Brenn fett med IR Sauna

Trening30.06.2009Madeleine Wessman0

I denne artikkelen skal vi stifte nærmere bekjentskap med en ”treningsform” som har vært utøvet av japanere og astronauter siden 1980-tallet. Fordelene ved å bruke en IR sauna for å øke forbrenningen av kalorier er nokså imponerende.

IR sauna VS tradisjonell badstue

IR sauna er en revolusjonerende videreutvikling av den tradisjonelle badstuen som i prinsippet ikke har utviklet seg siden man satt i en gamme og fyrte med bål. Astronautene har lenge brukt IR varme når de er ute i verdensrommet, for å få fart på blodomløpet og som en passiv form for "fysisk trening".

Bare 30 min. i denne badstuen ved den beskjedne temperaturen 40-50 grader sies å kunne forbrenne opp til 800 kcal. Med litt kjapp hoderegning kommer jeg frem til at det blir en ekstra forbrenning på svindlende 5600 kcal på en uke. Det tilsvarer over 18 timers gåing i raskt tempo eller 8 timer jogging!!

Det spesielle med en IR sauna er at 80 % av varmen går direkte til å varme opp kroppen, mens kun 20 % går til å varme opp rommet. I en tradisjonell badstue går varmen kun 1,5 cm inn i kroppen, mens en IR går den opptil 4,5 cm innover. Dersom dette stemmer vil IR saunaen kunne spille en betydelig rolle i både vektkontroll og bedringer i hjerte-kretsløpet. Det er også meget gunstig for de som kanskje ikke ønsker å trene fysisk, eller ikke kan trene, men likevel ønsker en effektiv vektkontroll og opprettholdelse av fysisk form og velvære. En kombinasjon av fysisk trening og bruk av IR sauna vil selvsagt gi ytterligere fordeler og et enda bedre resultat.

Dette gjør en IR sauna
• Slankende effekt
• Lindrer smerte og stivhet (skjelett- og muskelplager)
• Øker blodsirkulasjonen (hjerte- og karsykdommer)
• Huden blir glattere og finere (åpner porene og fjerner urenheter)
• Oppstrammende (positiv på cellulitter)
• Styrker immunforsvaret generelt 

Historien om sauna og utviklingen av IR teknologien

Det var finnene som gjorde bruk av sauna populært. De brukte blant annet saunaen i gamle religiøse seremonier for mental, religiøs og psykisk "renselse". De innfødte amerikanske indianerne brukte også "svette-hytter" for sine "renselses-prosesser", og de var allerede da klar over de helsebringende fordelene det gav.

Dr. Tadashi Ishikawa, medlem av Fuji Medical behandlet den første pasienten med IR varme allerede i 1965. I 1979 ble de endelig tilgjengelige på det private markedet. I dag benyttes den hos spesialister, leger og terapeuter i behandlingssentra, klinikker og ved kurssteder til behandling av muskel- og leddsmerter og andre revmatiske plager.

Rapporter på bruk av infrarød sauna fra hele verden

I løpet av de siste 25 årene har japanske og kinesiske forskere samt klinikere gjennomført utførlig forskning på IR behandling. De har kommet med rapporterer om oppsiktsvekkende resultater. Deres forskningsresultater gir ytterligere støtte i forhold til de betydelige helsefordelene ved bruk av IR behandling. Målet med studiene var å avgjøre hvorvidt terapi/behandling med infrarød sauna forbedrer blodårenes funksjon (endothelial) hos pasienter med risikofaktorer som høyt kolesterol, høyt blodtrykk, diabetes og hos røykere. Disse risikofaktorene representerer et tidlig stadie av arteriosklerose (nedsatt elastisitet i arteriene). En av studiene inkluderte 25 menn med minst 1 av de nevnte risikofaktorene. Pasientene ble behandlet i en infrarød sauna i 15 minutter daglig over en periode på 2 uker (14 dager).

Fordeler med IR sauna
• reduserer fett og cellulitt
• øker blodsirkulasjonen
• reduser stress og tretthet
• styrker immunforsvaret
• gjenoppbygger celler
• forebygger muskelkrampe og strekk
• forebygger, leddsmerter
• forbedrer hjertefunksjon
• forbedrer åndedrett og bihule funksjoner
• forbedrer enzym aktivitet
• forbedrer ernæring og hjerne kjemikaler
• forbedrer det autonome nervesystem


Er infrarød stråling sikkert?

