Konkurranse for første gang!

Trening02.07.2009Jan B. Larsen2

Jeg deltok i International Grand Prix Classic i NBFA forbundet. Dette var min debut i Athletic Fitness. Her følger en oppsummering av hvordan jeg trente og forberedte meg, og hvordan jeg opplevde selve konkurransen.

Det siste året før konkurransen

Jeg startet å trene vekter igjen i juli 2008. Jeg hadde da hovedsakelig kun holdt på med ashtanga yoga siden jeg la opp som styrkeløfter i 2003. Det vil si ca 5 år uten vekttrening. Fra å veie 100+ kg som styrkeløfter gikk jeg ned til ca 80 kg og har ligget på denne kroppsvekten de siste 5 årene. I 2006 la jeg om til 100% vegetarkost (ikke kjøtt/fisk/egg) og jeg har vært vegetarianer i tre år nå. Når jeg ikke trente vekter lå jeg som vegetarianer på et proteininntak på ca 50 gram pr dag. Når jeg startet med vekter igjen i juli 2008 så økte jeg proteininntaket ved å ta ca 100 gram protein ekstra i form av proteinpulver (bl.a. Whey Tech og Isolate), økte antall kalorier, tok kreatin og trente mengdetrening (German volume training) tre ganger i uka. Dette gjorde jeg i ca 3 mnd og økte veldig bra. Jeg trente kun overkroppen i denne perioden og gikk fra ca 80 kg til 87 kg. Etter tre måneder så mistet jeg helt interessen og stoppet vekttreninga helt i to mnd i forbindelse med forberedelser til innspilling av en Ashtanga yoga DVD i Polen. Jeg gikk da ned igjen til ca 80 kg kroppsvekt. Etter dette så ble jeg oppfordret/utfordret av Egil Johnsen til å stille i Athletic Fitness. Jeg tente på ideen og ble veldig inspirert, og bestemte meg for å gi meg selv 3 mnd for å bygge så mye muskler og styrke som mulig, og 3 mnd på å deffe, fra 1. desember til juni. I forbindelse med dette så ble det annonsert at IGP konkurransen i fitness skulle være 13. juni, og da var målet klart.


Juni 2008 til desember 2008 - tre måneder med vekttrening
Før jeg startet å trene igjen i juli 2008 så var kroppsvekta litt over 80 kg, og det var ikke akkurat rare mengden med muskler etter flere år uten vekttrening:



Juni 2008 - vekt 80 kg

Når jeg startet å trene igjen for fullt 1. desember 2008 så var kroppsvekta fortsatt 80 kg. Da hadde jeg altså lagt på meg en del muskler i perioden juli til september, men samtidig mistet en del igjen etter å hatt to mnd pause. Jeg så da slik ut:


1. desember 2008 - vekt 80 kg


Oppbygging - desember til mars

Fra 1. desember til 8. mars trente jeg 3-4 ganger pr uke med vekter samtidig som jeg gjorde ashtanga yoga 1,5-2 timer hver morgen før jobb, 6 dager i uka. I januar og februar trente jeg også turn en gang i uka, men det ble for mye belastning på håndleddene så det måtte jeg kutte ut. I forhold til kostholdet så fortsatt jeg med vegetarkost (hverken kjøtt, fisk eller egg), men økte mengdene og tok ca 100 gram proteintilskudd (bl.a. PF Whey Tech) i tillegg til maten. Det ble mye nøtter, mørk sjokolade, grønnsaker og frukt, proteinshaker og cola! Jeg brukte også kreatin monohydrat, linfrøolje, udos choice og olivenolje, og noen ayurvediske tilskudd (ashwagandha, triphala). Treningsmessig så var det i løpet av de 3 månedene en periode med GVT, så en periode med hele kroppen hver trening 3 ganger i uka, og så en periode med intens rest/pause trening. Etter 3 mnd så hadde jeg gått fra ca 80 kg til 90 kg, og så slik ut:



