Melis er jo sukker. Karbpulver er oftest basert på maltodextrin, store komplekse karbohydratmolekyl. Husker jeg har lest om et super-pulver som har svært store karbohydratmolekyl, som visstnok da taes opp veldig raskt, gir rask restituering, brukes av eliteutøvere og koster masse penger. Men jeg husker ikke hva det heter.
Maltodextrin er ikke spesielt komplekst og tas opp like raskt som glukose. Super-pulver som tas opp veldig raskt heter glukose, også kjent som druesukker, og dette får du i bake-avdelingen i en passelig utstyrt dagligvarebutikk. Tror det er rundt 20-30 kr for en halv eller kvart kilo.
Vanligvis ønsker man komplekse karbohydrater fordi de tas opp *langsomt*, slik at man ikke får en rask stigning i blodsukker som gir en insulinrespons.
Derimot, etter trening, så er insulinsensitiviteten veldig god, og det viktigste er å få stoppet den katabole fasen som trening er, og får å få til det så vil man ha kroppen i overskudd. Så da vil man ha *raske* karbohydrater.
Både proteiner og karbohydrater gir raskt energi, men karbohydrater har vist seg (stod det i en tråd et eller annet sted her) å være mer effektivt enn proteiner til å få jekket kroppen ut av den katabolen fasen.
Om man spiser noen riskaker eller et par bananer etter trening vil jeg (i mitt naive sinn) tro at er knekkende likegyldig, bare man får i seg passelig med raske karbohydrater etterfulgt av noen proteiner. Fettet kan man spare til litt senere.