Skrevet av Emne: Dette hindrer opptak av sink, magnesium, jern, calcium og fosfor  (Lest 14271 ganger)

Utlogget Coincidence theorist

  • Aktivt medlem
  • ***
  • Innlegg: 237
  • Honnør: 51
  • Utlogget Utlogget

  • Kjønn: Mann
  • Innlegg: 237

Synes det er svært få som er klar over hva fytinsyre er, hvilken mat som inneholder det, og hvordan det påvirker opptaket av viktige mineraler som vi trenger som : magnesium, sink, calcium, jern og fosfor.

Korn, belgfrukt, nøtter og frø inneholder noe som heter fytinsyre (phytic acid) (inositol) hexakisphosphate (IP6),
eller phytate i salt form.
I oss mennesker er fytinsyren svært bindende til mineraler som : magnesium, sink, calcium, jern og fosfor.
Dette betyr at fytinsyren binder til seg de overnevnte mineralene og fører dem rett gjennom kroppen vår, og fører dem rett ut av kroppen vår. Er som en mineral svamp som suger til seg de nevnte mineralene.

På grunn av dette, går du glipp av halvparten av mineralene som du kunne ha fått i deg, altså tatt opp av kroppen og absobert, og i de fleste tilfeller til og med mer enn bare halvparten.

Kuene har ingen problem ved å spise dette fordi kuene produserer naturlig i kroppen sin enzymene som trengs for å bryte ned fytinsyren. Kuene var ment for å spise korn. Vi mennesker mangler store nok mengder av dette enzymet som trengs for å nedbryte fytinsyren.

Mineralene magnesium, sink, etc  vil ikke bli brukt til celleoppbyggning eller body-building pga dette.
Forskning/testing har bevist at fytinsyre hindrer store mengder av opptaket av disse mineralene.
Jernen i soyabønner vil ikke hjelpe å bygge kroppen din, hvis ikke fytinsyre er brutt ned.

Forskere har utført eksperimenter angående mineral opptak og har tydlig bevist at fytinsyre påvirker opptaket.
Studier om jern-opptak fra frokostblandinger viste at i noen tilfeller så førte total eliminasjonen av fytinsyren til en 12X opptak av jern. Da var fytinsyren totalt fjernet fra maten.
Gruppen med folk som spise frokostblandingene som inneholdt fytinsyren fikk bare et opptak på 1%.

Et annet eksperiment som var utført handlet om sink og magnesium.
Forskerene delte opp to grupper med folk som fikk begge servert brød, en av gruppen fikk servert brød med fytinsyre, mens den andre gruppen fikk servert brød uten denne syren.
Forskerene undersøkte opptaket til de ulike gruppen ve hjelp av noe som heter " stool samples "
( hvis du lurer på hva det er så kan du sjekke det ut her : http://www.webmd.com/digestive-disorders/stool-analysis)

Gruppen som spiste brødet uten fytinsyren dokumenterte et opptak på omtrent 30% av magnesium og sink.
Gruppen som spiste brødet med fytinsyre dokumenterte et opptak på bare 13 % av magnesium, og 23% på sink.
Disse resultatene påpeker to klare poeng. For det første så absoberer vi relativt lavt av mineraler i kroppen vår selv om fytinsyren ikke engang var tilstede i maten. Det andre er at til og med mat som inneholder lavere doser med fytinsyre, så kan vi absobere rundt 50 % mer mineraler, hvis vi reduserte fytinsyre nivået til 0.

I mat med høye niva med fytinsyre, som soyabønner og fullkornshvete, så kan vi mer enn dobble opptaket av disse mineralene , hvis vi reduserer fytinsyre nivået til 0.

Brød som er lagd av surdeig og spirret korn, nøytraliserer fytinsyren, så disse typer for brød er trygge å spise med tanke på hindring av opptak av viktige mineraler..

Jeg tok kontakt med et bakeri i bergen, "Dinkelbakeriet" og spurte hvilken type brød som var å anbefale, som ikke hindrer opptak av disse mineralene vi snakker om.

Her fikk jeg et svar :


"vi har en rekke surdeigsbrød, og de fleste er uten tilsatt gjær. Alle våre surdeiger er naturlig syrnet, og inneholder melkesyrebakteriene du trenger for å bryte ned fytinsyren, noe som ikke industriell surdeig gjør (den inneholder kun melkesyrekultur og eddiksyre, og ingen villgjær eller melkesyrebakterier). Fytinsyren dannes også først etter maling av korn, og nivået øker ved lagring av mel. Dette er en av årsakene til at vi maler vårt mel ferskt hver dag for å unngå oksidering av råvaren, og det meste melet kommer rett fra møllen når deigen produseres.
 