8. mars 2009 - vekt 90 kg


Diett - mars til juni

8. mars startet jeg på deffen. Jeg startet på 3000 kalorier pr dag og holdt meg faktisk der i 2 mnd, siden fettprosenten gikk nedover hele tiden på dette kaloriinntaket. Jeg lå ca 200 gram protein pr dag, mye fra pulver (bl.a. Whey Tech og PF isolate), og både fett og karb lå på mellom 30 og 40%. På dietten spiste jeg hverken korn eller melkeprodukter. Det vil si at kaloriene kun kom fra grønnsaker, bønner/linser, frukt, oljer, nøtter, powerbutter og proteinpulver. Jeg trener på 24 Fitness, og jeg satte opp alt av trening og kost selv, men jeg fikk hjelp av Tommi Thorvildsen med fettmålinger hver 14. dag, og han hjalp meg også med poseringer, formsjekk og råd om mengde med proteiner, karbohydrater og fett mot slutten av dietten. De fleste på 24 synes nok jeg var/er en raring som skulle være med i fitness og samtidig er vegetarianer, trener reint, driver med yoga og drikker cola under og etter trening. Det var mange som var veldig skeptiske til hvordan dette skulle gå. Diett uten kjøtt, fisk og egg var for de fleste uhørt og det var flere som mente at jeg ikke akkurat gjorde det lett for meg selv.

I begynnelsen av april etter en måned på deff så jeg slik ut:


April 2009 - vekt 86 kg


6-7 uker før konkurransen fikk jeg beskjed av Tommi om å droppe ned til 2100 kalorier siden jeg lå litt etter skjemaet. Da begynte det å skje store endringer. Jeg la meg da på ca 200 gram protein, 200 gram karb og 50-60 gram fett pr dag, med en spisedag pr uke. De sist 6 ukene kom Tommi med råd om kalorinntak og fordeling av protein, fett og karb, siden jeg ikke har hatt erfaring med å komme i konkurranseform. Den siste måneden hadde jeg endel lavkarbdager hvor jeg gikk ned til 100 gram karb og 1600 kalorier. Den siste måneden gikk jeg 25 min hjem fra jobb i superrask gange hver dag. Så i perioder var det mye aktivitet/trening. 10-12 timer med ashtanga yoga pr uke, 3-4 økter med vekter på kvelden, 25 min rask gange 5 dager i uka, i perioder turn en gang i uka, undervisning i ashtanga yoga 1-2 ganger i uka på kvelden, intervalltrening på mølle to ganger i uka etter vekttreninga. Den siste måneden tok jeg en del ekstra tilskudd, inklusive PF Rapid Burn, PF Pyruvate, PF Total Pack og PF glutamin før/etter trening. Jeg opprettholdte også inntaket av ayurvediske midler, inklusive guggulu, ashwagandha og triphala. Jeg beveget meg også litt over til "the dark side" ved å begynne å spise riskaker etter trening, noe jeg nesten hadde lovet meg selv jeg aldri skulle gjøre. Imidlertid så holdt jeg meg til økologiske riskaker fra brun ris, så jeg skilte meg likevel litt ut fra "kråps-bygerne" som spiste First Price riskaker fra hvit ris. Treningsmessig de siste 6 ukene så trente jeg ikke så alt for hardt, fordi jeg mener at da er det kun om og gjøre å forsøke å holde på muskelmassen. Jeg trente litt chins og dips hver økt for å få inn ordentlig teknikk. Hinderløype trente jeg ikke spesifikt på utover å løpe litt på mølle, og jeg gikk litt farmers walk med manualer. Poseringstrening ble det heller ikke så alt mye av, men jeg fikk en del tips fra Tommi og Bjørgulf Hansen i forbindelse med formsjekkene på gymmet.



