jeg har i årevis levd på stortsett havregryn og fullkornspasta som hovedkarbokilde.
har tatt kalsium,magnesium og sink tabletter før trening og merker stor forskjell hvis jeg ikke tar disse,mindre trykk og slik. så og komme og si at havre og korn hindrer opptak av disse vitaminer og mineraler er bullshit.
Det er ikke bullshit nei.. Er fakta, dokumentert og bevist. Gjør litt research så finner du fler papirer på det.
Du får alltid litt gjennom, men ikke de mengdene du kunne ha fått gjennom..
Det du sier at du merker du får mindre trykk kan også være pga andre faktorer, du kan ikke hevde det er pga de kosttilskuddene, du merket forskjell.
Er også en mental greie, når du slutter å bruke kosttilskuddene, så påvirker det deg mentalt, du tror du er nå svakere osv...
Du gainer styrke uansett da med mindre verdier, ,men hadde du fått større mengder, hadde du fått enda bedre resultater.
Du får maks halvparten av det du putter i deg, når du kunne dobblet den verdien.
Så du får litt, men bare halveis. Det vil si du betaler dobbelt så mye for dine mineraler, fordi du får bare opp halvparten, resten går gjennom urinen.
"A combination of inositol (a substance related to hexose sugars) and phosphorous. In the gut, phytic acid reduces the absorption of some minerals (e.g. calcium, iron, magnesium, and zinc) by forming insoluble salts with the minerals. Relatively high concentrations of phytic acid occur in wholegrain cereals and some other foods rich in fibre."
Grains, legumes, nuts, and seeds contain a substance called phytates that keep us from absorbing all of the minerals from our food.
Because of phytates, you are missing out on about half of the minerals your food could be providing if you prepared it a bit differently.
Food science
Phytic acid is found within the hulls of nuts, seeds, and grains.[1] In-home food preparation techniques can reduce the phytic acid in all of these foods. Simply cooking the food will reduce the phytic acid to some degree. More effective methods are soaking in an acid medium, lactic acid fermentation, and sprouting.[5]
Phytic acid is a strong chelator of important minerals such as calcium, magnesium, iron, and zinc, and can therefore contribute to mineral deficiencies in people whose diets rely on these foods for their mineral intake, such as those in developing countries.[6] It also acts as an acid, chelating the vitamin niacin, which is basic, causing the condition known as pellagra. [7] In this way, it is an anti-nutrient.[1] For people with a particularly low intake of essential minerals, especially young children and those in developing countries, this effect can be undesirable.
http://en.wikipedia.org/wiki/Phytic_acidhttp://www.ajcn.org/cgi/reprint/68/2/484S.pdf