Du ser for deg 1000vis av kjøttfeokser ute i utmarka ja? Det hadde kommet til å blitt inneffektiviteten selv MB7. Tenk deg de melkerundene da. 70 kyr i utmarka som skal melkes. Du er nok litt for idealistisk er jeg redd.
Før i tiden hadde folk husdyrene i utmarka fordi de brukte dem til å holde seg selv med kjøtt. Ikke produsere mest mulig trygt kjøtt, på en effektiv måte slik at verdensmarkedet kan få tilfredsstillt lysten sin. Hver gang jeg nevner noen av idéene dine til mine venner med mastergrader fra Ås, ler de bare oppgitt. Det sier litt.
Du nevner stadig på mine idéer til sudenter ved Ås? Jeg føler meg priveligert
Spesielt når jeg ikke har hatt for vane å legge ut så mye om landbrukspolitikk, men du har sikkert funnet på noen ting du kanskje tror jeg ville sagt
Poenget er ikke at alle hjem skal skaffe seg husdyr og drive som før. Men man må ta noen skritt tilbake hva angår sentralisering. Bønder i Norge er en utdøende rase. Før hadde man meierier og slakterier i hver minste lille by fordi det fantes mange mellomstore leverandører i distriket. I dag er det jaget etter profitt som styrer alt, hvilket innebærer en voldsom effektivisering og sentralisering. Dette innebærer også ulemper som bruk av kunstgjødsel, sprøytemidler etc. Det er null problem å gå tilbake til de tidene da mesteparten av maten vi spise var lokalt forankret. Problemet er at folk er for glad i penger og den billige maten selger for godt. Folk er mer opptatt av pris enn kvalitet dessverre. Det finnes riktignok enkelte bønder som leverer til lokale dagligvareforretninger og selger på egenhånd, men disse er det få av. Hvis myndighetene i større grad la til rette for dette kunne vi nærmet oss noe av det jeg tenker på.
Slik mat kan også bli billig, ettersom varen går direkte fra produsent til kunde, og det er bare tull at slik produksjon innebærer større risiko for matbårne sykdommer. Faktisk kan det være helt motsatt, da mindre bruk er lettere å kontrollere. Når disse produsentene i tillegg er underlagt mattilsynet - på lik linje med alle andre - så er det ikke mye å frykte.
Lokal mat produsert med omsorg skaper ikke bare trygget, god smak og sunnhet, men ivaretar dessuten tradisjoner og verner om vår lokale identitet. Det er all grunn til å skape ny trend på dette området.