Jeg er uenig i innlegget ditt på flere punkter.
1.
Som vi var inne på i tråden Beefcake referer til så er det mange faktorer inne i bildet.
Mettet fett er hverken sunt eller usunt, akuratt som proteiner, vitaminer, mineraler, karbohydrater og alkohol hverken er sunt eller usunt.
Dette blir jo veldig uklart å forholde seg til. Det er klart at det finnes nyanser innen ernæring basert på individuelle forskjeller, men det må absolutt gå an å si at noe er "sunt", mens annet ikke er det. Hvis ikke vet man jo ikke hva som skal vektlegges.
Jeg tror vi kan være enige om at gode kilder til essensielle næringsstoffer må kunne kalles sunne. De er jo atpåtil nødvendige. Da snakker vi om alle de essensielle aminosyrene, fettsyrene, vitaminene, mineralene/sporstoffene. Hverken alkohol eller karbohydrater er essensielt for kroppen, men man vet at kroppen vil ha nytte av det i begrensede mengder. Det er åpanbart at disse næringsemnene ikke kan falle i samme kategori som de førstnevnte.
Når det gjelder mettet fett så er dette ikke reget som essensielt (da kroppen til en viss grad kan produsere det selv), men man skal ikke glemme at mettet fett er helt nødvendig for opptaket av de flerumettede fettsyrene og fettløselige vitaminer. Derfor er det ingen overdrivelse å kalle mettet fett semi-essensielt. Når man ser på fettsyreprofilen i morsmelk, så består omtrent halparten av mettede fettsyrer (tilfeldig?), og en av dem - laurinsyre - regnes jo også som betinget essensiell hos voksne.
2.
Mange bruker argumentet om at folk i steinalderen osv levde på høy protein/fett-diett, og argumentet er valid dersom man også lever på samme måte som i steinalderen. Dvs, et liv med periodevis ekstremt høy fysisk aktivitet. Michael Phelps er et moderne eksempel. Slank, muskulløs, råsterk og utholden og med et kosthold som hos en hver normal person garantert hadde ført til aterosklerose og hjerteinnfarkt i en alder av 40. Seksten tusen kcal pr dag, pizza, burgere, ekstreme mengder protein, karbs og fett, og hans kropp er i perfekt stand både innvendig og utvendig. Hvorfor? Fordi han har ekstremt høyt aktivitetsnivå.
Jeg er ikke enig i at man skal spise spesielt annerledes om man har en mindre aktiv livsstil. Tingen er jo at kroppen har behov for de samme essensielle næringsstoffene uansett om man er stillestittende eller aktiv, men ved aktivitet trenger man enda mer pga reparasjon og oppbygging. En slik justering skjer jo automatisk ved at apetitten øker når folk er aktive, og dermed får man dekket det ekstra man trenger.
Å kutte ned på fettandelen i kostholdet når man er stillesittende, vil jo være helt feil (da de er essensielle), mens karbohydratene (som ikke er essensielle) og som i første rekke har sin rolle i restitusjonsøyemed, vil det jo da være fullstendig logisk å kutte ned på.
Når du nevner Michael Phelps som en person med tilsynelatende god fysikk og helse - tross mye usunn mat - så er jo dette noe man lett kan oppnå ved doping.
Verdens sterkeste mann, Mariusz Pudzianowski, spiser store mengder godteri til vanlig, men er en av verdens beste atleter med konstant lav fettprosent. Det er klart at det høye aktivitetsnivået har betydning, men man kan ikke komme og si at store mengder hvitt sukker er OK dersom man skal holde den formen og kapasiteten Pudzianowski gjør. Da er det bare doping som må til.
Det er en hel haug av slike mennesker rundt om på treningssentrene. Dem lever stort sett på næringsfattig gatekjøkkenmat, men bol gjør underverker. I alle fall en stund...
3.
Mettet-fett reningslinjene gjelder i hovedsak den majoriteten av mennesker i den moderne verden som lever en sedat livsstil. Pc, kontorarbeid, lite mosjon og generel usunn livsstil. De samme retningslinjene gjelder også for sukker hos disse menneskene. Ikke fordi hverken mettet fett eller sukker er usunt, men fordi forholdet mellom inntaket og den sedate livsstilen blir skjev.
Det er full enighet om at hvitt sukker er skadelig når man overgår en ganske liten mengde. Sukker gir hormonelle ubalanser og tapper kroppen for enkelte vitaminer og mineraler m.m.
Mettet fett er aldri bevist skadelig. Ny forskning konkluderer med det motsatte (
http://www.ajcn.org/cgi/content/abstract/ajcn.2009.27725v1)
At mettet fett ikke er usunt, men snarere fungerer mye bedre som energikilde enn sukker (karbohydrater), er noe våre forfedre alltid har visst. Gammel forskning har villedet oss til å tro noe annet, men sannheten har vært den samme hele tiden.