsommere enzymatisk spaltning og absorpsjon av næringsstoffene.
2) Lavere "insulin-peak", som gir langsommere opptak av glukose i muskel og lever (og bremser omdannelsen av sukker til fett i leveren), og et mer stabilt blodsukker. Store svingninger i blodsukkeret gir sultfølelse.
Gode grunner til å få i seg en del karbohydrater er det flere av:
1) Insulin er viktig for innlagring av protein i musklene (de fleste aminosyrereseptorene er insulinavhengige), og karbohydrater stimulerer insulinutskillelsen mest effektivt.
2) Lite karbohydrater gir langsommere syntese av glykogen, som for de fleste vil føre til nedsatt ytelse på trening, samt lite energi ellers.
3) Lite karbohydrater gjør blodet surt, og øker dermed det oksidative stresset i vevene.
4) For mye fett i kosten er ugunstig for hjerte og kar, også uforholdsmessig mye umettet fett!
5) For mye protein er ugunstig for nyrene.