Mai 2009 - 1 måned før konkurransen - 84 kg

 

Den siste måneden

Den siste måneden før konkurransen var ganske intens, men til tross for mye aktivitet og lite mat så var jeg ikke særlig sulten, og energinivået var bra. Jeg var på yoga hver morgen, var i full jobb, underviste yoga to kvelder i uka i tillegg til treninga, og skrev også artikler for bl.a. Treningsforum. Jeg var dommer på NM i styrkeløft helga før IGP, og selv om det er veldig intenst i forhold til at man må konsentrere seg kontinuerlig i timesvis så var det null problem å holde på hele dagen tre dager i strekk. En av tingene jeg ønsket å teste og vise ved å stille i konkurransen var at jeg har alltid ment at det må gå an å komme i bra form uten å bli helt kadaver både fysisk og psyskisk. Man hører stadig vekk om at man på slutten av deffen hverken klarer å jobbe eller tenke. Selv om jeg nok ikke tynte meg like mye som kroppsbyggerne gjør på slutten av dietten så synes jeg uansett at jeg klarte meg bra, og dette uten noen form for dop eller stimulerende midler utover PF Rapid Burn og kaffe. Helt på slutten av dietten så var kroppsvekta ca 80 kg, dvs det samme som når jeg startet å trene igjen i desember i fjor, men med mere muskler og mindre fett.


Konkurransen i Larvik

Jeg dro til Larvik sammen med forloveden min Basia kvelden før, og moren min hadde også kommet for å se på. Hun hadde aldri før sett hverken fitness eller bygging. Hinderløypa skulle bl.a. inneholde ei trapp som vi skulle løpe opp og så ned igjen, og når vi fant trappa ved Mesterfjellet så ble vi stående der nesten litt vantro. Trappa var nemlig omtrent 45 grader bratt, og var på nesten 180 trappetrinn. Og ikke nok med at vi skulle løpe opp, men vi skulle også løpe ned igjen samme trappa etterpå! Vi gikk opp trappa, og selv om vi gikk relativt rolig så hadde jeg over 150 i puls når vi nådde toppen!
Fredags kveld fikk jeg hjelp av Basia til å legge på to lag med Jan Tana farge. Det var i seg selv en artig prosess, siden det var første gang jeg hadde hatt på farge.
Lørdag morgen kl 10 var det hinderløype. Hinderløypa bestod av 15 meter med farmers walk med 62 kg manualer, gange på et tau mellom to trær, krype under 5 meter langt og 50 cm høyt hinder, armgang, løping opp og ned trappa og så avslutning med 15 meter farmers walk. Løypa var knallhard og tok over 4 minutter. Det var nok ingen av oss som var forberedt på den trappa. Den som nok var best forberedt var Thomas som vant øvelsen. Han jobber i forsvaret og trener mye kondisjon. Jeg fikk andreplass i hinderløypa, bl.a. fordi jeg ikke gjorde noen feil underveis, mens noen av de andre var litt uheldige og bl.a. mistet farmers'ene og falt ned fra armgangen. Etter løypa så svei det godt i lungene, og når jeg pustet kraftig ut så hørtes det ut som om jeg hadde astma eller kols!

Farmers walk - 15 meter med 62 kg manualer

Armgang

Trappa med 180 trinn

Etter hinderløypa la vi på mer farge, Ultra 1 fra Jan Tana. Dette gjentok vi 4 ganger før symmetrirunden, siden hver gang jeg spurte Tommi så mente han at jeg kunne være enda mørkere, noe som han selvfølgelig hadde helt rett i. Litt etter kl 15 var det tid for chins og dips inne på Munken kino. Det var også en konkurranse i strongman som gikk samtidig, så tiden ble utnyttet effektivt. Jeg gjorde 17 godkjente chins, noe jeg var veldig godt fornøyd med siden jeg på trening kun hadde trent lett og få reps pga en liten skade i albuen. Her var Thomas og Ole Morten overlegne og gjorde ca 25 godkjente reps begge to. I dips gjorde jeg 35 reps, noe som også var mer enn jeg hadde gjort på trening. Igjen var Thomas og Ole Morten sterke her, og gjorde nesten 50 reps begge to. Jeg fikk derfor tredjeplass i både chins og dips.


Chins


Dips

Før symmetrirunden var jeg noe usikker på hvordan formen egentlig var, men jeg følte at det gikk bra. Rett før vi skulle på scenen så la jeg på litt Jan Tana Glaze som gir en litt skinnende look, og dette var vellykket. Jeg spiste også litt potetgull for å få salt, og drakk litt cola noen minutter før symmetrirunden, og da fikk jeg litt ekstra trykk og blodårene som hadde gjemt seg i flere timer kom frem igjen. Poseringene i symmetrirunden satt ganske bra, selv om jeg kjente at her var det mye å hente i forhold til å kunne klare å trykke til og klare å komme i perfekt posisjon med en gang, og så klare å holde posisjonen lenge uten å fikle.