Brød med spiret korn lager vi ikke, da vi mener det har liten effekt, da enzymene som påstås helsefremmende i spiret korn ødelegges i bakeprosessen. Det er heller ikke mulig å lage brød på kun spiret korn, uten at man tilsetter stivelser og ekstra gluten. Sum summarum så blir det for omstendig, og lite aktuelt når man ikke tror på det som sies om spirer i brød selv.
 
Du finner en total oversikt i nettbutikken til Økologisk Råvareimport på det vi har med ingredienslister. www.økologisk-råvareimport.no, r.import@online.no.
 
Tror ikke noen andre norske bakere kunne gitt deg et rettferdig svar på dette, for de forstår verken surdeig eller spiring i mine øyne "

Så spurte jeg om havregryn og fikk dette svaret :

" Hvis du vil ha havregryn, så anbefaler jeg deg å kjøpe en husholdningsvalse for å lage dette ferskt selv. Jo ferskere kornvarer er fra hel tilstand, jo mindre uønskede prosesser skjer i den nye råvaren. Eller så må du lage din egen yoghurtkultur å balnde med havregrynene for å fermentere de sammen, mens industriyoughurt er fjusk, og vil ikke hjelpe på fermentering, for da er du avhengig av melkesyrebakteriene, og ikke bare kulturen disse danner!"

Så nå har dere fått vite om fytinsyre og hva det gjør med opptaket av mineraler.


Her kan du lese om hvorfor sink er viktig for oss : http://www.bmj.com/cgi/content/full/325/7372/1062

Her kan du lese om Magnesium : http://www.ithyroid.com/magnesium.htm



 
 

 
\\\\\\\"If many people believe that something is true most of us never second guess and automatically accept it as the truth\\\\\\\"

IntX

  • Gjest
Finnes det tilskudd for nøytralisering av fytinsyre?
Honnør for bra innlegg.

Utlogget Evis

  • .: Aktivutøver :.
  • ******
  • Innlegg: 6 169
  • Honnør: 1362
  • Utlogget Utlogget

    Innlegg: 6 169

  • Eg skal bli sterk.
Du skal ha honnør for å ha stått bra på på forumet i det siste, selv om jeg selv ikke har hatt konsentrasjon nok til å lese gjennom alt.

Utlogget Coincidence theorist

  • Aktivt medlem
  • ***
  • Innlegg: 237
  • Honnør: 51
  • Utlogget Utlogget

  • Kjønn: Mann
  • Innlegg: 237

Finnes det tilskudd for nøytralisering av fytinsyre?
Honnør for bra innlegg.

Det er noen måter å redusere syren på, men er litt stress å gjøre.
Når det gjelder korn og havregryn :
Du kan la korn/havre småkokes i en stund samtidig som du tilsetter en syreholdig ingridiens, vil redusere fytinsyren.
SÅ tilsett god nok med vann til å dekke havregrynet eller kornen i en temperatur av 45 - 55 grader. Småkokes.
Så tilsetter du en syreholdig ingridiens , for beste resultater bruk ; whey, yoghurt,  eller kefir (2 spiseskjeer per kopp med havre/korn.
Så må det holdes varmt i minimum 2 timer, men best 12 timer. hehe
Så er litt stress.
Pluss du må tilsette hvete og gjøre noe ekstra der..

Når det gjelder brød, så vet jo vi hva vi kan gjøre, kjøpe brød laget av surdeig eller spirret korn, ellers kan man jo selv gå til nærmeste bakeri og spørre om andre alternativer, hvis de har kunnskapen da, ikke alle som har det.

Man kan jo holde seg borte fra frokostblanding og havre for en periode da, for opptak av mineralene sin skyld, mens man kjører hardt på med trening.
SÅ eventuelt bringe disse matvarene tilbake i kosten, hvis man absolutt må det Smiley

\\\\\\\"If many people believe that something is true most of us never second guess and automatically accept it as the truth\\\\\\\"

Utlogget webah

  • .: Eliteutøver :.
  • ******
  • Innlegg: 3 788
  • Honnør: 297
  • Utlogget Utlogget

  • Kjønn: Mann
  • Innlegg: 3 788

  • MMA Fighter
Bra innlegg!
Tror ikke det er så mange som vet om dette..!

Men er det ikke noe du kan gjøre for å øke enzymene i kroppen , slik at du klarer å bryte ned fytinsyre bedre?

Gå til:  

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!