Hei.
Hva er best å steke med?
Tenker da på de beste fettsyrene/osvosvosvosv.
Til steking er det best å bruke et stabilt fettstoff med mye mettede fettsyrer og lite essensielle (umettede) fettsyrer. Mettet fett tåler høy varme langt bedre enn umettede fettsyrer som raskt omdannes til skadelige forbindelser ved harskning.
Animalsk fett som talg, spekk og smør (fortrinnsvis smørolje) egner seg til steking, men også palmeolje og kokosfett. Olivenolje inneholder forholdsvis lite flerumettet fett (som er spesielt utsatt for harskning), og kan brukes til steking ved lav temperatur.
Sikkert et helt på tryne ord, men det som skjer med olje er at fettet i dem ved en bestemt temperatur blir til transfett, som er like gale som det mettede fette i margarin. Rapsolje skal være blant de bedre oljene å steke med, mens olivenolje raskt blir til transfett.
Rapsolje inneholder mer flerumettet fett enn olivenolje og er følgelig ikke like varmestabilt.
Jeg har brukt en del rapsolje, men det ble nesten ikke smak på kyllingen. Har nå gått over til margarin, myyye bedre, er vel ikke så galt med litt smør?
Margarin og smør er ikke det samme. Jeg ville anbefalt deg å kutte ut margarin helt. Smør erstatter margarin i all slags matlaging - mye sunnere og bedre (dette er tross alt et naturlig fettstoff, ikke engang rotter spiser margarin)
MCT-olje. Varmebestandig og smakløs.
Joa, men med 350 kr. literen blir det dyrt