Det er ikke rapportert om noen bivirkninger. Leger anbefaler gravide om å ikke bruke IR sauna under svangerskapet, da det kan ha negative effekt på fostret. Men etter fødselen vil regelmessig bruk av IR sauna bidra til raskere prosess tilbake til normal. Hvis du vil finne ut mer ut om dette, kontakt din fastlege. Det er ingen aldersgrense for bruk av infrarød sauna. Siden infrarød sauna hjelper på blodsirkulasjon og ledd smerter, vil det være en stor fordel for eldre å bruke infrarød sauna.

Svett bort fem kilo!

Infrarød sauna kan gjøre at du svetter bort fem kilo på bare tre behandlinger. Vi testet den tørre badstuen. Vi får vite at for å få maks effekt bør du teste maskinen tre ganger etter hverandre. Det anbefales 5-10 ganger i 30 minutter hver gang, gjerne kombinert med andre behandlinger som f.eks. fysioterapi, akupunktur, massasje eller i forbindelse med trening.

1. GANG:
Det kjennes en smule varmt på kroppen, men ikke slik man er vant med fra "vanlig" badstue. Min partner begynner å svette momentant, men dette er hans tredje gang. Jeg satt der like tørr. 10 minutter gikk, og ingenting skjedde... Så åpner alle sluser seg og jeg SVETTER!! Nå smaker det vannet vi fikk med oss inn godt. Det renner av meg - og jeg er ingen "svettere". Det renner av meg og jeg syns det er ganske tungt å sitte hele tiden ut.
Etterpå: En deilig varme helt inn til marg og bein i lang tid etterpå. Jeg følte at jeg kunne gå uten jakke i 20 minusgrader uten å fryse. Jeg merket helt klart at noe hadde skjedd i kroppen, og at renselsesprosessene var i gang. Jeg urinerte MENGDER resten av den dagen, og følte meg ren fra innsiden og ut.

2. GANG:
Jeg kjenner med en gang at kroppen tåler varmen bedre denne gangen. Jeg svetter nesten mer enn første gang, men slapper også mer av. Jeg ligger i 30 minutter også denne gangen.
Etterpå: Jeg føler at jeg har fått mer energi og at det gjorde kroppen godt å svette. Jeg vet ikke om det er psykisk, men kroppen kjennes litt lettere og leddene litt mykere.

3. GANG:
Jeg svetter mye mer enn de to første gangene selv om temperaturen er akkurat den samme. Jeg har glemt å drikke nok vann og jeg får litt vondt i hodet. Det anbefales å drikke minst 2 liter vann i forbindelse med en behandling.
Etterpå: Jeg føler at blodsirkulasjonen er bedre og at leddene er mykere. Trente før jeg tok IR sauna i dag, og jeg kjenner at det gjør godt for "møre" muskler å mykes opp av varmen.

KONKLUSJON

Aktive menn og kvinner som trener regelmessig vet at de har verk og smerter å takle. I løpet av et anstrengende arbeid får kroppen hard nedfart. Den terapeutiske fordelen av infrarød sauna er vel kjent. Hvorfor ikke prøve du også? For deg som liker en morgentrim, eller trener etter arbeid, vil en halvtime i en IR sauna gi en mer avstressende hverdag. For deg som ønsker vekttap, kan IR saunaen hjelpe deg. Kombinasjon med daglig svetting i en IR sauna, og et regulært vekttap program, kan øke effekten. Dette på grunn av økt blodsirkulasjon, økt stoffskifte og bedre hjertefunksjon.

Kilde: "
Therapeutic Heat and Cold", Fourth Edition, Editors Justus F. Lehmann, M.D., Williams, and Wilkin.
"Journal of the American Medical Association"


Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Kommer snart...

01.01.19700

Tren beina hardt

Trening23.10.2019897

Høstens spennende matnyheter

Trening14.10.20194

Dips

Trening10.10.2019214

Tren beina hardt

Trening23.10.2019897

Det finnes ikke noe som er tøffere enn å trene beina når det gjøres skikkelig.

Norges Sterkeste Mann 2019

Strongman22.10.201925

Se bilder og video fra Norges Sterkeste Mann 2019.

Sunn mat: Knasende gode knekkebrød

Kosthold21.10.2019169

Dette knekkebrødet bør du spise.

Slik lager du sunnere taco

Kosthold18.10.2019453

Så mange kilokalorier kan du spare i sunn taco.
Hva med snickersgrøt eller ovnsbakt dessertgrøt?