Symmetrirunde front

 

Symmetrirunde side


Symmetrirunde bak


Jeg endte på andreplass i symmetrirunden, og etter andreplass i hinderløypa og tredje i chins/dips så ble det tredjeplass totalt. Imidlertid var det veldig jevnt blandt de tre beste, siden vinneren Ole Morten fikk tredje i hinderløypa, andre i chins/dips og første i symmetri, og andremann Thomas fikk første i hinderløypa, første i chins/dips og tredje i symmetrirunden.



Premieutdeling overall: Jeg på tredjeplass, Thomas på andre, Ole Morten på første, og Bruno fra Italia på fjerde.

Oppsummering

Det var utrolig artig og spennende å være med i min første AF-konkurranse. Alle jeg traff fra både arrangør, konkurrenter og publikum var kjempehyggelige flotte mennesker. Spesielt takk til mine konkurrenter i klassen som jeg hadde det veldig artig sammen med. Virkelig kjernekarer! Takk også til Tommi Thorvildsen og alle på 24 Fitness. Tommi har hjulpet meg masse, alltid med et smil, og jeg har fått mye konstruktiv kritikk fra erfarne folk på 24. Jeg vil også takke for alle positive kommentarer jeg har fått på forumet og på 24. Det har vært veldig inspirerende. Det lille av kondisjon jeg hadde må jeg egentlig takke heismontøren på 24 for. Han skulle fikse heisen i februar, men takket være hans fravær ble det trappegåing til 5. Etg i 4 måneder. Også takk til Egil selvfølgelig, som "lurte" meg til å stille i AF.

Jeg er veldig godt fornøyd med hva jeg presterte i konkurransen, men likevel har hele prosessen med trening og diett vært det som har vært mest spennende. Jeg er også kjempefornøyd med at jeg på under ett år, med totalt 9 måneders vekttrening, klarte å få til såpass store endringer. Jeg endte opp på samme kroppsvekt som jeg var før jeg startet å trene vekter igjen, men med mer muskler og mindre fett, ved hjelp av daglig ashtanga yoga, et vegetarisk kosthold supplert med kosttilskudd, moderat vekttrening, og uten bruk av noen slags kunstige midler.


Juni 2008 vs juni 2009 - samme kroppsvekt - 80 kg


Og så selvfølgelig en ekstra stor takk til min bedre halvdel Basia som holder ut med alt det rare jeg finner på...


På Mesterfjellet i Larvik sammen med Basia

Jan Baggerud Larsen praktiserer daglig Ashtanga Yoga, konkurrerer i Athletic Fitness og underviser Ashtanga Yoga klasser tilpasset de som driver med vekt- og styrketrening. For mer info se http://www.basiaogjan.no . Har du ros, kritikk eller spørsmål til artikkelen kan du ta kontakt med Jan via e-post jan.baggerud.larsen@gmail.com

 

 


Hanne er klar for å vise muskler

Intervju22.03.2018108

Hanne Lulu Holst stiller for siste gang - denne gangen i Bodyfitness.

Kokk skal delta i Athletic Fitness

Intervju01.09.201746

Christine er kokk og elsker å bake, men å smake på baksten må vente når hun skal delta i fitness.
Ken Nilsen skal konkurrere i Athletic Fitness.
Du ser Katinka Berget i Oslo konserthus, 8-9. Oktober.

Hanne er klar for å vise muskler

Intervju22.03.2018108

Kokk skal delta i Athletic Fitness

Intervju01.09.201746

Disse kosttilskuddene er glemt for mange, men som alle bør ta.

5 digge middager med cottage cheese

Kosthold09.08.2021270

Cottage cheese er blitt en svært populær matvare!
Det er en risiko forbundet med treningen og løftene man utfører
Det finnes så mange gode varianter av middagskaker enn bare karbonadekaker.

5 fordeler med stående leggpress

Trening28.06.202153

Det er mange fordeler med å trene leggene dine. Se her!