Kosthold for optimal energi

Kosthold20.07.2004Dieter Schneider0

For litt over et år siden begynnte jeg å fatte interesse for en helt annen kostholdsteori enn det den tradisjonelle "treningskosten" er basert på. I denne artikkelen har jeg prøvd å samle hovedpunktene i denne teorien.

Mange vil nok være meget skeptiske til denne artikkelen, noe jeg selv også hadde vært for et års tid siden. Grunnen til at jeg skriver denne artikkelen nå er fordi jeg synes det er på tide å prøve noe nytt nå, og jeg vil selv følge prinsippene i denne artikkelen. Jeg mener man ikke bare kan avfeie hele teorien uten å ha prøvd det i praksis. Teorien har også mange sterke argumenter som gjør den troverdig.

For en stund siden kom HST trening, det var nok mange som var skeptiske til dette i begynnelsen, men vi ser at det er flere og flere som følger desse prinsippene i dag og roser opplegget opp i skyene til tross for at det brøt med alle de tradisjonelle prinsippene om effektiv muskelvekst. Denne teorien om kosthold kan på en måte samenlignes litt med HST, den bryter med mange av de tradisjonelle prinsippene for å nå optimale resultater.

Mye av litteraturen innen ernæring er ofte selvmotsigende og forvirrende. Man kan lese en bok som sier deg at hvis du gjør slik det står der kommer du til å leve evig, så leser du en til som forteller deg at hvis du gjør slik som det sto i den andre boken kommer du til å føle deg elendig.

Grunnlaget for sunnhet er et sunt blodomløp, som transporterer oksygen og næringsstoffer til alle cellene i kroppen. Kontrollmekanismen i blodstrømmen er pusten. Det er med åndedrettet du tilfører oksygen til kroppen, og dermed stimulerer den elektriske prosessen i hver enkelt celle. Åndedrettet kontrollerer også lymfebanene , som rommer de hvite blodlegemene som skal beskytte kroppen. Lymfesystemet blir ofte betraktet som kroppens kloakksystem. Alle celler i kroppen er omgitt av lymfe. Det er fire ganger så mye lymfe i kroppen som blod. Lymfesystemet aktiveres når vi trekker pusten dypt. Cellene i kroppen er avhengige av lymfesystemet som den eneste kanalen som skiller ut de giftige stoffene og den ekstra vesken som hemmer oksygenopptaket. Væsken passerer gjennom lymfeknutene, der døde celler og alle andre giftstoffer med unntak av blodproteinene, nøytraliseres og ødelegges. Dersom lymfesystemet ble slått av i 24 timer ville du vært dø på grunn av opphopninger av blodproteiner og væsken rundt cellene. Blodstrømmen har en pumpe, hjertet. Men lymfesystemet har ingen pumpe. Den eneste måten lymfesystemet virker på er ved dype åndedrag og muskelbevegelser. Et sunt lymfe- og immunitetssystemfår du gjennom å trekke pusten dypt og foreta de bevegelser som stimulerer dem.

Den mest effektive respirasjonsmåten som renser kroppen er som følger: Innånding-tell til én, hold pusten-tell til fire, utånding-tell til to. På denne måten kan du tilføre mest mulig oksygen i blodet og aktivere lymfesystemet. Når du trekker pusten skal du begynne dypt nede i mellomgulvet, som om det er en støvsuger som fjerner alle giftstoffene i blodet. Bare å gjøre dette tre ganger om dagen kan forbedre helsen din dramatisk. Aerob trening som for eksempel jogging er også bra.

Da går vi over til selve kostholdet
Åtti prosent av kroppen består av vann, hva skal da maten inneholde? Sytti prosent av kosten bør bestå av produkter med høyt væskeinnhold. Det vil si frukt og grønnsaker. Det er en myte at man bør drikke åtte til tolv glass vann om dagen, det er faktisk ikke å anbefale i det hele tatt. Man renser ikke systemet ved å drukne det, tørsten bestemmer hvor mye vann man skal drikke. Det man trenger er mat som er naturlig rik på væske mad andre ord frukt, grønnsaker og spirer.

Hvordan sørger man for at maten man spiser består av 70% vannholdige produkter? Man spiser en salat til alle måltider bestående av forskjellige grønnsaker. så kan man spise frukt som snacks.

Sammensetningen av mat har også stor betydning
Noen gjør matens smammensettning til noe svært komplisert, men i virkeligheten er det svært enkelt. Det er enkelte ting man ikke skal spise sammen med andre, grunnen til det er at forskjellige matvarer krever forskjellige fordøyelsesvæsker, og ikke alle disse kan fugere sammen. Mat som inneholder stivelse (ris, brød, poteter, etc.) krever et basisk grunnlag for fordøyelsen som først tilføres i munnen gjennom enzymet ptyalin. Proteinholdig mat (kjøtt, fisk, nøtter, frø og lignende) krever syrer for fordøyelsen- saltsyre og pepsin. Det er en kjemisk lov at to motsatte stoffer (syrer og baser) ikke kan fungere sammen. De nøytraliserer hverandre. Dersom man spiser stivelse sammen med protein svekkes fordøyelsen eller den går helt i stå. Ufordøyd mat danner grobunn for bakterier som gjærer og oppløser maten, noe som danner problemer med fordøyelsen. En enkel regel er å ikke blande stivelseholdige karbohydrater med proteiner, men spise de hver for seg sammen med mye grønnsaker. Når maten er feil sammensatt kan det ta opptil 12-14 timer å fordøye den, mens det bare tar mellom tre og fire timer å fordøye riktig sammensatt mat. Hos mange menesker krever fordøyelsen mer engergi enn noe annet. Man skal heller ikke drikke noe til måltidene fordi dette fortynner fordøyelsesvæskene, noe som gjør fordøyelsesprosessen langsomere.

