(må innrømmet at jeg bare har lest første og siste side i denne tråden, så muligens repeterer jeg noe som andre har sagt før meg
)
Tenkte bare bidra med mine egne tanker rundt påstander og kommentarer i denne artikkelen;
”
Spis mye frukt og dropp korn, brødvarer og alt av hvete”
Med økt/overdreven fruktinntak vil du raskt kunne få problemer med mage-tarm funksjon, ettersom dette for mange virker meget godt som avførende middel. De foreslåtte frukter, og ikke minst juice, er dessuten rik på vann og har relativt høy Gi. Resultatet er lav metthetsfølelse og raske svingninger i blodsukkeret. Med andre ord; stor mulighet for at du spiser mer mat innen kort tid (og dermed gjør vektregulering vanskelig!).
Kornvarer, som feks havre, er rik på jern og andre mineraler, har en høy andel kostfiber (mer enn frukt!!), har mye flerumettet fett og er en sentral kilde til fiberrike karbohydratene (som faktisk har bedre metthetsstimulerende effekt enn fett!). Havre er kjent som naturens eget blodtrykksreduserende og kolesteroldempende ”middel”, det stimulerer unektelig tarmfunksjonen, og oppblåsthet kan dempes ved å bløtlegge kornet før det inntas. Unngår man lyst brød og halvgrove brød, samt industrielt fremstilte frokostblandinger, vil man med andre ord få mye karbohydrater med stor næringstetthet (altså mye vitaminer og mineraler) og mye fiber.
Hysteriet mot hvete den siste tiden, er noe overdreven, og de fleste av oss tåler hvete og gluten meget godt uten negative helseeffekter. Det nevnes at kornvarer virker betennelsesprovoserende, og jeg antar det hentydes til omega-6 sin effekt som eikosanoid (sterkt signalstoff i kroppen). Det er heller ingen ukjent sak at vi i Norge inntar for mye omega-6 i forhold til omega-3. Samtidig vet vi at vi inntar alt for lite fisk (målt i forhold til både det at vi er en fiskerinasjon, og i forhold til kjøttkonsum), og med økt inntak av bla (fet-) fisk, en del nøtter, oljer og tilskudd, kan omega-3 inntaket økes betraktelig. Dermed bedres denne ”betennelses-balansen”.
Spelt baserte lomper trekkes fram som et bedre alternativ til karbohydratkilde, men vil ikke gi bedre næringstetthet i kosten dersom produktet ikke er basert på sammalt spelt (hvilket jeg antar potetlomper ikke er...og da står man igjen med et fiber- og næringsfattig produkt!).
Peanøttsmør trekkes stadig fram som et godt fettalternativ, men det bør da også være på sin plass å nevne at disse bør skaffes på helsekost, for å unngå dagligvarebransjens sukkerfylte og vegetabilsk olje-tilsatte produkter...
Poenget med å innta karbohydrater under trening, er å tilføre energi til å holde ut treningsøkten. Det tar ca 15-20 min for rene karbohydrattilskudd å nå ut til musklaturen etter inntak. Når man da vet at fett reduserer opptakshastigheten fra mage til tarm og videre til blodbane, virker det for meg noe merkelig at fett anbefales som energisubstrat under trening. Men det refereres til studier, så jeg skal ”aldri-si-aldri”... Det strider dog i mot hovedmengden av forskning som er grunnlaget for dagens råd innen idrettsernæring.
Dette ser jo ut til å være nok en variant av lav-karbohydrat dietter, som riktignok gir rask vektreduksjon i starten, men hvor hastigheten deretter avtar. Første vekttap er som regel stort tap av væske fra kroppen etterhvert som glykogenlagrene tappes (lagre av karbohydrater!). Videre er jo rådene egentlig veldig gode; som feks å være seg bevisst hva slags sult/sug man føler, hvor ofte man bør spise og hva slags matvarer som skal være hovedbasen i et kosthold. Jeg stusser bare på at man velger å bruke de minst mettende karbohydratene som også består hvoedsakelig av enkle sukkerarter (frukt altså!) i den lille andelen karbohydrater man faktisk skal tillate seg i løpet av en dag!
Hmmmm... regner jo selvfølgelig med at dette innlegget skaper stor harme og debatt da...