Når vi snakker om karbohydrater er det viktig å understreke først at det er ikke selve næringsstoffet som er dårlig, det er derimot mangelen på opptak og absobering.
Det er derfor viktig å velge en karbohydrat kilde som vil hjelpe med opptaket, ikke hindre det.
En av karbohydratenes viktigste oppgaver er å frakte vann til de ulike cellene, som er svært viktig.
Alle typer karbohydrater brytes ned i ulike former for sukker som :
Glukose Fruktose Sucrose Laktose Maltose
Ny forskning har sagt at ikke alle typer for karbohydrater er like. Den vanlige grunnleggende oppdelingen av karbs er complexe carbs og vanlige karbs, men er nå heller kalt lav og høy GI. (glycemisk index)
Som er en måling brukt for å vise hvor lang tid det tar før det blir gjort om til glukose og sendt inn i blodomløpet.
Det er viktig å gjøre klart hvorfor mat er lav-glykemisk, og grunnen er mer enn bare avløsningen av energi over en lengre periode.
Grunnen til hvorfor flesteparten av disse matvarene avløser energien utover en lengre periode med tid er pga kroppen, enzymene og fordøyelse systemet finner disse matvarene vanskeligere å bryte ned.
Fordøyelses prosessen er en hard oppgave for kroppen, som krever mye energi.
Når du fordøyer et måltid som er vanskelig å fordøye, bruker kroppen din energi som den ikke trenger å egentlig bruke. Dette betyr at hvis du et lett fordøyelig måltid som er lav-glykemisk, så vil du ikke bare spare masse energi, men du vil ikke trenge å spise SÅ mye (overdrive).
De vanligste formene for lav-glykemsike matvarer som er vanligvis anbefales er fra korn/frokostblanding/kornprodukter mat-gruppen.
Havre, brun ris, fullkorn tungt brød og pasta som er ofte anbefalt, er utrolig vanskelig for kroppen å nedbryte. Faktisk så strever kroppen så mye med nedbrytingen og skaffe seg enzymene til å avløse næringen deres, som gjør at disse matvarene kan avløse glukosen til blodet i flere timer.
I dette tilfellet er det ikke en bra ting, og sannheten er at det er værre enn hva du tror :
Dette er ikke for å understreke at sakte avløsning av glukosen inn til blodomløpet er dårlig, men heller for å si at korn og kornprodukter ikke er den beste kilden for lav-glykemisk karbohydrater, av disse grunnene:
1. Energien som kreves av kroppen for å nedbryte disse matvarene overstiger deres fordeler.
Du har sikkert merket at etter et stort pasta måltid, så føler du deg svært trett, slapp og har litt vansker
med å konsentrere deg, pga vann mangel av hjernen din.
2. Et stort antall av disse karbohydratene krever en stor mengde med vannmolekyler
Complexe karbohydrat kilder fra korn, pasta, og kornprodukter inneholder ingen vannmolekyler,
så hvis du spiser denne type mat, må du enten drikker mye vann og føle deg totalt stappet,
eller ha vannet stjelt/lånt av krevede/viktige organer som hjernen og leveren.
3. Korn inneholder enzym hemninger/forhindringer som er laget for å hindre kornet å nedbrytes.
Dette er da fordøyelses prosessen havner i trøbbel. Dette betyr da at complexe korn er garantert å
etterlate sediment/avsetning i tarmene og innvollene, som ikke bare er negativt for absoberingen,
men som også kan tilslutt manifistere inn til sykdom i tarmene og innvollene.
4. Disse karbohydratene inneholder ingen vitaminer eller mineraler og som tidligere nevnt dreper
enzymene.
5. Hvis du enda ikke er overbevist, så hindrer korn opptaket og absoberingen av viktige mineraler.
Fytin syren som er på den ytre beskyttende " drakten" av kornet hindrer nedbrytingen og opptaket
av CALCIUM, FOSFOR, JERN, MAGNESIUM, og SINK. Så hvis ikke melken på frokostblandingen
vil gjøre hindringen av opptaket for deg så vil definitivt kornet gjøre det.
6. Proteinet som er i korn er nærmest umulig å nedbryte.
Mennesker har gluten-intoleranse, og ikke rart. Gluten er hoved proteinet
som er funnet i korn, og vanskene den skaper for kroppen å nedbryte
tar mye energi vekk fra kroppen som kunne blitt brukt bedre til andre ting.
7. Korn kan erte på seg betennende hormoner.
Nesten alle med betennelse problemer opplever lettelse på symptomene
og til og med kurert når de fjerner all eller en stor del av korn-baserte produkter fra dieten
deres.
Korn var aldri ment for å bli spist av mennesker. Faktisk så er ikke kroppen din i stand til å nedbryte og fordøye korn i deres naturlige tilstand- de trenger å bli knust, rullet eller kokt for å ha den minste sjansen til å bli fordøyd.
Så hva er den beste karbohydrat kilden
Den beste karbohydrat kilden er uten tvil frukt og grønnsaker.
Frukt & grønnsaker :
* Inneholder høyt niva med vannløselige vitaminer som vitaminene C, A, D, Carotenene og
flere forskjellige mineraler.
* Inneholder mange enzymer ( flest i deres naturlige tilstand) og nedbrytes utrolig lett og hjelper
med opptak og absobering.
* Er fullstendig nedbrutt i deres naturlige tilstand.
* Er vannrikt, som betyr at den ekstra vann drikkingen er unødvending og bruken av vannmolekylene
fra musklene, hjernen og leveren ikke vil bli stjålet og brukt i nedbrytingen. Vannet fra frukt i dagens
verden er det reineste vannet du finner på denne jord.
Hvis du erstatter carbs inntaket fra korn, pasta, kornprodukter, med frukt og grønnsaker så vil helsen din forbedres DRAMATISK.
Bare under intense treningsøkter anbefales litt pasta og poteter, men ikke ellers.
Når du trener mye bør hoved kilden av carbs komme fra frukt og grønnsaker.
Frukt inneholder masse vitaminer, mineraler, vannløselig fett, enzymer, antioksidanter
som er viktig for kroppen din.
Frukt er den ideelle kilden for carbs for folk som trener mye og hardt fordi den er lett
å fordøyes, og dermed sparer kroppen din masse energi.
Noe svært få folk forteller deg er at nedbrytingen av mat krever masse energi fra kroppen din.
Og når du trener vil du ha så mye energi som mulig. S¨å når du spiser masse frukt vil du få økt
energi og mer ut av treningen din enn tidligere.
Dette leder også til mindre stress for kroppen din og deres viktige organer, at opptaket av vitaminer
og mineraler økes dramatisk og er effektiv,og dette vil også forbedre restitusjonen din etter du har trent.
Du vil også gjevnlig detoxe/rense deg og kroppen din pga dette, og fjerne alt det giftige som er kommer i kroppen din gjennom mat, luft etc..
Hjernen din og vitaliteten din vil være utrolig mye bedre, som vil føre til klarhet, mer energi, bedre konsentrasjon og bedre og mer effektiv "repair" av cellene dine etter en hard treningsøkt.
Samt bedre nervesystem.
Blodet ditt vil faktisk bli tynnere og renere pga mindre toksiner/gift , kjemikaler.
Så som du ser så er det ingen tvil om at frukt og grønnsaker er den beste karbohydratkilden