Frukt er noe vi også bør få i oss mye av
Frukt er av mange altfor undervurdert, frukt er på mange måter den mest perfekte maten fordi frukt krever veldig lite energi til å fordøyes samtidig som det gir mest tilbake. Den eneste maten hjernen kan fungere på, er druesukker (glukose) Frukt inneholder mengder med fruktsukker som lett kan omdannes til druesukker som består av 90-95% vann. Det betyr at frukt renser og gir næring på samme tid. For å utnytte næringsverdien i frukt bør den alltid spises på tom mage. Hvorfor? fordi frukt ikke primært fordøyes i magen, men i tynntarmen. Frukt skal gjennom magen på få minutter, og inn i tarmsystemet, der sukkeinnholdet blir frigjort. Hvis det da er mye mat i magen, blir frukten holdt igjen, og begynner å gjære. Spis derfor alltid frukt før et måltid, og aldri miks frukt med annen type mat. Siden frukt fordøyes så fort kan man spise annen mat allerede 15-20 minutter etter man har inntatt det. Frukt inneholder bioflavonoider, som hindrer fortykning i blodet og blokkering av årene. Den styrker også kapilærene, og svake kapilærer fører ofte til indre blødning eller hjerteanfall. Man hører hele tiden at man må spise en kjempeporsjon frokost for å fungere utover dagen, dette er lite gunstig netopp fordi det tar så lang tid å fordøye. Å spise mye frukt til frokost er en ypperlig start på dagen, og det bidrar til å rense kroppen for giftstoffer og gjør deg mer opplagt utover dagen.

Så var det dette med protein da
Det er mye uenighet om hvor mye protein vi trenger, et normalt behov varierer fra så lite som 30 gram daglig til 110 gram. Dette med protein er et mye diskutert tema blandt oss som driver med styrketrening o.l og det viser seg at et høyt proteininntak har gunstig effekt på muskeloppbyggingen. Dette skulle imidlertid ikke være noe stort problem selv om man har et slikt kosthold som beskrevet i denne artikkelen, da det med litt planlegging skulle være mulig å holde proteinnivået relativt høyt.

I følge teorien om denne type kosthold er meieriprodukter noe av det verste som finnes hvis man vil leve et sunt liv, og påstandene er ikke helt grunnløse. Dr. William Ellis er en ledende autoritet på meieriproduktenes virkning på blodsirkulasjonen, han hevder at hvis man ønsker seg allergi skal man drikke melk, hvis man ønsker å blokkere fordøyelsessystemet er det bare å drikke melk. Årsaken er at bare få voksne er i stand til å omsette proteinet i kumelk riktig. Kasein er noe mennesker ikke har bruk for, vi klarer rett og slett ikke å fordøye 50% av det en gang. Disse halvt fordøyde proteinene havner ofte i blodomløpet og irriterer vevet og skaper mottakelighet for allergi. Til slutt må leveren skille ut disse halvt fordøyde proteinene, noe som i sin tur er en voldsom belastning for utskillingsorganene. Når det gjelder inntak av melk for å få kalsium hevder Dr. Ellis (på bakgrunn av 25 000 blodprøver) at de som har drikket opp til tre-fire eller fem glass om dagen, har det laveste nivået av kalsium i blodet. Derfor er det beste å kutte fullstendig ut meieriprodukter.

Hovedpunktene i denne teorien er:

-Sørg for et godt oksygenopptak.
-La kosten bestå av 70% væskeholdig mat.
-Ikke bland karbohydrater og proteiner.
-Spis frukt til frokost og alltid på tom mage.
-Kutt alle meieriprodukter.

Jeg tror desse prinsippene kan ha stor nytte for oss som trener, og at man med små modifikasjoner kan oppnå meget gode resultater med desse prinsippene. Denne teorien er mye mer omfattende en slik den er beskrevet i artikkelen, men jeg har prøvd å trekke frem det viktigeste.


Her er 10 sunne matvarer med mye protein som garantert vil gi deg protein av høy kvalitet.
Det er ikke så lett å velge riktig mat når du er på farten: møtebooking, tog stasjon, flyplassen, ut å reise m.m. byr på utfordringer.
Og ikke minst hvor lenge etter du skal spise etter trening.
Cravings nesten rett etter at man har spist opplever mange. Dette er løsningen!
Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!