Først og fremst stiller jeg meg positiv til denne sjokoladen som snop, men å sitte her å nærmest argumentere for at dette er vestens redning i matveien fordi mange spiser usunt er bak mål. Helse i matveien finner man fortsatt i frukt-, grønt- og ferskvaredisken. Ikke i snopavdelinga, selv om produktet er mindre usunt enn det andre man finner der. Hva med å kaste pølsene og spise litt torsk istedet og ta en skål med frukt til dessert, istedet for å spise pølsene og bytte ut Stratosen med Sjokoladeprinsens "I'm pure"? Eller hva med å ta torsken, fruktskåla og
noen biter med deilig sjokkis til kaffen?
Målet med dette innlegget er ikke å sverte Sjokoladeprinsens produkt, men snarere moderere bildet noe og argumentere mot Kameralinsen. Det er vanskelig å kritisere et produkt man ikke har innholdfortegnelsen på, men likeledes er det vanskelig å rose det opp i skyene også! Så dette innlegget blir på generelt grunnlag.
For det første er det ikke rå kakao Sjokoladeprinsen selger, men sjokolade som inneholder rå kakao. Dette betyr selvfølgelig at denne kakaoen tynnes ut, selv om man ikke skal kimse av de stoffene rå kakao faktisk inneholder. Nå har det seg derimot slik som Guerreria skriver her, at dette får man gjennom et greit og variert kosthold uansett. Skal det virkelig bli USA-tendenser hvor vi får omega-3 fra brus og vitaminer fra godteri? Som nevnt tidligere - dropp pølsa og spis fisk og grønnsaker hvis man skal være så jævla opptatt av helsa. Ikke leit etter ett mirakelprodukt. Det funker ikke sånn, selv om det er slik helsetrendene fungerer. Noen år er det "low fat", andre år er det c-vitamin og nå er det antioksidanter og GI som er på moten. Det hele minner meg om et innlegg Zuul skrev for en tid siden om alkoholikere som har en eller annen fiksering på et produkt de må ha (i tillegg til spriten), slik som f.eks. druejuice de bøtter innpå som om det liksom skal bøte for deres helsemessige synder.
Du kan skrive en like god argumentasjon for blåbærmuffins hvor du skryter uhemmet over en ingrediens, men holder resten litt i skyggen. La oss først ta for oss kakaoen. Det er en kilde til omega-6 skriver Sjokoladeprinsen. Nå spørs det som sagt hvor mye rå kakao sluttproduktet faktisk inneholder, men det er nemlig slik at et vestlig kosthold inneholder 10, og i ekstreme tilfeller 30, ganger mer omega-6 enn omega-3. Denne sjokoladen vil derfor bidra til denne ubalansen, og i den sammenheng være spesielt ugunstig for de som har et elendig kosthold og tror at dette er en slags fiks. Ja, de får kobber, magnesium, c-vitamin, noen lykkestoffer og mer omega-6. Wikipedia skriver dette:
Chronic excessive production of n−6 eicosanoids is associated with heart attacks, thrombotic stroke, arrhythmia, arthritis, osteoporosis, inflammation, mood disorders and cancer.[7] Some medical research suggests that excessive levels of n−6 fatty acids, relative to n−3 fatty acids, may increase the probability of a number of diseases and depression.[1][2][3]http://en.wikipedia.org/wiki/Omega-6Sjokoladeprodukter er dessuten en av den vestlige verdens største kilder til bly i kosten, så for å krisemaksimere vil et høyt inntak av sjokolade potensielt kunne føre til en mild blyforgiftning. Nå har ikke jeg sett hvor kakaobønnene til Sjokoladeprinsen produseres, men mtp at dette er et fair trade produkt er det kanskje greit å anta at det er produsert et sted i den tredje verden. Mange steder der har et jordsmonn som er forurenset med bly, og som taes opp i kakaoen. Hovedsaklig skallet, men skal man skryte uhemmet av alt det gode må man få med seg litt av det negative. Dette er ikke et problem hvis man bare spiser litt sjokolade, men hvis man går inn med innstillingen om å "spise som en løve" eller spise seg mett på sjokolade til en stadighet fordi dette er så sunt må man ha dette i bakhodet inntil man vet hvor bønnene kommer fra. Dette er derimot flisespikking av dimensjoner. Jeg går med på det.
Dette produktet inneholder dessuten yacón og agave som søtningmiddel. Dette er et alternativ til "djevelens sukker". Som vanlig markedsføres dette som 100% naturlig, men for å bruke bloggskeptiker Gunnar Tjomlids velbrukte formulering,så er hvit fluesopp også et 100% naturprodukt uten at det gjør det bra. Disse produktene appellerer til eksotismen i oss. Det kommer fra planter som vokser på et annet kontinent som en urbefolkning har benyttet seg av. Lav GI har disse også noe som får det til å klinge bra nå til dags. Grunnen til dette er fordi de inneholder fruktose, og fruktose taes opp i kroppen på en annen måte enn f.eks. glukose med høy GI.
At store mengder fruktose ikke er sunt for helsa kan man lese mer om her:
http://www.treningsforum.no/forum/index.php?topic=52237.msg710543Yacón inneholder nemlig 50% fruktose, og agavenektar over 50%. Noen produsenter har så mye som 92%. Vanlig sukker inneholder 50% fruktose og glukose.
Så ha dette i bakhodet. Jeg tror så gjerne at dette er sunnere en skvipet man finner i snopdisken, men det er også akkurat det det er. En sunnere variant av sjokolade, og ikke et helseprodukt av dimensjoner pga en bra ingrediens som ikke varmebehandles.
Denne setninga her gir for øvrig ingen mening og er fullstendig udokumentert. Hva har tro her å gjøre, og hvorfor settes det opp som et premiss for antioksidanters virkning?
Tror du på antioksidanter kan du være sikker på at en bit sjokolade fra Sjokoladeprinsen har dekket alle dine behov [...]Det er ikke mengden av antioksidanter som teller, men selve variasjonen. Sjokoladen bidrar, men én bit
dersom man tror? C'mon. Bedreviteren forklarer det i dette blogginnlegget, selv om det strengt tatt er rettet mot kosttilskudd. Markedsføringen er derimot lik her.
http://bedreviteren.blogg.no/1234108173_den_store_lgnen_om_an.htmlDenne setninga er bare tøys:
PS! Sjokoladen inneholder ikke vanlig fett og har dermed en helt unik sammensetning også her. Du kan virkelig spise sjokoladen uten å bekymre deg for linjene som du ellers må med normal sjokolade.Vi har blitt informert at den inneholder omega-6 og fruktosebaserte søtningsstoffer. Selvfølgelig spiller dette inn på kaloriintaket, og moderasjon må følgelig vises.